Απούσα η πολιτική ουσία, παρόντα τα κοινωνικά προβλήματα
- Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025 - 06:20
Ούτε το γεγονός πως παραμένει άστεγος στο νησί, μέσα σε ένα όχημα στην περιοχή της Λαλακιάς, χωρίς να έχει δοθεί η απαιτούμενη στήριξη στον ίδιο και με όποιους κινδύνους “αιωρούνται” από αυτή την κατάσταση, δεν συγκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ώστε να υπάρξει μια υπεύθυνη πολιτική συζήτηση και να τεθούν επί τάπητος προτάσεις για τις δυνατότητες στέγασης και προσωρινής φιλοξενίας αστέγων στο νησί.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2024, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, έθεσε ερώτημα για το αν υπάρχει κοινωνική πολιτική από τον Δήμο, την ίδια στιγμή που όλο το νησί έχει δει άτομα που περιήλθαν σε πολύ άσχημη κατάσταση και χωρίς στέγη, να στρέφονται σε Συλλόγους προς στήριξη.
Αν και ο ίδιος κλήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθο Μανθόπουλο κατ΄ εξακολούθηση να παραμείνει στην προφορική τοποθέτησή του, στο πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής στο γραπτό ερώτημά του, ο κ. Βρούτσης επεκτάθηκε και σε σχόλια στο διαδίκτυο, γεγονός που εκνεύρισε τον πρόεδρο και τον διέκοψε. Τότε, ο κ. Βρούτσης αποκάλεσε τον πρόεδρο “χούντα χωρίς μουστάκι”, για να λάβει στη συνέχεια την απάντηση πως είναι “φασίστας”, αλλά παράλληλα και μία χειρονομία, εξαιρετικά προσβλητική συνολικά για τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δυστυχώς(!) κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τη μορφή στιγμιότυπου, καθώς η συνεδρίαση μεταδόθηκε live μέσα από το κανάλι του Δήμου στο Youtube.
Σημειώνεται πως σε ψύχραιμη, αλλά αναλυτική τοποθέτηση - απολογιστικού τύπου -, επετράπη να προχωρήσει η πρόεδρος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Ρόζα Ξανθάκη, ενώ μετ΄ εμποδίων έγιναν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, Μαρίας Μαυρίκου και Γιάννη Κεράνη, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το θέμα με πολιτική ωριμότητα.
Τέλος, ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως “κατινιά” τη στάση πρώην αιρετού προσώπου (δεν αποκάλεσε το όνομα), που στη θητεία του Νίκου Λειβαδάρα, έλεγε σε άτομα που είχαν ανάγκη βοηθήματος να ζητήσουν τα προβλεπόμενα από τον Δήμο, φωτογραφίζοντας πως αυτό το άτομο “πυροδοτεί” τα σχετικά ερωτήματα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, συνεργαζόμενο με μέλη της αντιπολίτευσης.
Γ. Βρούτσης: Υπάρχει κοινωνική πολιτική ή όχι(;)
Συγκεκριμένο ήταν το γραπτό ερώτημα του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση, το περιεχόμενο του οποίου όμως στη συνεδρίαση, εμπλουτίστηκε και με άλλες αναφορές του, όπως για σχόλια της προέδρου της Κοινωνικής Υπηρεσίας και άλλων μελών της Δημοτικής Αρχής σχετικά με κοινωνικά θέματα στο διαδίκτυο, σε αναρτήσεις ατόμων που προέρχονται από Σύλλογο με φιλανθρωπικό προσανατολισμό όπως αναφέρουν τα ίδια. Τα επιπλέον σχόλια ήταν αυτά που οδήγησαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθο Μανθόπουλο να διακόπτει κατ΄ επανάληψη τον κ. Βρούτση, ζητώντας του να μην επεκταθεί σε σχόλια στο ίντερνετ, τα οποία δεν έχουν πολιτική σύνδεση με το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρατίθεται αυτούσιο το γραπτό ερώτημα του κ. Βρούτση για την ουσία του θέματος, δηλαδή το αν υπάρχει ουσιαστική κοινωνική πολιτική στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.
“Ενημερωνόμαστε από τον τοπικό Τύπο αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα για ιδιωτικές δράσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άστεγους, ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα και προβλήματα σίτισης). Έχουν εντοπιστεί συνάνθρωποί μας που κατοικούν μέσα σε αυτοκίνητα ή στον παραλιακό δρόμο του νησιού κατά τη χειμερινή περίοδο. Από την άλλη, βλέπουμε εκλεγμένη τοπική σύμβουλο να διοργανώνει δράσεις κοινωνικού περιεχομένου προς όφελος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Γνωρίζουμε από ενημέρωση μέλους της παράταξή μας (που έχει ορισθεί) ότι η Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου μας, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.
Ποια είναι η κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής για τα ευαίσθητα αυτά κοινωνικά θέματα; Δεδομένου ότι συμφωνήσαμε ως παράταξη να προσληφθεί ψυχολόγος για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του πλέον στην Υπηρεσία, γιατί δεν επιλαμβάνεται των θεμάτων αυτών και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός κοινωνικής πολιτικής σε τέτοια θέματα και ότι υπάρχει μεγάλο κενό που ενίοτε καλύπτεται από ιδιωτική πρωτοβουλία με τον τρόπο που γίνεται”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, έθιξε και το γεγονός πως αν και ο Δήμος σε κωδικό του στον προϋπολογισμό όλα αυτά τα χρόνια έχει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ ώστε να βοηθά τους πολίτες που χρήζουν στήριξης, ωστόσο, όπως αποκάλυψε, το 2024, πρώτη χρονιά της θητείας του Αλέξη Αθανασίου, δεν δόθηκαν παρά μόνο 500 ευρώ στο τέλος του έτους. Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως το ποσό αυτό τα περασμένη έτη δινόταν στο σύνολό του, σε πολίτες ευάλωτων ομάδων.
Ο ίδιος δεν κατάφερε να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για τη δυνατότητα φιλοξενίας αστέγων, αφού του αφαιρέθηκε ο λόγος.
Με απολογιστική ματιά η Ρόζα Ξανθάκη
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Ρόζα Ξανθάκη απείχε από την ανωτέρω αντιπαράθεση, εστιάζοντας στα πεπραγμένα του Δήμου για κοινωνικό έργο και για μελλοντικούς στόχους. “Χαίρομαι που θα μιλήσω όχι για αποσπασματικές φιλανθρωπικές δράσεις που πολλές φορές έχουν στόχο την προσωπική προβολή αλλά για ένα σύνολο υπηρεσιών που εξυπηρετεί και φιλοξενεί από το 2017 μέχρι σήμερα πάνω από 2.000 φακέλους συμπολιτών μας στην υπηρεσία μας” δήλωσε προλογικά, αναφερόμενη παρακάτω στη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας που “παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες στους πολίτες, όπως ενημέρωση, υποστήριξη, παραπομπές σε άλλες κοινωνικές δομές, καθώς και ευκαιρίες για εργασιακή ένταξη και υποστήριξη”, ενώ παράλληλα, “προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, μέσω ψυχολόγου και κοινωνικών λειτουργών”.
Στη συνέχεια, κα. Ξανθάκη τόνισε πως “χιλιάδες ευρώ διανέμονται μηνιαία σε συμπολίτες μας μέσω του ΟΠΕΚΑ, με τουλάχιστον 30 διαφορετικά επιδόματα όπως αναπηρικά αλλά και το επίδομα στέγασης, το επίδομα για ανασφάλιστους υπερήλικες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προσφέροντας οικονομική στήριξη σε ευάλωτους συμπολίτες μας”.
Επιπλέον, σημείωσε πως μηνιαία “μοιράζονται τρόφιμα τουλάχιστον σε 63 άτομα και ατομικές μερίδες φαγητού καθημερινά σε όσους δεν μπορούν να μαγειρέψουν”. Η κα. Ξανθάκη δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως “προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να προσέρχονται στην Υπηρεσία και να μιλούν με απόλυτη εχεμύθεια με τους Κοινωνικούς μας Λειτουργούς”, αναφερόμενη παρακάτω και στο έργο του “Βοήθεια στο Σπίτι” με 110 ωφελούμενους, στα ΚΑΠΗ με 416 εγγεγραμμένα μέλη, στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ με 23 εξυπηρετούμενα πρόσωπα.
Πέραν των ανωτέρω, μίλησε και για μελλοντικά σχέδια όπως, τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωση, λέγοντας πως “είμαστε σε στάδιο αναζήτησης του κατάλληλου χώρου στέγασης και σε αυτό ζητάμε την βοήθεια όλων”, αλλά και για την προσπάθεια ίδρυσης ενός νέου ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων).
Για τη συνεργασία με φιλανθρωπικά Σωματεία
Δεδομένης της κριτικής που επί της ουσίας δέχθηκε η κα Ξανθάκη αναφορικά με το ότι ο Δήμος δεν δείχνει να έχει κοινωνική πολιτική και εκεί, “ξεπηδούν” φιλανθρωπικά Σωματεία που όμως παράλληλα, κοιτάζουν τη “διαφήμιση του έργου τους” και “δεν προασπίζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, η πρόεδρος διευκρίνισε τα εξής: “Η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάζεται με φιλανθρωπικά σωματεία και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις που πραγματικά εξυπηρετούν τις ανάγκες των ευάλωτων και όχι για πολιτική ή προσωπική προβολή”.
Επί των ανωτέρω, στην τοποθέτησή της, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου, τόνισε ξεκάθαρα πως “η φιλανθρωπία δεν είναι για να διαφημίζεται” και πως ο Δήμος, δυστυχώς, “αντιμετωπίζει τους Συλλόγους με φιλανθρωπικό έργο σαν ομάδες δύο ταχυτήτων”. Όπως εξήγησε, με εξαίρεση ένα Σωματείο που δημιουργήθηκε πρόσφατα, από όλα τα άλλα, ζητείται ορθώς να δίνουν πάσα πληροφόρηση για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Πριν τα παραπάνω, η κα. Ξανθάκη αναφερόμενη και στο στεγαστικό πρόβλημα, ανέφερε πως “κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της αύξησης των ενοικίων και των τουριστικών εκμεταλλεύσεων (όπως τα airbnb). Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου και απαιτεί τη συνεργασία όλων των φορέων και της κοινωνίας”.
Σε αδράνεια η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων
Τέλος, η πρόεδρος σημείωσε πως, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει ψυχολόγο πλέον που στηρίζει τους πολίτες που απευθύνονται και έχουν ανάγκη, ενώ μίλησε για το γεγονός που έθιξε πολύ εύστοχα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, για την ανενεργή Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κεράνης τόνισε πως η εν λόγω Επιτροπή επιβάλλεται να έχει ουσιαστικό έργο και να λειτουργεί, υπογραμμίζοντας ακόμη, πως επ΄ ουδενί δεν θα πρέπει η κοινωνική πολιτική του Δήμου για τους άστεγους να αποτελεί κατά μία έννοια, η όποια δράση φιλανθρωπικών Σωματείων.
“Η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων βρίσκεται σε αδράνεια, καθώς ότι αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν καλύπτονται πλέον από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Υπηρεσίας, οι οποίοι ζητούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αν χρειαστεί, εκτελούν και κοινωνικές έρευνες για να παρέχουν υπηρεσίες με εχεμύθεια και επαγγελματισμό”, απάντησε η κα Ξανθάκη, υποστηρίζοντας τέλος για την περασμένη θητεία, πως, “η Επιτροπή είχε γίνει στο παρελθόν πεδίο μικροκομματισμού και πολιτικής εκμετάλλευσης, κάτι που έχει οδηγήσει σε αυτή την αδράνεια. Αν χρειαστεί θα την ενεργοποιήσουμε ξανά, αποφεύγοντας αυτά τα λάθη του παρελθόντος”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κοινωνική πολιτική χωρίς δημοτική “σφραγίδα”
3 Απρ. 2017 - 6:20 - “Η Κοινωνική Επιτροπή έκανε έργο στην περασμένη θητεία”
21 Ιαν. 2025 - 14:50 - Σύρος: Δωρεά ιατρικού ορθοπεδικού εξοπλισμού στην Κοινωνική Υπηρεσία από τον Φίλιππο Φόρτωμα
7 Ιαν. 2025 - 18:40 - Σύρος: Νέο γραφείο ψυχολόγου στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου
29 Νοε. 2024 - 11:54 - “Με αντανακλαστικά για τις κοινωνικές ανάγκες”
7 Αυγ. 2023 - 6:19