Παραδοχή των προβλημάτων
- Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017 - 06:20
Για την συνολική εικόνα των «γερασμένων» αθλητικών εγκαταστάσεων της Σύρου και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο εντεταλμένος αθλητισμού δημοτικός σύμβουλος Γουλιέλμος Πρίντεζης.
Χωρίς επί της ουσίας να προσθέσει κάτι επιπλέον ή να δώσει νεότερα δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στις προβληματικές αθλητικές υποδομές του νησιού, παραδέχθηκε το μέγεθος των προβλημάτων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δρομολογηθούν λύσεις έστω και πρόσκαιρης βελτίωσης όσων χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Κ. Γ.: Τις τελευταίες ημέρες, για ακόμα μία φορά η εικόνα μίλησε από μόνη της, όταν καταγράφηκε εισροή υδάτων σε έναν κλειστό αθλητικό χώρο, ο οποίος είναι προβληματικός εδώ και μια 7ετία - 8ετία, όταν ξεκινήσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε να επιλύσει καμία δημοτική αρχή, καθώς δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για να βελτιωθεί η κατάσταση του αθλητικού κέντρου.
Γ. Π.: «Όλα αυτά προϋπήρχαν και κληθήκαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή. Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πρέπει να πως ότι σε τρία χρόνια δε μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα, ακόμα και στο αθλητικό κομμάτι. Έχουν γίνει ενέργειες και φτιάχνονται κι άλλα πράγματα παράλληλα».
Κ. Γ.: Όμως δεν θα έπρεπε να ιεραρχηθούν και να δοθούν προτεραιότητες σε αυτά που ίσως «πονάνε» περισσότερο;
Γ. Π.: «Έχετε απόλυτο δίκιο σ' αυτό που λέτε. Έχουν τεθεί και για την Α' αίθουσα προτεραιότητες, για να φτιαχτεί και να πάρει το δρόμο της με τις στατικές επάρκειες και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν και να πάμε στο Υπουργείο να ενταχθούμε σε κάποιο Π.Δ.Ε. και να φτιαχτεί και αυτή. Αυτό το γνωρίζουν και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το μπάσκετ. Έχουν γίνει συναντήσεις και με αυτούς και θα ξαναγίνουν».
Κ. Γ.: Είναι αδιαμφισβήτητο ότι όλες οι αθλητικές υποδομές της Σύρου είναι «γερασμένες», αλλά και αφημένες στο έλεος τους. Ναι μεν, μέσα σε τρία χρόνια δεν είναι δυνατόν να αναγεννηθεί αθλητικά το νησί, όμως υπάρχουν ενστάσεις στο κατά πόσον θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγινα μικρές τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να μειώσουν τα μεγάλα προβλήματα.
Γ. Π.: «Η Α’ αίθουσα έχει ουσιαστικό πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνει. Όμως θα πρέπει να δούμε εάν αξίζει «να βάλεις το χέρι στην τσέπη» για να κάνεις κάτι τέτοιο. Αν η μελέτη δείξει ότι χρειάζονται 50 χιλ. ευρώ για να απαλύνεις το πρόβλημα, τότε δεν αξίζει να το κάνεις, αλλά να κάνεις κάτι σωστό για να υπάρξει αποτέλεσμα, όπως πρέπει να είναι».
Κ. Γ.: Επειδή μέχρι να γίνει κάτι σωστό τα προβλήματα διογκώνονται και υπάρχει ο φόβος πρόκλησης ατυχήματος, με τα νερά να λιμνάζουν στο παρκέ, στις εξέδρες κ.λ.π., ειδικά όταν μικρά παιδιά αθλούνται στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και φθορές που πλέον είναι εμφανείς, έχετε σκεφτεί εναλλακτικές;
Γ. Π.: «Έχουμε σκεφτεί και την περίπτωση να μην δίνεται σε χρήση το γήπεδο. Θα προσπαθήσουμε όμως να «απαλύνουμε» τον πόνο και να μην κλείσει το γήπεδο και πιστεύω να το καταφέρουμε, με μικρό κόστος».
Κ. Γ.: Επειδή οι αθλητικές υποδομές δεν είναι μόνο η Α' αίθουσα, είναι το κολυμβητήριο, είναι τα Πευκάκια, είναι η Β' Αίθουσα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου κ.λ.π., όλα δείχνουν ότι είμαστε το νησί με τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα προβλήματα των αθλητικών χώρων.
Γ. Π.: «Είμαστε το νησί με τα μεγαλύτερα προβλήματα στους αθλητικούς χώρους, όμως έχουμε αθλητικούς χώρους. Τα υπόλοιπα νησιά δυστυχώς δεν έχουν. Τα τελευταία χρόνια αποκτούν. Εμείς έχουμε αθλητικούς χώρους και προσπαθούμε να τους διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Είναι πάρα πολλοί αθλητικοί χώροι για ένα Δήμο που έχει 23.000 μόνιμους κατοίκους».
Κ. Γ.: Στο Κολυμβητήριο η θέρμανση δουλεύει με αρκετά προβλήματα και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Στο μικρό χρονικό διάστημα που η θέρμανση είναι σε λειτουργία έχει παρουσιάσει αρκετές φορές προβλήματα, με αποτέλεσμα και το νερό να μη ζεσταίνεται, να διακόπτονται οι προπονήσεις ή να μη μπορεί το κοινό να προπονηθεί. Αφού πλέον μπήκαμε στον χειμώνα τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής;
Γ. Π.: «Η τηλεθέρμανση, κατά τη δική μου άποψη, λειτουργεί μια χαρά, κατά 60% υποστηρίζει το κολυμβητήριο, όπως υπάρχει κι έχει συμφωνηθεί. Για δύο μήνες θα κλείσει το κολυμβητήριο, μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη θα είμαστε ανοιχτά και θα το υποστηρίζουμε. Νομίζω ότι κάποια μικροπροβλήματα που υπάρχουν στην τηλεθέρμανση, αντιμετωπίζονται και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Είναι κάτι καινούριο στο νησί το οποίο ακόμη δοκιμάζεται, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί μία πενταετία πριν το 2014. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρήματα που έχουν πέσει για τηλεθερμάνσεις, για λέβητες, για σκέπαστρα, για θόλους και όλα αυτά, θα μπορούσε το κολυμβητήριο να είναι κλειστό και να μην έχουμε θέμα ούτε με τα πετρέλαια, ούτε με τηλεθέρμανση. Θα μπορούσε να είχε γίνει μία μελέτη τότε, ώστε τώρα να έχουμε ένα κλειστό, σωστό κολυμβητήριο. Το Κολυμβητήριο είναι 90x25 μέτρα η πισίνα, ολυμπιακών διαστάσεων, τεράστια για έναν τόπο με 20.000 κατοίκους».
Κ. Γ.: Ένα, λοιπόν, κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, δε θα μπορούσε ο Δήμος να το επιμεληθεί, να το εκμεταλλευτεί, να το προβάλλει προς τα έξω και να κερδίσει τη χρήση του φέρνοντας εδώ ομάδες απ' το εξωτερικό και να επενδύσει πάνω σ' αυτό;
Γ. Π.: «Βεβαίως θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αν ήταν διαφορετικό όλο το σύστημα της θέρμανσης και δε χρειαζόταν να καταναλώνει 600-700 λίτρα την ημέρα πετρέλαιο και να το πληρώνουμε. Τα νούμερα είναι πάρα πολύ υψηλά, το κοστολόγιο ανεβαίνει κατακόρυφα. 600 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα είναι σχεδόν 1.000 ευρώ και ποιος θα το πληρώσει αυτό. Και φυσικά ούτε ο Δήμος μπορεί να το πληρώσει και να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση. Η πισίνα είναι υπερβολικά μεγάλη σε έναν τόπο υπερβολικά μικρό».
Κ. Γ: Ας περάσουμε στο θέμα της Β' κλειστής αίθουσας, για το οποίο έχει ξεσηκωθεί θύελλα με επανειλημμένες συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο και με το φάκελο να έχει φτάσει μέχρι τον εισαγγελέα. Εσείς ο ίδιος προχθές ακόμα παραδεχθήκατε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι δεδομένο το πρόβλημα της στατικής επάρκειας της αίθουσας. Πόσο τελικά είναι ή όχι επικίνδυνο το να γίνεται χρήση της αίθουσας;
Γ. Π.: «Εγώ δεν είμαι ειδικός στο να απαντήσω σε αυτό. Όμως εφόσον υπάρχει καταλληλότητα δεν υπάρχει και πρόβλημα. Με τον κ. Διακοδημητρίου (σ.σ. αναπλ. Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου) που έχουμε συζητήσει, όλα είναι σχετικά. Εάν γίνει ένας τυφώνας δεν επαρκεί. Αν φυσάει 5 μποφόρ δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν φυσάει 15 μποφόρ, υπάρχει. Όλα είναι σχετικά. Από την στιγμή όμως που το κράτος συνεχίζει να δίνει εγκρίνει την καταλληλότητα της συγκεκριμένης αίθουσας, πιστεύω ότι είναι μία χαρά και δεν υπάρχει θέμα, πάντα σε φυσιολογικές συνθήκες».
Κ. Γ.: Ποιος ο λόγος λοιπόν που εσείς κρίνετε ότι έγινε όλος αυτός ο θόρυβος;
Γ. Π: «Για μένα δεν υπήρχε λόγος και ήταν τελείως άστοχο. Από την στιγμή που η αίθουσα είναι από τις λίγες που έχει καταλληλότητα, η συζήτηση ήταν άστοχη, εκτός εάν παρανομεί το ίδιο το κράτος».
Κ. Γ.: Ήδη εδώ και πολλά χρόνια έχουν δοθεί αρκετά χρήματα για την συγκεκριμένη αίθουσα, με ποσά που έχουν υπερβεί το 1 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να είναι στην κατάσταση που να δικαιολογεί αυτές τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται να δαπανηθούν και άλλα χρήματα.
Γ. Π.: «Για την συγκεκριμένη αίθουσα έγινε μία στατική αποτύπωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίας, η οποία πραγματικά αναφέρεται στην πραγματική κατάσταση του κτιρίου. Έχουν αποτυπωθεί τα πάντα και επάνω εκεί θα δοθούν κάποια χρήματα ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερη στατική επάρκεια».
Κ. Γ.: Η αποτύπωση της κατάστασης έγινε όμως πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση, για την οποία «φως» δεν φαίνεται να υπάρχει. Τι θα γίνει;
Γ. Π.: «Χρηματοδοτήσεις για όλα τα έργα δεν μπορούμε να πάρουμε. Όμως εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση από κάποιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή να μας βοηθήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες».
Κ. Γ.: Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στα κλειστά γυμναστήρια, αλλά και στο γήπεδο της Άνω Σύρου όπου ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στο οποίο δεν δόθηκε η απαραίτητη βαρύτητα, καθώς υπάρχουν φθορές που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, αφού ο χλοοτάπητας, λόγω του ότι έπεσε όλος ο όγκος των προπονήσεων εκεί, παρουσιάζει αποκολλήσεις, περιορίζοντας κατά πολύ τον χρόνο αντοχής.
Γ. Π.: «Το γήπεδο της Άνω Σύρου είναι προπονητήριο. Δεν ήταν ποτέ ποδοσφαιρικό γήπεδο. Εμείς το κάναμε γήπεδο λόγω του προβλήματος με το γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων».
Κ. Γ.: Ιεραρχείστε τον προγραμματισμό, για τα επόμενα δύο χρόνια που θα είστε δημοτική αρχή.
Γ. Π.: «Τα Πευκάκια μέσα στο 2018 θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Για το γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων έχει δρομολογηθεί η αλλαγή του χλοοτάπητα και τριών πυλώνων. Για την Α΄αίθουσα έχει ανατεθεί η μελέτη και θα ψάξουμε να βρούμε χρηματοδότηση».
Κ. Γ.: Σε ότι αφορά στα Πευκάκια, υπήρξε η συμφωνία με τον υπουργό ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει το έργο με 350 χιλ. ευρώ και ο Δήμος με 400 χιλ. ευρώ. Από την πλευρά του Δήμου υπάρχουν αυτά τα χρήματα σε αναμονή στο ταμείο του ώστε να υλοποιηθεί το έργο;
Γ. Π.: «Έχει ενημερωθεί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να υπάρχουν άμεσα και νομίζω ότι τα έχει προβλέψει. Φαντάζομαι πως θα υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό του 2018 με αυτά τα χρήματα. Αν θέλουμε να υλοποιηθεί το έργο, φυσικά και πρέπει να υπάρχουν».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Να ανοίξει η συζήτηση διαχείρισης των αθλητικών χώρων
21 Ιαν. 2021 - 6:20 - Έκλεισε άδοξα το θέμα της τηλεθέρμανσης του κολυμβητηρίου της Σύρου
19 Νοε. 2018 - 6:19 - Απόδοση τιμής με αναδίπλωση
26 Ιουν. 2018 - 6:19 - Πορεία αναβάθμισης των γηρασμένων αθλητικών υποδομών
7 Νοε. 2017 - 6:20 - “Αναγκαστική λύση ο εργολάβος στην καθαριότητα”
19 Δεκ. 2024 - 6:20