Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων για τον καλοκαιρινό απολογισμό και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Συνεχές έργο

Εικοσιτετράωρο συνεχούς έργου χαρακτηρίζεται η κάθε ημέρα των αστυνομικών στις Κυκλάδες, τόσο τη θερινή, όσο και τη χειμερινή περίοδο, με το πλήθος των αρμοδιοτήτων στα νησιά να επιβάλει στους ίδιους, να βρίσκονται συνεχώς, σε εγρήγορση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ταυτόχρονα μίλησε και για τον όγκο δουλειάς που μοιραία αυξήθηκε αισθητά μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων που φέτος το καλοκαίρι σημειώθηκαν πολλά, σημειώνοντας τέλος, πως η Ένωση αλλά και πανελλαδικά η Ομοσπονδία των αστυνομικών παραμένει ανυποχώρητη σχετικά με τα κεκτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματά της.

“Ξεχωριστό κομμάτι η Δημοτική Αστυνομία”

Η αρχική αναφορά του κ. Κεφάλα εστιάστηκε στο φορτίο που προστέθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και ως εκ τούτου και στην αστυνομική δύναμη του νομού Κυκλάδων από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας παρά το γεγονός πως 18 πρώην δημοτικοί αστυνόμοι απορροφήθηκαν στις υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων. “Ως Ομοσπονδία θεωρούμε ότι συμμετείχαμε σημαντικά στο να γίνει κατανοητό πως πρέπει να δημιουργηθεί ξανά η Δημοτική Αστυνομία ως ξεχωριστό κομμάτι της Δημοτικής Αστυνόμευσης. Από την αρχή ήμασταν ενάντια στην κατάργησή της” δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ένωσης, τονίζοντας πως, “Πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τα δικά της όργανα προκειμένου να έχει στην ευθύνη της, τις αρμοδιότητες που ορίζονται για τον Δήμο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως η Ένωση εμμένει στο “να δημιουργηθεί ξανά η Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία να απεμπλακεί από κάποια πάρεργα” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Εξήγησε μάλιστα, πως η Αστυνομία πρέπει να επικεντρωθεί απερίσπαστη σε ζητήματα πάταξης της εγκληματικότητας για την ασφάλεια των πολιτών, έργο δύσκολο που απαιτεί αφοσίωση, στο οποίο όμως, ήρθε εδώ και μερικούς μήνες να προστεθεί, το βάρος των αρμοδιοτήτων που κάλυπταν οι δημοτικοί αστυνόμοι, αφού δεν απορροφήθηκε το σύνολό τους στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτό, έχει ως άμεση συνέπεια να χρειάζεται κάποιοι αστυνομικοί να συνδράμουν για την αντιμετώπιση ζητημάτων που κατά το παρελθόν διεκπεραίωνε η καταργηθείσα Δημοτική Αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όσες θέσεις δημοτικών αστυνόμων διατηρήθηκαν, δεν καλύφθηκαν απαραίτητα από τα ίδια πρόσωπα, καθώς, καταγράφηκαν και μετακινήσεις.

“Δεν υπήρξε βαριάς μορφής εγκληματικότητα”

Με την έναρξη του Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, κληθείς να προβεί σε έναν απολογισμό για τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που παρήλθε, ανέφερε πρωτίστως πως, “Καταφέραμε και παρείχαμε το αγαθό της ασφάλειας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους κατοίκους των νησιών μας”. Ειδικότερα, επεσήμανε πως τη φετινή σεζόν όσον αφορά στις Κυκλάδες “υπήρξε μείωση στους δείκτες εγκληματικότητας”, συμπέρασμα στο οποίο συνέβαλε και το γεγονός πως δεν υπήρξε “κανένα περιστατικό βαριάς μορφής εγκληματικότητας όπως ληστείες ή φόνοι που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια”. “Υπήρχε εμφανής αλλά και διακριτική αστυνόμευση σε όλα τα νησιά του νομού μας και κυρίως στα τουριστικά νησιά” υποστήριξε, καθιστώντας σαφές όμως, πως στα μικρά νησιά, δεδομένης της μειωμένης αστυνομικής δύναμης, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως οι αστυνομικοί που εργάσθηκαν σε αυτά, υπερέβαλαν εαυτόν. “Ευτυχώς εισακούσθηκαν οι φωνές μας και είχαμε σημαντική ενίσχυση στην Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όμως στα μικρά νησιά παρέμειναν τα προβλήματα και οι συνάδελφοι ξεπέρασαν τις δυνάμεις τους” δήλωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου όπως εξήγησε, να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

Πάγιο αίτημα για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων μάλιστα, είναι να υπάρξει μόνιμο προσωπικό, καθώς ο υπάρχον αριθμός αστυνομικών που ενισχύεται βέβαια το καλοκαίρι, τους χειμερινούς μήνες εξακολουθεί να έχει σημαντικό όγκο δουλειάς να διεκπεραιώσει. “Και η τοπική μας ηγεσία και συγκεκριμένα ο κ. Βελέτζας και εμείς ως Σωματείο ασκήσαμε τις απαιτούμενες πιέσεις με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι Κυκλάδες φέτος έστω με 18 άτομα” γνωστοποίησε, διασαφηνίζοντας πως αυτός ο αριθμός αστυνομικών θα διοχετευθεί κατάλληλα και με άξονα τις ανάγκες στα νησιά του νομού, λέγοντας ακόμη πως αρχικά είχαν ζητηθεί 30 άτομα.

Η πρόληψη “ασπίδα” στα τροχαία

Σχεδόν καθημερινός εφιάλτης για τα νησιά το καλοκαίρι υπήρξε και ο αυξημένος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκε με πολλά από αυτά να είναι δυστυχήματα που προστέθηκαν σε μία ήδη μεγάλη λίστα θλιβερών γεγονότων στις Κυκλάδες. Θέση του κ. Κεφάλα, όπως αναφέρει είναι η έλλειψη σωστής νοοτροπίας όσον αφορά στη συμπεριφορά των οδηγών στο δρόμο. “Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η παιδεία στα τροχαία” δήλωσε, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της επαρκούς ενημέρωσης, η οποία πρέπει να παρέχεται στους ανθρώπους αλλά κυρίως στα μικρά παιδιά. “Θέλουμε να ξεκινήσουμε μία συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς, ώστε να υπάρξει ενημέρωση οργανωμένα στη νέα γενιά” τόνισε, εξηγώντας πως “πεποίθησή μας δεν είναι πως η αστυνόμευση και η τιμωρία μπορεί να προσφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς μόνον η παιδεία και η πρόληψη μπορούν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα”.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως, “Έχουμε σκοπό τον χειμώνα να ξεκινήσουμε ανάλογη συνεργασία ή με το υπουργείο Παιδείας ή με τα σχολικά συγκροτήματα ώστε να οργανώσουμε εκπαιδευτικές ημερίδες” ανάλογες με εκείνες που γίνονται στην Πάρο ή σε άλλα νησιά και οι οποίες όπως εξήγησε, θα ήταν ωφέλιμο να προγραμματισθούν στο σύνολο των νησιών.

Ανυποχώρητοι στα μισθολογικά, παράταση στα ασφαλιστικά

Σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς και σχετίζονται τόσο με την επαναφορά των μισθολογικών αποδοχών τους στο ύψος προ κρίσης, όσο και στην ένταξή τους ή μη, στο ενιαίο μισθολόγιο. “Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ” δηλώνει ο Βαγγέλης Κεφάλας σχετικά με την καταβολή των αποδοχών τους, επισημαίνοντας πως, από την πλευρά της η κυβέρνηση “προσπαθεί να κάνει εκπτώσεις, τις οποίες εμείς δεν δεχόμαστε. Επιμένουμε και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην πλήρη αποκατάσταση των μισθών μας όπως άλλωστε όρισε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Δεν υιοθετούμε τη λογική διαπραγμάτευσης μίας σαφούς δικαστικής απόφασης. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση”. Ο πρόεδρος, υποστήριξε επιπλέον, πως η Ένωση αλλά και η Ομοσπονδία πανελλαδικά τάσσονται κάθετα αντίθετες και σε οποιοδήποτε σενάριο νέου μισθολογίου ενδέχεται να προωθηθεί για τους ένστολους, διευκρινίζοντας μάλιστα, πως τέτοιου είδους φημολογία μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει και να αποπροσανατολίσει από όσα έχουν κερδίσει οι αστυνομικοί υπάλληλοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ομοσπονδία πανελλαδικά ζητά να κερδίσει μία χρονική παράταση όσον αφορά στην κόκκινη γραμμή που έχει ορισθεί από το αρμόδιο υπουργείο πριν αποφασίσουν τί θα κάνουν με το ταμείο ασφάλισής τους. “Μας έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό, ώστε να αποφασίσουμε μέχρι τέλος τους έτους αν επιθυμούμε να ενταχθούμε στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης ΕΤΑΑ ή να δημιουργήσουμε ένα επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης” εξηγεί ο κ. Κεφάλας, αναφέροντας ταυτόχρονα, πως το ζητούμενο είναι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, αυτή να έχει γερά θεμέλια και να έχει παρθεί σύμφωνα με το πραγματικό συμφέρον των αστυνομικών.

“Σκοπός μας είναι αρχικά να επιτύχουμε μία παράταση, αφού η εν λόγω απόφαση άμεσα θα επηρεάσει πανελλαδικά 100 χιλιάδες οικογένειες και θέλουμε με στοιχεία να καταλήξουμε, αφού όμως έχουμε πρώτα μία αποκρυσταλλωμένη εικόνα” υπογράμμισε, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Το ζητούμενο είναι να δούμε τί συμφέρει τον κλάδο και τί θα επιλέξουμε όσον αφορά στην ασφάλισή μας και τις συντάξιμες αποδοχές μας”.

Ετικέτες: