Ορθή διαχείριση αιγιαλού και παραλίας
- Τετάρτη, 16 Μαρτίου, 2016 - 06:10
Διευκρινήσεις, σχετικά με τη διαχείριση των αιγιαλών, παρείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Δημήτρη Καμμένου.
Ο αναπληρωτής υπουργός, από το βήμα της Βουλής, έδωσε απαντήσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέλιξη των διαδικασιών, για τη διαχείριση των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, όπως και σε άλλα ζητήματα, που άπτονται αυτού, ενώ τόνισε, πως τα συναρμόδια υπουργεία, έπειτα και από την – καθυστερημένη – έκδοση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ούτως ώστε φέτος να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και κωλύματα στη διαδικασία εκμίσθωσης.
Υπογράμμισε δε, ότι με την απόφαση του ΣτΕ, δημιουργείται κατάλληλο πλαίσιο, προκειμένου να προστατευθούν, τόσο οι παραλίες, όσο και οι αρχαιολογικοί χώροι, τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ παράλληλα, να εξασφαλιστούν και τα έσοδα των Δήμων και κατ’ επέκταση του Δημοσίου, ώστε να εξυπηρετηθεί η “βαριά” βιομηχανία της χώρας.
“Επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση στις παραλίες”
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής, κ. Δ. Καμμένος, έκανε λόγο για χαοτική και απαράδεκτη κατάσταση, στη μέχρι τώρα διαδικασία παραχώρησης, ενώ κατηγόρησε το Υπουργείο Οικονομικών, ότι παρά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν εξέπληξε κανέναν και δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, ότι αποτυπώνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές παραλίες, οι οποίες «καταλαμβάνονται» στην κυριολεξία από ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθίσματα, τραπέζια, εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων. Ωστόσο, έπρεπε ήδη το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς να έχει βρει μια φόρμουλα για τη διαχείριση των παραλιών με νόμιμο τρόπο”, τόνισε ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος και στην εικόνα της χώρας, που διαμορφώνεται από αυτή την κατάσταση.
Σημειώνοντας και τις δηλώσεις αρκετών δημάρχων, σε σχέση με απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον τομέα των εσόδων, από τη διαχείριση των αιγιαλών, ο κ. Καμμένος απηύθυνε τα εξής ερωτήματα προς τον αν. Υπουργό:
- Πώς προτίθεται να διαχειριστεί το θέμα των αιγιαλών, μετά την απόφαση του ΣτΕ;
- Τι θα γίνει με τους δήμους, που είχαν συμπεριλάβει τα έσοδα από τη διαχείριση των αιγιαλών στον προϋπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ακύρωση πολλά έργα τους, χάνοντας τα έσοδα;
- Εκτός από την αντισυνταγματικότητα της διαχείρισης των αιγιαλών, θα μεσολαβήσει, ώστε να δοθεί παράταση της παραχώρησης των αιγιαλών τουλάχιστον για φέτος, έτσι ώστε να μην χαθούν τα έσοδα από τους δήμους, μέχρι το κράτος να μεριμνήσει και να φέρει με τον τρόπο που πρέπει και τον νόμο που πρέπει για να ξεκαθαρίσει τη διαχείριση των αιγιαλών και τη σχέση με τους δήμους;
- Τέλος, προτίθεται το υπουργείο να ζητήσει από τους δήμους να βρεθεί μια οριστική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος για τα επόμενα χρόνια, μέσω διαβούλευσης;
“Η προηγούμενη κατάσταση δεν τιμούσε τη χώρα”
Στην απάντησή του ο αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλεξιάδης, εξήγησε, ότι “η απόφαση του ΣτΕ βγήκε τον Νοέμβριο του 2015. Στο Υπουργείο Οικονομικών ήρθε τον Ιανουάριο του 2016 -γιατί δεν εκδίδεται την επόμενη ημέρα. Άμεσα προχωρήσαμε σε σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα Υπουργεία, γιατί ξέρετε πλέον ότι η απόφαση πρέπει να βγει από το Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και με τις δομές και τις λειτουργίες του δημοσίου δεν είναι εύκολος ο συντονισμός”.
Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστήριξε, “υπήρξε άμεσα κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων και έτσι αυτήν τη στιγμή έχουμε δεδομένο, ότι, με βάση αυτήν την απόφαση του ΣτΕ, σταματάει μία προηγούμενη χαοτική κατάσταση, η οποία δεν τιμούσε τη χώρα”, τονίζοντας, ότι “η υλοποίηση της απόφασης (από το Υπουργείο Οικονομικών) θα γίνει με απόλυτο σεβασμό, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της περιβαλλοντικής προστασίας”, ενώ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Υπ. Οικονομικών, όπως και με προηγούμενη απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες, “ακολουθεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων, σέβεται τη Δικαιοσύνη, συνεργάζεται μαζί της”.
Έγκαιρη προετοιμασία και επίλυση συναφών ζητημάτων
Παράλληλα, ο αν. Υπουργός παρείχε διευκρινίσεις, αναφορικά και με άλλα ζητήματα, που προκύπτουν στον τομέα των παράκτιων περιοχών.
Συγκεκριμένα, σχετικά με το ναυαγοσωστικό έργο, ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε, ότι “είναι υποχρεωτική η πρόσληψη των ναυαγοσωστών από τους φορείς που έχουν τη διαχείριση αυτών των χώρων. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Άρα, όποιος έχει τον αντίστοιχο χώρο πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη ναυαγοσωστών. Δεν προκύπτει ότι η αρμοδιότητα της ανάθεσης αυτής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων. Ανήκει σε κάθε φορέα που έχει μία λουτρική ή αντίστοιχη εγκατάσταση”.
Όσον αφορά στην καθαριότητα των παραλιών, “ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των δήμων, με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία”.
Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τους χερσαίους και ενάλιους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, με τα στοιχεία από τις περισσότερες εφορείες αρχαιοτήτων να έχουν ήδη συλλεχθεί, κατόπιν κατάρτισης σχετικού πίνακα με όλους τους κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Τέλος, σημείωσε, ότι “με έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζονται θέσεις αποκλεισμού απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, βάσει προστατευτέων αντικειμένων και υποχρεώσεων, που απορρέουν από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, και εξετάζονται περαιτέρω όροι και περιορισμοί για την αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των παράκτιων οικοσυστημάτων”.
Όπως υποστήριξε συμπερασματικά, “δεν υπάρχει χαοτική κατάσταση. Υπάρχει άμεση ενεργοποίηση και η διαβεβαίωση που έχω από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, τον κ. Μαντζάκο, είναι ότι το πολύ μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση από τα τέσσερα Υπουργεία που θα λύνει αυτό το θέμα. Θα είμαστε έτοιμοι πολύ πιο πριν από την τουριστική περίοδο, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά”.
Κλείνοντας, ο υπουργός διαβεβαίωσε, ότι “πλέον η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί το πλαίσιο για να προστατευτούν οι παραλίες, να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα και θα εξασφαλίσουμε πια και τα έσοδα των δήμων και του δημοσίου. Διότι με την όλη αυτή διαδικασία, θα αναβαθμιστούν και θα προστατευτούν καλύτερα οι παραλίες μας και έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα έσοδα για όλους, αλλά κυρίως να εξυπηρετήσουμε τη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παραμένουν οι παραλίες στους Δήμους
26 Απρ. 2016 - 6:10 - Παραχώρηση ακτών υπό όρους
18 Νοε. 2015 - 6:10 - Αιγιαλός υπό προστασία
22 Μαΐου. 2013 - 6:03 - Επανέναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού
4 Απρ. 2018 - 6:22 - «Η “ταφόπλακα” στον τουρισμό έχει ήδη μπει»
20 Μαΐου. 2016 - 6:10