Τα θέματα για τα οποία μίλησε δημοσίως, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του χθες, στη Σύρο

Αύξηση επιδόματος γιατρών στα νησιά και νέο σχέδιο αεροδιακομιδών

“Κλειστή” η συνάντηση με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των υγειονομικών δομών από τις Κυκλάδες, στο Επιμελητήριο

Για αύξηση του επιδόματος των γιατρών που θα επιλέγουν τα Νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές των νησιών και συγκεκριμένα, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σύρο, μετά από τις συναντήσεις του στο Νοσοκομείο και στο Επιμελητήριο Κυκλάδων με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας.

Με το παραπάνω μέτρο, συνδυαστικά και με το ιδιωτικό έργο των γιατρών – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο αρμόδιος υφυπουργός -, εκτιμά πως στις επόμενες προκηρύξεις θέσεων, θα μειωθούν σοβαρά τα κενά που υπάρχουν σήμερα και για τα οποία, τόσο οι διοικήσεις των Νοσοκομείων, όσο και των άλλων δομών Υγείας των Κυκλάδων και κυρίως οι εργαζόμενοι σε αυτά, αλλά και οι νησιώτες έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο των αεροδιακομιδών πανελλαδικά, για το οποίο τόνισε, πως οι πολίτες, θα διαπιστώσουν τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς.

Ο κ. Γεωργιάδης ήρθε και παρέμεινε μέχρι σήμερα στη Σύρο, συνοδευόμενος στις συναντήσεις του, από τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, καθώς και τον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό.

Ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε πρώτα συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκο Ρούσα, η οποία ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ανοικτή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ “κεκλεισμένων των θυρών” πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με όλους τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες δημάρχους και τους εκπροσώπους των υγειονομικών δομών των νησιών στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Πρέπει να σημειωθεί, πως, το χθεσινό ραντεβού με τον κ. Γεωργιάδη για τη νησιωτική Υγεία, πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετές αναβολές λόγω ευρωεκλογών και κυβερνητικών ανασχηματισμών, σε συνέχεια πρωτοβουλίας του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου. Την πρόταση του κ. Ρούσσου είχαν αποδεχθεί όλες οι πλευρές με ικανοποίηση, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε προκαλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου και η πρόεδρός του, Κατερίνα Καλογεράκη προ επταμήνου, με φόντο το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Βαρδάκειου και Πρώιου, αλλά και την απουσία του ελικοπτέρου από την πτητική βάση του ΕΚΑΒ.

Πρώτος σταθμός το “Βαρδάκειο και Πρώιο”

Στο Νοσοκομείο Σύρου υποδέχθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι, τον υπουργό Υγείας, ο διοικητής, Νίκος Ρούσας, ο οποίος και τον ξενάγησε τους χώρους που αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα για να δημιουργηθεί και η Ογκολογική υπομονάδα. Αμέσως μετά, είχαν συνάντηση στο γραφείο του. Ο κ. Ρούσας έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του πρώτου Νοσοκομείου της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωσή του, στα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν και δη στις ανάγκες κάλυψης ιατρικών θέσεων και συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Ο διοικητής ζήτησε ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας, εξηγώντας πως το Νοσοκομείο σηκώνει μεγάλο όγκο περιστατικών τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους, υπόμνημα κατέθεσαν και οι εργαζόμενοι, στο οποίο έχουν επισημάνει αναλυτικά τις κενές θέσεις.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λείπουν όλες οι θέσεις ιατρών (διευθυντής γενικός χειρουργός, αναισθησιολόγος, ορθοπεδικός και παθολόγος), ενώ γνωστοποιούν πως, η Παθολογική Κλινική από 1/1/2025 μένει με 2 γιατρούς αντί των 5 προβλεπόμενων. Σημειώνουν ακόμη πως, στη Χειρουργική Κλινική δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος και πως η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι αμφίβολη μετά την 1/1/2026 καθότι απομένει με έναν μόνο γιατρό. Επίσης, εξηγούν πως το Παθολογοανατομικό λειτουργεί με την υπό συνταξιοδότηση διευθύντρια (σε παράταση), έως 1/1/26, λέγοντας μάλιστα πως μόλις συνταξιοδοτηθεί, δε θα γίνονται πλέον βιοψίες, ενώ σημείωσαν πως, η ΜΑΦ υπολειτουργεί δεδομένου ότι το προσωπικό της απασχολείται σε άλλα υποστελεχωμένα τμήματα (Καρδιολογικό, Αναισθησιολογικό). Τέλος, μίλησαν και για την ανυπαρξία νευρολόγου, ψυχιάτρου, ενδοκρινολόγου και γαστρεντερολόγου, ενώ απαρίθμησαν και όλα τα άλλα κενά στο υπόλοιπο προσωπικό.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Γεωργιάδης με το υπουργικό κλιμάκιο συνάντησαν για τρεις ώρες στο Επιμελητήριο Κυκλάδων όλους τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των υγειονομικών δομών (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη), καταγράφοντας τα προβλήματά τους στο κομμάτι της Υγείας.

Παρεμβάσεις από δήμαρχο και χωρικό αντιπεριφερειάρχη

Των βασικών συναντήσεων του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σε Νοσοκομείο Σύρου και με τους δημάρχους των Κυκλάδων για τις υπόλοιπες υγειονομικές δομές των νησιών, προηγήθηκε η επίσκεψη του τόσο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου υποδέχθηκε στην είσοδο του ιστορικού Μεγάρου τον υπουργό Υγείας, ξεναγώντας τον αρχικά στο εσωτερικό και ειδικότερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά, μετέβησαν στο γραφείο του, όπου και ο δήμαρχος παρέδωσε ένα υπόμνημα με τα βασικά θέματα και τα αιτήματα για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου καθώς και για το θέμα της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ και την αναγκαιότητα σταθερής παρουσίας του ελικοπτέρου στο νησί για τις απαραίτητες αεροδιακομιδές. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αθανασίου είχε σαφείς προτάσεις για τη στήριξη του Βαρδάκειου και Πρώιου, ζητώντας από τον υπουργό μέσω του υπομνήματος, ενίσχυση σε όλο το προσωπικό με ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό για κάλυψη οργανικών θέσεων.

Επίσης, ζήτησε την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, τη μη μετακίνηση προσωπικού σε άλλες υγειονομικές μονάδες, την αύξηση της χρηματοδότησης για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την έγκριση των τροποποιημένων ΟΕΥ των Νοσοκομείων και των δομών Υγείας των νησιών, ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές τηλεϊατρικής σε νησιά που έχουν μόνον αγροτικό ιατρό. Παράλληλα, επανέλαβε πως απαιτείται ομαλή λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ ενώ στάθηκε και στο θέμα της προσέλκυσης ιατρών με παροχή κινήτρων ζητώντας τη θεσμοθέτησή τους, κ.α..

Από συνολική σκοπιά για τα Κυκλαδονήσια μίλησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αφού βέβαια του παρέδωσε και ο ίδιος υπόμνημα που περιελάμβανε και το σύνολο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναφορικά με τη στήριξη στα Νοσοκομεία του νησιωτικού νομού και στις άλλες μικρότερες δομές Υγείας.

Ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πως είναι αναγκαιότητα το Υπουργείο Υγείας να δει τις πραγματικές ανάγκες και να αντιμετωπίσει τον χώρο της νησιωτικής υγείας με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα νησιά, σαφώς είναι πρώτα οι μόνιμοι κάτοικοί τους, αλλά είναι την τουριστική σεζόν και οι επισκέπτες τους. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως ο κόσμος νιώθει ασφάλεια στην πράξη όταν έχει υποδομές και δη, Υγείας, λέγοντας πως ο νησιωτικός νομός που στηρίζει τόσο σημαντικά την εθνική οικονομία, αξίζει ιδιαίτερων απαντήσεων στα γνωστά προβλήματα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Για πρώτη φορά στην ιστορία των Κυκλάδων τέτοια συνάντηση

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που ανέπτυξε από την πλευρά του στη συνάντηση με τους Κυκλαδίτες, που διοργάνωσε επιτυχώς το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αλλά και στο Νοσοκομείο. “Στη συνάντηση στο Νοσοκομείο εξετάσαμε όλα τα προβλήματα και τις δυνατότητες παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε μία συνολική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με σχεδόν το σύνολο των Δημοτικών Αρχών και των παραγόντων των νησιών των Κυκλάδων. Εξέθεσε ο καθένας τα προβλήματα του δικού του νησιού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας, όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Νομίζω πως δόθηκαν πολλές απαντήσεις και εμείς καταγράψαμε πολλά πράγματα που έπρεπε να ακούσουμε”, δήλωσε πρωτίστως, λέγοντας ακόμη πως, “πολλά πράγματα ξεκαθαρίστηκαν και παρουσιάστηκε το σχέδιο για τις αεροδιακομιδές που πιστεύουμε ότι σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί και δημόσια στον ελληνικό λαό”.

Παράλληλα, σημείωσε πως, “εξηγήσαμε τα χρονοδιαγράμματα προσλήψεως”, τονίζοντας ακόμη, πως, στο Υπουργείο Υγείας έχουν την πρόθεση “να ανοίξουν θέσεις για προσλήψεις επικουρικών ή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε διάφορα νησιά”.

Εκτίμησε πως, στην τρίωρη συνάντηση για τα νησιά, “γενικά βάλαμε κάτω πολλά θέματα και νομίζω πως έχουμε βάλει σε μία σειρά προς επίλυση πολλά ζητήματα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων που λόγω γεωγραφίας έχει προβλήματα πολύ ειδικά”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, “δεσμευόμαστε ότι σύντομα – σε μερικούς μήνες - θα είμαστε εδώ πάλι για να παρακολουθούμε την εφαρμογή όσων αποφασίσαμε σήμερα και έχουν μπει σε ένα στάδιο εφαρμογής, ώστε να έχουν και οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες των Κυκλάδων πλήρη εμπιστοσύνη, ότι το Σύστημα Υγείας εδώ, λειτουργεί προς όφελος των συμπολιτών μας”.

Τριπλασιασμός επιδόματος για άγονες περιοχές από Σεπτέμβρη

Ερωτηθείς για συγκεκριμένες λύσεις στα βασικά αιτήματα του Νοσοκομείου Σύρου και στο θέμα της κάλυψης κενών θέσεων και παροχής κινήτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε παρακάτω: “Αυτή τη στιγμή τα Νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά και στις Κυκλάδες, ειδικά στο νοσηλευτικό και στο υπόλοιπο προσωπικό έχουν μία πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή το Νοσοκομείο της Σύρου έχει μία μεγάλη αύξηση και στο νοσηλευτικό και στο λοιπό προσωπικό σε σύγκριση με το 2019 και οι γιατροί είναι στο ίδιο σημείο. Για πιο συγκεκριμένα, έχουμε μιλήσει για την επόμενη προκήρυξη, για όσες θέσεις έχουν βγει άγονες. Το επόμενο χρονικό διάστημα με εφαρμογή από Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ, θα τριπλασιαστεί και σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα, μιλάμε για 500 με 600 ευρώ καθαρά. Μεσοσταθμικά είναι ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού και αφού ψηφιστεί αυτό, θα προκηρυχθούν ξανά οι άγονες θέσεις και μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να μείνουν ξανά αυτές οι θέσεις κενές”.

Στα παραπάνω, συμπλήρωσε ο υπουργός πως, “πιστεύω ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που θέτουμε σε εφαρμογή συνολικά τώρα, θα δώσουν ευκαιρία στο νέο γύρο προσκλήσεων να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού”. Επανέλαβε δε, πως, “αλλά για να ξέρει ο κόσμος το Νοσοκομείο Σύρου όπως ενημερώθηκα τώρα, έχει 31 άτομα περισσότερα συνολικό προσωπικό απ΄ ό,τι είχε το 2019”, χωρίς όμως να σημειώνει δημοσίως πως, στο Βαρδάκειο και Πρώιο έχουν ανοίξει αρκετά νέα Τμήματα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε για τις αεροδιακομιδές τα εξής: “Θα παρουσιάσουμε σύντομα όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός – και είναι θέμα ημερών – το σχέδιο για μία ολιστική μετάβαση σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς αεροδιακομιδών πολύ πιο πυκνό, από αυτό που έχουμε σήμερα”. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως οι νησιώτες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια για στο κομμάτι της Υγείας.