Συνεχής διεκδίκηση για συνεχή ανάπτυξη
- Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:14
- / Eνημέρωση: 29 Δεκ. 2018 - 6:01
Με τον προσανατολισμό στραμμένο στην απορρόφηση, όσο το δυνατόν περισσότερων διαθέσιμων πόρων, για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων σε όλους τους τομείς, ο Δήμος Μήλου ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την υποβολή προτάσεων σε δύο προγράμματα, από εθνικούς πόρους.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο της Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, η τακτική χρηματοδότηση των Δήμων ωχριά, μπροστά στις ανάγκες, που έχει ένας δήμος σε συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ως εκ τούτου, τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου, όσο και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, “βλέπουν” ως μόνη λύση, για την υλοποίηση έργων πνοής για το νησί, την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, τόσο από τα ευρωπαϊκά, όσο και από τα εθνικά προγράμματα, που έχουν ανοίξει και αφορούν την αυτοδιοίκηση.
Ως εκ τούτου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μήλου, το σώμα ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης, τόσο για την αποπεράτωση και χρήση των κτιρίων των π. Γερμανικών Σφαγείων, μέσα από χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”, όσο και την εκπόνηση δασικής μελέτης, που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο, ώστε να χρηματοδοτηθεί συνολικά η χάραξη, σήμανση και αξιοποίηση των μονοπατιών στο νησί της Μήλου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πολυχώρος πολιτισμού και βιβλιοθήκη τα π.Γερμανικά Ψυγεία
Σε ό,τι αφορά την υποβολή της πρότασης με τίτλο «Αποπεράτωση ημιτελούς κτιρίου Αδάμαντα (Παλαιά Γερμανικά Ψυγεία)» στο Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι στην Πρόσκληση V στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων» με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση Δημοτικών Κτιρίων», το λόγο έλαβε πρώτα ο εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, κ. Τασιόπουλος, ο οποίος έδωσε ένα μικρό ιστορικό των προσπαθειών που γίνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκειμένου τα κτίρια αυτά να αξιοποιηθούν από το Δήμο.
Επίσης, ο κ. Τασιόπουλος ενημέρωσε, πως το έργο, έχει ήδη δημοπρατηθεί, καθώς είχε ξεκινήσει την υλοποίησή του, μέσω δημοτικών πόρων. Παρ' όλα αυτά και έπειτα από συνεννόηση με τα στελέχη που χειρίζονται το πρόγραμα “Φιλόδημος”, καθώς και τον εργολάβο, η Τεχνική Υπηρεσία ενημερώθηκε, πως το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τα δημοτικά χρήματα να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος εξήγησε, πως “ο Δήμος Μήλου παίρνει περίπου 150.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο το χρόνο, μείον ΦΠΑ, προκειμένου να κάνει έργα στο νησί, όλα αυτά τα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Αντιλαμβάνεστε με τι νούμερα κινούμαστε”.
Όπως τόνισε ο κ. Δαμουλάκης, “ο Δήμος κυνηγάει όλα τα ευρωπαϊκά και πλέον και εθνικά προγράμματα, όπως αυτό του “Φιλόδημου”, που άνοιξε τον τελευταίο χρόνο, ως πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να κάνει έργα. Κάθε φορά που βρίσκει κατάλληλο πρόγραμμα, προσπαθεί τα χρήματα των επιχορηγήσεων να μένουν στα ταμεία του, ώστε να τα χρησιμοποιεί για άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα”.
Προχωρώντας επίσης στην παραχώρηση ενός ιστορικού, ανέφερε, πως “πριν αρκετό καιρό, είχε “ανοίξει” ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε σε επανέγκριση παλαιών κτιρίων, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Έμπαινε, όμως, ένας όρος, ότι τα κτίρια πρέπει να είναι από 500 τμ και πάνω. Σε αυτό αντιδράσαμε, τόσο μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων, όσο και μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και ήρθαμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο. Μάλιστα, η συζήτηση είχε γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία έκανε το Επιμελητήριο Κυκλάδων και θέσαμε τους λόγους, για τους οποίους τα νησιά δεν πρέπει να είναι σε αυτή την κατηγορία των >500 τμ, αλλά να είναι στην κατηγορία των 500 τμ και κάτω, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κτίρια, από αποθήκες έως πολιτιστικά κέντρα”. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, “σε αυτό το αίτημά μας, πράγματι, ο Υπουργός, κ. Χαρίτσης, ο οποίος έχει περάσει με επιτυχία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αντιλήφθηκε το θέμα και “άνοιξε” αυτή την πρόσκληση, η οποία επί της ουσίας βοηθά τους μικρούς νησιωτικούς δήμους”.
Κλείνοντας, ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως “το συγκεκριμένο κτίριο, τα παλιά Γερμανικά Ψυγεία, που είναι εκεί τα τελευταία 30 χρόνια, μόλις ο Δήμος, μέσα από τα λίγα αυτά λεφτά που παίρνει, έκανε τη μελέτη και εξασφάλισε τα χρήματα, το δημοπράτησε και έχει εγκατασταθεί εργολάβος”, προτείνοντας τελικά, “να δημιουργήσουμε στον Αδάμαντα έναν πολυχώρο πολιτισμού και στο διπλανό μικρό κτίριο, μία βιβλιοθήκη. Τόσα χρόνια ακούμε για το ιστορικό αρχείο και δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε ανάλογο χώρο. Το συγκεκριμένο σημείο, μετά από 33 χρόνια να γίνει ένα κτίριο όπως ακριβώς του αρμόζει”.
Διεκδίκηση και για αθλητικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών
Επιπλέον των παραπάνω και με αφορμή μία ενημέρωση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, κ. Ζούλια, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υπογράμμισε, πως ο Δήμος Μήλου και η Τεχνική Υπηρεσία, έχουν ήδη λάβει γνώση της ανοιχτής πρόσκλησης στο πλαίσιο του “Φιλόδημου”, για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ ο φάκελος έχει ήδη παραδοθεί στους υπεύθυνους του προγράμματος προς αξιολόγηση, με στόχο η Μήλος να αποκτήσει ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, ώστε και να διεκδικήσει την φιλοξενία των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων, αλλά και να μπορέσει να διεκδικήσει την οργάνωση διεθνούς εμβέλειας αθλητικών γεγονότων, διεισδύοντας με αυτό τον τρόπο και στην αγορά του αθλητικού τουρισμού.
Όπως εξήγησε ο κ. Τασιόπουλος, κρίνεται, πως είτε με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε μέσω άλλων διαθέσιμων πόρων, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Η Μήλος στο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού
Σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Μήλου στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα τουΤαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την Δασική Μελέτη με τίτλο: «Σχεδιασμός δικτύου περιήγησης του Δήμου Μήλου και προμέτρηση προτεινόμενων έργων (εργασίες βατότητας, σήμανση, χωροθέτηση συμπληρωματικών υποδομών για θέσεις ανάπαυσης και θέας», η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βαμβακάρη σημείωσε, πως “προσπαθούμε να αναδείξουμε τα μονοπάτια της Μήλου. Το έργο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα LEADER και αυτή τη στιγμή, περιμένουμε την πρόταση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, για το νέο LEADER. Προκειμένου να μπορέσουμε να καταθέσουμε πρόταση και να υπάρχει ωριμότητα, χρειάζεται μία δασική μελέτη. Στην τελευταία του επίσκεψη στο Δήμο Μήλου, το Δίκτυο “Δάφνη”, μας έκαναν μία καταγραφή των υφιστάμενων μονοπατιών, καθώς και μία εκτίμηση της κατάστασης. Μας πρότειναν, ότι απαραίτητο εργαλείο είναι η εκπόνηση της δασικής μελέτης, ώστε το έργο να είναι ώριμο και να ζητήσουμε χρηματοδότηση για αυτό”.
Όπως ανέφερε, “μας δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη, μέσα από το πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η δε χρηματοδότηση αφορά στο 100% του κόστους, δηλαδή ο Δήμος δεν θα βάλει τίποτα από το ταμείο του”.
Αντικείμενο της δασικής μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός ενός δικτύου περιήγησης λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια όπως ο βαθμός δυσκολίας, η ασφάλεια, η ελκυστικότητα, η αξιοποίηση των υφιστάμενων μονοπατιών και ο συσχετισμός τους με το όμορο οδικό δίκτυο, η κυκλικότητα των διαδρομών και η αξιοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης, θα γίνει η περιγραφή και προμέτρηση των επιμέρους εργασιών (εκθαμνώσεις, εκσκαφές, απομάκρυνση φερτών υλικών, προμήθεια και τοποθέτηση σήμανσης) καθώς και των συμπληρωματικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών όπως θέσεις θέας – ανάπαυσης και παρατήρησης.
Κύριος στόχος της δασικής μελέτης είναι η ήπια αξιοποίηση των υφιστάμενων μονοπατιών με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος το οποίο θα βασίζεται στην ικανοποίηση ειδικών κινήτρων, ενισχύοντας παράλληλα τη διατήρηση και ανάδειξη του γεωλογικού και πολιτιστικού αποθέματος και την εξασφάλιση του καθεστώτος προστασίας των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (περιοχές NATURA).
Κλείνοντας το θέμα, ο Δήμαρχος, κ. Δαμουλάκης τόνισε, πως “γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλεία και μία ακόμη σοβαρότερη προσπάθεια από την Τουριστική Επιτροπή και από το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου, προκειμένου μέσα από τα μονοπάτια, τα οποία πλέον και σε συνεργασία με το MiloTerrania, το μεγάλο αυτό πρόγραμμα, να μπορέσουμε να μπούμε στο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δεκάδες συναντήσεις περιελάμβανε η συμμετοχή του Δήμου Μήλου στην έκθεση ITB του Βερολίνου
14 Μαρ. 2024 - 12:35 - 6 εκ. ευρώ στη Μήλο για αγροτική οδοποιία
1 Δεκ. 2022 - 6:17 - Διαχειριστικοί έλεγχοι σε Νοσοκομείο Νάξου και Δήμο Μήλου
30 Αυγ. 2022 - 6:16 - «Μόνη λύση η συνεργασία»
30 Ιουν. 2022 - 6:18 - Ευθεία ρήξη μεταξύ διοίκησης Κέντρου Υγείας και Δήμου Μήλου
27 Ιουν. 2022 - 6:16