Παράνομες τουριστικές μισθώσεις καταλυμάτων
- Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2016 - 06:18
- / Eνημέρωση: 3 Αυγ. 2016 - 20:30
Η παράνομη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια προκαλούσε ανησυχία λόγω της αυξητικής τάσης που εμφάνιζε, τώρα πλέον έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τους επαγγελματίες του χώρου, με το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάζεται έτοιμο να προχωρήσει στη σχετική νομοθέτηση για την πάταξη του φαινομένου.
Συνεχώς διογκούμενες διαστάσεις λαμβάνει η πρακτική της επιμίσθωσης κατοικιών τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους αυξάνεται η τουριστική ζήτηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στον επαγγελματικό κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων.
Πέραν της έλλειψης νόμιμης αδειοδότησης για την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων, από τις εν λόγω ενοικιάσεις προκύπτει παράνομο εισόδημα, δεν καταβάλλονται οι σχετικοί φόροι, απουσιάζουν οι υγειονομικοί έλεγχοι και όπου απασχολείται προσωπικό αυτό είναι αδήλωτο και ανασφάλιστο.
Οι απώλειες κρατικών εσόδων, όπως αυτές εκτιμώνται από τους φορείς του κλάδου, ανέρχονται σε 350 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έκανε λόγο για απώλεια τζίρου της τάξης των 2 δις ευρώ.
Μεγάλη έκταση έχει λάβει το φαινόμενο, καθώς πέραν των πολυτελών μονοκατοικιών σε τουριστικές περιοχές, οι οποίες μισθώνονταν παράνομα κατά τα προηγούμενα χρόνια, πλέον εξαπλώνεται και σε αστικά τμήματα και συγκεκριμένα σε διαμερίσματα οικημάτων.
Ήδη υπήρξε μία πρώτη παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού, με τροπολογία σχετικά με την υποχρεωτικότητα ύπαρξης της καρτέλας ενημέρωσης πελάτη για όλα τα νόμιμα καταλύματα, ενώ ετοιμάζεται προς άμεση κατάθεση και ένα πλήρες νομοσχέδιο για την πάταξη της παράνομης ενοικίασης.
Το πρώτο βήμα
Για τη διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση προμήθειας της καρτέλας ενημέρωσης πελάτη, η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένους όρους προσφοράς και υποχρεώσεων μεταξύ επιχείρησης και πελάτη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί διαπιστευτήριο της νομιμότητας λειτουργίας του καταλύματος.
Σύμφωνα με την τροπολογία που αφορούσε την καρτέλα, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νόμο 4403/2016 ΦΕΚ 125 Α, ορίζεται πλέον πως «Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν την υποχρέωση ανάρτησης, σε εμφανές σημείο της επιχείρησης «Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη», την οποία παραλαμβάνουν από τον Πανελλήνιο Συλλογικό Επαγγελματικό Φορέα του κλάδου που ανήκουν, με τις προϋποθέσεις που αυτός θέτει. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας, οι Πανελλήνιοι Συλλογικοί Επαγγελματικοί Φορείς τηρούν αρχείο και το υποβάλλουν περιοδικά στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού».
Στην καρτέλα υποχρεωτικά θα υπάρχει δίγλωσση αναγραφή, σε ελληνικά και αγγλικά, τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πελατών, τον κανονισμό παράτασης της ώρας αναχώρησης, τη χρέωση πρόσθετης κλίνης και γενικώς το σύνολο των στοιχείων που ορίζουν τις υποχρεώσεις των πελατών, ενώ εκ μέρους των επιχειρήσεων έρχεται σε αντικατάσταση των παλαιών τιμοκαταλόγων.
Στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, πέραν της θεσμοθέτησης της καρτέλας υπάρχει πρόβλεψη και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα καταλύματα, όταν διαπιστώνονται διαφορετικά στοιχεία πέραν των δηλωμένων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται «Στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που διαπιστώνεται ότι λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας, στην οποία έχουν δηλώσει ότι κατατάσσονται, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για καταλύματα δυναμικότητας μέχρι και εκατό κλινών, πρόστιμο 10.000 ευρώ για καταλύματα δυναμικότητας από εκατό μέχρι και τετρακοσίων κλινών και 15.000 ευρώ για καταλύματα δυναμικότητας άνω των τετρακοσίων κλινών. Στα τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου ανακαλείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας που εκδόθηκε με βάση την εσφαλμένα δηλούμενη κατηγορία και εκδίδεται, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση της αρμόδιας υπηρεσίας, νέο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σύμφωνα με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας που πληροί το κατάλυμα».
Προς νομοθέτηση
Σε άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει αυστηρές ρυθμίσεις κατά της παραξενοδοχειακής δραστηριοποίησης, βρίσκεται το υπουργείο Τουρισμού, όπως ενημέρωσε σχετικά η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Έλενα Κουντουρά.
Το σχέδιο νόμου θα ορίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις όλων κατοικιών που εκμισθώνονται για τουριστικούς σκοπούς και θα θέτει τις προϋποθέσεις που θα ορίζουν το πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας τους.
Επίσης θα ορισθούν ρητώς οι προδιαγραφές των ακινήτων που προωθούνται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες οικονομικού διαμοιρασμού, δηλαδή ως τέτοια κρίνονται τόσο τα διαμερίσματα ή τμήματα τους, όσο και οι μονοκατοικίες ή τμήματα τους.
Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μητρώου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι κατοικίες προς ενοικίαση, η οποίες θα δηλώνονται υποχρεωτικά.
Σε ότι αφορά στη φορολόγηση των τουριστικών μισθώσεων σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, θα αφορά φόρο βραχυχρόνιας διαμονής, ο οποίος θα παρακρατείται από τα φυσικά πρόσωπα και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά τη συναλλαγή και θα αποδίδεται κάθε τρίμηνο.
Για τις περιπτώσεις που η μίσθωση ενός ακινήτου κατά τη διάρκεια του έτους υπερβαίνει τις 90 ημέρες, ο παρακρατηθείς φόρος θα αποδίδεται σε κάθε περίπτωση, ενώ ο φόρος που αποδόθηκε δεν θα επιστρέφεται και δεν θα συμψηφίζεται.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στρατηγική συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και του ομίλου TUI
16 Αυγ. 2018 - 6:24 - ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 5 εκατ. αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα τον Σεπτέμβριο
21 Νοε. 2024 - 12:56 - Τουρισμός: «Χαράτσι» έως 10 ευρώ πληρώνουμε μέσα στην τιμή των καταλυμάτων
23 Ιουλ. 2024 - 9:38 - Συνάντηση Εργασίας προεδρείου ΣΕΤΕ και εκπροσώπων των πανελληνίων κλαδικών Ενώσεων – Μελών του Συνδέσμου με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια
9 Σεπ. 2021 - 6:14 - Η επόμενη ημέρα του τουρισμού
7 Ιουν. 2021 - 6:09