Σύλληψη πέντε ατόμων για παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, παρά την απαγόρευση των Αρχών λόγω επικινδυνότητας της περιοχής

Επικινδυνότητα στο… κόκκινο

  • Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2015 - 06:10

Σε συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές της Θήρας, καθώς παρά τις απαγορεύσεις για τη χρήση της Κόκκινης Παραλίας, λόγω επικινδυνότητας, επιτήδειοι είχαν καταλάβει τμήμα της, ενοικιάζοντας σε λουόμενους ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης.

Παρά το γεγονός, ότι τα φαινόμενα κατολισθήσεων έχουν οδηγήσει τις οικείες αρχές να απαγορεύσουν την πρόσβαση προς την Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, οι «επιχειρηματικές» δραστηριότητες κάποιων επιτήδειων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια ή την επιθυμία των τουριστών να επισκεφτούν τη γραφική παραλία, η μοναδικότητα της οποίας είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας, άνθιζαν.

Για το λόγο αυτό, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου, προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων, ηλικίας 40, 47, 48, 51 και 58 ετών, καθώς οι συλληφθέντες είχαν καταλάβει τμήμα της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης, τις οποίες και ενοικίαζαν στους επισκέπτες, χωρίς, φυσικά, να έχουν την απαραίτητη άδεια της αρμόδιας αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η προσέλευση του κόσμου στην όμορφη, αλλά επικίνδυνη παραλία, δεν έχει σταματήσει, ουσιαστικά, ποτέ, πάρα τη ρητή απαγόρευση της Αστυνομίας, η οποία ήδη εδώ και δύο χρόνια έχει απαγορεύσει τη διέλευση προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου, ότι υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος, λόγω κατολισθήσεων, που ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Θήρας έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, για την έστω και καθυστερημένη ενημέρωση πολιτών και επισκεπτών, οι οποίοι, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοούνται από τις προειδοποιήσεις, καθώς προσελκύονται από την κατά καιρούς λειτουργία παράνομων επιχειρήσεων, αντίστοιχου είδους.

Επανειλημμένες και έντονες κρούσεις για την επικινδυνότητα της παραλίας

Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα, που ερευνούν συστηματικά τη γεωλογική σύνθεση του ηφαιστειογενούς νησιού, όπως το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), έχουν πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά στην επικινδυνότητα του σαθρού εδάφους, εντονότερα, μάλιστα, έπειτα και από αίτημα μελέτης, που απηύθυνε ο Δήμος Θήρας, λόγω της απρόσκοπτης παρουσίας επισκεπτών στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από τον Ιούνιο του 2015, όταν και αιτήθηκε ο Δήμος τη συνδρομή του ΙΓΜΕ, για την επίσκεψη στην Κόκκινη Παραλία εξειδικευμένου γεωλόγου, με σκοπό την εξέταση του φαινομένου, την εκτίμηση επικινδυνότητας του πρανούς, αλλά και τη σύνταξη πρότασης, σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα αντιμετώπισής του, ενεργοποιήθηκε Ομάδα Έκτακτης Παρέμβασης, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, «σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της λεπτομερούς γεωτεχνικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2014) από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, φαίνεται ότι δεν είναι πρακτικά δυνατή η λήψη αποτελεσματικών προστατευτικών μέτρων στα πρανή της Κόκκινης Παραλίας, χωρίς να αλλοιωθεί αισθητά το τοπίο και να επηρεαστεί και η ίδια η φύση της παραλίας. Από τη σύντομη τεχνικογεωλογική εξέταση της περιοχής, καταλήγουμε στην ίδια εκτίμηση. Έτσι, με δεδομένο ότι το ίδιο το φυσικό τοπίο της Κόκκινης Παραλίας είναι ο κύριος πόλος έλξης των τουριστών, θεωρούμε, ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί, χωρίς παρεμβάσεις που θα άλλαζαν τη φυσιογνωμία του», τονίζοντας, ωστόσο, πως «η εκδήλωση μιας κατάπτωσης είναι ακαριαία και μη προβλέψιμη χρονικά», αλλά και πως «επιβάλλεται συνεπώς η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση κόσμου στη συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη».

Αντίστοιχα, ήταν και τα αποτελέσματα των ερευνών του ΙΜΠΗΣ, το οποίο σε ανακοίνωσή του Διοικητικού του Συμβουλίου, τόνιζε, πως «το πρόβλημα της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Κόκκινης Παραλίας είναι πολυσύνθετο, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη εξειδικευμένη γεωτεχνική μελέτη συναδέλφων του ΑΠΘ για τη «Γεωλογική διερεύνηση και εκτίμηση επικινδυνότητας καταπτώσεων και υποβολή προτάσεων μέτρων στήριξης – ενίσχυσης των πρανών της Κόκκινης Παραλίας», αφού παρουσιάζει μεγάλη επικινδυνότητα για τους επισκέπτες και τους λουόμενους. Ο βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης καταπτώσεων στη Κόκκινη Παραλία είναι γενικά πολύ υψηλός, καθώς στις περισσότερες θέσεις έχουν εκδηλωθεί παλαιές και πρόσφατες καταπτώσεις, η ποιότητα της βραχόμαζας είναι αρκετά πτωχή, τα πρανή έχουν μεγάλο ύψος και αυξημένη κλίση, τα δε στρώματα του κώνου σκωριών κλίνουν προς την παραλία. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νέας κατάπτωσης ανά πάσα στιγμή λόγω της συνεχούς φυσικής διεργασίας της θάλασσας και των άλλων φυσικών και μετεωρολογικών παραγόντων».

Ενημέρωση επισκεπτών και από την Ένωση Ξενοδόχων

Έπειτα από τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά και τις επισημάνσεις των επιστημονικών ινστιτούτων, όσον αφορά στους μη αναστρέψιμους κινδύνους που παρουσιάζει η παραλία και δεδομένου, ότι αυτές δεν δείχνουν να εισακούγονται από τους τουρίστες, που κατακλύζουν κατά χιλιάδες το νησί, και η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία αποτρέπει τους πελάτες και επισκέπτες, εν γένει, του νησιού, να μεταβαίνουν στην Κόκκινη Παραλία.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Μετά την ενημέρωσή μας από επίσημους φορείς (βλ. ανακοίνωση Ι.Μ.Π.Η.Σ.) σχετικά με την σοβαρή επικινδυνότητα της «κόκκινης παραλίας» στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας ζητήσουμε να γνωστοποιείται στους πελάτες των επιχειρήσεών σας την κατάσταση αυτή καθώς και το ότι η πρόσβαση στην παραλία είναι άκρως επικίνδυνη λόγο κατολισθήσεων, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το νησί.

Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι ως Ε.Ξ.Σ. θα καλέσουμε κάθε αρμόδια αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαφυλάξει την ασφάλεια των επισκεπτών. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι υπεύθυνες για τις τεράστιες συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση ατυχήματος λόγο κατολίσθησης»

Καθώς, όπως όλα δείχνουν, επισκέπτες και επιτήδειοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις επανειλημμένες και έντονες προσπάθειες όλων των φορέων της Σαντορίνης, να αποτρέψουν τη δραστηριότητα στην παραλία και δεδομένου, ότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, ακόμη και απώλειας ανθρώπινων ζωών, οι Αρχές της Θήρας αναγκάζονται να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέτρα απαραίτητα, προκειμένου να μην υπάρξουν θλιβερές συνέπειες.

Ετικέτες: