Η Σίφνος έβαλε ψηλά τον πήχη
- Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:19
- / Eνημέρωση: 13 Σεπ. 2016 - 1:30
Ένα ακόμα επιτυχημένο φεστιβάλ γαστρονομίας “Νικ Τσελεμεντές” ολοκλήρωσε τις τριήμερες εκδηλώσεις του στη Σίφνο, με τα νησιά των Κυκλάδων, για δέκατη συνεχή χρονιά, να δίνουν το δικό τους παρόν.
Οι γνώριμοι δρόμοι της γευστικής παράδοσης του Αιγαίου, όπως περνούν μέσα από τις συνταγές που έχουν διασώσει οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, παρουσιάστηκαν και φέτος στο γαστρονομικό φεστιβάλ της Σίφνου.
Όλες οι αποστολές των νησιών επέδειξαν μία εξαιρετική διάθεση, εμπλουτίζοντας τη διοργάνωση με το κέφι τους, ενώ έδωσαν νέες άγνωστες στους πολλούς, συνταγές παραδοσιακών γεύσεων, συστήνοντας την τοπική τους κουζίνα στο πλήθος των Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών που παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ.
Πέραν των γευστικών αναζητήσεων, όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερη στιγμή του τριημέρου αποτέλεσαν και οι παρουσίες των χορευτικών συγκροτημάτων από πολλά νησιά, που μύησαν τους επισκέπτες στους χορευτικούς ρυθμούς της παράδοσης, με την Σύρο φέτος να πρωτοτυπεί και να εισπράττει τα εύσημα όλων με την παρουσίαση των χορευτικών της “Σοφίας της παράδοσης” που αποτέλεσαν μέρος της παράστασης της αφιερωμένης στη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη.
Πιστοί στο ραντεβού τους στο φεστιβάλ της Σίφνου οι δύο σύλλογοι της Σύρου, ο Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” και ο Σύλλογος της Βάρης “Η Πανάχραντος”, που εκπροσώπησαν επάξια την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Την αποτύπωση του φεστιβάλ, της προσπάθειας, που απαιτεί η διοργάνωση του αλλά και σε ότι αφορά στην μελλοντική τους πορεία, κληθηκαν να σκιαγραφήσουν οι τρεις άνθρωποι που φέρουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, με πρώτη την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, που επί δέκα χρόνια, μαζί με το επιτελείο των εθελοντών δεν υπολογίζουν κόπο και κούραση, προκειμένου να ανεβάσουν την διοργάνωση κάθε φορά και λίγο ψηλότερα.
Τις δικές τους θέσεις ανέπτυξαν επίσης τόσο ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, όσο και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος.
“Ψυχή είναι οι εθελοντές”
Το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το φεστιβάλ της Σίφνου, τα δέκα αυτά χρόνια ύπαρξης του είναι η Μαρία Ναδάλη,η οποία θεωρείται και η ψυχή του φεστιβάλ.
Η ίδια δυσκολεύεται να το αποδεχθεί αυτό, καθώς όπως διευκρινίζει “δεν θεωρώ ότι είμαι η ψυχή του φεστιβάλ. Η ψυχή είναι οι εθελοντές, είναι όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν, είναι οι άνθρωποι που μας στηρίζουν, είναι οι φορείς που μας υποστηρίζουν, είναι τελικά η συλλογική προσπάθεια. Για μας ο θεσμός είναι πάντα πάνω και πέρα από τους φορείς, τα πρόσωπα, το εγώ. Είναι μία συλλογική προσπάθεια και αυτό θέλουμε να προβάλλουμε, απλώς κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν, λόγω των επαφών, περισσότερο εμένα από τα άλλα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου, που χρόνια τώρα δρουν μαζί με τους εθελοντές”.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όσο μεγαλώνει η διοργάνωση, πράγμα που γίνεται αντιληπτό με όλο και νέες και πιο μεγαλεπήβολες συμμετοχές, τόσο μεγαλώνει και η κούραση για την επιτυχία της.
Μία κούραση που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, αλλά και να εκτιμάται το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό καταβάλλει την ομάδα που έχει επωμισθεί με την σχετική ευθύνη, με την κ. Ναδάλη να σχολιάζει πως “Η αλήθεια είναι ότι κουραζόμαστε και πιο πολύ η κούραση προέρχεται από την αγωνία μας να βγει κάτι όμορφο, να φύγει ο κόσμος ευχαριστημένος, να προβληθεί το νησί μας και μέσα από αυτό να προβληθούν και τα άλλα νησιά, γιατί βλέπουμε τις Κυκλάδες ως μία ενότητα και όχι κάθε νησί ξεχωριστά που έχει να ανταγωνιστεί το ένα το άλλο. Τα παιδιά του Πολιτιστικού είναι πολύ ευχαριστημένα όταν φτάνει η Κυριακή, όταν όλα έχουν πάει καλά, όταν οι άνθρωποι μας, οι φιλοξενούμενοι, οι επισκέπτες, οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει από όλα τα άλλα μέρη φεύγουν ευχαριστημένοι. Παίρνουν κάτι από την αγάπη μας, γεμίζουμε από την αγάπη τους και αυτό είναι το πιο βασικό”.
“Αυτός είναι ο στόχος. Η γαστρονομία και ο πολιτισμός είναι η αφορμή. Για την γαστρονομία υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι που μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα αυτά τα θέματα και μέσα από το υλικό που προσφέρει το φεστιβάλ να δουν μία άλλη προοπτική για τα νησιά μας, για τις Κυκλάδες. Άλλωστε συμμετέχουν και άλλες περιοχές, γιατί δεν βλέπουμε την κάθε διοργάνωση με μία στενή έννοια. Θέλουμε να ανοίξει. Στον βαθμό των δυνατοτήτων μας βέβαια”.
Από την στιγμή που τελειώνει ένα φεστιβάλ, ίσως ακόμα και μερικά εικοσιτετράωρα πριν, ξεκινά ο προγραμματισμός για το επόμενο. Για το ενδέκατο φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη η προετοιμασίας, με την Μ. Ναδάλη να επισημαίνει πως αυτό σαφώς και γίνεται με τις επαφές που γίνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, με τις παρατηρήσεις, που ήδη κάποιοι άνθρωποι έχουν καταθέσει με πολύ καλή διάθεση-και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- και ακόμα πιο δυναμικά την επόμενη εβδομάδα όταν θα γίνει η συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού ώστε να ακούσουμε και τις δικές τους παρατηρήσεις, διότι όταν είσαι μέσα σε ένα γεγονός δεν βλέπεις τις αδυναμίες του και είναι απαραίτητο αυτές οι αδυναμίες να επισημανθούν για να μπορέσουμε να τις βελτιώσουμε στην επόμενη διοργάνωση”.
Βέβαια, όταν κάποιος σαν την Μαρία Ναδάλη που ασχολείται τόσο ενεργά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Σίφνου και με τις ευθύνες, όχι μόνο του φεστιβάλ αλλά του συνόλου των πολιτιστικών διοργανώσεων, τις οποίες επωμίζεται σε μία μη αμειβόμενη θέση, είναι απορίας άξιο εάν θα έχει τις αντοχές να συνεχίσει να προσφέρει και η επόμενη χρονιά του φεστιβάλ θα την βρει και πάλι στο πόστο της. Η ίδια πάντως δηλώνει παρούσα, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της συλλογικότητας, που δεν παραλείπει συνεχώς να επισημαίνει, λέγοντας ότι τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα παιδιά, “είμαστε μέρος ενός συνόλου. Αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε. Εγώ θα ήθελα να συνεχίζω να είμαι μέσα σε αυτό, αλλά επειδή υπάρχουν οι διαδικασίες, υπάρχουν οι αρχαιρεσίες, καθώς φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει εκλογές, νομίζω ότι εάν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ως ομάδα να το στηρίζουμε, μπορεί και να είμαστε εκεί”.
“Το φεστιβάλ βρήκε την ταυτότητα του”
Στο φετινό επετειακό φεστιβάλ Τσελεμεντέ, παρατηρήθηκαν κάποιες οργανωτικές αλλαγές, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπήκε πιο έντονα στη διαδικασία της διοργάνωσης.
Ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, χαρακτήρισε την ανάμειξη της Περιφέρειας “σημαντικό, το να στηρίζει τέτοιες δράσεις”, σημειώνοντας πως “τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα η οικονομική συνεισφορά της, όταν το 2014 ήταν 5.000 ευρώ και έχει φτάσει φέτος να είναι 15.000 ευρώ”.
Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με την κριτική αποτίμηση του Δημάρχου “οδήγησε στο ότι το φεστιβάλ φέτος έγινε ακόμα πιο δυνατό, ακόμα καλύτερο, ακόμα μεγαλύτερο και ακόμα πιο οργανωμένο”.
Κανείς, ούτε και ο κ. Μπαμπούνης δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως “ο βασικός διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου”, όπως ο ίδιος επεσήμανε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην πληθώρα των εθελοντών που βοηθούν επί μήνες, προκειμένου να ετοιμαστεί αυτό το τριήμερο, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως “το φεστιβάλ βρήκε την ταυτότητα του”.
Επιχειρώντας μία αποτίμηση του φετινού τριήμερου φεστιβάλ, ο κ. Μπαμπούνης ενημέρωσε πως “τις τρεις αυτές μέρες πέρασαν πάνω από 5.000 άτομα για να επισκεφτούν το φεστιβάλ, να γευτούν, να ακούσουν, αφού ναι μεν είναι κυρίως ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, αλλά συνδυάζει και την μουσική παράδοση του κάθε τόπου, με τα τοπικά συγκροτήματα. Θεωρούμε ότι είναι καλύτερο από ποτέ και αυτό δεν είναι μία δική μας διαπίστωση αλλά διαπίστωση των αποστολών και κυρίως αυτών που έρχονται από την πρώτη χρονιά στη Σίφνο και μας λένε ότι όχι μόνο έχει γίνει θεσμός, αλλά έχει γίνει προσμονή για τα νησιά. Έτσι κάθε χρόνο που έρχονται βλέπουν πόση δουλειά γίνεται και πόσο καλή και συντονισμένη δουλειά γίνεται από πλευράς του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου”.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επιλογή της χαμηλής τουριστικής περιόδου για την πραγματοποίηση της διοργάνωση, που επεκτείνει την περίοδο επισκεψιμότητας του νησιού, με τον Δήμαρχο να επιβεβαιώνει πως “τα μηνύματα που έρχονται από τους επαγγελματίες του νησιού είναι πως αυτές τις ημέρες του φεστιβάλ οι τοπικές επιχειρήσεις ζουν ημέρες Αυγούστου. Αυτό κάτι λέει”.
Όταν ρωτήθηκε στο εάν υπάρχουν τα σχετικά μετρήσιμα στοιχεία, είπε πως για φέτος δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία, όμως συμπλήρωσε πως “τα εννέα τελευταία χρόνια, κατά τις ημέρες του φεστιβάλ υπάρχει αυξητική τάση επισκεψιμότητας, αν την πρώτη χρονιά είχαμε 500 επισκέπτες, έχουμε φτάσει να έχουμε πάνω από 5.000-6.000 επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται επί τούτου, συνδυάζοντας τις διακοπές τους με το τριήμερο του φεστιβάλ. Αυτό δείχνει την επιτυχία του και το πως έχουμε καταφέρει ως Δημοτική Αρχή να βοηθήσουμε το νησί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Ήταν άλλωστε στόχος μας να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως νησί και η γαστρονομία είναι ένα βασικό πλεονέκτημα και πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι έχουμε πετύχει διάνα”.
Απόδειξη πολιτισμού το φεστιβάλ γαστρονομίας
Εντονότερη φέτος η παρέμβαση της Περιφέρειας, στη διοργάνωση του επετειακού φεστιβάλ Τσελεμεντέ, με τη συνδρομή της να αποτελεί ερώτημα προς τον εντεταλμένο αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Στέλιο Μπρίγγο, ο οποίος υποστήριξε πως “φέτος το φεστιβάλ πήρε μία διαφορετική μορφή, πιο οργανωμένη, με συμμετοχές πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά”.
Οι συμμετοχές αφορούσαν στα πάνω από 20 Κυκλαδονήσια, 6 παρουσίες από την ηπειρωτική Ελλάδα και τρεις ευρωπαϊκές, με τον κ. Μπρίγγο να βασίζεται σε αυτά τα στοιχεία, για να στείλει η Περιφέρεια ένα μήνυμα ότι “το φεστιβάλ αυτό γιγαντώνεται και αποτελεί έναν πόλο έλξης πολύ σπουδαίο και πολύ σημαντικό για την Σίφνο, η οποία βάζει πολύ ψηλά πλέον τον πήχη”.
Σχετικά με την προοπτική που έχει θέσει η περιφέρεια στην προώθηση της γαστρονομίας ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών, παρουσιάζεται καίριος ο ρόλος της Σίφνου, που ήταν αυτή που έθεσε τις βάσεις της γαστρονομικής εξωστρέφειας με το φεστιβάλ του Νικόλαου Τσελεμεντέ, με τον αντιπεριφερειάρχη να σχολιάζει πως “το φεστιβάλ αυτό αποτελεί τη ναυαρχίδα του μεγάλου στόχου που έχει θέσει η Περιφέρεια για την γαστρονομία”.
Σε ότι αφορά στο επιτυχημένο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η συγκεκριμένη διοργάνωση της Σίφνου, ο κ. Μπρίγγος επεσήμανε πως “φτάσαμε ως εδώ, καθώς είμαστε μία χώρα πολύ πλούσια σε έμψυχο υλικό, αλλά και προϊόντα που δίνουν την απάντηση. Έχουμε όλα εκείνα τα εφόδια να πατήσουμε επιτέλους στα πόδια μας, να δουλέψουμε ουσιαστικά, να βρούμε όλα αυτά τα συγκριτικά να διαφοροποιούν και μας ξεχωρίζουν, που ορίζουν την ταυτότητα μας δια μέσου των αιώνων και με το τρίπτυχο “πολιτισμός-γαστρονομία-τοπικά προϊόντα” να πάμε ένα βήμα μπροστά και να αφήσουμε όλα εκείνα που μας πάνε πίσω”.
Όταν ρωτήθηκε για τους στόχους που θέτει η Περιφέρεια πλέον για το φεστιβάλ της Σίφνου, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως “Στόχος μας είναι το γαστρονομικό φεστιβάλ να πάει σε ένα άλλο επίπεδο και τα δύο τελευταία χρόνια που αναλαμβάνουμε και το οργανωτικό κομμάτι έχουν γίνει ήπιες μεταβολές, με απόλυτο σεβασμό στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, σε όλους τους συμμετέχοντες, στον Δήμο Σίφνου. Βέβαια είμαστε εδώ κοντά ώστε να δούμε το παραμικρό λάθος, το παραμικρό αρνητικό ώστε να το βελτιώσουμε και να κάνουμε αυτό το οποίο θεωρήσαμε από την αρχή της ενασχόλησης μας, ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας. Η ανάπτυξη είναι ο πολιτισμός και το γαστρονομικό φεστιβάλ η απόδειξη του”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Το εορταστικό μας ταξίδι στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό ξεκινάει"
11 Δεκ. 2022 - 9:45 - 6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο
24 Ιουν. 2019 - 13:33 - Παρουσίαση του έργου του ερευνητή της ιστορίας της Σίφνου Σ. Συμεωνίδη
15 Μαΐου. 2019 - 14:10 - Η Σύρος στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»
10 Σεπ. 2018 - 13:35 - Πάσχα στη Σίφνο 2018
6 Απρ. 2018 - 11:53