Ξενάγηση με βιωματικό χαρακτήρα
- Πέμπτη, 12 Ιουνίου, 2014 - 06:10
Ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν με βάση το σχεδιασμό υπηρεσιών για τη δημιουργία εμπειριών μέσω της ξενάγησης σε ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης, καθώς και τη διάδοση της ιστορίας της, παρουσίασαν χθες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος του προγράμματος, το οποίο βασίστηκε στην πρακτική άσκηση τεσσάρων τελειόφοιτων φοιτητριών στα τμήματα τουρισμού και πολιτισμού της Περιφέρειας, είναι η σχεδίαση μιας υπηρεσίας και κοινότητας χρηστών, όπου μέσω της χρήσης ξεναγήσεων σε ιστορικά κτίρια της Ερμούπολης σκοπεύει στη δημιουργία εμπειριών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.
Συγκεκριμένα, τη μελέτη σχεδίασαν οι φοιτήτριες Ελένη Μπουρλίου, Άννα Δαννά, Γαλάτεια Πανουργία και Ντέπη Λοϊζού υπό την επίβλεψη του Σπύρου Μποφυλάτου, Υποψήφιου Διδάκτορα του ΤΜΣΠΣ. Υπεύθυνοι από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ήταν οι κύριοι Παναγιώτης Βούρος και Δημήτρης Πασχαλίδης.
Ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων της Ερμούπολης
Όπως υπογραμμίστηκε, η εφαρμογή του προγράμματος δύναται να συμβάλει στην ανάδειξη ενδιαφερόντων κτιρίων της πόλης, στη δημιουργία συνείδησης για την σημαντικότητά τους, καθώς και στη δημιουργία μιας κοινότητας με σκοπό την αξιοποίησή τους.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η πρώτη επίσημη ξενάγηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Απριλίου, στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος Σχεδιασμού και Εφαρμογής Αστικής Ξενάγησης στην Ερμούπολη και σε επιλεγμένα ιστορικά ακίνητά της, δημόσια ή ιδιωτικά.
Σε πρώτο επίπεδο επιλέχθηκε μία συγκεκριμένη διαδρομή εντός της πόλης που συμπεριλαμβάνει ένα από τα παλαιότερα τμήματα της και μερικά από τα σημαντικότερα ακίνητα δημόσια (κτίριο Αναπτυξιακής Εταιρίας, Περιφέρειας, Μέγαρο Πρασακάκη Eπιμελητήριου Κυκλάδων, θέατρο Απόλλων) και ιδιωτικά (κτίριο οικογένειας Κοή, μουσείο Κυβέλη, ξενοδ. Πλόες), που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξίας.
Τη διαδρομή απήλαυσαν δημοσιογράφοι του τουριστικού ρεπορτάζ μεγάλων εντύπων της χώρας, όπως το “Βήμα της Κυριακής”, το “Αθηνόραμα”, το ένθετο “Ταξίδια” της Καθημερινής, το “Ε” της Ελευθεροτυπίας, τα “Ταξίδια” του Ελεύθερου Τύπου, η Real News, το “Αθηναϊκό και μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ” και το “Tv Zapping”.
Δημιουργία ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος
Οι φοιτήτριες, παρουσίασαν τη μελέτη τους, αλλά και τους τρόπους εφαρμογής της υπό την εποπτεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με τη συνεργασία της Περιφέρειας, των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως τόνισαν, στόχος τους ήταν η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα βοηθά τον επισκέπτη να μάθει βιωματικά τη ζωή της Σύρου εκείνης της εποχής μέσα από τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν τότε και όχι μέσα από τυπικές και απρόσωπες ξεναγήσεις. Έκριναν δε ότι η υπηρεσία αυτή πληροί τις προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προϊόντος που θα βελτιώσει τον τουρισμό της Σύρου, αξιοποιώντας τα εργαλεία του service design.
Στη συνέχεια, σημείωσαν πως τα βασικά κριτήρια επιλογής κτιρίων είναι η ιστορία τους (έτος/ εποχή που χτίστηκε, χρήση κτιρίου, επισκευές, όνομα οικογενειών Ιδιοκτητών, καταγωγή οικογένειας, κοινωνική τάξη, ιδιότητα ιδιοκτητών, εκδηλώσεις, μύθοι), η Αρχιτεκτονική (εσωτερική διάταξη, όροφοι, τρόπος κατασκευής/υλικά, ρυθμός/εποχή, οροφογραφίες - τοιχογραφίες, διακόσμηση, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά), καθώς και γενικά χαρακτηριστικά (περιοχή-οδός, παράλληλες δραστηριότητες που υποστηρίζονται, ημέρες και ώρες επισκέψεων, παροχές, διατηρητέο/μη, σημερινοί ιδιοκτήτες).
Από την άλλη, τα κριτήρια σχεδίασης μίας διαδρομής είναι η θεματολογία, η σύνδεση κτιρίων, αλλά και η αποφυγή κόπωσης των επισκεπτών.
Τα οφέλη του προγράμματος
Ανάμεσα στα οφέλη του προγράμματος βρίσκονται η διατήρηση, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και η ανάδειξη της Ερμούπολης για την υποψηφιότητά της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Επιπλέον, μέσα από αυτό επιδιώκεται η άνοδος του οικονομικού επιπέδου του νησιού, η διασφάλιση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών της Σύρου με την υιοθέτηση νέων πρακτικών και τέλος, η στενότερη συνεργασία των τοπικών φορέων με το Πανεπιστήμιο.
Μελλοντικές προοπτικές
Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ των μελλοντικών προοπτικών του προγράμματος είναι η δημιουργία διαφορετικών διαδρομών για την κάλυψη και διάδοση της ιστορίας των διαφορετικών περιοχών και ιστορικών περιόδων τη Σύρου, η οργάνωση και διεύθυνση της υπηρεσίας από μία μόνιμη δομή, η επικοινωνία της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, η σύνδεση με τις πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νησί και την προώθησή τους, καθώς και η δημιουργία ενός ευρύτερου τουριστικού προϊόντος και εξέλιξή του με τεχνολογικά μέσα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βούρος, σημειώνοντας ότι ένα πρόγραμμα όπως αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπορικό αντικείμενο μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και μέσο προβολής του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος αναφέρθηκε στο φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας ενός “ανοιχτού υπαίθριου μουσείου”, το οποίο είναι συναφές με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς για την αξιοποίηση και ανάδειξη των κληροδοτημάτων του νησιού. Πρόσθεσε επίσης, ότι για την εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί και η περαιτέρω συμμετοχή της διοίκησης για την κάλυψη μέρους του κόστους συντήρησης των κτιρίων.
Γ. Μαραγκός: “Ο δήμος προτίθεται να υιοθετήσει τη μελέτη”
Τη δέσμευσή του ότι ο δήμος θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια έδωσε ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για διαφύλαξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της Ερμούπολης. Ανέφερε μάλιστα πως η ενσωμάτωση και η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση ανάδειξης και προώθησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Σύρου. “Εμείς σαν επόμενη δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τέτοιες δράσεις”, κατέληξε.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν επίσης ο νυν αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την πρόταση εφαρμογής νέων τακτικών ώστε το τουριστικό προϊόν της Σύρου να αποκτήσει άλλους ρυθμούς, όπως και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, Ιάκωβος Αρβανίτης. Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανίτης τόνισε ότι οι θεματολογικές πολιτιστικές διαδρομές είναι κάτι το οποίο έχει καθιερωμένο σε καταξιωμένους τουριστικά προορισμούς γιατί έτσι αναδεικνύεται η ιστορία ενός τόπου, ενώ ταυτόχρονα η παρουσίαση γίνεται πιο ζωντανή και αποδεκτή από τους επισκέπτες.
Τέλος, την άποψή τους για το πιλοτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και εφαρμογής αστικής ξενάγησης εξέφρασαν τόσο ο τουριστικός πράκτορας Αντώνης Μαραγκός, όσο και ο επιχειρηματίας Σταύρος Κοής, ο οποίος είναι ένας από τους κατοίκους της Ερμούπολης που παραχώρησαν τις οικίες τους για τις συγκεκριμένες ξεναγήσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑΜΕΑ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
19 Αυγ. 2024 - 8:24 - Μνημόνιο συνεργασίας ΠΝΑΙ - Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα έξυπνα νησιά
16 Νοε. 2018 - 12:50 - Αύξηση χρηματοδότησης Πανεπιστημίου Αιγαίου
8 Αυγ. 2018 - 14:55 - Έρευνα και καινοτομία στην παραγωγική ανασυγκρότηση
7 Μαΐου. 2018 - 6:20 - Οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Περιφέρεια
30 Ιαν. 2017 - 12:31