Λιγότεροι από τους αναμενόμενους οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Μόλις 160

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την υπερψήφιση από 160 βουλευτές, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τον αναμενόμενο, σύμφωνα με τις εντυπώσεις για συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού ψήφων, που επικοινωνιακά επιχείρησε να δημιουργήσει τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Οι 155 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, του συνόλου των βουλευτών της δικομματικής κυβέρνησης, εμπλουτίστηκαν με μόνο 5 ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών και δηλώνοντας «παρών», καταψήφισαν οι 135 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώθηκαν και 5 απουσίες βουλευτών.

Οι 5 βουλευτές που συμπλήρωσαν τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, είναι ανεξάρτητοι και κατά πολλοί λιγότεροι από όσους ευελπιστούσε η κυβέρνηση ότι θα επηρεάσει θετικά και είναι οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής.

Οι βουλευτές που απουσίαζαν από την βουλή είναι οι ανεξάρτητοι Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασσαπίδης, οι πρώην της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνόδευε αποστολή του κόμματος της στη Βενεζουέλα.

Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, που βάσει Συντάγματος, θα έπρεπε να κατοχυρωθεί η εκλογή Προέδρου με 200 ψήφους, η κυβέρνηση βρέθηκε να προδίδεται σε σχέση με τον αριθμό που ίδια ανέμενε, με την ψηφοφορία να επαναλαμβάνεται την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Με κάθε τρόπο αποφυγή των εκλογών

Πριν την ψηφοφορία ο υποψήφιος της κυβέρνησης, Σταύρος Δήμας κινήθηκε στο μοτίβο της πόλωσης που χάραξε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εθνικό συμφέρον, όταν δήλωνε «Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως, θα σκεφτούν και θα ζυγίσουν το εθνικό συμφέρον, πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις».

Μένοντας στο ίδιο σκεπτικό και σε μία προσπάθεια μεταστροφής και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά το πέρας της ψηφοφορίας δήλωσε «Ήταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες. Υπάρχουν ακόμα δύο ψηφοφορίες. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα. ΟΙ βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές που ξεπέρασαν τους ενδοιασμούς τους και ψήφισαν τον κ. Δήμα».

Καθώς η κυβερνητική πρόταση δεν απέδωσε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, η προσπάθεια τώρα θα επικεντρωθεί σε μεταστροφή μεγαλύτερου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών, χωρίς όμως αυτό να αφήνει και πολλές ελπίδες για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και αποφυγή των εκλογών, όπως εύχεται η κυβέρνηση.

Σημείο άξιο αναφοράς, που αποδεικνύει την κυβερνητική επιθυμία αποφυγής μιας εκλογικής αναμέτρησης, είναι η στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πριν την ψηφοφορία δεν δίστασε να κάνει λόγο για ευρεία συναίνεση, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενος την διενέργεια των εκλογών μέσα στο 2015.

Ετικέτες: