Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κηρύχθηκε από το Δικαστήριο, ο Αχμέτ Βακάς

Ποινή ισόβια

Χθες αργά το απόγευμα έπεσε η “αυλαία” της πολύκροτης υπόθεσης της βάναυσης κακοποίησης της μικρής Μυρτούς, από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς τον Ιούλιο του 2012 στην Πάρο.

Η δίκη ξεκίνησε Μικτό Ορκωτό της Σύρου λίγα λεπτά μετά τις 9 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, με την κατάθεσης της μητέρας της 16χρονης, Μαίρης Κοτρώτσου, να συγκλονίζει την έδρα, τους ενόρκους, αλλά και τους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

“Δε τη χτύπησε απλά, ήθελε να τη σκοτώσει”, δήλωσε μεταξύ άλλων στην απολογία της, καταθέτοντας παράλληλα φωτογραφίες της Μυρτώς από τις πρώτες ημέρες νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του Αχμέτ Βακάς για όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ενώ του επιβλήθηκε για ισόβια συν 25 χρόνια κάθειρξη, για την κλοπή με ιδιαίτερη σκληρότητα, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, για την πράξη βιασμού, αλλά και για την παράνομη εργασία στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας, όπως με εξονυχιστικούς ελέγχους σε τσάντες, αλλά και με σωματικό έλεγχο.

“Ήθελε να τη σκοτώσει”

Με τη συγκλονιστική κατάθεσή της, η Μαίρη Κοτρώτσου, μας μετέφερε νοερά στην συγκεκριμένη ημέρα που η μικρή Μυρτώ δέχθηκε την επίθεση από τον Αχμέτ Βακάς στην παραλία του Αγ. Στέφανου στην Πάρο.

Όπως είπε βρισκόταν εκεί με τη μικρή, ενώ η μεγαλύτερη κόρη της ήταν με φίλους σε κάποια άλλη παραλία του νησιού.
“Πήγαμε στην Πάρο επειδή η μεγάλη μου κόρη είχε ψυχικά κουραστεί από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ήθελε να πάει με τις φίλες της διακοπές, αλλά εγώ φοβόμουν. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί για να προσέχω τη μεγάλη μου κόρη. Είχα και το αυτοκίνητο μαζί μου οπότε ο,τι και αν χρειάζονταν και τα άλλα παιδιά, θα ήμουν δίπλα τους. Εκείνη την ήμερα καθόμασταν στην παραλία, η Μυρτώ ως υστερικά συντηρητικό και μη κοινωνικό άτομο δεν ήθελε να βγάλει τα ρούχα της και να κολυμπήσει! Μου ζήτησε να πάει μια βόλτα, αλλά εγώ της το απαγόρευσα. Μετά από το δεύτερο αίτημά της να πάει την βόλτα που ήθελε της το επέτρεψα, με την παράκληση να είναι σε σημείο ορατό για να μπορώ να τη βλέπω”, είπε μεταξύ άλλων.

Η κ. Κοτρώτσου σημείωσε ότι είχε εντοπίσει να την κοιτάζει έντονα ένας μελαμψός άνδρας, ο οποίος φορούσε μαύρα γυαλιά ηλίου, άσπρο παντελόνι και μπλε πουκάμισο. Όπως είπε ήταν τόσο έντονο το βλέμμα του που ένιωσε και η ίδια άβολα.

“Τελικά η μικρή έφυγε προς τα πάνω ακούγοντας μουσική από το κινητό της. Αργότερα της τηλεφώνησα αλλά διαπίστωσα ότι το κινητό της ήταν απενεργοποιημένο”, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι από εκείνη την ώρα ξεκίνησε ένας μεγάλος “γολγοθάς” για τον εντοπισμό της.
“Σηκώθηκα και άρχισα να τη φωνάζω, αλλά δεν έπαιρνα καμία απάντηση. Πήρα το αυτοκίνητο και πήγα στην άλλη παραλία να φέρω τη μεγάλη μου κόρη. Γυρίσαμε στον Αγ. Στέφανο και αρχίσαμε μαζί την αναζήτηση της Μυρτώς. Κατέβηκα στα βράχια και τότε είδα τη μικρή μέσα στα αίματα. Της μιλούσα, αλλά δε μου απαντούσε. Άρχισα να ουρλιάζω. Είδα ότι το κάτω μέρος του μαγιού της ήταν βγαλμένο. Τα βράχια ήταν μέσα στα αίματα”, υπογράμμισε κάνοντας και τους πιο ψύχραιμους μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να λυγίσουν.

Στο σημείο αυτό η κ. Κοτρώτσου έδειξε και φωτογραφίες του χώρου όπου βρήκε χτυπημένη τη μικρή. Όπως είπε, η Μυρτώ έχει κάταγμα στο κρανίο, όλο το πρόσωπό της όταν τη βρήκε ήταν πολτοποιημένο. Στο σημείο έφτασε το ΕΚΑΒ, όπου μετά από προσπάθεια την ανέβασε από τα βράχια όπου ήταν σφηνωμένο το κορμάκι της και τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Από εκεί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου επί ένα μήνα ήταν στην εντατική.

“Δεν ήθελε να κλέψει το κινητό. Τη βίασε και μετά ήθελε να τη σκοτώσει. Το κινητό το είχε, την ευχαρίστηση από το βιασμό την είχε, μετά πήρε μία πέτρα για να την αποτελειώσει”.

Στην ερώτηση της έδρας σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Μυρτώ, η μητέρα δήλωσε ότι “τρελαίνομαι. Ήταν ένα παιδί. Η καλύτερη μαθήτρια, είχε ένα μυαλό απίστευτο. Αυτό το παιδί τώρα με κοιτάει, ουρλιάζει και κλαίει. Δε μιλάει, δεν περπατάει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνει. Δυστυχώς μετά από τόσους μήνες νοσηλείας, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Υποφέρει από αβάσταχτους πόνους. Προσπαθώ μέσα από την κατάθεσή του να καταλάβω το μαρτύριο της κόρης μου”.

Ξέσπασε σε λυγμούς

Δεύτερη βασική μάρτυρας ήταν η αδερφή της Μυρτώς, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης έκλαιγε με λυγμούς. “Με πήρε η μητέρα μου με το αυτοκίνητο και αναστατωμένη μου είπε ότι δε βρίσκει τη Μυρτώ. Πήγαμε στο σημείο και αρχίσαμε να ψάχνουμε στα βράχια. Μετά από λίγη ώρα είδα ένα κορμί να κείτεται στα βράχια, αλλά δεν αναγνώρισα ότι ήταν η αδερφή”, είπε, μη μπορώντας να συνεχίσει την κατάθεση.

Τι είπε ο ξενοδόχος

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ξενοδόχος της Πάρου, Πέτρος Μασούρας, στον οποίο εργαζόταν ο Πακιστανός. «Δεν είχα δει κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά του. Ούτε είδα ματωμένα τα ρούχα του. Ήταν σιδέρωμενα και καθαρά. Αν είχα δει κάτι ύποπτο, κάτι θα είχα υποψιαστεί» είπε αρχικά.
Σε ερώτηση του δικηγόρου πώς νιώθει σήμερα, που είχε στο ξενοδοχείο του ένα άτομο που δεν γνώριζε και που έκανε μια τόσο βίαιη πράξη, είπε ότι “την πρώτη εβδομάδα δεν μπορούσα να κλείσω μάτι. Ακόμα και σήμερα το σκέφτομαι πολλές φορές. Κανένας να μην βρεθεί στη θέση μου. Νιώθω παρά πολύ άσχημα”.
Η συγνώμη από τον Αχμέτ Βακάς
Η απολογία του κατηγορούμενου ξεκίνησε με πολλά συγνώμη προς τη μικρή, την οικογένειά της, τον πατέρα της, αλλά και προς το δικαστήριο.

“Ζητάω χίλιες φορές συγγνώμη από τη Μυρτώ, τη μαμά της και τον πατέρα της. Δεν ήξερα τι έκανα. Ρωτήστε για μένα στο Πακιστάν, έχω καθαρό ποινικό μητρώο”, είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την ηλικία του είπε ότι μάλλον έκανε λάθος την πρώτη φορά που τον συνέλαβαν. “Γεννήθηκα στις 27 Απριλίου του 1994. Ένα χρόνο πριν το συμβάν ήρθα στην Ελλάδα. Δούλευα περιστασιακά ως βοηθός οικοδόμου, και μετά πήγα στην Πάρο και δούλευα στον κήπο του ξενοδοχείου. Καθάριζα και μάζευα τα σκουπίδια. Τον πρώτο καιρό έπαιρνα 400 ευρώ το μήνα και δούλευα σχεδόν όλες τις μέρες. Την επόμενη σεζόν πληρωνόμουν 450 ευρώ το μήνα”.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την πράξη του βιασμού, ενώ όπως είπε όταν είδε για πρώτη φορά τη μικρή Μυρτώ, η πρώτη επιθυμία που του γεννήθηκε ήταν να της αρπάξει το κινητό τηλέφωνο. “Περνούσα το δρόμο και καθόταν μια κοπέλα. Την είδα πρώτη φορά. Στην αρχή σκέφτηκα να της κλέψω το κινητό και μετά σκέφτηκα να τη βιάσω”.
Στην ερώτηση του προέδρου της έδρας με ποιο τρόπο κατάφερε να της αποσπάσει το κινητό, είπε ότι “έκανε σκηνικό για να το κρατήσει. Γλιστρήσαμε στις πέτρες και πέσαμε μαζί κάτω. Το κινητό έπεσε δίπλα μας. Πιαστήκαμε στα χέρια. Εγώ λίγο την έσπρωξα. Μετά της έβγαλα τα ρούχα για να μην με ακολουθήσει. Πήγα να φύγω και με τράβηξε με το πόδι της. Έπεσα, είδα την πέτρα, την άρπαξα και την πέταξα γύρω μου, αφού γύρισα και την κοίταξα. Η πέτρα έπεσε στο μάτι της”. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τη χτύπησε με βίαιο τρόπο φέροντάς της πολλαπλά κατάγματα.
“Δεν είχα σκοπό να τη σκοτώσω, ούτε ήθελα να τη χτυπήσω τόσο δυνατά”, έλεγε και ξανά έλεγε, χωρίς όπως να μπορέσει από ότι φάνηκε να πίσω το δικαστήριο.

“Δεν έχει το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας”

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ως πολιτικός αγωγή, κ. Κουσιουρής, στην αγόρευσή του επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εκδίκαση κλείνει μία διαδικασία που έχει κρατήσει 18 μήνες, ενώ εστιάστηκε και στη σωστή λειτουργία πάνω στην οποία βασίστηκαν οι αρχές αλλά κια η Δικαιοσύνη. “Οι αρχές και η Δικαιοσύνη αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την υπόθεση. Ο κατηγορούμενος δεν στερήθηκε τα δικαιώματά του. Εξαντλήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την εξακρίβωση της αλήθειας. Κανείς δε στάθηκε στην καταγωγή του δράστη, αλλά στην εξακρίβωση της αλήθειας. Το ίδιο ήθελε και η οικογένεια της Μυρτούς. Θα είναι λύτρωση για την κοπέλα η σημερινή απόφαση. Όχι μόνο θα απαλύνει τον ψυχικό της πόνο, αλλά θα της δώσει δύναμη. Η σημερινή απόφαση να δώσει ώθηση στη μικρή για να μπορέσει να γελάσει, να κολυμπήσει με τα χέρια της”.

Η Πολιτική Αγωγή μίλησε ακόμη και για την προχειρότητα της αστυνομίας της Πάρου και αναρωτήθηκε τι θα γινόταν σήμερα, εάν στη συνέχεια το κλιμάκιο της αστυνομίας που ανέλαβε, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. “Εκείνοι που επιλήφθηκαν του περιστατικού έδειξαν ερασιτεχνισμό. Υπήρξε κίνδυνος να χαθούν τα στοιχεία εκείνα που ήταν σημαντικά για την όλη υπόθεση. Πρέπει να ακουστούν αυτά, διότι είναι ευτύχημα που οι διωκτικές αρχές τον συνέλαβαν.
Για τον κατηγορούμενο, ο κ. Κουσιουρής είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν έχει ούτε το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας, ανθρωπιάς για όσα διέπραξε. Λειτούργησε με πολλές άμυνες, καταστρώνοντας σενάρια διαφυγής. Σκέφτηκε να σώσει το τομάρι του, αφήνωντας πίσω ένα ετοιμοθάνατο κοριτσάκι. Νομίζω ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δε θα πρέπει να τύχει κανενός ελαφρυντικού. Λειτούργησε ως ένας εγκληματίας του ποινικού δικαίου. Το θέμα είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι σκοτώνουν για ένα κινητό τηλέφωνο. Αφαιρούν την ανθρώπινη ζωή για 100 ευρώ. Να θυμίσω ότι έσφαξαν στο κέντρο της Αθήνας τον άνθρωπο που πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του, για να μεταφέρει την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο νοσοκομείο;”.

Η αγόρευση της δικηγόρου του Αχμέτ Βακάς

Η συνήγορος υπεράσπισης του Αχμέτ Βακάς, Μαρούσα Πλατή, ευχήθηκε καλή ανάρρωση στη Μυρτώ, διαμαρτυρόμενη ταυτόχρονα για τα σχόλια των δημοσιογράφων να χαρακτηρίσουν τον κατηγορούμενο “ανθρωπόμορφο τέρας”.

Η κ. Πλατή περιέγραψε τη ζωή του Αχμέτ Βακάς, τονίζοντας ότι προέρχεται από ένα χωριό και αναγκάστηκε να παρατήσει το δημοτικό, για να εργαστεί σε κτηνοτροφικές εργασίες, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του. Όπως είπε, έζησε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πέρασε δύσκολες καταστάσεις μέχρι να φτάσει τελικά στην Ελλάδα. “Το γεγονός ότι προέρχεται απο μουσουλμανική χώρα και η γυναίκα για τη θρησκεία του είναι υποδεέστερη του ανδρός και το γεγονός ότι είχε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, συγκρότησαν το χαρακτήρα του κατηγορουμένου. Επίσης, το οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Να ληφθεί υπόψη ότι είχε θολωμένο μυαλό κατά την πράξη και ζήτησε συγγνώμη. Ζητώ να τον κρίνετε με επιείκεια και να αναφέρω ότι δεν υπήρχε διπλός δόλος εξ αρχής”.

“Τέλεσε άπαντα τα αδικήματα”

Ο Εισαγγελέας, στην αγόρευσή του επισήμανε ότι όταν ένας άνθρωπος που φτάνει σε ένα τέτοιο έγκλημα κρύβει ένα κτήνος μέσα του και δεν έχει διαφορά εάν είναι άσπρος ή μαύρος, μιλώντας και για το έγκλημα που έγινε στην Ξάνθη από έναν Έλληνα που βίασε, σκότωσε και έκαψε μία φοιτήτρια.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην περίπτωση της Πάρου, είπε ότι υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση δύο παράλληλοι δόλοι. Ο ένας αφορά την αφαίρεση του κινητού και ο δεύτερος το βιασμό. “Έχουν τελεστεί άπαντα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Να κηρυχθεί ένοχος για όλες τις πράξεις που κατηγορείται”, σημείωσε.

Η απόφαση

Το Δικαστήριο μετά από μισάωρη διακοπή, κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο για όλες τις πράξεις που τον βαραίνουν. Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ισόβια κάθειρξη για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 18 χρόνια, όπως και 18 χρόνια για την πράξη του βιασμού, καθώς και 3 μήνες για την παράνομη εργασία.

Τελικά το δικαστήριο επέβαλε στον Αχμέτ Βακάς την ποινή της ισόβιας κάθειρξης συν 25 χρόνια για τις ποινές που τον βαραίνουν.