Άδωνις Γεωργιάδης: Θα επεκτείνουμε την άυλη συνταγογράφηση και σε τουρίστες
- Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024 - 19:41
Την πρόθεσή του να επεκτείνει το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και σε τουρίστες τόσο της Ευρώπης όσο και τρίτων χωρών, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα», ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως το σύστημα που διευκόλυνε του Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για τους επισκέπτες της χώρας μας ώστε η πολιτεία να γνωρίζει τι φάρμακα διακινούνται και να ελέγχει τα δαπάνες.
Όπως είπε: «Πρέπει να επεκτείνουμε σύντομα το σύστημα αυτό και σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους πολίτες των τρίτων χωρών, ώστε ο κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και εμείς να έχουμε εικόνα του τι συνταγογραφείται και τι καταναλώνεται από φάρμακα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατόν, στο 100% της συνταγογράφησης που είναι μέσω του ψηφιακού συστήματος».
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης ότι η άυλη συνταγογράφηση συμβάλλει στη χάραξη της πολιτικής διότι όπως σημείωσε: «Διότι δεν μπορείς να χαράζεις πολιτική εάν δεν έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες και την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει. Και αυτό μας το παρέχει πράγματι η ψηφιακή τεχνολογία».
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα
Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα ψηφιοποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν περάσει ήδη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και ελέγχουν τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς. Πρόκειται ουσιαστικά για τους «κόφτες» που επιβάλλονται στη συνταγογράφηση θεραπειών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τον «οδηγό συνταγογράφησης» που: «αν τηρηθεί, εξοικονομεί τη δαπάνη, δεν δίνει σε ασθενή που δεν χρειάζεται το ακριβότερο φάρμακο και δημιουργεί χώρο για να μπορείς να έχεις και χρήματα να πληρώνεις το φάρμακο που χρειάζεται όσο ακριβό και να είναι στον ασθενή που πραγματικά το έχει ανάγκη.
Είχαμε διαγνώσει από την προηγούμενή μου θητεία ότι για να δουλέψουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να μπορεί να παίρνει τα στοιχεία ψηφιοποιημένα, ώστε την ώρα που ο γιατρός γράφει τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και πάει να συνταγογραφήσει, να ξέρει ο γιατρός τι μπορεί να γράψει και τι δεν μπορεί να γράψει. Να μην μπορεί δηλαδή να γράψει αυτό που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν.
Όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν είχε γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα της νέας μου θητείας. Η αρχική μου ανακοίνωση ήταν ότι θα χρειαζόμασταν 18 μήνες, τελικά λειτουργεί από την 1η Ιουνίου. Άρα, η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε έχει κάνει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα στο οποίο μπορούμε να κλειδώνουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα ψηφιακά βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων ενός εκάστου ασθενούς και ο γιατρός να αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη για το τι είναι αυτό που συνταγογραφεί» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Πηγή:ethnos.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καρκίνος μαστού: Γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα
9 Νοε. 2024 - 18:37 - Φάρμακα: Παρενέργειες σε πάνω από το 5% των εισαγωγών σε νοσοκομεία
9 Νοε. 2024 - 10:34 - Σε έξαρση ιώσεις και γαστρεντερίτιδα - Tι λέει για τα εμβόλια η Μ. Παγώνη
8 Νοε. 2024 - 17:57 - ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων για την 3η και την 7η Υγειονομική Περιφέρεια
8 Νοε. 2024 - 15:30 - Κυβερνοασφάλεια: Πώς προστατεύουμε τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο
8 Νοε. 2024 - 9:09