Θύματα ανθρώπινης ασυνειδησίας και περιβαλλοντικών αλλαγών
- Σήμερα - 6:15
Με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας της Νάξου, με εξειδίκευση στις θαλάσσιες χελώνες, αλλά και την περίθαλψη άγριων πτηνών και ζώων, ο Σύλλογος "Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου", συνεχίζει από το 2014 το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.
Κύρια δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η διάσωση, η περίθαλψη τραυματισμένων άγριων ζώων στο σταθμό πρώτων βοηθειών που έχει δημιουργήσει για τα άγρια ζώα, καθώς και η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Για τις δράσεις του, αλλά και την εν γένει λειτουργία του, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη|" ο υπεύθυνος της "Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου", Γιάννης Ορφανός.
Μία ομάδα εθελοντών με σημαντική προσφορά
Ο Σύλλογος “Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου” είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με βάση το νησί της Νάξου.
Αποτελείται από μία ομάδα εθελοντών που έχουν βρει το πάθος και τον σκοπό τους, βοηθώντας και διασώζοντας τα άγρια ζώα του νησιού, λειτουργώντας το σταθμό πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, παρέχοντας φροντίδα στην τοπική άγρια πανίδα σε συνεργασία με νοσοκομεία άγριων ζώων ανά την Ελλάδα.
Στόχος τους είναι η ασφαλής επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
"Αυτό θα ήταν άκαρπο, εάν δεν διευρύναμε τις δράσεις μας στην προστασία των ενδιαιτημάτων της άγριας πανίδας στη Νάξο, μέσω της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, καθαρισμούς, τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, αλλά και πολλά άλλα", δήλωσε ο κ. Ορφανός.
"Ο Σύλλογος "Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου" ιδρύθηκε το 2014 σε μια περίοδο που ανακαλύψαμε ότι θαλάσσιες χελώνες θανατώνονταν σκόπιμα στο νησί σε μεγάλους αριθμούς. Ως αποτέλεσμα, λειτουργώντας πλέον ως επίσημος σύλλογος ξεκινήσαμε την προστασία της άγριας ζωής από την ανθρώπινη παρέμβαση. Όταν γίναμε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς ενάντια στα άγρια ζώα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και συνδυάσαμε τις ικανότητες και γνώσεις μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και βιωσιμότερο περιβάλλον για αυτά. Ενημερώνουμε διαρκώς το κοινό, ντόπιους κατοίκους, αλλά και επισκέπτες της Νάξου, για την πλούσια βιοποικιλότητα που παρατηρείται και με την οποία μοιραζόμαστε το νησί", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αξίζουν μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή σε αυτό τον πλανήτη και αν μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά".
Όπως εξήγησε η δράση του Συλλόγου δεν έμεινε μόνο στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας, καθώς χρόνο με το χρόνο ασχολήθηκε και με τα άγρια ζώα, δημιουργώντας έναν επίσημο σταθμό περίθαλψης.
"Οι δράσεις μας δεν έμειναν μόνο στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας, αλλά εξαπλώθηκαν και στα άγρια ζώα, δημιουργώντας μάλιστα και ένα σταθμό περίθαλψης άγριων ζώων της Νάξου, ενώ δεχόμαστε χελώνες από όλες τις Κυκλάδες", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το σταθμό περιθάλπουν πάνω από 100 ζώα το χρόνο, στην πλειοψηφία τους πτηνά.
"Εμείς ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, πράττουμε και ως Σύλλογος. Εάν είναι ένα περιστατικό που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα, όπως χειρουργική επέμβαση, τότε απευθυνόμαστε στο νοσοκομείο άγριων ζώων "Αλκυόνη" της Πάρου, ενώ για τις θαλάσσιες χελώνες στο "Αρχέλων" στην Αθήνα. Αλλά συνήθως τα καταφέρνουμε μόνοι μας", είπε.
Στην ερώτηση ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης που έχει εντοπίσει ένα τραυματισμένο ζώο ή πτηνό, ο κ. Ορφανός επεσήμανε ότι το βασικότερο είναι να επικοινωνήσει με κάποιο ειδικευμένο Σύλλογο ή και με ένα Κέντρο Περίθαλψης, καθώς το κάθε ζώο θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
"Το κυριότερο σε αυτή την περίπτωση είναι η δική μας ασφάλεια, καθώς ένα ζώο τραυματισμένο μπορεί και να μας επιτεθεί. Ειδικά όταν βρούμε ένα τραυματισμένο πτηνό θα πρέπει να το περιβάλουμε με μία πετσέτα, ενώ τις θαλάσσιες χελώνες θα πρέπει να τις πιάσουμε από το καβούκι τους και να τις βγάλουμε εκτός θάλασσας, διότι είναι ένα ζώο που αναπνέει και δεν πρέπει να μείνει μέσα στο νερό. Αυτά είναι τα λάθη που γίνονται από ορισμένους που εντοπίζουν ένα τέτοιο τραυματισμένο ζώο, καθώς πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουν μέσα στη θάλασσα, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατό του. Γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ειδικούς, ώστε να πάρουν τις ανάλογες πληροφορίες", υποστήριξε.
Τα αίτια που οδηγούν στους τραυματισμούς των άγριων ζώων
Ο υπεύθυνος του Συλλόγου "Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου" έκανε γνωστά και τα αίτια των τραυματισμών των άγριων ζώων, που δεν είναι άλλα από τον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς επίσης τα τελευταία χρόνια στον κατάλογο έχουν συμπεριληφθεί και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και οι αλλαγές που υφίστανται τα οικοσυστήματα.
"Για τις θαλάσσιες χελώνες η κύρια αιτία των τραυματισμών κατά 80% είναι τα αλιευτικά εργαλεία, αλλά και οι σκόπιμες θανατώσεις. Βέβαια υπάρχουν οι ασθένειες ή και οι τυχαίοι τραυματισμοί. Για τα πτηνά τώρα, παραλαμβάνουμε κάποια από αυτά πυροβολημένα, άλλα από εξάντληση ή έχουν πέσει σε καλώδια ρεύματος. Φυσικά θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της έλλειψης νερού, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τα όρνεα που υπάρχουν αρκετά στη Νάξο", υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούν να παρθούν ώστε να προφυλαχθούν τα πτηνά από την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πρέπει να διατηρηθούν και να προστατευθούν και από τον ανθρώπινο παράγοντα οι υγρότοποι των νησιών, που είναι σημεία συγκέντρωσης και διαβίωσης των πτηνών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ακυβερνησία του επιβατηγού πλοίου "ΣΑΟΝΗΣΟΣ" στους Λειψούς
20 Νοε. 2024 - 10:41 - Συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στη σημερινή απεργία
20 Νοε. 2024 - 10:18 - Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
20 Νοε. 2024 - 9:19 - Δένουν κάβους τα πλοία για 24 ώρες
20 Νοε. 2024 - 8:06 - Σύρος: Βραδιά οινογνωσίας και γευσιγνωσίας στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας
19 Νοε. 2024 - 19:29