Βάζουν πλάτη οι μηχανικοί για την παραχώρηση του στρατοπέδου
- Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024 - 06:20
Οραματικό έργο επισημαίνουν πως είναι η αξιοποίηση των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου Σύρου, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την ανάπτυξη πανεπιστημιούπολης και κοινόχρηστων χώρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης και Γιώργος Φρέρης, αντίστοιχα, θέτοντας τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του Δήμου για να “κλείσει” το θέμα της μεταβίβασης.
Συγκεκριμένα, για την έκδοση ηλεκτρονική ταυτότητας των κτηρίων, απαιτείται η εκ του μηδενός αποτύπωσή τους, δουλειά για την οποία ο Σύλλογος έχει καταθέσει την προσφορά του, από τα τέλη Αυγούστου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να βοηθήσει με το μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο.
Το έργο θα αφορά στην αποτύπωση 19.000 τετραγωνικά κτισμάτων, για τα οποία επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο να χρησιμοποιηθεί σαν μία πρώτη βάση. Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος ανταποκρινόμενος για μία ακόμη φορά εμπράκτως στην ανάγκη του Δήμου να προχωρήσει την υπόθεση της μεταβίβασης, ενήργησε άμεσα και πλέον αναμένει μία θετική απάντηση από τη Δημοτική Αρχή, για να αρχίσει το έργο του.
Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για το κρίσιμο ζήτημα του τρόπου αξιοποίησης των 46 στρεμμάτων που θα περιέλθουν στον Δήμο, μίλησαν τα δύο πρόσωπα, θίγοντας τέλος και τις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά στις Δημοτικές Αρχές για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Σύρος.
· Πώς καταλήξατε στην πρόταση προς τον Δήμο και σε ποια φάση είστε σήμερα; Έχετε καταθέσει την πρόταση;
Μ. Μπουγιούρης: “Είχαν προηγηθεί συναντήσεις, τόσο με τη Δημοτική Αρχή, όσο και με την προϊσταμένη του τοπογραφικού τμήματος της Πολεοδομίας, κοινές συναντήσεις, προκειμένου να ωριμάσει η υπόθεση. Ακολούθως, έγινε αυτοψία στο στρατόπεδο στην οποία συμμετείχαν πολλοί συνάδελφοι από την Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η Δημοτική Αρχή εκπροσωπούμενη από τον δήμαρχο και εκπρόσωποι του στρατού. Στη διάρκεια της αυτοψίας ήταν και ο πρόεδρος του Τμήματος Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Κουτσαμπάσης. Είδαμε το φυσικό αντικείμενο και το εύρος. Αντιληφθήκαμε εξ αρχής πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημα για την τοπική κοινωνία και εξυπακούεται ότι η πρόθεσή μας από την πρώτη στιγμή ήταν θετική στο να βοηθήσουμε.
Είναι ένα εγχείρημα πολυπαραμετρικό, υπό την έννοια ότι, αφενός συμμετέχει ως ιδιοκτήτης του χώρου, ο ελληνικός στρατός, αφετέρου, ο Δήμος και άμεσα ενδιαφερόμενο είναι και το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου.
Για να υπάρξει η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, θα χρειαστεί η αποτύπωση του συνόλου των κτηρίων. Στον Σύλλογο είμαστε θετικοί να βοηθήσουμε. Ωστόσο, το πρότζεκτ είναι μεγάλο. Δεν είναι μία αυτοψία και τελειώσαμε. Μιλάμε για αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά κτήρια και μεγάλες εκτάσεις. Ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος”.
· Έχει απαντήσει ο Δήμος στην προσφορά σας; Και αν ναι, πότε θα προχωρήσετε;
Γ. Φρέρης: “Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Δεν έχουμε κάποιο νεότερο από πλευράς Δήμου, μετά από την προσφορά που υποβάλαμε στον Δήμο, στα τέλη του Αυγούστου. Πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό έργο από πλευράς όγκου, καθώς μιλάμε για 19.000 τετραγωνικά κτηρίων. Πρέπει να μπουν αρκετοί μηχανικοί και να αποτυπώσουν τα κτήρια. Πρέπει να αποτυπωθούν, να γίνουν κατόψεις, τομές και τοπογραφικά και εν συνεχεία, να εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων”.
· Υπάρχει κάποια βάση, κάποιο στοιχείο επί του οποίου θα “πατήσετε” ή όχι;
Γ. Φρέρης: “Όλη αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει εξ αρχής. Γιατί ενώ ψάξαμε και με τη βοήθεια της Πολεοδομίας, αλλά και ρωτώντας του αξιωματικούς του στρατοπέδου, μήπως έχουν υπόβαθρα ώστε να έχουμε κάτι, δεν βρέθηκε τίποτα. Ούτε οικοδομικές άδειες. Επίσης, πέραν της αποτύπωσης, πρέπει να αποδειχθεί η νομιμότητα όλων αυτών. Με τη βοήθεια της Πολεοδομίας θεωρούμε πως θα ξεπεραστεί ο “σκόπελος” γιατί υπάρχει ειδική διάταξη που αναφέρει πως κτήρια εντός στρατοπέδων, δεν χρειάζεται να διαθέτουν άδεια. Νομικά δεν βλέπουμε κάποιο κώλυμα προς το παρόν”.
· Από τη στιγμή που σας απαντήσει θετικά ο Δήμος, όταν θα αρχίσετε τη δουλειά, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρώσετε, μέχρι την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας;
Γ. Φρέρης: “Εξαρτάται από το πόσα άτομα θα δουλέψουν. Είχαμε κάνει την αποτύπωση – χωρίς να μας ανατεθεί, αλλά με δική μας πρωτοβουλία -, για τα επικίνδυνα κτήρια της πόλης και είχαμε συγκεντρωθεί 19 μηχανικοί. Υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον. Άρα, αν υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον – που πιστεύουμε πως θα υπάρξει -, θα συμπιεστεί ο χρόνος. Πιστεύω δύο με τρεις μήνες. Αν όμως, υπάρξουν τα μισά άτομα, τότε, οι τρεις μήνες, θα γίνουν έξι μήνες. Πέρα από την αποτύπωση πεδίου, θα χρειαστεί και δουλειά γραφείου”.
Μ. Μπουγιούρης: “Η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας έχει όγκο δουλειάς. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα”.
· Ποιο είναι το ύψος της προσφοράς σας; Το ποσό που προτείνετε για τα δεδομένα της αγοράς πού κινείται;
Γ. Φρέρης: “Η προσφορά μας είναι κατά το δυνατόν συμπιεσμένη προς τα κάτω, βάζοντας τις τυπικές τιμές που δίνει το Επιμελητήριο και αυτές έπεσαν στο μισό και παρακάτω, ώστε να είναι μία δεκτική προσφορά και για να δώσουμε ένα μικρό κίνητρο στους συναδέλφους να δουλέψουν. Το ποσό είναι 50.000 ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό θα μείνει στον Σύλλογο. Θέλουμε να βοηθήσουμε όπως το έχουμε πράξει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι οραματικό έργο για τον Δήμο το να μπορέσει να αξιοποιηθεί το κομμάτι του στρατοπέδου που θα περιέλθει στον Δήμο γιατί δεν περιέρχεται συνολικά. Το Πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται για το παλιό ορφανοτροφείο και το κτήριο σε συνέχεια αυτού. Το παλιό γήπεδο του στρατοπέδου, το κρατάει το στρατόπεδο και μία ευρύτερη έκταση για μελλοντική οικιστική αξιοποίηση και το νυν διοικητήριο μαζί με την προέκτασή του, επίσης τα διατηρεί το στρατόπεδο”.
Μ. Μπουγιούρης: “Το μισό κομμάτι θα παραμείνει στρατόπεδο και από την υπόλοιπη έκταση που απομένει, το 50% θα το πάρει πάλι το στρατόπεδο και το 50% ο Δήμος. Άρα, από τη συνολική έκταση του στρατοπέδου θα είναι ένα ποσοστό περίπου 30%. Από την επιφάνεια που θα πάρει ο Δήμος θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πάρει το Πανεπιστήμιο και τι θα κρατήσει για πάρκα και κοινόχρηστους χώρους.
Αναφορικά με την προσφορά μας, ουσιαστικά πάμε να καλύψουμε τα έξοδα του κάθε μηχανικού. Δηλαδή για κάθε μηχανικό να αντιστοιχεί ένα ποσό γύρω στα 2.000 ευρώ. Αν ο Δήμος βγει στην αγορά, θα πάρει το ίδιο έργο με τουλάχιστον διπλάσιο κόστος”.
· Θα αρχίσετε αμέσως μόλις σας απαντήσει ο Δήμος;
Μ. Μπουγιούρης: “Θα χρειαστούμε ένα μικρό χρονικό διάστημα για οργάνωση. Επίσης, για να μη χαθεί χρόνος, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να περιμένουμε την υπογραφή σύμβασης και την τροποποίηση καταστατικού του Συλλόγου. Θα κοιτάξουμε να μη χαθεί χρόνος και καλή τη πίστει, με τη δήλωση αποδοχής, θα αρχίσουμε”.
Γ. Φρέρης: “Μία δημόσια ανακοίνωση θέλουμε μόνο από τον δήμαρχο, για να αρχίσουμε. Υπάρχει προς διευθέτηση ένα νομικό θέμα, για το πώς θα γίνει η επίσημη ανάθεση, αλλά δεν μένουμε εκεί. Αν έχουμε μία επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο, ότι δίνουμε τα χέρια, θα προχωρήσουμε”.
· Αναφορικά με τον σχεδιασμό για το τι θα κρατήσει ο Δήμος, ποια έκταση θα αξιοποιηθεί σαν κοινόχρηστος χώρος κλπ, θεωρείτε πως θα πρέπει να σας έχει συνομιλητές;
Μ. Μπουγιούρης: “Επειδή το στρατόπεδο είναι η τελευταία και πιο μεγάλη όαση πρασίνου που θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την πόλη, για να εκτονωθούν κάπως οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι στο στρατόπεδο, θέλει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς. Εξυπακούεται πως ήταν τραγελαφικό να γίνει εκεί 5άστερο ξενοδοχείο. Όμως και τώρα, θέλει προσεκτικούς χειρισμούς. Δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο χώρος για το κοινό καλό. Άρα, το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να περιέλθει στον Δήμο, η έκταση που έχει συμφωνηθεί. Μετά όμως, το πώς ο Δήμος θα χειριστεί την έκταση που του ανήκει, είναι κάτι πολύ σημαντικό”.
Γ. Φρέρης: “Θα κάνω μία γενική παρατήρηση. Βλέπουμε ότι συνεχώς τα έργα στο νησί, όσον αφορά στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στο Πανεπιστήμιο, “μαραζώνουν”, υπάρχει ένα τέλμα και μία αχρησία. Στην πρόσφατη εξαγγελία για τα έργα που εντάχθηκαν στο ΣΒΑΑ - που αφορά στην αστική ανάπλαση μέσω ΕΣΠΑ -, δεν είδαμε το στρατόπεδο. Είδαμε του Λαδόπουλου που δεν ήταν ώριμο έργο ή και την ανάπλαση στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Δεν είδαμε το στρατόπεδο. Όταν έγινε από το μελετητικό γραφείο η προετοιμασία για το ΣΒΑΑ, είχαμε κάνει επαφή και είχαμε καταθέσει τις ανάγκες και τις προτάσεις μας. Είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα να ενταχθεί στο ΣΒΑΑ το στρατοπέδο κ.α.. Δυστυχώς, βλέπουμε ένα τέλμα και να ρημάζουν υποδομές. Και είναι λυπηρό. Δεν το αποδίδουμε προφανώς μόνο στην τωρινή Δημοτική Αρχή, αλλά και στις προηγούμενες. Πρέπει ο καθένας να δει με κέφι και μεράκι να ασχοληθεί με τις υποθέσεις του τόπου. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μία εγκατάλειψη. Και υπηρεσιακοί και αιρετοί και ίσως κι εμείς απ΄ έξω, έχουμε επαναπαυθεί λίγο. Πρέπει να νοηματοδοτήσει η Δημοτική Αρχή τι περιμένουμε. Είμαστε χωρίς βουλευτή δικό μας και είμαστε “ουρά”. Κάποτε ήμασταν πρωτεύουσα της Περιφέρειας, τώρα κινδυνεύουμε να μην είμαστε ούτε πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Όλα αυτά, μας πονούν. Αναλογιζόμαστε και τις δικές μας ευθύνες, αλλά σίγουρα υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε αιρετούς και σε υπηρεσιακούς”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκκρεμότητες για κτίσματα του στρατοπέδου καθυστερούν τη μεταβίβαση
28 Μαρ. 2024 - 6:20 - Προχωρά η αποτύπωση κτηρίων για τη μεταβίβαση του στρατοπέδου
14 Ιουν. 2024 - 6:19 - Πιέσεις για να τρέξει η μελέτη αποτύπωσης κτηρίων του στρατοπέδου
25 Απρ. 2024 - 6:19 - Εντός έτους κλείνουν οι προϋποθέσεις παραχώρησης
1 Μαρ. 2023 - 6:20 - Το στρατόπεδο Σύρου πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου
17 Αυγ. 2022 - 6:20