"Ανοίγοντας πανιά για ένα νέο ορίζοντα"
- Τρίτη, 8 Απριλίου, 2014 - 06:10
Σε επτά νησιά της άγονης γραμμής “έριξε” φέτος άγκυρα το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης “Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει”, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με φλέγοντα ζητήματα σεβασμού και διατήρησης της περιβαλλοντικής κληρονομιάς, αειφόρου ανάπτυξης και μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” με χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιείται στη Σίκινο, τη Σέριφο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Κάσο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο.
Ποικίλες δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος
Από τα ξωκλήσια της Σικίνου, τα κοιμισμένα μεταλλεία της Σερίφου, το Παπαδιαμαντικό παρελθόν της Σκιάθου και τα πυκνά δάση της Σκοπέλου, μέχρι τις τοπικές λιχουδιές της Κάσου, τους βιότοπους της Καρπάθου και τη ναυτική παράδοση του Καστελόριζου, “Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει” ενώνει τις τελείες, θωρακίζοντας τα εφτά αυτά νησιά με μια ασπίδα οικολογικής συνείδησης ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Στην οργάνωση των εργαστηρίων συνεργάζονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μουσεία, πολιτιστικές ομάδες, ιδρύματα, ινστιτούτα και φορείς που έχουν οικολογικά ενδιαφέροντα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι συμμετέχοντες φορείς, εμπνευσμένοι από την κουλτούρα της θάλασσας, φιλοδοξούν να χτίσουν τις γέφυρες που θα ενώσουν τη νέα γενιά του σήμερα με τις καλές οικολογικές πρακτικές του αύριο. Μέσα από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποτίουν φόρο τιμής στα στοιχεία της φύσης, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το ως φυσικό και νοητό σύνορο. Ωστόσο, οι προγραμματισμένες δραστηριότητες επεκτείνονται και στην ξηρά, αποσκοπώντας στη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και στη δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικού “κεφαλαίου” με θεμέλιο το σεβασμό στη φύση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι διοργανωτές βάζουν πλώρη για τις σχολικές αίθουσες, προσκαλώντας μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου να τους ακολουθήσουν σε ένα ταξίδι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Κάθε στάση, έχει σκοπό την επαφή και εξοικείωση των μαθητών με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα, με τελικό προορισμό το “λιμάνι” της βιωσιμότητας.
Η “Κινητή Βιβλιοθήκη” στη Σίκινο
Μεταξύ άλλων, υλοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Βιβλία σε ρόδες” το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ με σκοπό να φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τα “ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ” φθάνουν στις τάξεις μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Κάθε σάκος περιέχει 25 βιβλία που καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής ικανότητας. Ο σάκος παραμένει στην τάξη επί τέσσερις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και παράλληλες δράσεις όπως εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α.
Η Κινητή βιβλιοθήκη “ταξίδεψε” και στη Σίκινο, όπου τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το σάκο γεμάτο ζώα της Αφρικανικής σαβάνας, προϊστορικά τέρατα, ζώα από τους μύθους του Αισώπου και φανταστικά πλάσματα της σύγχρονης λογοτεχνίας ενώ με τη βοήθεια του μεγάλου μελετητή της φύσης Κάρολου Δαρβίνου έμαθαν τη σημασία της βιοποικιλότητας.
“Διάσωση παραδοσιακών σπόρων” στη Σέριφο
Από την άλλη, τα παιδιά της Σερίφου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης παραδοσιακών σπόρων που πραγματοποιήθηκε στο νησί στα τέλη Μαρτίου. Μέσα από τις τετραήμερες δράσεις του, τα παιδιά γνώρισαν πολλά για τους σπόρους, τα φυτά και την καλλιέργειά τους. Σημειώνεται ότι παλαιότερα, το νησί ήταν αυτάρκες σε σπόρους και τροφή. Παρ’ όλ’ αυτά ελάχιστες είναι οι τοπικές ποικιλίες που έχουν διασωθεί και ακόμη πιο λίγοι οι καλλιεργητές που καλλιεργούν λαχανικά τοπικών ποικιλιών, ενώ όσπρια και σιτηρά καλλιεργούνται περισσότερο, όπως η φάβα αρακάς όπως τη λένε, το κριθάρι, η βρόμη. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των μαθητών και των κατοίκων για σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών, παραμένει μεγάλο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έως 5 ημέρες οι απουσίες για εποχικές ιώσεις - Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας
16 Ιαν. 2025 - 18:51 - Ένα όνειρο χρόνων παίρνει "σάρκα και οστά"
15 Ιαν. 2025 - 6:15 - Σχολεία: Τι ισχύει με την αργία των Τριών Ιεραρχών
14 Ιαν. 2025 - 13:21 - Σύρος: "Από τα παιδιά για τα παιδιά", μία φιλανθρωπική συνεργασία του 4ου και 6ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου
9 Ιαν. 2025 - 12:32 - Σχολεία: Καθημερινές στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών τον Ιανουάριο
8 Ιαν. 2025 - 19:59