Ενέργειες για βελτίωση της ηλεκτροδότησης της Τήνου, από τον ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τα εκτενή προβλήματα που αντιμετώπισε, κατά την μεγάλη κακοκαιρία του Ιανουαρίου

Ανάγκη εξάλειψης της ενεργειακής εξάρτησης

  • Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10

Ενέργειες για βελτίωση της ηλεκτροδότησης της Τήνου, από τον ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τα εκτενή προβλήματα που αντιμετώπισε, κατά την μεγάλη κακοκαιρία του Ιανουαρίου

Ανάγκη εξάλειψης της ενεργειακής εξάρτησης

Την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ, έλαβε ο Δήμος Τήνου, έπειτα από επιστολή του ήδη από τον Μάιο, με την οποία ζητούσε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες της εταιρείας, όσον αφορά στην επίλυση των έκτακτων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση του νησιού, που έγιναν αισθητά, κατά τη θεομηνία του Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός, ότι το νησί αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότησή του, εδώ και αρκετά χρόνια, το μείζον ζήτημα προέκυψε, έπειτα από την τεράστια κακοκαιρία, που είχε χτυπήσει το νησί, τον Ιανουάριο του 2015, με σφοδρότατες χιονοπτώσεις, αφήνοντας αρκετές περιοχές της Τήνου χωρίς ηλεκτρισμό για πάνω από τρεις ημέρες.

Το πρόβλημα είχε σημειωθεί στην Τήνο, λόγω βλάβης, που προκλήθηκε από τη σφοδρή χιονόπτωση, στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άνδρο, από όπου ηλεκτροδοτείται εν μέρει το νησί.

Τότε, τόσο η Άνδρος, όσο και η Τήνος είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με όλες τις δραστηριότητες του νησιού να έχουν «νεκρώσει». Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν παύσει τη λειτουργία τους, ενώ ακόμη και οι εμπορικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, για πάνω από τρία εικοσιτετράωρα.

Η επιστολή του Δήμου σχετικά με τις ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ

Έπειτα από το πέρας της κακοκαιρίας και την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας όλων των πτυχών της καθημερινότητας, για τους κατοίκους του νησιού, ο Δήμος Τήνου είχε αποστείλει στις 15 Μαΐου 2015 έγγραφο προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), με το οποίο ζητούσε ενημέρωση, κατά πόσο το υποβρύχιο καλώδιο, που συνδέει την Τήνο με τη Σύρο, αφορά στην εξυπηρέτηση της Τήνου, σε ανάλογα φαινόμενα.

Σύμφωνα με την τότε επιστολή του Δήμου Τήνου, «η κακοκαιρία που έπληξε τα νησιά Άνδρο και Τήνο τον Ιανουάριο του 2015 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τους. Για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη εναλλακτικής τροφοδότησης του νησιού μας και τη μη επάρκεια ισχύος του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της Άνδρου για τα δύο νησιά».

«Εκτεταμένες διακοπές και περικοπές στη ρευματοδότηση των δύο νησιών με πλήθος διαμαρτυριών και ζημιών σε ευπαθή προϊόντα και τους κατοίκους σε πλήρη απόγνωση. Επειδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πιο συχνά με αποτέλεσμα πρόκληση ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση την περίπτωση εναλλακτικών τροφοδοτήσεων του νησιού μας, όπως είναι η εκμετάλλευση των υποβρύχιων καλωδίων Σύρου – Τήνου – Μυκόνου και η τροφοδότησή μας από τα διπλανά νησιά», συνεχίζει η επιστολή.

Παράλληλα τονίζεται, πως «κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου, τροφοδοτήθηκε το νησί μας και από τη Σύρο, κάνοντας χρήση του υποβρύχιου καλωδίου που συνδέει τα δύο νησιά. Το υποβρύχιο καλώδιο καταλήγει στο νησί μας στη θέση Πανούσα, όπου τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες από το ΔΕΔΔΗΕ», καταλήγοντας στο ερώτημα, «αν οι εργασίες αυτές αφορούν την εξυπηρέτηση της Τήνου από τη Σύρο σε περίπτωση ανάλογων φαινομένων».

Καταλήγοντας, ο Δήμος Τήνου, «πιστεύοντας στην ευαισθησία σας για τον ιδιόμορφο και δύσκολο νησιωτικό χώρο», ζητά ενημέρωση, σχετικά με «τις σκέψεις σας, τις απόψεις σας και τα συμπεράσματά σας από την εμπειρία αυτής της μεγάλης ζημιάς που υπέστη το νησί μας».

Διασύνδεση με Αττική: Θα εξυπηρετηθούν όλα τα νησιά πλην της Τήνου

Στην απάντησή του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία εστάλη στο Δήμο Τήνου στις 17 Νοεμβρίου, επισημαίνεται, ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικράτησαν τον Ιανουάριο του 2015 και οδήγησαν σε βλάβη της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης (αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ), που τροφοδοτεί την Άνδρο από την Εύβοια, καθώς και σε ζημιές επί των γραμμών Μέσης Τάσης (αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ), που τροφοδοτούν την Τήνο, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα τροφοδότησης των Κυκλάδων και από δεύτερο σημείο σύνδεσης στο σύστημα Υψηλής Τάσης της ηπειρωτικής χώρας, εκτός από αυτό της Εύβοιας. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Αττική».

Όπως σημειώνεται στην απάντηση, «η ηλεκτροδότηση της Τήνου, κατά την προαναφερόμενη κακοκαιρία, κατέστη οριακά δυνατή εν μέρει, από τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της Άνδρου και εν μέρει από τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της Σύρου, μέσω του υποβρυχίου καλωδίου 66kV μεταξύ Σύρου και Τήνου»

Στη συνέχεια και πριν την περίοδο αυξημένων φορτιακών αναγκών του καλοκαιριού, ο ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαιώνει, πως «εκτελέστηκαν έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών του δικτύου, ώστε να εξυπηρετηθούν με το βέλτιστο τρόπο τα νησιά, στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Αττική».

Τονίζεται ωστόσο, «ότι με το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων, εκτός της Τήνου, καθώς επί των νήσων αυτών, θα κατασκευαστεί κλειστός Υ/Σ υποβιβασμού τάσης, που θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα παρεχόμενης ενέργειας».

Για την οριστική κάλυψη των φορτιακών αναγκών της Τήνου και την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον, σύμφωνα με την εταιρεία, θα πρέπει να εξαλειφτεί η ενεργειακή εξάρτηση της νήσου από τα γειτονικά νησιά, μέσω πολύ μεγάλου μήκους γραμμών Μέσης Τάσης και υποβρύχιων καλωδίων.

Αυτό προγραμματίζεται να επιτευχθεί με την εγκατάσταση δύο μετασχηματιστών υποβιβασμού 150/20kV, στο χώρο άφιξης των υποβρυχίων καλωδίων και ανάπτυξης των τερματικών εγκαταστάσεων στο βορειότερο σημείο του νησιού, και του απαραίτητου εξοπλισμού Μέσης Τάσης, για τη σύνδεσή τους με τις υφιστάμενες γραμμές Μέσης Τάσης, στη θέση Μαρλά.

Τέλος, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Δήμου Τήνου για οποιαδήποτε διευκρίνιση, ο ΔΕΔΔΗΕ καθιστά σαφές, πως η παραπάνω λύση υπολείπεται σε αξιοπιστία από τη βέλτιστη, την κατασκευή δηλαδή υποσταθμού υποβιβασμού 150/20kV, σε κατάλληλη θέση, κοντά στο κέντρο βάρους των φορτίων, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αν είχε κατασκευαστεί επί της Τήνου γραμμή Υψηλής Τάσης.

Ετικέτες: