Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων

''Το δάσος είναι η ζωή μας''

  • Τρίτη, 20 Μαΐου, 2014 - 06:10

Η πρόληψη για τη διασφάλιση του φυσικού πλούτου μας για μία ζωή “πράσινη” και λιγότερο καταδικασμένη στην υποβάθμιση, αποτελεί βασική αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στοχεύει στην ανάδειξη των δασικών συστημάτων της περιοχής.

Η ''Κοινή Γνώμη'' βρέθηκε στο χώρο της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, η οποία ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ενημερώθηκε λεπτομερώς από την Διευθύντρια, Άρτεμη Αλεξιάδου, και την τμηματάρχη δασικών έργων, Δρασκίδου Αναστασία, για τη δράση και τα προγράμματα που υλοποιεί η υπηρεσία.

Όπως εξήγησαν, η υπηρεσία αποτελείται από τα τμήματα προστασίας, χαρτογραφήσεων και δασοτεχνικών έργων και από διάφορα γραφεία όπως αυτό του δημοσίου δασικού κατηγόρου, για περιπτώσεις παραβατικότητας, καθώς και το τμήμα θήρας που ελέγχει το έργο των δεκατριών κυνηγετικών συλλόγων του νομού για ζητήματα οριοθετήσεων και εποπτείας λαθροθηρίας.

Η υπηρεσία διαθέτει επίσης περιφερειακές υπηρεσίες όπως τα δασονομία της Νάξου, της Άνδρου, της Μήλου και της Σύρου. Το δασονομείο της Νάξου εποπτεύει νησιά όπως Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Αμοργός, Ίος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Κουφονήσια, Σαντορίνη και Σίκινο, το δασονομείο της Σύρου έχει υπό την εποπτεία του τη Σύρο, την Μύκονο, τη Κέα, την Κύθνο, την Τήνο, ενώ η Μήλος τις Δυτικές Κυκλάδες όπως η Σέριφος, η Σίφνος και η Μήλος. “Η αποκέντρωση συμβάλλει στην ευκολότερη επίλυση σχετικών προβλημάτων” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνες του τμήματος στη Σύρο.

Πώς λειτουργεί

Η λειτουργία της υπηρεσίας είναι αρκετά σύνθετη με τις αρμοδιότητες της να μοιράζονται στα τμήματα που την απαρτίζουν. Η προστασία των δασικών εκτάσεων, η έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού, η υποβολή μηνύσεων για παράνομες εξισώσεις, η κήρυξη αναδασωτέων καθώς και άλλα ζητήματα, ιδιοκτησιακής φύσεως, περιλαμβάνονται στα καθήκοντα του τμήματος προστασίας.

Όσον αφορά στο τμήμα χαρτογραφήσεων η κ. Αλεξιάδου κατέστησε σαφές ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο υπάγεται στις αρμοδιότητες του η παραλαβή και η διόρθωση των δασικών χαρτών.

Ανάμεσα στις πολλές ασχολίες της υπηρεσίας εμπίπτουν τα δύο δασικά φυτώρια σε Νάξο και Πάρο, τα φυτά των οποίων μοιράζονται σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες και σχολεία του νομού Κυκλάδων καθώς και ρυθμίσεις, μηνύσεις ή διαιτησίες σε ζητήματα που αφορούν αγροτοζημιές.

Περιβάλλον και παιδιά

Ένας σημαντικός στόχος της υπηρεσίας, όπως τόνισαν οι κ. Αλεξιάδου και Δρασκίδου, είναι η ανάπτυξη του φιλοδασικού πνεύματος και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι δράσεις περιβαλλοντικής θεματολογίας πρωτοξεκίνησαν πέρυσι με τα σχολεία της Βάρης και του 3ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης και θα συνεχιστούν φέτος με το 4ο δημοτικό. Μέσα από τις επισκέψεις που πραγματοποιεί η υπηρεσία στα διάφορα σχολεία του νησιού προσπαθεί να εμφυσήσει στους μαθητές την έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης και το πνεύμα του εθελοντισμού.

Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από διαφάνειες, βιντεάκια και παραμύθια για το ρόλο του δάσους, του νερού και του περιβάλλοντος.

Με γνώμονα τον εθελοντισμό

Η κ. Αλεξιάδου επισήμανε την σημασία του εθελοντισμού και εξήγησε ότι η νέα τάση εμφανίζει διάφορους εθελοντές οι οποίοι ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αναδάσωσης σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, σε συνεργασία με την υπηρεσία. Ένα απτό παράδειγμα είναι η αναδάσωση που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν Γερμανοί υπήκοοι που διαμένουν μόνιμα στην Αμοργό σε τρεις διαφορετικές θέσεις εμβαδού 30 στρεμμάτων. Για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η υπηρεσία να εγκρίνει τις μελέτες και να επιλέξει τα είδη που θα φυτευθούν. Εκτός όμως από ιδιώτες, ενδιαφέρον έχουν δείξει και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση εκτάσεων προκειμένου να κάνουν αναδάσωση. Όλο αυτό το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας από ιδιώτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις μεταφράζεται ιδιαίτερα θετικά διότι το κόστος της αναδάσωσης για το κράτος κρίνεται εξαιρετικά υψηλά.

Περιβαλλοντική ομορφιά

Η ανάγκη διαφύλαξης της περιβαλλοντικής κληρονομιάς των Κυκλάδων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. Οι ομορφιές και τα αξιοθέατα των νησιών αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από τα δίκτυα μονοπατιών που έχουν δημιουργηθεί με τη συμβολή της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων και νυν Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τη βλάστηση. Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, με έδρα τη Σύρο, συμμετέχει είτε σε επίπεδο ομαδοποιήσεων είτε σε δράσεις που πραγματοποιούν δήμοι και φορείς, στην προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου των νησιών των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος.