Έγκριση του καταστατικού του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης

Ενεργή παρουσία στη δημόσια ζωή

Με κύριους σκοπούς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της Ερμούπολης οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου προχώρησαν στη σύσταση του Σωματείου τους με την επωνυμία “Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης”, το καταστατικό του οποίου έλαβε πλέον και την απαραίτητη έγκριση από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο.

Η ιδέα συσπείρωσης κι οργάνωσης των δημοτών (μονίμων κατοίκων) της πόλης προέκυψε σχεδόν προ έτους με πρωτοβουλία ορισμένων δραστήριων συμπολιτών μας, με αφορμή τα κυκλοφοριακά μέτρα πεζοδρόμησης, τα οποία προκάλεσαν αναστάτωση στη συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, αρκετοί εκ των οποίων, κατέβαλλαν σημαντικό αγώνα για να προασπίσουν το αυτονόητο δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης και απομάκρυνσης από τις ιδιόκτητες κατοικίες τους.

Παρά το γεγονός της άμεσης ενεργοποίησής τους σχετικά με την προώθηση της πρότασης σύστασης του Συλλόγου, ωστόσο, οι πολύμηνες αποφάσεις αποχής των δικηγόρων προκάλεσαν μοιραία την καθυστέρηση έγκρισης του καταστατικού, το οποίο σήμερα, έχει λάβει την έγκριση του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης.

Θα πρέπει να τονισθεί, πως, οι μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου, εκτός από τις περυσινές συναντήσεις για την πεζοδρόμηση, ακόμη κι όταν ήταν υπό σύσταση το Σωματείο τους, κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησαν μία γενική συνέλευση με μοναδική ατζέντα τα προτεινόμενα τότε (ψηφισμένα σήμερα) κυκλοφοριακά μέτρα της καλοκαιρινής περιόδου του τρέχοντος έτους (2016), συναποφασίζοντας και καταθέτοντας ένα ψήφισμα προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα προς το δημοτικό συμβούλιο, που περιελάμβανε τις θέσεις τους. Παράλληλα, εκπρόσωποί τους, όπως μεταξύ άλλων, ο Μηνάς Αληφραγκής και η Λένα Ασμάνη παρευρέθηκαν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, διατυπώνοντας τις ενστάσεις και τις κυκλοφοριακές αντιπροτάσεις του Συλλόγου.

Κρίνεται χρήσιμο να αναφερθεί πως, το Σωματείο έχει οκτώ ιδρυτικά μέλη κι έως την παρούσα φάση μετρά περί τα 60 μέλη, με αρκετούς κατοίκους του κέντρου σταδιακά να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να εγγραφούν.

Σήμερα, ο Σύλλογος έχει προσωρινή διοικούσα επιτροπή, ενώ άμεσα αναμένεται η εκλογή του πρώτου προεδρείου.

Ισότιμη μεταχείριση κατοίκων και σεβασμός στον πυρήνα της πόλης

Το σύνολο των λεπτομερειών της λειτουργίας του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης αναπτύσσεται σε ένα 19σελιδο καταστατικό, που περιλαμβάνει 32 άρθρα. Ακολούθως θα αναφερθούν όσα κρίνονται σημαντικότερα από το πολυσέλιδο περιεχόμενό του, με την έμφαση να δίνεται στους σκοπούς των μελών του, που δίνουν και το στίγμα των λόγων σύστασής του.

Συγκεκριμένα, σκοποί του Σωματείου είναι: “1.Η διαφύλαξη, με κάθε νόμιμο τρόπο, τόσο των δικαιωμάτων των μελών - κατοίκων του κέντρου της Ερμούπολης, όσο και η διατήρηση του μοναδικού πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος αυτού, κατά τρόπο ώστε να διαφυλάσσεται και ο σεβασμός προς το ζωντανό διαχρονικό κύτταρο της πόλης, που συνιστά ο οικιστικός της πυρήνας (κάτοικοι, κτίρια) αλλά και η λειτουργικότητα αυτής, στα πλαίσια ενός σύγχρονου, ισορροπημένου οικιστικού συνόλου, που είναι και οι βασικοί όροι για την επιβίωση και την ανάπτυξή της. 2.Η επιδίωξη και παρακολούθηση δράσεων που θα διευκολύνουν την ανάδειξη του πολιτιστικού “γίγνεσθαι” του κέντρου της Ερμούπολης καθώς και η διαμόρφωση συνθηκών για την ισόρροπη ανάπτυξη αυτού, με κύριο άξονα την προώθηση κοινωνικών δραστηριοτήτων, προς δημιουργία πολιτιστικής, κυκλοφοριακής και ιστορικής συνείδησης, δίχως διαχωρισμούς και διακρίσεις. 3.Η άσκηση νομίμων παρεμβάσεων, η παράσταση και εκπροσώπηση των μελών ενώπιον όλων των Δικαστηρίων της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών, όταν κρίνεται ότι διαταράσσονται οι ισορροπίες, μέσα στον αρχιτεκτονικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό ιστό του κέντρου της Ερμούπολης, λαμβανομένων υπόψη των απαραγράπτων συνταγματικών δικαιωμάτων των κατοίκων αυτού, που έχουν σχέση με την ισονομία, την υγεία, την ασφαλή διακίνηση και άμεση εξυπηρέτησή τους, ώστε να ικανοποιείται πλήρως ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός των δικαιωμάτων τους και να μην τυγχάνουν δυσμενέστερης και άνισης αντιμετώπισης σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων περιοχών της Ερμούπολης. 4.Η κατοχύρωση και ο σεβασμός των άνω δικαιωμάτων και της απαιτούμενης κατά το Σύνταγμα, ισότητας, όλων των μελών - κατοίκων του κέντρου της Ερμούπολης, εφόσον αυτοί διατηρούν και λειτουργούν κατοικία εντός αυτού, καταβάλλοντας τα νόμιμα τέλη και εκπληρώνοντας τις νόμιμες υποχρεώσεις τους προς τούτο. 5.Η ενεργός συμμετοχή στη δημόσια ζωή για την ανάπτυξη, προαγωγή και ανύψωση του πνευματικού, μορφωτικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού επιπέδου των μελών- κατοίκων του κέντρου της Ερμούπολης και 6. Η διοργάνωση διαλέξεων, εκπαιδευτικών και εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ημερίδων και η συμμετοχή σε πόσης φύσεως Επιτροπές και Συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει”.

Εγγραφή μελών και υποχρεώσεις

Τους ανωτέρω σκοπούς οφείλουν να προωθούν τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία βάσει των όσων προβλέπει το καταστατικό μπορούν να είναι “Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες εφόσον διατηρούν κατοικία εντός κέντρου Ερμούπολης”. Ρητή εξαίρεση υπάρχει σχετικά με τους πολίτες που έχουν ενεργό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συγγενείς τους που δεν μπορούν να εγγραφούν στον Σύλλογο, προκειμένου να προλαμβάνεται η “σύγκρουση συμφερόντων”. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως, “μέλη του σωματείου δεν μπορεί να είναι κάτοικοι του κέντρου της Ερμούπολης που κατέχουν οποιοδήποτε αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι σύζυγοι αυτών και οι συγγενείς αυτών είτε εξ’ αίματος, είτε εξ αγχιστείας μέχρι και του τετάρτου βαθμού”, ενώ παράλληλα, σημειώνονται οι λεπτομέρειες για τα τακτικά καθώς και τα επίτιμα μέλη. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους, τονίζεται πως αυτές, σαφώς και δεν εξαντλούνται στο οικονομικό πεδίο, καθώς “Έχουν το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου στις Γενικές Συνελεύσεις. Έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται τακτικά για όλη την πορεία των υποθέσεων του Σωματείου και των πεπραγμένων της διοίκησης (...)” καθώς επίσης και να διατυπώνουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ώστε η λειτουργία του Συλλόγου να είναι δημιουργική.

Ταυτόχρονα με τις λεπτομέρειες εγγραφής και διαγραφής μελών, γίνεται μνεία και στους πόρους του Σωματείου, οι οποίοι αφενός προέρχονται από την ετήσια συνδρομή μελών που ανέρχεται σε 10 ευρώ και τα χρήματα εγγραφής των νέων μελών, με το σχετικό ποσό να ορίζεται στα έντεκα ευρώ κι αφετέρου από προαιρετικές εισφορές και εισπράξεις. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως, ο Σύλλογος μπορεί να τύχει δωρεών ή χορηγιών κλπ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχει έσοδα από εκδηλώσεις, παραστάσεις, εορτές και χοροεσπερίδες που μπορεί να διοργανώσει καθώς και από επιχορηγήσεις. Τα έσοδα του Συλλόγου κατατίθενται σε λογαριασμό Τραπέζης.

Διοικητικό συμβούλιο και γενική συνέλευση

Στο περιεχόμενο του καταστατικού γίνεται σαφής αναφορά και στη λειτουργία της γενικής συνέλευσης που αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του Σωματείου, με τις αποφάσεις της να είναι υποχρεωτικές για όλους και να συνεδριάζει οπωσδήποτε μία φορά τον χρόνο, κάθε τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής, θα γίνεται και η έκθεση πεπραγμένων ώστε να ενημερώνονται τα μέλη.

Επιπλέον, οι εκλογές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου προβλέπεται να πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο περιεχόμενο του καταστατικού και μάλιστα με ενιαίο ψηφοδέλτιο, οπότε και θα εκλέγονται κατά σειρά αυτοί που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους. Τονίζεται τέλος πως, το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από πέντε τακτικά μέλη.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, κρίνεται επιβεβλημένο να αναφερθούν τα ονόματα των οκτώ ιδρυτικών μελών του Συλλόγου: Αληφραγκής Μηνάς, Ξενοπούλου Καλλιόπη, Ασμάνη Ελένη, Διαμαντάκη Δέσποινα, Θραψιάδης Αθανάσιος, Αναγνώστης Ανδρέας, Αληφραγκής Θεόδωρος και Ρούσσος Αντώνιος.