Η γρίπη πιέζει το ΕΣΥ και τα επείγοντα των νοσοκομείων

  • Σήμερα - 9:05

Προς κορύφωση βαίνει η δραστηριότητα της γρίπης, η οποία τις τελευταίες ημέρες πιέζει έντονα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα επείγοντα των νοσοκομείων. Οι επισκέψεις σε γιατρούς –παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους– από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης αυξάνονται διαρκώς: την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ένας στους επτά ασθενείς που απευθύνθηκαν στα ιατρεία γιατρών αυτών των ειδικοτήτων είχε συμπτώματα γρίπης (ήτοι 14% έναντι περίπου 7,5% την τελευταία εβδομάδα του 2024) και τουλάχιστον ένας στους τρεις από αυτούς τους ασθενείς είχε προσβληθεί από γρίπη.

Αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη: σχεδόν 90 στις 1.000 εισαγωγές. Για μία στις τέσσερις εισαγωγές λόγω σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης, υπεύθυνος ιός είναι αυτός της γρίπης.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καταγράφηκαν επτά νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Πρόκειται για τρεις άνδρες και τέσσερις γυναίκες με εύρος ηλικιών από 19 έως 81 έτη. Συνολικά από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σοβαρών περιστατικών γρίπης για τη φετινή περίοδο έξαρσης της νόσου, έως και τις 5 Ιανουαρίου είχαν νοσηλευθεί με γρίπη 31 άτομα σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 30 είχαν προσβληθεί από ιό γρίπης τύπου Α.

Προς το παρόν, ο πιο συχνός υποτύπος της γρίπης που κυκλοφορεί είναι ο πανδημικός Α(Η1Ν1). Επιπλέον, το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι από γρίπη.

Στην πίεση που ασκούν στα νοσοκομεία οι εποχικές ιώσεις αναφέρθηκε προχθές ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο. «Πάντα μετά τις γιορτές η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται ραγδαία, γιατί όλες οι νόσοι που σχετίζονται με τον χειμώνα, με τα αναπνευστικά νοσήματα, γρίπες, COVID-19, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, αυξάνονται πολύ. Σε γενικές γραμμές ο εμβολιασμός έχει πάει καλύτερα φέτος και η πίεση τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη πέρυσι». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο για εφημερίες που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Οπως αναφέρει, «μετά τα Χριστούγεννα “βουλιάζουν” τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, από παθολογικά περιστατικά εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες έως τις αρχές Μαρτίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Τα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης. Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες».

Αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, με το ποσοστό θετικότητας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα που απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να είναι κατά μέσον όρο 29% (33% είναι στην Ελλάδα). Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), αν και οι εισαγωγές λόγω γρίπης παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι ασθενείς 65 ετών και άνω έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Οι αριθμοί

  • 1 στους 7 ασθενείς με συμπτώματα γρίπης επισκέφθηκε παθολόγο, γενικό  γιατρό και παιδίατρο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
  • 1 στις 4 εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης αφορά ασθενείς με τον ιό της γρίπης.
  • 33% το ποσοστό θετικότητας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα που απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • 31 άτομα με γρίπη έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου.

 

Πηγή: kathimerini.gr