Υποβολή πρότασης για δημιουργία ψηφιακής ξενάγησης στο λαογραφικό πολιτισμό και την αγροτική οικονομία της Κύθνου

Τεχνολογικά εμπλουτισμένη περιήγηση

Την τεχνολογία, με τον τουρισμό, αλλά και την ιστορία και λαογραφία του νησιού, επιχειρεί να συνδέσει η δημοτική αρχή του Δήμου Κύθνου, η οποία με ομόφωνη απόφαση προτείνει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού.

Με απόφαση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου, ο Δήμος υποβάλλει πρόταση, στην πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στην ενίσχυση των εφαρμογών ΤΠΕ στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής μάθησης, της ηλεκτρονικής ένταξης, του ηλεκτρονικού πολιτισμού και της ηλεκτρονικής υγείας, σχετικά με τη δημιουργία μίας ψηφιακής ξενάγησης στο λαογραφικό πολιτισμό και την αγροτική οικονομία της Κύθνου.

Εκσυγχρονισμός μέσω ψηφιοποίησης εκθεμάτων

Η προτεινόμενη πράξη προβλέπει την ανάπτυξη μιας ψηφιακής εφαρμογής για την ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος της Κύθνου, μέσω της ξενάγησης στα δύο λαογραφικά μουσεία της Κύθνου σε πρώτο στάδιο, και σε δεύτερο στάδιο με τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας με περιήγηση σε πολιτιστικά σημεία της αγροτικής οικονομίας του νησιού.

Τα λαογραφικά μουσεία στη Χώρα και στη Δρυοπίδα αποτελούν θύλακες διαφύλαξης των στοιχείων της τοπικής ταυτότητας της Κύθνου. Σε αυτά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο και να γνωρίσει ένα «θερμιώτικο» νοικοκυριό με όλα τα είδη οικιακής καθημερινής χρήσης, αντικείμενα από την αγροτική ζωή και την κοινωνική ζωή των Κυθνιωτών. 

Τα μικρά λαογραφικά μουσεία, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κύθνου, κ. Γιώργου Ηλιού, αποτελούν µία κατηγορία οργανισμών µε διεθνώς αναγνωρισμένη μουσειακή λειτουργία (χωρίς να είναι κατεξοχήν μουσειακοί χώροι) που λειτουργούν ως επί το πλείστο στα πλαίσια της περιφέρειας και ειδικότερα των μικρών κοινοτήτων. Ο εκσυγχρονισμός τους μέσω της ψηφιοποίησης των εκθεμάτων και της πληροφορίας που τα συνοδεύει, και η εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων εμπλουτισμένης περιήγησης στον επισκέπτη, θα ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφεια και την διάχυση του πολιτιστικού αποθέματος των μουσείων.

Κριθάρι… ιστορικής αξίας

Το πολιτισμικό απόθεμα διαχρονικά περιλαμβάνει κάθε μορφής πολιτισμική έκφραση και καλλιτεχνική δημιουργία του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, το δεύτερο στάδιο της ξενάγησης πραγματοποιείται στους φυσικούς χώρους που συνδέονται με τα εκθέματα και κυρίως σε αγροτικούς χώρους που αναδεικνύουν την καλλιέργεια χαρακτηριστικών τοπικών ποικιλιών, που αποτελούν τμήμα του πολιτισμικού αποθέματος. Χαρακτηριστική τοπική ποικιλία καλλιέργειας στις αναβαθμίδες της Κύθνου είναι το κριθάρι.

Το θερμιώτικο κριθάρι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αγροτικά προϊόντα της Κύθνου. Ενώ παλαιότερα, και για κάποιες χρονικές περιόδους, αποτελούσε σχεδόν μονοκαλλιέργεια στο νησί, σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Για αιώνες αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής των κατοίκων , ενώ έως και την δεκαετία του ’70, σχεδόν όλη την παραγωγή την απορροφούσε η Ζυθοποιεία ΦΙΞ. Σήμερα, οι ποσότητες από την τοπική ποικιλία κριθαριού που καλλιεργούνται και συγκομίζονται στην Κύθνο είναι ελάχιστες, και ο κίνδυνος ολοκληρωτικής εξαφάνισης από χρόνο σε χρόνο είναι υπαρκτός. Η αναβίωση της καλλιέργειας κριθαριού εκτός της καθαυτού σημαντικής επίδρασης που θα είχε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Κύθνου, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην τουριστική οικονομία της Κύθνου του τουρισμού εμπειρίας. Οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με το κριθάρι και μπορούν να αξιοποιηθούν στον τουρισμό εμπειρίας είναι:

• κοινωνικές (θέρος, τρύγος, εκπαίδευση, μεταφορά τεχνικών)

• πολιτισμικές (έθιμα, τέχνη, γλωσσικός πλούτος, διατροφή)

Βιωματική τουριστική εμπειρία

Η βιωματική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, θα συνδυάζεται με την παροχή ψηφιακής ερμηνείας του φυσικού χώρου, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω της κάμερας και του συστήματος GPS ενός έξυπνου κινητού ή άλλης παρόμοιας συσκευής, εμπλουτίζοντας μια ζωντανή όψη του πραγματικού κόσμου με αισθητηριακά ερεθίσματα και γραφικά.

Τα τελικά παραδοτέα του έργου προτείνεται να είναι:

• Εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης με χρήση QR tags για φορητές συσκευές στο εσωτερικό των λαογραφικών μουσείων που βρίσκονται στη Χώρα και στη Δρυοπίδα

• Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση τουλάχιστον 50 αντικειμένων από κάθε μουσείο (θα περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογράφηση και τεκμηρίωση με τουλάχιστον πέντε (5) πεδία ανά τεκμήριο σε δύο γλώσσες - Ελληνικά & Αγγλικά)

• Εφαρμογή εικονικής ξενάγησης με χρήση τεχνολογίας 3600 στο εσωτερικό των λαογραφικών μουσείων που βρίσκονται στη Χώρα και στη Δρυοπίδα μεε πρόσβαση τόσο από web όσο και από κινητές συσκευές

• Εναέριες λήψεις με χρήση drones πάνω από αναβαθμίδες, πέτρινες περιφράξεις, αγροτικές κατασκευές και βοηθητικές κατασκευές όπως τα αλώνια (5 εναέριες λήψεις Ψηφιακές φωτογραφήσεις σε αναβαθμίδες, πέτρινες περιφράξεις, αγροτικές κατασκευές και βοηθητικές κατασκευές (τουλάχιστον 50 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με την αντίστοιχη τεκμηρίωσή τους)

• Ψηφιακό Χρονολόγιο με την ιστορία του θερμιώτικου κριθαριού και της αγροτικής οικονομίας δίνοντας έμφαση σε έθιμα, τέχνη, τεχνικές, διατροφή)

• Ψηφιακή εφαρμογή προβολής των ιστορικών σημείων που περιλαμβάνουν αναβαθμίδες, πέτρινες περιφράξεις, αγροτικές κατασκευές και βοηθητικές κατασκευές (θα βρίσκεται ενσωματωμένη στην εφαρμογή ξενάγησης των λαογραφικών μουσείων)

• Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών και διαδραστικής περιήγησης μέσω χαρτών (map story) σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως αναβαθμίδες, πέτρινες περιφράξεις, αγροτικές κατασκευές και βοηθητικές κατασκευές

• Εφαρμογή τρισδιάστατης απεικόνισης των κτιρίων των λαογραφικών μουσείων που βρίσκονται στη Χώρα και στη Δρυοπίδα, αλλά και των αγροτικών κατασκευών και των βοηθητικών κατασκευών

Υλοποίηση δεσμεύσεων

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Ηλιού ευχαρίστησε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Κύθνου, καθώς και τον Σύνδεσμο Δρυοπιδέων Κύθνου, στους οποίους ανήκουν αντίστοιχα τα εν λόγω δύο λαογραφικά μουσεία, τονίζοντας, πως η συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι αγαστή και συνεχιζόμενη. «Όπως κάνουμε πάντα ως δημοτική αρχή, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και ειδικά τους πολιτιστικούς. Αυτή η συνεργασία είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι αφορά στην εξασφάλιση μίας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», σημείωσε.

Δεδομένου, ότι αντίστοιχες δράσεις, έχουν προ πολλού εδραιωθεί στους πολιτιστικούς χώρους στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Ηλιού σημείωσε, πως είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική, τα εκθέματα, που ο επισκέπτης θα δει σε ένα μουσείο, να τα βλέπει και στην πράξη, με τα βοήθεια και συνδρομή της τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, υπήρξε εξ αρχής μία από τις πρώτες δεσμεύσεις του Δημάρχου Κύθνου, κ. Σταμάτη Γαρδέρη και της δημοτικής αρχής. Όπως επεσήμανε και ο Αντιδήμαρχος, «πάνω σε αυτή την αρχή, έχει στηθεί και όλη η τουριστική προβολή. Γύρω από ένα εναλλακτικό πλάνο για τον τουρισμό που προωθούμε. Θέλουμε, δηλαδή, κανείς να επισκεφτεί το νησί, να πάει μεν στις παραλίες, αλλά να μπορεί παράλληλα να επισκεφτεί το Σπήλαιο του Καταφυκίου, τις ιαματικές πηγές, το αρχαιολογικό μουσείο – το οποίο είναι υπό κατασκευή και εκτιμούμε ότι θα το έχουμε σε λειτουργία από του χρόνου – και φυσικά, αυτή η εμπειρία να μεγιστοποιείται και από το ιδιαίτερο τοπίο, αλλά και την αγροτική λαογραφία. Οι τουρίστες που επιλέγουν την Κύθνο, διαθέτουν τέτοιες “ανησυχίες” και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον».

Ετικέτες: