Ελληνοβραζιλιάνικη σύμπραξη με άρωμα Θερινού Πανεπιστημίου
- Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:13
- / Eνημέρωση: 5 Δεκ. 2016 - 21:00
Στον απόηχο και σε συνέχεια των επιστημονικών πρωτοβουλιών του Θερινού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Άνδρο και στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία και εξασφάλισε την εξαιρετική συμμετοχή από την πλευρά των φοιτητών. Ο λόγος για το Ελληνοβραζιλιάνικο Συμπόσιο για την Ελληνική Γλώσσα, με τίτλο «Ταξιδεύοντας την Ελληνική Γλώσσα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο» που οργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με τον Τομέα Ελληνικών Σπουδών του Instituto de Letras του Πανεπιστημίου Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Στο πλαίσιο του Ελληνοβραζιλιάνικου Συμποσίου έγινε εκτενής αναφορά στο 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο από την κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια και τον κ. Γιάννη Μαμάη, Ειδικό Σύμβουλο του προγράμματος. Αναλυτικά:
Η ακαδημαϊκή δράση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από φοιτητές και Καθηγητές αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών σε ζωντανή σύνδεση (μέσω skype) με την αίθουσα RAV 112 του Instituto de Letras, όπου και βρέθηκαν φοιτητές από τη Βραζιλία οι οποίοι μαθαίνουν Ελληνικά. Επιστημονικώς Υπεύθυνη του Συμποσίου ήταν από την πλευρά του Π.Τ.Ν. η Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο της Άνδρου και στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Από την πλευρά του Βραζιλιάνικου Πανεπιστημίου υπεύθυνες ήταν οι Καθηγήτριες Ελληνικών κ.κ. Fernanda Lemos de Lima και Luciana Pόvoa de Almeida Silva οι οποίες και συμμετείχαν στο 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο το περασμένο καλοκαίρι. Ομιλητής στο Συμπόσιο ήταν μεταξύ άλλων και ο επιμελητής εκδόσεων κ. Γιάννης Μαμάης (εκ των εταίρων των εκδόσεων Gutenberg), ειδικός σύμβουλος προγράμματος του Θερινού Πανεπιστημίου. Όπως τόνισαν στις εισηγήσεις της τόσο η κ. Τσιτσανούδη, η οποία είχε και τον συντονισμό της δράσης, όσο και ο κ. Μαμάης, οι δράσεις για τη διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας θα πρέπει να είναι διαρκείς, στο πλαίσιο των «συνομιλιών» για τον ελληνικό πολιτισμό μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Από την πλευρά του Βραζιλιάνικου Πανεπιστημίου εισηγητές ήταν η κ. Fernanda Lemos de Lima, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Διευθύντρια Τομέα Ελληνικών Σπουδών και η κ. Dulci Nascimento, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Διευθύντρια Τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησαν η κ. Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διδακτικής Νεοελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, η κ. Ιφιγένεια Τριάντου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και ο κ. Εμίλ Θεοδωρόπουλος, υπ. Διδάκτωρ Γλωσσολογίας.
Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτισε ο κ. Γιώργος Καψάλης, Καθηγητής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό προγραμμάτων για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και τη διάδοσή της στα πέρατα της οικουμένης. Στο Ελληνοβραζιλιάνικο Συμπόσιο έγινε εκτενής αναφορά στους δύο κύκλους του Θερινού Πανεπιστημίου, που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξίζει τέλος να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται να εκδοθεί μία διεθνής έκδοση με τα πρακτικά του Συμποσίου με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών Καθηγητών από το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα με το πλούσιο σχεδιαστικό υλικό που συνόδευε τη διοργάνωση του Συμποσίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η λογοκρισία και τα όρια του επιτρεπτού λόγου
24 Ιουλ. 2017 - 6:11 - Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ
20 Ιουλ. 2016 - 6:19 - Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο
16 Απρ. 2015 - 11:22 - Παραδόθηκε και επίσημα το νέο δημοτικό σχολείο Άνδρου
21 Νοε. 2023 - 6:18 - Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά από τη Λέσχη Ανδρίων
11 Νοε. 2022 - 10:37