Αντιδρά η ΕΛΛΕΤ στο σχέδιο για τον τουρισμό

  • Σήμερα - 11:44

Σοβαρές αντιρρήσεις στο υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Οπως εκτιμά, το πλαίσιο «επαναλαμβάνει» το σημερινό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, προωθώντας σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές και επιτρέποντας τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων ακόμη και στις περιοχές που θεωρεί «κορεσμένες».

«Το σχέδιο προωθεί σχεδόν αποκλειστικά μεγάλες επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις προστατευόμενες περιοχές και στα ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων. Οι μορφές των επενδύσεων αυτών έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του 2010 και μετά και όλες περιλαμβάνουν τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, με άλλα λόγια κατοικίες με όρους δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων. Οι μεγάλες αυτές επενδύσεις χωροθετούνται σχεδόν παντού και ασφαλώς και στα μικρά και μεσαία σε έκταση νησιά, των οποίων την ταυτότητα αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό

Οσον αφορά τη διάκριση των περιοχών ανάλογα με τον βαθμό τουριστικής τους ανάπτυξης, η ΕΛΛΕΤ παρατηρεί ότι δεν απηχεί την πραγματικότητα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις κλίνες μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Περαιτέρω, δεν συνεπάγεται ουσιαστικούς περιορισμούς, ούτε καν για τις κορεσμένες περιοχές, στις οποίες επιτρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. «Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την αντίληψη με την οποία το πλαίσιο αντιμετωπίζει την τουριστική ανάπτυξη: με μεγέθυνση του τουριστικού τομέα μέσω των καταλυμάτων και αύξηση της εξάρτησης των περιοχών της χώρας από τον τουρισμό», αναφέρει. Επισημαίνει δε ότι είναι λανθασμένη η διαφοροποίηση των περιοχών σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, καθώς στα νησιά πρέπει να υπάρχει μια συνολική πολιτική.

Οχι στις νέες κλίνες

Η ΕΛΛΕΤ ζητεί να ανασταλεί η δημιουργία νέων κλινών κάθε είδους στις ανεπτυγμένες και πολύ ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, στις προστατευόμενες περιοχές και στα ακατοίκητα νησιά, να απαγορευθούν στις περιοχές αυτές οι μεγάλες τουριστικές («στρατηγικές») επενδύσεις και να υπάρξει δραστικός περιορισμός των τουριστικών επενδύσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Πηγή: kathiimerini.gr