14η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα με τίτλο «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί»

Ιστορίες που ανοίγουν την όρεξη

Με μοσχομυριστές και νόστιμες αφηγήσεις θα πλημμυρίσει για 14η χρονιά η κυρά των Κυκλάδων, η Κέα.

Τσουκάλια αχνιστά, γεμάτα υπέροχες ιστορίες, ήχους, μουσικές, γεύσεις και αρώματα από τα πέρατα του κόσμου περιμένουν τους επισκέπτες του νησιού από 23 έως 31 Ιουλίου 2016.

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η 14η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα είναι εμπνευσμένη από τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας κάθε τόπου όπου ο άνθρωπος μόχθησε, αλλά κατάφερε να επιβιώσει, παλεύοντας με τα τέρατα της δίψας και της πείνας.

Φόρος τιμής στο ψωμάκι

Τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί». Μύθοι και παραμύθια από τη λαϊκή μας παράδοση ανοίγουν την όρεξη και ξεφουρνίζουν ιστορίες κόπου και αγώνα, χαράς και ευτυχίας, μα πάνω απ’ όλα νοστιμιάς, απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Το κοινό θα απολαύσει ιστορίες από μακρινούς πολιτισμούς που θα αποκαλυφθούν μέσα από το φαγητό τους και θα περιπλανηθεί σε μυθικά μονοπάτια, στην Αρχαία Καρθαία, μέσα στο δρυοδάσος, σε δροσερές πηγές και παραλίες νοσταλγικές, θα γεμίσουν ιστορίες που θα φέρουν στα τσουκάλια τους, παραμυθάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ινδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Ιταλία. Κι όσο το μουλάρι θα γυρνά μέσα στο αλώνι ρουθουνίζοντας, σπάζοντας τον ιερό καρπό της γης, ιστορίες για ξερόψωμα αλλά και για καρβέλια μοσχομυριστά, θ’ ανοίξουν την όρεξη για ακόμα περισσότερες αφηγήσεις και εμπειρίες.

Συντελεστές της διοργάνωσης

Η 14η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας και του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν το Μουσείο Ψωμιού Κύπρου «Το Πλουμιστό Ψωμί» και η Γκαλερί «Μαρίνα Κέας», ενώ πολύτιμη είναι η συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος», του Μουσείο Αγροτικής Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Συλλόγου Γυναικών «Η Μελίτη».

Την ομάδα των αφηγητών αποτελούν ο Tom Van Outryve από το Βέλγιο, η Εύη Γεροκώστα, η Φίλια Δενδρινού, ο Γιώργος Ευγενικός, η Ανθή Θάνου, η Σοφήλια Τσορτέκη, η Μαρία Βραχιονίδου, ο Γιώργος Λάιος και η Μαρία Ζουράρη από την Ελλάδα, οι Peter Chand και Gorg Chand από την Ινδία, η Sabrina Daniele από την Ιταλία, η Δωρίτα Βοσκαρίδου από την Κύπρο και η Jorunn Karin Erfjord από τη Νορβηγία.

Στα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά θα διδάξουν η Σμαράγδα Αποστολάτου, η Μαρία Βλαχάκη, η Αγγελική Γκόγκου και η Μαρία Ζουράρη, ενώ τους ενήλικες θα αναλάβουν ο Peter Chand και η Μαρία Βραχιονίδου.

Τις αφηγήσεις θα συνοδεύσουν μουσικά ο Αλέξανδρος Μακρής και Οργανοπαίχτες της Κέας.

Γευστικές αφηγήσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 23 Ιουλίου με τα «Ταξίδια πολιτισμού στην κατσαρόλα» που θα ταξιδέψει τους μικρούς φίλους της Κέας (παιδιά από 5 έως 12 ετών) στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι λαοί που θα συναντήσουν, θα τους υποδεχτούν με ιστορίες από την προφορική τους παράδοση, με λαχταριστές τοπικές συνταγές και κινητικά παιχνίδια. Αφηγείται η Μαρία Ζουράρη.

Το απόγευμα, παιδιά και ενήλικες αρμενίζουν με τα παραμύθια, ψάχνουν για κίτρα που κρύβουν νεράιδες, για ένα ρόδι που γιατρεύει και για το υδρόμελι της σοφίας και της ποίησης, ακολουθούν μια τηγανίτα που κατρακυλά, συναντούν τον βασιλιά των μανιταριών και το φρούτο της λήθης. Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου.

Την επόμενη ημέρα στον Μυλοπόταμο, η Σοφήλια Τσορτέκη αφηγείται την ιστορία ενός πεινασμένου κροκόδειλου και ο Tom Van Outryve μας μιλά για παραμορφωμένα πλάσματα που γυρίζουν στα στενά δρομάκια της Γάνδης, αναζητώντας φαγητό, αλλά και για ένα καμπούρικο αγοράκι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε είδους τέχνασμα (και μια μπύρα) για να πλησιάσει την απρόσιτη αγάπη του.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Σμαραγδούλης στις χώρες της διατροφής» με τις Σμαράγδα Αποστολάτου και Αγγελική Γκόγκου. Με κουκλοθέατρο και αφήγηση παραμυθιού τα παιδιά ταξιδεύουν στις χώρες της διατροφής, γνωρίζουν βασικές αρχές διατροφής και τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα. Κατανοούν την ισορροπία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι γερός και δυνατός, παίζουν παιχνίδια και κατασκευάζουν τη δική τους πυραμίδα διατροφής.

Θαλασσινό άρωμα θα έχουν τα παραμύθια της Τρίτης 26 Ιουλίου. Η Jorunn Karin Erfjord θα εξηγήσει μέσα από την ιστορία της τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τρώγεται ένα ψάρι στη Νορβηγία και η Sabrina Daniele από την Ιταλία θα διηγηθεί την ιστορία «Το φάντασμα του νερού και ο ψαράς».

Ο Γιώργος Λάιος με την βοήθεια του Chef Νικόλα Λάιου θα «μαγειρέψουν στ’ αστέρια» και η Μαρία Βραχιονίδου θα πει μια ιστορία γύρω απ’ το τσουκάλι.

Ιστορίες στο Αρχαίο Μονοπάτι

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 στην Αρχαία Καρθαία. Οι αφηγητές - οδηγοί, στις 17:00, θα οδηγήσουν το κοινό από το Χαρτσιδιό στην Καρθαία περπατώντας το αρχαίο μονοπάτι. Στη διαδρομή θα μας αφηγηθούν ιστορίες από την προφορική παράδοση της Κέας. Στη συνέχεια ο Γιώργος Ευγενικός θα μιλήσει για το «Συμπόσιο του Πλάτωνα» με τη συνοδεία Αρχαίας λύρας από τη Σοφήλια Τσορτέκη.

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου η Φίλια Δενδρινού αφηγείται στο Θέατρο Άλσους στην Ιουλίδα ύο λαϊκά παραμύθια συνομιλούν με την παραλογή και το δημοτικό τραγούδι, ενώ το επόμενο βράδυ στο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία, η Εύη Γεροκώστα κερνά  «Μπουκιές ζωής». Αμέσως μετά, η Ανθή Θάνου αφηγείται αλληλοβόρα αφηγηματικά επεισόδια από την ελληνική μυθολογία, τα παραμύθια, τις παραλογές και τα τραγούδια.

Παραμύθια και ιστορίες για καλοζυμωμένα, αφράτα, λαχταριστά ψωμιά, ζυμωμένα με τα δάκρυα της πίκρας και της χαράς θα μας χαρίσει το Σάββατο 30 Ιουλίου η Δωρίτα Βοσκαρίδου. Λίγο αργότερα, ο ινδικής καταγωγής Βρετανός αφηγητής Peter Chand μοιραστεί τη σκηνή με τον αφηγητή και ανιψιό του, Gorg Chand. H παράστασή τους είναι ένα ζωντανό και απολαυστικό μείγμα μύθων και λαϊκών παραμυθιών από την Ινδία για την πείνα και τη δίψα.

Παρουσιάσεις βιβλίων και έκθεση ζωγραφικής

Οι αφηγήσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 31 Ιουλίου «Με μέλι, κρασί κι αλάτι» από την Ανθή Θάνου. Επιπλέον» θα παρουσιαστούν τα βιβλία «Παραδοσιακές τζιώτικες συνταγές. Παραγωγή - συντήρηση - μαγειρική» και «Το Ταξίδι του κριθινίτη» από τη συγγραφέα Μαρία Μουζάκη. «Οι τέσσερις εποχές».

Τέλος από 14 – 31 Ιουλίου θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Μαρούδα με έργα από λάδι και καμβά.