Το αποτέλεσμα θέλει τον Γερμανό του

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Θα κατανοούσα απόλυτα οποιαδήποτε έκφραση ή στάση αποστροφής αναφορικά με την ανάγνωση του παρόντος κειμένου λόγω τίτλου, με δεδομένα τα άγρια πολιτικά και οικονομικά καψόνια που βιώνει η χώρα μας και κυρίως όλοι εμείς οι πολίτες και φέρουν το προσωπείο... των φίλτατων - κατά τα άλλα - Γερμανών. Ποιος θα μπορούσε να δεχθεί - όταν αιμορραγεί οικονομικά – να ακούει έστω και φευγαλέα... νουθεσίες περί γερμανικής πειθαρχίας και συμπεριφοράς; Ουδείς!

Ωστόσο, προτού σπεύσει κάποιος να μου “φορέσει” την ταμπέλα ενός προσώπου με ανθελληνική σκέψη, χρήσιμο θα ήταν να κατανοήσει, πως, αυτήν την έκφραση κάθε άλλο παρά να την αφορίζουμε από τη ζωή μας πρέπει, με άξονα την ερμηνεία που της δίνουμε σε επίπεδο μεταφορικού λόγου. Το να αποκτήσει κάποιος οργανωμένο και συνεπή τρόπο λειτουργίας, κάθε άλλο παρά από αρνητική σκοπιά μπορεί να ιδωθεί ως γεγονός (ή στην περίπτωσή μας ως ζητούμενο), κυρίως δε, όταν μιλάμε για τον τρόπο λειτουργίας ενός συλλογικού οργάνου, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για μία ολόκληρη κοινωνία.

Το αποτέλεσμα λοιπόν, “θέλει τον Γερμανό του”, με την προϋπόθεση όμως, πως, επιθυμία των άμεσα ενδιαφερομένων είναι πράγματι η επίτευξη στόχων.

Ο λόγος εν προκειμένω, για τη σημερινή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, ενός συλλογικού οργάνου που εβδομαδιαίως στις συνεδριάσεις του, έχει μία πλούσια ατζέντα θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή όλων των κατοίκων του νησιού, μα και κατ΄ επέκταση των επισκεπτών του.

Προϋπόθεση τοποθέτησης των αιρετών, κριτικής επί ενός σοβαρού ζητήματος αλλά και λήψης κάποιας απόφασης, αποτελεί αναμφισβήτητα ο οργανωμένος τρόπος λειτουργίας αυτού του οργάνου, αλλά και η τάξη με την οποία αναπτύσσεται η “συζήτηση” κι εξελίσσεται γενικώς η συνεδρίαση, προκειμένου αυτή, στο σύνολό της να είναι κατανοητή από τους δημότες. Στην περίπτωσή μας όμως, τάξη... δεν παρατηρείται!

Δεδομένων των πρόσφατων αλλαγών σε επίπεδο καθοδήγησης αυτού του οργάνου, θα μπορούσε κάποιος, να υποστηρίξει πως είναι νωρίς να ασκηθεί κριτική και να επισημανθούν ή να καταγραφούν έστω κι απλώς, ορισμένα κενά στη σημερινή λειτουργία. Ωστόσο, εκτιμώ πως σε δεύτερο επίπεδο, δε θα διαφωνούσε κάποιος, αν αναλογιζόταν, πως, αυτή η δημοτική ομάδα συνολικά, καθοδηγεί το νησί σε άγνωστα νερά, στα οποία καλείται να “κολυμπήσει” άλλωστε και ο κάθε τόπος.

Μία απλή παρακολούθηση πρόσφατης συνεδρίασης, αρκεί για να κατανοήσει κάποιος πως, το δημοτικό συμβούλιο “χρειάζεται τον Γερμανό του”.

Στην πράξη λοιπόν, εκτός των χαοτικών τοποθετήσεων που ξεπερνούν τον προβλεπόμενο χρόνο που πρέπει να δίδεται σε κάθε σύμβουλο, καταγράφονται συχνά και ανούσιες παρεμβάσεις – παραφωνίες εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων που αρέσκονται στο να διακόπτουν και να μέμφονται σαν να βρίσκονταν σε καφενείο, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι, κάθε άλλο παρά θετικά συμβάλλουν σε μία εύρυθμη λειτουργία του οργάνου. Επιπλέον, αφήνονται περιθώρια στην ανάπτυξη συζητήσεων χωρίς αυτή η κατάσταση να αποτρέπεται έγκαιρα ή έστω να διακόπτεται αμέσως, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που σύμβουλοι βγαίνουν εκτός θέματος, μακρηγορώντας και πλατιάζοντας, ενίοτε και άνευ σοβαρού λόγου. Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, θα μπορούσαν να προστεθούν οι τοποθετήσεις “επί προσωπικού” που δεν αφορούν τους δημότες, αλλά διαθέτουν περιεχόμενο αντιπολιτευτικής διάθεσης, πολλές φορές δε, σε αποχρώσεις κίτρινου... Κι αν όλα τα προαναφερθέντα κατατάσσονται σε επίπεδο παρατηρήσεων σχετικά με το πρακτικό κομμάτι διεξαγωγής των συνεδριάσεων, καλό θα ήταν να σκεφθούμε όλοι, μα κυρίως οι άμεσοι υπεύθυνοι, πως, μία ξεκούρδιστη συνεδρίαση, δεν εξυπηρετεί σε ουσιαστικό επίπεδο. Οργανωμένος διάλογος, κατάθεση ή συν-διαμόρφωση προτάσεων για το καλό του τόπου, αποτελεί μάλλον άγνωστη διαδικασία μέχρι σήμερα, αφού η τάξη, η συνέπεια και η πειθαρχημένη συμμετοχή των αιρετών – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Δεν γνωρίζω αν η εικόνα που εισπράττει ο κάθε δημότης, προδίδει την αδιαφορία(;), την έλλειψη(;) δημιουργικής διάθεσης ή ακόμη και την απώλεια – εν τέλει - του ενδιαφέροντος για τα κοινά, αυτό που σίγουρα γίνεται αντιληπτό είναι πως, μία εποικοδομητική πορεία ξεκινάει από την οργάνωση και τα απλά...

Και για να υπάρξει αποτέλεσμα, το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό: Από το συμβούλιο απουσιάζει έστω κι ένας “Γερμανός”...

Ετικέτες: