Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας και η Κύθνος
- Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024 - 06:18
Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο σε πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων, με κάποια από αυτά να κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε οριακό σημείο φαίνεται ότι έχει φτάσει και η Κύθνος, με τον Δήμο σε μία μακροσκελή ανακοίνωση να αναφέρει τα προβλήματα που επικρατούν, αλλά και τις άμεσες κινήσεις που έχει κάνει για την αντιμετώπισή τους.
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα προβλήματα διαγνώστηκαν εγκαίρως, ενώ καταγράφονται αναλυτικά όλες οι δράσεις που έγιναν από τον Δήμο Κύθνου. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι, "ο Δήμος καθημερινά κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξει όλο το νησί. Η λειψυδρία έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες σε πολλές νησιωτικές περιοχές. Με τις ενέργειες μας έχουμε προλάβει να μην φτάσουμε στα οδυνηρά σημεία των γύρω μας νησιών. Δεν μένουμε όμως σε αυτά και κοιτάμε μπροστά. Είμαστε περήφανοι για τον καθημερινό μας αγώνα γιατί ξέρουμε πως βοηθάμε τους Θερμιώτες να υποστηρίξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους".
Σ. Γαρδέρης: "Προσπαθούμε με όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά είμαστε οριακά"
Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" αναφορικά με τα προβλήματα της διαχείρισης του νερού στο νησί, επισημαίνοντας ότι "αυτή τη στιγμή είμαστε οριακά σε κάποιες περιοχές και ήδη έχω καλέσει για ενίσχυση με υδροφόρες από Αθήνα, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τουλάχιστον το επόμενο απαιτητικό εικοσαήμερο του Αυγούστου. Η κατανάλωση είναι έντονη και ο επισκέπτης και ειδικά οι τουρίστες από το εξωτερικό, έχουν μάθει να κάνουν διαφορετική χρήση του νερού στις αστικές περιοχές και δεν μπορεί να αντιληφθεί, το έντονο πρόβλημα που υπάρχει, ωστόσο αυτό είναι υποκειμενικό. Από εκεί και πέρα, οι μόνιμοι κάτοικοι πιστεύω ότι ανταποκρίνονται αλλά ως επί το πλείστον, το πρόβλημα αυτή την περίοδο δεν προκαλείται από τους μόνιμους κατοίκους, αλλά από τους επισκέπτες, που έχουν άλλη εικόνα του νερού. Έχουμε ανακοινώσει και εμείς κάποια μέτρα για τις υπερβολικές καταναλώσεις νερού και έχουμε μιλήσει για όλα τα πιθανά πρόστιμα. Προσπαθούμε με όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αλλά είμαστε οριακά".
"Προσανατολιζόμαστε ως Δήμος σε νέες αφαλατώσεις, με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας"
Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στις κινήσεις που αναμένεται να κάνει ο Δήμος, μέσα στο επόμενο διάστημα για να αντιμετωπίσει, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα το πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι "υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από τον Δήμο και συνεχώς, προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις υποδομές μας. Το θέμα είναι ότι συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση, καθώς οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί, είναι ολοένα και περισσότεροι χρόνο με τον χρόνο, δημιουργούνται νέες παροχές, τη στιγμή που προσπαθούμε να τις περιορίσουμε όσο γίνεται με το τεκμήριο της εκτός σχεδίου δόμησης. Προσανατολιζόμαστε ως Δήμος σε νέες αφαλατώσεις, με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, με απώτερο σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες και τα κενά. Κάνουμε ότι μπορούμε, για να βελτιώσουμε την κατάσταση".
Η μακροσκελής ανακοίνωση του Δήμου
Η εισαγωγή της ανακοίνωσης, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γειτονικά, νησιά, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Κύθνος προς το παρόν, οριακά τα αποφεύγει. Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Ζούμε δυστυχώς σε μια περίοδο που όταν ανοίγουμε την βρύση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα τρέξει νερό. Όλα ανεξαιρέτως τα γειτονικά μας νησιά δεν έχουν νερό. Τα αποθέματα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η Κύθνος παρότι γεωγραφικά είναι στον ίδιο χώρο με αυτά τα νησιά δεν αντιμετωπίζει ακόμα τόσο οξύ πρόβλημα. Δεκάδες νέες επενδύσεις στο νησί, εκατοντάδες νέα καταλύματα, χιλιάδες κόσμου να συρρέουν στο νησί, ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Όλο αυτό το γιγαντιαίο οικοδόμημα μπορεί να συντηρηθεί χωρίς επάρκεια νερού; Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν ανοίγει ο επισκέπτης την βρύση του και δεν έχει νερό να πλυθεί, τι θα γίνει αν οι επιχειρηματίες δεν έχουν νερό να πλύνουν σεντόνια και ιματισμό, τι θα γίνει αν οι επαγγελματίες δεν έχουν νερό να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, τι θα γίνει αν τα νοικοκυριά δεν έχουν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες; Θα γκρεμιστεί μονομιάς ό,τι με τόσο κόπο χτίζαμε όλοι μαζί για χρόνια. Οι υποδομές νερού συνεπώς είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης μιας Κύθνου που κάθε μέρα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο".
Οι ενέργειες του Δήμου
Η ανακοίνωση παράλληλα, αναφέρει του τρεις βασικούς άξονες στους οποίους κινήθηκε ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα:
1) Κατασκευή συνοδού έργου αφαλάτωσης
"Με το συνοδό έργο της αφαλάτωσης κατασκευάσαμε έναν νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης και ένα ολοκαίνουργιο υπόγειο δίκτυο κλειστών αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων. Ένα τεράστιο έργο που δημιουργεί μια υποδομή που συνδέει τις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης του Μέριχα με υφιστάμενη δεξαμενή νερού στην Δρυοπίδα εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού σε έναν μεγάλο αριθμό οικισμών.
2) Εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας
Το έργο όμως που αποδείχθηκε καταλυτικό και σωτήριο είναι η προμήθεια του συστήματος ελέγχου διαρροών και η εγκατάσταση δικτύου τηλεμετρίας. Μέσω του συστήματος αυτού ο δήμαρχος, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας ελέγχουν 24 ώρες το 24ώρο τα επίπεδα της στάθμης των δεξαμενών από το κινητό τους. Ανά πάσα ώρα και στιγμή εφαρμόζουν είτε ηλεκτρονικές ρυθμίσεις, είτε επεμβαίνουν επί του πεδίου ώστε να εξασφαλίζουν συνεχώς την απρόσκοπτη παροχή νερού προς όλους τους οικισμούς του νησιού. Βλάβες που στο παρελθόν χρειάζονταν ολόκληρες εβομάδες για να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν παρότι το νησί είχε πολύ λιγότερες ανάγκες, τώρα εντοπίζονται και επιδιορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά. Θεωρούμε πως δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως η τεχνολογία της τηλεμετρίας άλλαξε την μοίρα αυτού του τόπου. Αν και τα υπόλοιπα νησιά είχαν κάνει τον δικό μας σχεδιασμό και είχαν εγκαταστήσει αυτό το σύστημα, ίσως σήμερα να μην είχαν φτάσει στο σημείο να μην έχουν νερό ούτε για τα νοικοκυριά τους.
3) Δημιουργία συγκοινωνούντων συστημάτων αποθήκευσης και διανομής νερού
Η τρίτη παρέμβαση αφορά την δημιουργία συγκοινωνούντων συστημάτων αποθήκευσης και διανομής νερού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε λόγω της αυταπάρνησης κάποιων ανθρώπων. Ο δήμαρχος ο οποίος γνωρίζει τεχνικά ζητήματα ύδρευσης αλλά και όλοι οι αντιδήμαρχοι ύδρευσης μαζί με τους τεχνικούς του Δήμου με καθημερινή αυτοθυσία και ελάχιστα μέσα έχτισαν ένα ολόκληρο δίκτυο μέσω του οποίου μπορούμε να στέλνουμε νερό από περιοχές που υπάρχει επάρκεια σε περιοχές μικρότερης επάρκειας. Σε πολύ δύσκολες στιγμές που σε άλλη συγκυρία ολόκληροι οικισμοί θα ξέμεναν από νερό, καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο και τους υποστηρίζουμε. Το δίκτυο του νησιού πλέον είναι γιγάντιο. Το ανθρώπινο δυναμικό όμως είναι μικρό και τα μέσα δυστυχώς παραμένουν λίγα. Όσο και να μας κάνει εντύπωση είναι αλήθεια πως 3 άνθρωποι αυτήν την στιγμή παλεύουν κάθε μέρα να στηρίξουν χιλιάδες κόσμου που καταναλώνουν χιλιάδες κυβικά νερού. Ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Παπαμακάριος είναι πανταχού παρών. Ελέγχει πρωί, βράδυ κάθε σταγόνα νερού. Έχει καταφέρει να ισορροπήσει ένα σύστημα που είναι δαιδαλώδες και ανεξέλεγκτο. Ο ίδιος ο δήμαρχος ακόμα και ξημερώματα διορθώνει τεχνικές βλάβες όπου κι αν προκύψουν".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με στόχο την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
6 Νοε. 2024 - 6:17 - "Χειροτερεύει κάθε μέρα η κατάσταση με το ακτοπλοϊκό"
12 Δεκ. 2024 - 6:18 - Στα "σκαριά" δωρεάν ασύρματο διαδίκτυο στην Κύθνο
5 Νοε. 2024 - 6:17 - Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο από το Δημαρχείο Κύθνου
28 Αυγ. 2024 - 12:37 - Πρώτη νίκη ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Κύθνο
1 Αυγ. 2024 - 6:18