Θετικό κλίμα για την έδρα στη Σύρο
- Παρασκευή, 21 Ιουλίου, 2017 - 06:20
Σαφή επιχειρηματολογία που υπεραμύνεται της ικανοποίησης της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (από το 2007), περί ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής για τα τρία Τμήματα των Μηχανικών με έδρα τη Σύρο, παρουσίασε η συριανή αποστολή εκπροσώπων του ΤΜΣΠΣ, φορέων, αυτοδιοικητικών Αρχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προς τον Υπ. Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στο πλαίσιο σύσκεψης που έλαβε χώρα στο γραφείο του, χθες, στην Αθήνα.
Η άκρως σημαντική συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό προγραμματίσθηκε κατόπιν της αλλαγής που διαπιστώθηκε πως συμπεριελήφθη απρόσμενα κι ατεκμηρίωτα στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν τις 4 Αυγούστου και φαίνεται να ορίζει τη Σάμο και όχι τη Σύρο ως έδρα της - προς ίδρυση - Πολυτεχνικής Σχολής για τα Τμήματα Μηχανικών που λειτουργούν σήμερα σε Σύρο, Χίο και Σάμο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη που “γέννησε” προβληματισμό - πρωτίστως - στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Σύρου, “πυροδότησε” τον προγραμματισμό σύσκεψης των φορέων του νησιού με συντονιστή την ΠΝΑι, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης της “δίκαιης απαίτησης” που θέλει τον ορισμό της έδρας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως σχετικώς και κατηγορηματικά είχε αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου προ ετών.
Οι συμμετέχοντες της σύσκεψης που κλήθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού τους με τον κ. Γαβρόγλου, εξέφρασαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της έδρας, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, αν και ο Υπουργός Παιδείας δεν προέβη σε δεσμεύσεις, ωστόσο, παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως θετικός στο να ακούσει την επιχειρηματολογία τους, τονίζοντας μάλιστα, πως από την πλευρά του, θα εξετάσει σοβαρά το θέμα, προ της λήψης της τελικής απόφασης.
Σημειώνεται πως, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης, εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Σύρου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Διπλωματούχων, Σπύρος Μποφυλάτος, καθώς επίσης οι βουλευτές Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, αλλά επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.
Φ. Αζαριάδης: “Συγκεκριμένοι οι λόγοι για την έδρα στη Σύρο”
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων μιλώντας για τη διευρυμένη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου, διαπίστωσε πως, “Ο Υπουργός έδειξε μεγάλη κατανόηση στα επιχειρήματα που παραθέσαμε” λέγοντας πως, “δώσαμε απαντήσεις και στο κομμάτι το ακαδημαϊκό και το πολιτικό. Εξηγήσαμε δηλαδή το γιατί εμείς θεωρούμε ότι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής πρέπει να είναι στη Σύρο”. Σκιαγραφώντας τα συγκεκριμένα επιχειρήματα, ο κ. Αζαριάδης σημείωσε πως, πρωτίστως επισημάνθηκε ότι, “το Πανεπιστήμιο διαχρονικά, από το 2007 μέχρι και σήμερα υποστηρίζει ότι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής πρέπει να είναι στη Σύρο. Δεν έχει αλλάξει απόφαση το Πανεπιστήμιο για συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς λόγους που έχουν να κάνουν και με την ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής μονάδας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων”. Συμπλήρωσε δε, πως, δεύτερο επιχείρημα αποτελούν οι λόγοι ισόρροπης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις δύο Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Αν προχωρήσει ως έχει το σχέδιο νόμου, θα βρεθεί αυτή τη στιγμή η Σάμος να έχει τρία Τμήματα και δύο έδρες Σχολών και η Σύρος ένα Τμήμα και καμία έδρα. Και αν το εξετάσουμε σε επίπεδο περιφέρειας, η Περιφέρεια του Β. Αιγαίου θα έχει πέντε έδρες Σχολών και ολόκληρη η περιφέρεια του Ν. Αιγαίου θα έχει μόνο μία που είναι στη Ρόδο”.
Ο κ. Αζαριάδης υποστήριξε δε, πως, ενισχυτικά στα παραπάνω ήρθε και η επιχειρηματολογία της πλευράς του Δήμου, που εστιάζεται στη σημαντική υποστήριξη στο κομμάτι των κτιριακών υποδομών. “Ο Υπουργός έδειξε ότι κατανοεί και συμμερίζεται πολλά από τα επιχειρήματα που παραθέσαμε και φάνηκε να υποστηρίζει και κάποια. Φύγαμε με μία θετική εντύπωση όλοι οι παριστάμενοι. Δεν πήραμε οριστική δέσμευση από τον Υπουργό ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση” δήλωσε εν συνεχεία ο ίδιος, εκτιμώντας πως, “Θεωρώ ότι αυτή η όλη προσπάθεια μπορεί να έχει μία θετική εξέλιξη” όμως, όπως κατηγορηματικά σχολίασε, “Περιμένουμε την τελική απόφαση όταν θα έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή”. Έκλεισε τις δηλώσεις του δε, επισημαίνοντας την ικανοποίησή του για τη “σύμπνοια όλων των φορέων της πλευρά της Σύρου” όπως αυτή εκφράστηκε προς τον Υπουργό Παιδείας.
Σημειώνεται πως, των όσων υποστήριξε η ακαδημαϊκή κοινότητα, ακολούθησε συγκεκριμένη τοποθέτηση και από την πλευρά των φοιτητών και του εκπροσώπου του Συλλόγου Διπλωματούχων.
Γ. Μαραγκός: Άμεσα η παραχώρηση νέων κτιριακών υποδομών προς το ΤΜΣΠΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η δήλωση του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού σχετικά με την εντύπωση που αποκόμισε από τη συζήτηση με τον Υπ. Παιδείας, με τον ίδιο να δηλώνει σχετικώς πως, “Η εικόνα που εισέπραξα ήταν πολύ θετική. Δεν ήταν μία τυπική συνάντηση και η συζήτηση έγινε πάνω στη βάση στοιχείων κι επιχειρημάτων”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “από τη συζήτηση, θεωρώ πως καμία απόφαση δεν ήταν ειλημμένη”. Επικεντρώνοντας την ενημέρωσή του στην ουσία του θέματος και της τοποθέτησης που υπήρξε από την πλευρά του, ως εκπροσώπου του Δήμου, αρχικά πραγματοποίησε μία γενική ενημέρωση για την υποστήριξη του ΤΜΣΠΣ από την ίδρυσή του έως και σήμερα, μέσω της δωρεάν παραχώρησης χώρων προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δίνοντας έμφαση ωστόσο στα νέα δεδομένα που άμεσα θα προκύψουν για τα οποία μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία.
“Εκτέθηκαν όλα τα επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με το εύλογο και το δίκαιο της απαίτησής μας ως τοπικής κοινωνίας να λειτουργήσει η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο” ανέφερε προλογίζοντας τη δική του ενημέρωση προς τον Υπουργό και γνωστοποιώντας στη συνέχεια τους νέους χώρους που θα παραχωρήσει άμεσα ο Δήμος στο ΤΜΣΠΣ.
“Προσωπικά ως εκπρόσωπος του Δήμου υπέβαλα μία δέσμη προτάσεων για τη στήριξη του ΤΜΣΠΣ στην Σύρο η οποία έχει να κάνει κυρίως με την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο θέμα των κτιριακών υποδομών. Είναι πολύ καλή η χρονική συγκυρία δεδομένου ότι χθες (σσ. προχθές) μόλις, κατατέθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που αφορά γενικότερες διατάξεις για φορολογικά θέματα και το άρθρο 26 αφορά στην παραχώρηση κατά κυριότητα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ενός ακινήτου επί τους συγκροτήματος των παλαιών αποθηκών διαμετακόμισης στο λιμάνι” ανέφερε ο κ. Μαραγκός εξηγώντας πως πρόκειται “για έναν χώρο που έχει συνολικό εμβαδό μαζί με το πατάρι περίπου 260 τ.μ.”. Όπως γνωστοποίησε, για την απόκτηση κατά κυριότητα του εν λόγω χώρου προς τη θέση “Νησάκι”, “εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούσαμε μετ΄ επιτάσεως στον Δήμο να το πάρουμε από την ΕΤΑΔ και ουσιαστικά τελεσφόρησαν οι προσπάθειες μόλις χθες που κατατέθηκε προς ψήφιση το τελικό νομοσχέδιο”.
Θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, αυτός ο χώρος, διευκρινίστηκε προς τον κ. Γαβρόγλου πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πανεπιστημιακό Τμήμα και για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, αφού το δημοτικό συμβούλιο θα λάβει άμεσα - μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου – απόφαση δωρεάν παραχώρησης. “Δεσμεύθηκα ο ίδιος, πως αυτομάτως με την ψήφιση του σχετικού νόμου και τη λήψη σχετικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, θα το παραχωρήσουμε”. Συμπλήρωσε δε, πως, “προτιθέμεθα άμεσα να διεκδικήσουμε κι άλλους τρεις χώρους επί του ιδίου συγκροτήματος συνολικού εμβαδού περίπου 600 τ.μ. για να παραχωρήσουμε κι αυτούς, για τη στέγαση των αναγκών του Πανεπιστημιακού Τμήματος”.
Στο πλέγμα των προτάσεων του Δήμου, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη δυνατότητα και πρόθεση παραχώρησης των κτιρίων “Κορνηλάκη” που γειτνιάζουν με τον χώρο της σημερινής Βιβλιοθήκης του ΤΜΣΠΣ, γνωστοποιώντας πως, η δημοτική πλευρά διαθέτει και θα δώσει έτοιμη τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το απαιτούμενο έργο. “Παρουσιάσαμε στον κ. Υπουργό ότι μετά από συσκέψεις ανάμεσα στον Δήμο και τον πρόεδρο και καθηγητές του ΤΜΣΠΣ τέθηκε και το θέμα για τα κτίρια Κορνηλάκη. Είναι ακίνητα του Δήμου, έχουμε ένα ώριμο έργο με έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό (περίπου της τάξεως 3,8 εκατ. ευρώ) και προτιθέμεθα να τους τα παραχωρήσουμε” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας προς τον Υπ. Παιδείας ότι “θα παραμείνει η δωρεάν παραχώρηση των σημαντικών χώρων που χρησιμοποιεί σήμερα το ΤΜΣΠΣ (ιστορικό 1 Γυμνάσιο, αιθ. Παναγούλη – Πνευματικό Κέντρο και πρ. Καζίνο – παραλία Ερμούπολης).
“Νομίζω πως ο Υπουργός έδειξε θετικός στο να επαναπροσδιορίσει τα δεδομένα στο ζήτημα της Πολυτεχνικής Σχολής. Ξεκαθαρίσαμε δε, πως δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας των δύο κοινωνιών Σύρου και Σάμου. Δείξαμε από την πλευρά μας ομόφωνα, τους λόγους για την ικανοποίηση της δίκαιης απαίτησης μας” δήλωσε ο κ. Μαραγκός, εκφράζοντας τέλος δημόσιες ευχαριστίες προς συγκεκριμένα πρόσωπα για τη συνεργασία και την στήριξή τους. “Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Παπανάτσιου την Υφυπουργό Οικονομικών και στον νομικό σύμβουλό της, κ. Πανάγο που όλο αυτό το διάστημα μέσα από συστηματική συνεργασία καταφέραμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον βουλευτή κ. Αντώνης Συρίγο γιατί από όταν του θέσαμε το ζήτημα και ξεκινήσαμε τις ενέργειες εδώ και ενάμιση χρόνο, τον είχαμε συμπαραστάτη και αρωγό”.
Γ. Ρούσσος: Όχι στην περαιτέρω αποδυνάμωση
Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η συμβολή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος στο “οπλοστάσιο” των επιχειρημάτων των φορέων, πρόσθεσε αναφορά για τα οικονομικά δεδομένα της Σύρου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε μία προσπάθεια μη περαιτέρω αποδυνάμωσής της.
“Ήταν μία πάρα πολύ καλή συνάντηση. Φάνηκε ότι υπήρχε ένα κλίμα ομοφωνίας από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φορέων και των Αρχών. Ο Υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει σοβαρά το θέμα καθώς τα επιχειρήματα ήταν τεκμηριωμένα και σοβαρά” δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ρούσσος, εξηγώντας πως, “από πλευράς Επιμελητηρίου Κυκλάδων ανέλυσα την οικονομική κατάσταση της Σύρου και ανέδειξα πως είναι μεγάλο το οικονομικό θέμα που υπάρχει”. Όπως θέλησε σε γενικές γραμμές να σημειώσει, “αναφέρθηκα στους οικονομικούς όρους καθώς και στη σημασία που έχει για τη Σύρο η περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου με την ίδρυση ενός δεύτερου Τμήματος”. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε τέλος, εκτός του ότι “το θέμα της έδρας δίνει κύρος στην προσπάθεια αυτή, προστατεύει και το Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο”.
Α. Συρίγος: “Διευκρινίσαμε πως δεν είναι θέμα τοπικιστικό”
Εκ μέρους του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου εκφράσθηκε η ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Υπουργό, με τον ίδιο να τονίζει πως, “Εξέθεσαν όλοι οι συμμετέχοντες τους προβληματισμούς και τα επιχειρήματα, αλλά και όλους τους λόγους που συνηγορούν υπέρ του να γίνει η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, κάτι που είχε αποφασισθεί ομόφωνα από τη Σύγκλητο. Πιστεύουμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι κι επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει αυτό” τόνισε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, σε διευκρινιστική ερώτησή του προς τον κ. Γαβρόγλου για το αν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, ο Υπ. Παιδείας απάντησε αρνητικά. “Ο Υπουργός είπε ότι πράγματι θα ακούσει τις απόψεις και πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από τη δική του την πλευρά κάτι. Οπότε καλώς διεξάγεται η συζήτηση σήμερα” ανέφερε ο κ. Συρίγος, θέλοντας να σημειώσει πως, η απαίτηση της πλευρά της Σύρου επ΄ ουδενί δεν οφείλεται σε τοπικιστική προσέγγιση του θέματος, αλλά στο σύνολο των προαναφερθέντων επιχειρημάτων. “Εμείς επιμείναμε στην άποψη που από την αρχή είχαμε κι εξακολουθούμε να έχουμε. Ότι το πρόβλημα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής δεν θα υπήρχε αν δεν είχαν μπει άλλα ζητήματα. Δεν ξεκίνησε η τοπική κοινωνία οποιοδήποτε ζήτημα. Θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα γινόταν εδώ η έδρα και για τον λόγο αυτόν – με επιχειρήματα – επιμένουμε στην άποψή μας. Διευκρινίσαμε ότι δεν είναι θέμα τοπικιστικό δύο κοινωνιών που έχουν αντίθετη άποψη” δήλωσε κατηγορηματικά, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του και λέγοντας πως, “Πιστεύω ότι συνεισφέραμε σε επίπεδο επιχειρημάτων προς τον Υπουργό με την παρουσία μας και αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Οι Συριανοί είμαστε άνθρωποι που δεν δημιουργούμε ζητήματα και το εξηγήσαμε αυτό”.
Ν. Συρμαλένιος: “Περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο”
Σε ανάλογο ύφος και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε πως η συνάντηση κινήθηκε “σε θετικό κλίμα”, κάνοντας λιτή αναφορά στις δηλώσεις του για την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης του ΤΜΣΠΣ μέσω της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο. “Δεν πήραμε τη δέσμευση ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της Σύρου αλλά ο Υπουργός είπε πως αν και έχει γραφτεί ως έδρα η Σάμος στο αρχικό κείμενο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση”. Εξήγησε μάλιστα πως, “η απόφαση της Συγκλήτου είναι ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα”, τονίζοντας επιπρόσθετα ότι και “από άποψη ισορροπίας και με δεδομένο ότι η Σύρος είναι πρωτεύουσα της ΠΝΑι θα πρέπει να υπάρξει μία ανάλογη απόφαση ισορροπίας”. Υπογραμμίζοντας δε, ως σημαντική εξέλιξη την υποστήριξη σε επίπεδο κτιριακής υποδομής, ολοκλήρωσε στις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως, “αυτό δείχνει την προοπτική που μπορεί να έχει το Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο. Νομίζω πως υπάρχει μία μεταστροφή στη σκέψη του Υπουργού” εκτίμησε, καταλήγοντας.
Ν. Παγίδας: “Ανάπτυξη μέσω Πολιτισμού και Παιδείας”
Τη σύμπνοια του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου στη “δίκαιη απαίτηση” του ορισμού της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο επεσήμανε μέσω των δηλώσεών του ο πρόεδρός του, Νίκος Παγίδας. “Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου είναι συνεπής και συνεχής όλα τα χρόνια. Στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο και θεωρούμε ότι στην ανάπτυξη, τον τόπο, μπορούν να τον οδηγήσουν ο Πολιτισμός και η Παιδεία”. Γνωστοποιώντας από την πλευρά του πως, αναφέρθηκε προς τον κ. Γαβρόγλου η “παράδοση” της Σύρου να ιδρύει Σχολές στο νησί, όπως μεταξύ άλλων “τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, τη Σχολή Μηχανικών κλπ στο παρελθόν”, υποστήριξε και ο ίδιος το σύνολο των επιχειρημάτων που παρέθεσαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, μεταφέροντας και τη θέση της τοπικής κοινωνίας να υποστηριχθεί το Πανεπιστημιακό Τμήμα, εναλλακτικά “και μέσω της αξιοποίησης του στρατοπέδου”. Εκφράζοντας και ο ίδιος τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, θέλησε να προσθέσει τέλος ότι “Ο κ. Γαβρόγλου υπήρξε θετικός στο να ακούσει όσα παραθέσαμε και ο κ. Συρίγος τοποθετήθηκε ικανοποιητικά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δικαιώθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες
20 Δεκ. 2017 - 6:20 - Συζήτηση περί ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο
5 Μαΐου. 2017 - 17:54 - Γραφειοκρατία στην κάλυψη κτιριακών αναγκών
12 Μαρ. 2020 - 6:19 - Ανανέωση δωρεάν παραχωρήσεων στο Πανεπιστήμιο
23 Δεκ. 2019 - 6:19 - Συνέχεια στη δρομολόγηση λύσεων για το κτιριακό
9 Μαΐου. 2019 - 6:20