“Όχι στην υποταγή της εξαθλίωσης”
- Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2013 - 06:00
Θεωρώντας “τον άνθρωπο ως αυταξία”, οι συμμετέχοντες στη νεοσυσταθείσα Συντονιστική Επιτροπή για τα σχολεία της Πάρου, στοχεύουν στην οργάνωση των ενεργειών τους, μέσω των οποίων θα βοηθήσουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που είναι θύματα της οικονομικής κρίσης, να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα, ακολουθώντας το δρόμο της “κοινωνικής αντίστασης και της αλληλεγγύης”.
Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με το διευθυντή του Γυμνασίου της Παροικιάς στο γειτονικό νησί, Ηλία Γουρδούκη, ο οποίος αποτελεί την “ψυχή” της εν λόγω πρωτοβουλίας, που εδώ και δύο χρόνια μέσα από γενικό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, επιχειρεί να εντοπίσει τους μαθητές που υποσιτίζονται και να ενεργοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο, ώστε να δημιουργηθεί μία αλυσίδα αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζει πρωτίστως, το καθημερινό “κολατσιό” για τους μαθητές και δευτερευόντως, θα “απλώνει” τα “πλοκάμια” αγάπης ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο Γυμνασιάρχης, εξηγώντας πως υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία του νησιού και παρουσιάζοντας ως παράδειγμα το γεγονός πως περίπου 13 μαθητές και οι οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, μίλησε για τους στόχους της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπογραμμίζοντας πως, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πόρρω απέχει από ιδιοτελείς σκοπούς, αφού δεν έχει κομματική αφετηρία, ούτε και προορισμό, δήλωσε πως, απώτερος στόχος της, αποτελεί η κατανόηση από μέρους των πολιτών, των πολιτικών επιλογών που οδηγούν την κοινωνία και τους ανθρώπους στην εξαθλίωση.
Αντίσταση Ανθρωπιάς
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Γουρδούκης, πρόσφατα, συστήθηκε μία Συντονιστική Επιτροπή με συμμετοχές από το σύνολο των σχολείων της Α΄Βαθμιας και της Β΄Βαθμιας. Μετά από την αποστολή ανάλογης επιστολής, σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ της Πάρου, αλλά και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, “συγκεντρώθηκαν αρκετοί άνθρωποι και πριν λίγες ημέρες έγινε μία γόνιμη συζήτηση”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.
Ο Ηλίας Γουρδούκης, κληθείς να αποσαφηνίσει το “στίγμα” της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, πρόσθεσε: “Από πέρυσι έχει ξεκινήσει αυτή πρωτοβουλία. Είχαμε πραγματοποιήσει και τη συναυλία αλληλεγγύης και φέτος σκεφτήκαμε να επεκτείνουμε την “κίνηση” αυτή, σε όλα τα σχολεία. Οπότε, συγκεντρωθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη και αναδείξαμε μία Συντονιστική Επιτροπή για να εξετάσουμε πώς θα μπορούσαμε να συντονίσουμε τα βήματά μας και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τα περιστατικά υποσιτισμού πρώτα απ' όλα”. Στο περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο ίδιος, τονιζόταν πως: “Μέχρι να αλλάξει η κοινωνική και οικονομική κατάσταση η κοινωνία χειμάζεται, οι συνέπειες για τους πιο αδύναμους είναι καταλυτικές‡ στερούνται τα στοιχειώδη της επιβίωσης, απειλείται η ζωή τους. Η απειλή αυτή παίρνει πολλές μορφές. Από την τροφή, την ένδυση, τη στέγη μέχρι την ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη και τα άλλα φυσικά και κοινωνικά αγαθά. Έως ότου το κράτος και η Αυτοδιοίκηση αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στη δυστυχία που υπάρχει δίπλα μας”.
“Καλούμαστε να “ανιχνεύσουμε” τα περιστατικά υποσιτισμού”
Εκφράζοντας ο κ. Γουρδούκης την ανησυχία του για το γεγονός της ύπαρξης μικρών παιδιών που υποσιτίζονται στα σχολεία της Πάρου, ανέφερε ότι: “Αν δεν αναζητήσεις τα παιδιά που υποσιτίζονται, δεν τα βρίσκεις εύκολα καθώς είναι δύσκολο να μιλήσουν. Υπάρχει η αξιοπρέπεια που έχει ο κάθε άνθρωπος. Εμείς δραστηριοποιούμαστε φέτος για δεύτερη χρονιά. Παιδιά που υποσιτίζονται υπάρχουν. Μάλιστα έχουμε στείλει και μαθητή στο Νοσοκομείο της Σύρου. Αυτή τη στιγμή φροντίζουμε 13 παιδιά. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα γίνονται διακριτικά”.
Μιλώντας παρακάτω για τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες σε αυτή την πρωτοβουλία, πράττουν, εξήγησε: “Φροντίζουμε κάθε πρωί να μοιράζεται κολατσιό. Επίσης, μας βοηθά κόσμος που αν μας έχει περισσέψει ψωμί, το κάνουμε παξιμάδι και συνοδεύεται από τυρί και το μοιράζουμε, όχι μόνο στα παιδιά που έχουν προβλήματα”, συμπληρώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί καλούνται να “ψάξουν” μόνοι τους να εντοπίσουν ποιοι μαθητές έχουν οικονομικό πρόβλημα. “Εφαρμόζουμε διάφορες “μεθόδους” για να δούμε ποια παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα”. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε: ““Ανιχνεύουμε” τους λόγους που ένα παιδί δε θα έρθει εκδρομή ή δε θα συμμετάσχει στον περίπατο ή ακόμη και το ότι δε θα φέρει κάποιον εξοπλισμό απαραίτητο για τα μαθήματα. Είναι σημαντικό να διατηρείται η αξιοπρέπεια στην κρίση. Κι ακριβώς γι αυτό, προσπαθούμε από την πλευρά μας”.
Στην ερώτηση αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι σε θέση εύκολα να αντιληφθούν φαινόμενα υποσιτισμού των μαθητών τους, ο κ. Γουρδούκης, διευκρίνισε: “Είναι δύσκολος ο εντοπισμός και χρειάζεται να ψάξει κάποιος τα παιδιά. Αποκλείεται να πλησιάσει ένα παιδί μόνο του για να μιλήσει για το πρόβλημά του. Ανταποκρίνονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές όσο μπορούν”.
Να “απλωθεί” η αλληλεγγύη
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, “γεννημένη” από την ύπαρξη των ανθρώπινων αναγκών, δεν περιορίζει τη δράση της στο στενό πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όπως κατέστησε με σαφήνεια ο κ. Γουρδούκης, “Σε πρώτο επίπεδο, ασχολούμαστε με τα σχολεία και τις ανάγκες που παρουσιάζονται εκεί. Όμως, σκοπεύουμε να συναντηθούμε και με άλλες κινήσεις για να συμβάλουμε από την πλευρά μας. Από την περυσινή συναυλία, συγκεντρώσαμε ένα χρηματικό ποσό, το οποίο αξιοποιώντας το, τη φετινή χρονιά, αντιμετωπίσαμε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μαθητών”. Συνδράμουν μαθητές, γονείς και καθηγητές στην προσπάθεια, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα, πως: “Δε σταματά η προσπάθεια εδώ. Τα Χριστούγεννα για παράδειγμα καταφέραμε και αγοράσαμε κρέας και άλλα τρόφιμα και τα δώσαμε σε οικογένειες. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε μία καμπάνια που θα προσελκύσει κόσμο και θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όχι μόνο τρόφιμα αλλά και φάρμακα. Και σε αυτό το πεδίο υπάρχει δυσκολία. Συνάνθρωποί μας αν και θα έπρεπε να παίρνουν φάρμακα καθημερινά, παίρνουν μέρα παρά μέρα αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράζουν. Επικοινωνήσαμε και με το κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού για να έρθουν ιατροί και να εξετάσουν κάποιους γονείς ή και παιδιά. Δηλαδή, όλους όσοι αδυνατούν να επισκεφθούν έναν ιατρό. Παράλληλα, έχουμε στο πλάνο μας και το Κέντρο Υγείας. Είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις που κάναμε στην Αθήνα. Είχαμε λάβει τη δέσμευση πως το πρόβλημα θα έχει λυθεί έως τέλος Απριλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα”. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, ο διευθυντής ανέφερε πως: “Η Συντονιστική Επιτροπή συνεργάζεται και με την Εκκλησία, η οποία έχει αναλάβει τη διανομή των συσσιτίων”.
“Η εξαθλίωση, δεν οδηγεί στην “εξέλιξη” που ελπίζει ο καθένας”
Ακολούθως, ο Ηλίας Γουρδούκης, αναπτύσσοντας αναλυτικότερα το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω πρωτοβουλία, ξεκαθαρίζοντας σε πρώτο επίπεδο πως: “Εμείς δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της Πολιτείας και του δήμου”, καθώς, “Υποτίθεται ότι μία Πολιτεία έχει την ευθύνη κυρίως σε περίοδο κρίσης να φροντίσει τους πολίτες της”, σημείωσε ότι: “Δεν μπορούμε όμως, να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν βλέπουμε δίπλα μας να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά. Αναλαμβάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία επικουρικά, συμπληρωματικά χωρίς να την εντάσσουμε στη λογική της ελεημοσύνης ή της φιλανθρωπίας. Είναι δυνατόν; Φίλος του ζώου μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, φίλος του ανθρώπου πώς;”, εξηγεί, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως: “Θεωρούμε την ανθρώπινη ύπαρξη ως αυταξία. Έτσι προσπαθούμε να πράττουμε, γι αυτό μαζί έχουμε και τις λέξεις κοινωνική αντίσταση και αλληλεγγύη. Για να μπορούν και οι ίδιοι άνθρωποι να κατανοούν τί φταίει κι έχουμε φτάσει ως εδώ. Κάποιες επιλογές μας έχουν φέρει εδώ. Επιλογές, που τα αποτελέσματα τους επηρεάζουν τον άνθρωπο. Αυτά τα προβλήματα εμείς προσπαθούμε να αμβλύνουμε όσο μπορούμε. Όχι όμως στη λογική ότι σε αυτή τη θέση θα είμαστε κι εμείς αύριο ή κρίμα ο κακόμοιρος ο διπλανός μας. Βασικά στοιχεία για εμάς είναι να υπάρχει αγάπη, δοτικότητα και προσπάθεια για αυτοοργάνωση της κοινωνίας για να διατηρηθούν και κάποιες αξίες. Διότι, η αξιακή κρίση προηγήθηκε. Άλλαξαν οι αξίες μας, οδηγηθήκαμε στον καταναλωτισμό και φθάσαμε εδώ με τους πολιτικούς που έχουμε. Είμαστε άνθρωποι που κινούνται εκτός κομμάτων, αλλά μέσα στην πολιτική γιατί πολιτικές αποφάσεις μας έφεραν στο σημείο αυτό. Θέλουμε να κινούμαστε μακριά από ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες”.
Ολοκληρώνοντας την ανωτέρω δήλωσή του, τόνισε ότι: “Η εξαθλίωση δεν οδηγεί πολλές φορές στην “εξέλιξη” που ο καθένας ελπίζει ή πιστεύει, αλλά οδηγεί και σε υποταγή. Εμείς αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Να μην οδηγηθούμε στην υποταγή της εξαθλίωσης”.
Αναντίστοιχος... ο “ρυθμός” του δήμου και της Πολιτείας
Τέλος, ο διευθυντής του Γυμνασίου της Παροικιάς, κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με τις ενδεχόμενες ενέργειες που πράττει η δημοτική αρχή του νησιού. “Ο δήμος έχει συστήσει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Αλλά ο ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί είναι πολύ αργός. Αναντίστοιχος με τις ανάγκες της κοινωνίας μας”, υποστήριξε, εξηγώντας ότι: “Η κρίση δημιουργεί και νέες ανάγκες. Όχι μόνο αυτές που γνωρίζαμε ως τώρα. Κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερες, το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. Πιστεύουμε ότι και η Πολιτεία και ο δήμος έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει το θέμα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι η πολιτική βούληση γενικότερα”, κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ποιες άδειες δικαιούνται οι γονείς με το άνοιγμα των σχολείων
11 Σεπ. 2024 - 9:49 - Πάτρα: 12 άτομα ανάμεσά τους και μαθητές συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία
27 Απρ. 2024 - 14:07 - “Φρεσκάρισμα” στις διαβάσεις πεζών των σχολείων
12 Σεπ. 2023 - 6:14 - Παρατείνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία της Σαντορίνης
16 Φεβ. 2021 - 12:32 - Νέος διαγωνισμός για τα σχολεία της Σύρου
20 Αυγ. 2020 - 6:14