Σημαντικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Εμπλουτίζεται και αποκαλύπτεται η λαογραφική κληρονομιά

Ομόφωνα ενέκριναν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δύο συμπληρωματικές συμβάσεις προώθησης κι ολοκλήρωσης εργασιών που αφορούν στην ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου (ΛΕΣ) με νέα εκθέματα που προέκυψαν πέραν των όσων προέβλεπε η μουσειολογική μελέτη, αλλά και με πρόσθετες παρεμβάσεις αποκάλυψης νέων τοιχογραφιών.

Υπενθυμίζεται πως, οι εργασίες για τη δημιουργία του εν λόγω Μουσείου ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με το διατηρητέο κτίριο (τ.Αρχοντικό Ρεθύμνη) επί της οδού Κάσου 10 στην περιοχή Βαπόρια, να αποκτά προσεχώς την οριστική εικόνα του εσωτερικά κι εξωτερικά, αλλά και να αποτελεί έναν καινούργιο χώρο ανάδειξης και προβολής της λαογραφικής παράδοσης και κληρονομιάς που μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Στην εισήγηση των δύο θεμάτων προχώρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το απόγευμα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Συγκέντρωση και οργάνωση μουσειολογικού υλικού

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη λήψη απόφασης για σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τον ανάδοχο, με το ποσό των 3.711 ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν νέες εργασίες καταγραφής και τεκμηρίωσης καινούργιων εκθεμάτων που θα αποτελέσουν τμήμα του συνολικού περιεχομένου του Λαογραφικού Μουσείου. Στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο ανάδοχος προς τον Δήμο, αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: “Στο πλαίσιο της μελέτης “Μουσειογραφική Μελέτη Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λυκείου Ελληνίδων Σύρου εξετάσθηκε η υφιστάμενη μουσειολογική μελέτη, η οποία προσκομίστηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο κτίριο που θα φιλοξενήσει την έκθεση, αλλά και συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ του ΛΕΣ στο χώρο φύλαξης των κύριων αντικειμένων προς έκθεση. Κατά την επεξεργασία της μουσειολογικής μελέτης και της προς έκθεση συλλογής, διαπιστώθηκαν ελλείψεις αναφορικά με την επεξεργασία των εκθεμάτων, εξαιτίας της παρόδου σημαντικού χρονικού διαστήματος από την εκπόνηση της Μουσειολογικής Μελέτης, της περαιτέρω μελέτης της συλλογής, νέων δωρεών και νέων στοιχείων που προέκυψαν, τα οποία και τροποποιούν τα έως σήμερα δεδομένα”. Κατά συνέπεια, ο ανάδοχος κατέστησε σαφές πως, “κρίνεται απαραίτητη η πρόσθετη εξειδικευμένη εργασία μουσειολόγου για τη συγκέντρωση του νέου και την οργάνωση του υφιστάμενου μουσειολογικού υλικού, με στόχο την ορθή παρουσίασή του και την ένταξή του στο εκθεσιακό χώρο και τον συνδυασμό του με το μουσειογραφικό υλικό”.

Στην εισήγησή του, ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης των νέων εργασιών, τονίζοντας πως, η συμπληρωματική σύμβαση αφορά και σε ένα μικρό χρηματικό ποσό. Σημείωσε δε, πως, θετικά τοποθετείται για τη συγκεκριμένη απόφαση και το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν συνεδρίασης των μελών του.

Προς αποκάλυψη και ανάδειξη νέο τμήμα τοιχογραφιών

Πέραν των ανωτέρω, οι δημοτικοί σύμβουλοι ομόφωνα έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και για την ανάδειξη νέων τμημάτων τοιχογραφιών, τα οποία στην αρχική μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν καθώς η αποκάλυψη τους ακολούθησε των αρχικών εργασιών που είχαν προβλεφθεί και ολοκληρώθηκαν. Όπως διευκρινίζεται στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “οι συμπληρωματικές εργασίες κρίθηκαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου καθώς οι επιπλέον επιφάνειες ζωγραφικού διακόσμου αποκαλύφθηκαν μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και οι οποίες δεν μπορούν τεχνικά και οικονομικά να διαχωριστούν από τη σύμβαση χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για το κύριο του έργου καθώς και τη συγχρηματοδότησή του”. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η Τεχνική Υπηρεσία υπολείπονται ακόμη οι ακόλουθες εργασίες: α. Καθαρισμός – αποκάλυψη ζωγραφικού διακόσμου 21.12τμ., β. Στερέωση ζωγραφικής επιφάνειας 260,46.τμ., γ. Στερέωση υποστρώματος ζωγραφικής επιφάνειας 248,66 τμ και δ. Αισθητική αποκατάσταση ζωγραφικού διακόσμου 342,50 τμ..

Αναφορικά με τα παραπάνω, αξίζει να γνωστοποιηθεί πως, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν σε πρώτο επίπεδο, υπήρξαν επιφάνειες που παρέμειναν χωρίς επέμβαση και μάλιστα επιφάνειες εσωτερικής τοιχοποιίας, στις οποίες δεν υπήρξαν εμφανή σημάδια ζωγραφικής. Αν και αρχικώς η Διευθύνουσα Υπηρεσία θεώρησε ότι καθώς δεν είναι προσμετρημένες στις αρχικές εργασίες, δεν αποτελούν ζωγραφικό διάκοσμο και άρα έδωσε εντολή για τον χρωματισμό τους, ωστόσο κατόπιν επίσκεψης εκπροσώπου της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, εκδόθηκε απόφαση σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας, οι εργασίες αποκατάστασης δεν κρίθηκαν περαιωμένες κι ως εκ τούτου, τα νέα τμήματα αξιολογούνται ως μέρος του συνολικού διακόσμου και πρέπει να αναδειχθούν. Μετά από τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, το συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση των απαιτούμενων εργασιών για το νέο κόσμημα – μουσείο που αναμένεται να λειτουργήσει και να προσδώσει βαρύτητα στο πολιτιστικό απόθεμα της Σύρου συνολικά.