Κάμφθηκε ο "σκόπελος" του Υπουργείου Πολιτισμού και προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία του Γεωμουσείου Σύρου

Ολοκληρώνονται οι κτηριακές υποδομές

Φραγκίσκος Βακόνδιος: "Συνεχίζονται οι εργασίες από το Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει αναλάβει το κομμάτι των εκθεμάτων και μπορώ να πω ότι το όλο θέμα βαίνει καλώς"

Την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχιστούν οι εσωτερικές διαμορφώσεις στο κτήριο Κορνηλάκη που θα στεγαστεί και θα λειτουργεί το Γεωμουσείο Σύρου, έχει στα χέρια της πλέον η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Μετά από μία πολύμηνη αναμονή, λόγω της καθυστερημένης απόφασης του εν λόγω Υπουργείου, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών και δράσεων που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο το οποίο βρίσκεται στον "αέρα" από το 2018.

Τόσο για την πολυπόθητη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και για την πορεία του έργου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

"Συνεχίζονται οι εργασίες"

Συνεχίζονται οι εσωτερικές εργασίες στο κτήριο Κορνηλάκη, οι οποίες είχαν διακοπεί εδώ και μήνες, έπειτα από σχετική έγκριση που απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Να σημειωθεί ότι, οι εργασίες διακόπηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από καταγγελία αγνώστου, για τις παρεμβάσεις που γίνονταν στο εσωτερικό του κτηρίου, στο οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι λαμβάνουν μέρος πολλές χρήσεις.

"Υπήρξε διαφωνία, καθώς υπάρχουν πολλές χρήσεις στο κτήριο και αυτή η καταγγελία - ένσταση αφορούσε εργασίες που ουσιαστικά δεν έπρεπε να γίνουν. Παρ' όλα αυτά λάβαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού τον προηγούμενο μήνα την έγκριση των εργασιών, οι οποίες είχαν να κάνουν με την προμήθεια κινητών αντικειμένων σε εσωτερικό χώρο. Μετά και από αυτή την έγκριση, ουσιαστικά διαχωρίστηκαν και οι χώροι μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές χρήσεις, τόσο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και από τον Δήμο. Οπότε και το κτήριο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά και οι υπόλοιπες χρήσεις να συνεχιστούν στον εσωτερικό χώρο", δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Βακόνδιος, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την καταγγελία, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα το εν λόγω ζήτημα.

Συνεχίζοντας επί του θέματος σχετικά με την καταγγελία που είχε γίνει προς το Υπουργείο Πολιτισμού, επισήμανε παράλληλα ότι "ανά κομμάτι του κτηρίου έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο και πάνω σε αυτό είχε εκφραστεί και η διαφωνία, δηλαδή ότι προστίθενται συνέχεια χρήσεις, δηλαδή είχαμε στον ίδιο χώρο πολλές χρήσεις. Ουσιαστικά σε αυτό υπήρξε η ένσταση, λόγω των πολλών χρηστών, για τις εργασίες που γίνονται χωρίς σχετική άδεια, κάτι που εντέλει δεν υφίσταται σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού".

Στην επισήμανση σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες, καθότι το Γεωμουσείο είναι ένα έργο που είχε αρχίσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι "είναι ένα έργο που η ένταξή του έγινε το 2018 μαζί με άλλα δύο έργα ειδικού σκοπού του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ, καθώς θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της περασμένης Δημοτικής Αρχής. Παρ' όλα αυτά το κομμάτι των προμηθειών πιστεύω ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο".

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι από πλευράς του Δήμου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και οι προμήθειες που αφορούσαν κινητά αντικείμενα, που όπως είπε, μπορούν και να απομακρυνθούν, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Για το θέμα του χρονοδιαγράμματος της λειτουργίας του, ο κ. Βακόνδιος υπογράμμισε πως "το κτηριακό βαίνει προς ολοκλήρωση. Από εκεί και πέρα συνεχίζονται οι εργασίες από το Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει αναλάβει το κομμάτι των εκθεμάτων και μπορώ να πω ότι το όλο θέμα βαίνει καλώς. Θα υπάρξει και επικοινωνία και με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τις πληρωμές και τις χρηματοδοτήσεις. Υπάρχουν φυσικά, εκτός από το εκθετήριο, όπως είναι τα μονοπάτια κ.α, για τα οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση".

Τέλος, αναφορικά με τα εκθέματα ο κ Βακόνδιος επισήμανε ότι αυτά θα υπάρξουν με τη λειτουργία του Μουσείου.

Το έργο του Πανεπιστημίου

Όσον αφορά το σκέλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη συνεργασία του με τον Δήμο για το κομμάτι της έρευνας σχετικά με τη λειτουργία του Γεωμουσείου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, θα πρέπει να σημειωθεί το έργο που αναπτύσσει είναι σημαντικό και απαιτεί μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

α) κριτική ανάλυση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας για την γεωλογική σημασία της Σύρου,

β) συσχεδιαστική έρευνα με τους συνεργαζόμενους γεωλόγους πανεπιστημιακούς για την κατασκευή μοντέλων απεικόνισης των γεωλογικών διεργασιών και σχηματισμών,

γ) συσχεδιαστική έρευνα με τοπικούς εμπειρογνώμονες για την αναγνώριση και τεκμηρίωση της γενικότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (ιστορικής, αρχαιολογικής, χλωρίδας και πανίδας, αγροτικής παραγωγής (π.χ. άνυδρη καλλιέργεια, μελισσοκομία, κ.α.), σχετικής με θρησκεία, λατρεία, έθιμα, κ.α.) για σημεία ενδιαφέροντος των geopaths,

δ) σχεδίαση και κατασκευή των γεωλογικών σχηματισμών σε φυσικά και ψηφιακά 3Δ μοντέλα (ψηφιακό περιεχόμενο),

ε) επαναληπτική σχεδίαση πρωτότυπων φυσικών αλληλοεπιδράσεων (διαδράσεων) των χρηστών με το ψηφιακό περιεχόμενο,

στ) επαναληπτικές δοκιμές με χρήστες των διαδραστικών εφαρμογών για θέματα ευχρηστίας, προσβασιμότητας και εμπειρίας του χρήστη, με έμφαση στους επισκέπτες του εκθετηρίου (και ιδιαίτερα τα παιδιά και μαθητές για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις) και επισκέπτες των μονοπατιών (δηλαδή πεζοπόρους και τουρίστες διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων χρήσης νέων τεχνολογιών).