Προσκαλούν σε κοινή συνεδρίαση για το τέλος ανθεκτικότητας
- Χθες - 6:19
Σε δημόσια συζήτηση καλεί τους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, προκειμένου να συναποφασιστεί ένας νέος τρόπος διεκδίκησης του τέλους ανθεκτικότητας, ώστε αυτό να αποδίδεται στην αυτοδιοίκηση και να μετατρέπεται σε έργα υποδομών για τα νησιά.
Τα παραπάνω περιέγραψε με σαφήνεια ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Σύρο, προκειμένου τα μεγάλα έσοδα που ουσιαστικά εισπράττει το κεντρικό κράτος από το τέλος στις διανυκτερεύσεις των επισκεπτών στα νησιά, να μπορεί να επιστρέφεται σε αυτά.
Πέρυσι, σε σχετική συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου είχε αποφασίσει πως θα διεκδικήσει ότι το 75% αυτών των εσόδων, έτσι ώστε να εισπράττεται και να επιστρέφεται στο νησιωτικό χώρο, καθώς προέρχεται από την τουριστική δραστηριότητα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Ωστόσο, στη συνέχεια, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, δηλαδή το ανώτατο συλλογικό όργανο των Δήμων στις δύο γεωγραφικές περιοχές, είχε αποφασίσει πως θα ζητά από αυτά τα έσοδα, το κράτος να αποδίδει το 100% απευθείας στους Δήμους.
Δεδομένου πως αυτή η “διάσπαση” στη διεκδίκηση, δεν απέφερε μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθώς το κεντρικό κράτος δεν είχε να εξετάσει μία ενιαία πρόταση - με αποτέλεσμα το αίτημα να φαίνεται και αποδυναμωμένο -, η Περιφερειακή Αρχή επανήλθε στην πρόσφατη συνεδρίασή της, στη Σύρο.
Ως εκ τούτου, πρότεινε να συγκληθεί κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ώστε να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος με επιχειρήματα, προκειμένου να καρποφορήσει η προσπάθεια για αποκόμιση οφέλους από το τέλος ανθεκτικότητας.
Οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφώνησαν, κάνοντας τις δικές τους παρατηρήσεις, ώστε να υπάρξει εύνοια στα νησιά σε επίπεδο υποδομών.
Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε να επιδιωχθεί κοινή συνεδρίαση, με δεδομένο πως κάτι αντίστοιχο θα κάνει η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ, τα ανώτατα συλλογικά όργανα των Περιφερειών και των Δήμων, πανελλαδικά.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντικατέστησε τον φόρο διαμονής και το οποίο θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν.5073/2023 (ΦΕΚ Α΄204/11/12/2023), εκτιμάται πως θα αποφέρει πολύ μεγάλα έσοδα στο κράτος, εκ των οποίων το μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τα νησιά του Ν. Αιγαίου (ίσως και 160 -170 εκατ. ευρώ), όπως είχε αναφερθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Γ. Λεονταρίτης: “Να επανακαθορίσουμε μία στάση”
Μιλώντας για την πρόθεση της Περιφέρειας να υπάρξει μία συνεδρίαση για να εξαχθεί μία κοινή απόφαση για τη διεκδίκηση του τέλους ανθεκτικότητας, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, σημείωσε τα ακόλουθα: “Η απόδοση του 75% τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση όπως έχουμε πει πρέπει να μας απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρώτο από όλους τους φορείς του Νοτίου Αιγαίου το απασχόλησε και το φέραμε ως θέμα και πήραμε και απόφαση.
Νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει για μία ακόμη φορά, ώστε να επανακαθορίσουμε μία στάση, η οποία στη διαδρομή μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την άποψή μου, δεν ήταν η ενδεδειγμένη αυτή η οποία υπήρξε από άλλους φορείς”. Κι αυτό, καθώς επεσήμανε πως, “αντί να κληθούμε να τοποθετηθούμε στα όργανα τα οποία ήθελαν να λάβουν απόφαση για ποιο λόγο εμείς τοποθετηθήκαμε με τον συγκεκριμένο τρόπο, πήραμε μία άλλη απόφαση από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που μιλούσε σε ένα διαφορετικό μήκος κύματος λες και είμαστε δύο διαφορετικές περιοχές, ωστόσο, δεν κληθήκαμε”.
Σε απόλυτο τόνο, ο κ. Λεονταρίτης αναρωτήθηκε “λες και η Περιφέρεια δεν είναι αυτή που κρατά όρθια όλη την αυτοδιοίκηση του Ν. Αιγαίου. Αντί να κληθούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας είδαμε μία απόφαση που έλεγε το τέλος ανθεκτικότητας να μην αποδίδεται στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως είχαμε πει εμείς αλλά να το εισπράττουν οι Δήμοι. Αυτομάτως, αυτό αποδυνάμωσε τη διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση. Διότι η κυβέρνηση είχε δύο πλευρές. Μείζον πολιτικό λάθος”.
Κοινός βηματισμός
Κατά συνέπεια, θεωρώντας μεγάλο πολιτικό “φάουλ” από την ΠΕΔ να πάρει άλλη απόφαση, χωρίς να συνομιλήσει με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, πρόσθεσε πως, “έχουμε υποχρέωση τα λάθη να τα διορθώνουμε. Γι’ αυτό ερχόμαστε σήμερα και καταθέτουμε μια πολύ ξεκάθαρη πρόταση με στόχο να έχουμε κοινό βηματισμό στη διεκδίκηση του τέλους ανθεκτικότητας. Το μείζον είναι να καταφέρουμε να το εισπράξουμε και όχι να το διεκδικούμε. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί με μία κοινή πρόταση”.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως, “γι’ αυτό ζητάμε μία συνάντηση όλοι οι αυτοδιοικητικοί του Νοτίου Αιγαίου. Αφορά τους δημάρχους και εμάς την Περιφέρεια, ως θεσμό που υλοποιεί το 80% των έργων του α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης. Κι επιτέλους θέλουμε κι εμείς σε μία δημόσια συζήτηση να τοποθετηθούμε και να πούμε γιατί λέμε να τα παίρνει η Περιφέρεια”.
Υπενθύμισε, δε, πως στόχος της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι η είσπραξη, αλλά το πώς αυτά τα χρήματα θα γίνουν έργα για τα νησιά. “Επισκευάζουμε σχολεία Δήμων, βελτιώνουμε ή επισκευάζουμε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε Δήμους, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης είναι έργα που ανήκουν στην Περιφέρεια;”, ρώτησε ρητορικά, λέγοντας τέλος πως, “εμείς το 80% των έργων που υλοποιούμε το κάνουμε με προγραμματικές συμβάσεις με τον α΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως “θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη υλοποίησης έργων μέσα από αυτό το τέλος ανθεκτικότητας”.
Γ. Χατζημάρκος: “Αγνοήθηκε το χέρι που άπλωσε η Περιφέρεια”
Σε συνέχεια των ανωτέρω, τοποθετήθηκε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας ωστόσο σε πιο έντονο τόνο. Συγκεκριμένα, για τη στάση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, επεσήμανε πως, “αγνοήθηκε τότε πλήρως το χέρι που “άπλωσε” το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είμαι διατεθειμένος να ψηφίσω για δεύτερη φορά όλο το τέλος ανθεκτικότητας να πάει στου Δήμους, αλλά τώρα, μετά την πρωτοφανή πολιτική αλητεία που παίχτηκε σε βάρος του θεσμού της Περιφέρειας, με μια προϋπόθεση: Όποιος πάρει τα λεφτά, θα πάρει και την αρμοδιότητα για την εκτέλεση των έργων”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “και ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, δεν θα κάνω βήμα πίσω από αυτό. Η συνδικαλιστική αλληλεγγύη της ΠΕΔ δεν μπορεί να ισοπεδώνει τις δυνατότητες της συνεργασίας”. Ακόμη, διευκρίνισε πως αυτές οι συμπεριφορές, “δεν αφορούν το σύνολο της ΠΕΔ αλλά ένα – δύο άτομα εκεί μέσα”.
Σημειώνεται πως το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και σε κοινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που θα γίνει για πρώτη φορά στις 28 Απριλίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μεταφορικό Ισοδύναμο στο “ταμείο” για τους νησιώτες
13 Μαρ. 2025 - 6:20 - Στην τελική ευθεία η αξιοποίηση του “Κυκλαδικόν”
11 Φεβ. 2025 - 6:20 - Γιώργος Λεονταρίτης: “Σέβομαι την απεργία, καταγγέλλω την ομηρία”
23 Οκτ. 2024 - 20:21 - Νέος κύκλος ασφαλτοστρώσεων στο επαρχιακό δίκτυο της Σύρου
18 Σεπ. 2024 - 6:19 - Γιώργος Λεονταρίτης: "H νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με ελπίδα, αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση"
10 Σεπ. 2024 - 16:03