Νέα πορεία για το έργο της παράκτιας ζώνης στον λιμένα Ερμούπολης

Τροποποίηση πλάνου εργασιών ανάπλασης

Έως και την οδό Κέας θα προχωρήσει η παρέμβαση σε πρώτο επίπεδο μέχρι τον Ιούλιο

Τμηματικά θα υλοποιηθεί η Α΄ Φάση του έργου της ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, σύμφωνα με το νέο πλάνο των εργασιών, το οποίο τροποποιήθηκε μετά από την συνάντηση των επιχειρηματιών του συγκεκριμένου τμήματος με τη Δημοτική Αρχή και τον υπεύθυνο του αναδόχου, την Παρασκευή το μεσημέρι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ο ρυθμός πορείας των εργασιών μέχρι σήμερα, αποτέλεσε το σοβαρό θέμα που έθεσε επί τάπητος η επιχειρηματική κοινότητα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει σαφή απάντηση αναφορικά με το επαναλαμβανόμενο αίτημα περί συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Ως εκ τούτου, μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες της Α΄ Φάσης, αποφασίσθηκε να προχωρήσει ο εργολάβος τις εργασίες, έως και το ύψος της οδού Κέας (ζαχαροπλαστείο “Αθυμαρίτης”), από την πλευρά του παραλιακού μετώπου και τον Σεπτέμβρη να “ανοίξει” το εναπομείναν κομμάτι της ανάπλασης, μπροστά από τις επιχειρήσεις.

Παραλιακά... η γραμμή των εργασιών έως τον Ιούλιο

Ειδικότερα, το νέο “σχεδιάγραμμα” που θα ακολουθήσει το έργο της ανάπλασης στον λιμένα της Ερμούπολης αποτέλεσε την εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση των επιχειρηματιών στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ίδιων, να συναινούν – μετά από έναν έντονο διάλογο – στην ανάγκη να “τρέξει” το έργο κατά μήκος της παραλίας και συγκεκριμένα προς το τμήμα της θάλασσας σε πρώτο στάδιο.

Αν και το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών στο τμήμα που έχει αποτελέσει την Α΄ Φάση του έργου, από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και τα στέγαστρα αναμονής των επιβατών, όπως άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί πριν την έναρξη του έργου, ωστόσο αυτή η επιλογή αποφασίσθηκε να αλλάξει, με τους επιχειρηματίες αυτού του τμήματος στην καρδιά του καλοκαιριού να “γλιτώνουν” την επέκταση του εργοταξίου προς τις προσόψεις των επιχειρήσεών τους. Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως, από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας εκτιμήθηκε πως, το σύνολο των εργασιών του νέου τροποποιημένου πλάνου, θα έχει ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Ιουλίου, οπότε και θα παραδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει η τελική ασφαλτόστρωση. Αυτός ο λόγος αποτέλεσε επί της ουσίας και τη σημαντική πληροφορία που έκανε τους ίδιους να συμφωνήσουν ακόμη πιο έντονα στο νέο πλάνο, με τη Δημοτική Αρχή να τονίζει ότι, σκοπός αποτελεί η πορεία του έργου να επηρεάζει όσο το δυνατόν ηπιότερα την επιχειρηματική δραστηριότητα της παραλίας και κατ΄ επέκταση της πόλης. Κατόπιν των ανωτέρω, τονίσθηκε ότι το εργοτάξιο στο τμήμα της Α΄ Φάσης θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο στο παράλληλο σημείο από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα η ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε διεξοδική αναφορά στα ζητήματα που χρονοτριβούν εν μέρει την πορεία των εργασιών, με τους επιχειρηματίες να ζητούν απαιτητικά σαφείς απαντήσεις σε συνδυασμό με την κάθε εργασία και το κάθε τμήμα του παραλιακού μετώπου. Δεδομένων των αστάθμητων παραγόντων που μέχρι σήμερα – όπως ειπώθηκε – έχουν καταγραφεί, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση ούτε από την πλευρά του υπεύθυνου του έργου, ούτε από τη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης του έργου.

Όπως είναι γνωστό και ειπώθηκε εκ νέου, μετά τις πρώτες εργασίες εκσκαφής έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη σκυροδέματος (μπετόν), ο παλαιός ντόκος και παλαιά μπλόκια που απαιτούν δαπανηρές από άποψη χρόνου εργασίες, αλλά παράλληλα και την ύπαρξη μηχανημάτων έργου, γεγονός που επιμηκύνει - ελεγχόμενα – την παρούσα χρονική στιγμή, την πρόοδο των εργασιών.

Πέραν αυτού όμως, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός προέβη και σε ενημέρωση αναφορικά με τη ροή χρηματοδότησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ, εξηγώντας πως, τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται στασιμότητα. Αν και υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, μέριμνα της Δημοτικής Αρχής είναι η προάσπιση του συμφέροντος του νησιού κι εν προκειμένω, η ομαλή υλοποίηση του έργου ανάπλασης ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση, ωστόσο, πρόσθεσε, πως πρέπει να συνυπολογίσει κανείς, ότι επί της ουσίας, ο ανάδοχος (δεν του έχει καταβληθεί ούτε η προκαταβολή) αυτοχρηματοδοτεί τις εργασίες. Παρά το ότι οι επιχειρηματίες έδειξαν να κατανοούν τη σχετική ενημέρωση που υπήρξε, δεδομένου ότι το εργοτάξιο εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματά τους, επέμειναν σθεναρά στην ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών και αύξησης του ρυθμού αυτών.

Σημειώνεται πως, στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Καρακατσάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς και ο αντιπρόεδρος και δημοτικός σύμβουλος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενώ από την πλευρά των επιχειρηματιών, ο ναυτιλιακός πράκτορας, Κώστας Γαβιώτης επεσήμανε την ανάγκη προάσπισης λειτουργίας του λιμένα.

Σήμερα η συνεδρίαση των κυκλοφοριακών μέτρων στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Παράλληλα, με το σοβαρό θέμα της ανάπλασης, τρέχουν και οι απαιτούμενες ενέργειες όσον αφορά στα κυκλοφοριακά μέτρα που έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της πόλης. Σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο των συμμετεχόντων του πρώτου κύκλου διαβούλευσης που ολοκλήρωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πριν από λίγες εβδομάδες, με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι τελικές προτάσεις των κυκλοφοριακών μέτρων. Μετά από τη σημερινή κρίσιμη και σημαντική συζήτηση του θέματος, ακολουθεί την Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η τελική έγκριση των προτάσεων θα δοθεί από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου σε προσεχή συνεδρίαση.

Ετικέτες: