“Να διαχειριστούμε με σωστό τρόπο τα αδέσποτα”
- Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:16
Τις βάσεις, στην κατεύθυνση της σωστής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, θέτει ο Δήμος Μήλου, με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν στη σύναψη συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο του νησιού, αλλά και τη διαχείριση της τροφοδοσίας των αδέσποτων.
Την πρόθεση να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε, μέσω της αγαστής συνεργασίας με τη Φιλοζωική Δράση Μήλου και ιδιώτη κτηνίατρο, που δραστηριοποιείται στο νησί, να υπάρξει διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εκφράζει μέσα από δύο ομόφωνες αποφάσεις ο Δήμος Μήλου.
“Κακώς μας είχαν μέσα στη λίστα για τους 169 Δήμους”
Στην εισήγησή της προς το Σώμα, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σοφία Βαμβακάρη, αρχικά παρείχε διευκρινήσεις, σχετικά με δημοσιεύματα, που έβαζαν το Δήμο Μήλου σε λίστα, με Δήμους, που δε δίνουν δεκάρα για τα αδέσποτα.
Όπως ξεκαθάρισε η κ. Βαμβακάρη, “επειδή έγινε πολλή συζήτηση, για τη διαχείριση των αδέσποτων, το αν πήραμε χρήματα από το Υπουργείο. Για να μπορέσει κανείς να κάνει αίτημα χρηματοδότησης, προϋπόθεση είναι να διαθέτεις πενταμελή επιτροπή. Η πενταμελής επιτροπή αυτή, για να δημιουργηθεί, χρειαζόταν το Φιλοζωικό Σωματείο, το οποίο και δημιουργήθηκε, ένας εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος συνεχίζει να μην υπάρχει και έναν κτηνίατρο. Ο Δήμος δεν είχε κτηνίατρο, ζήτησε από την Περιφέρεια να ορίσει κτηνίατρο. Η ΠΝΑ απάντησε τελικά πως δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να ζητήσουμε από ιδιώτη κτηνίατρο να συμμετέχει”. Σημείωσε δε, πως “ο Δήμος Μήλου έχει διαθέσει χρήματα για στειρώσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια, δεν μπορούσε όμως να διεκδικήσει χρήματα από το Υπουργείο, όπως έκαναν άλλοι Δήμοι, εφόσον δεν διέθετε την πενταμελή επιτροπή, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση”.
Όσον αφορά στους λόγους, για τους οποίους ο Δήμος Μήλου αναφέρθηκε στα εν λόγω δημοσιεύματα, η Αντιδήμαρχος εξήγησε, πως “στις 21/12/2017, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζήτησε από τους Δήμους διευκρινίσεις, για τη διαχείριση των αδέσποτων. Ο Δήμος Μήλου, 12/1/18 είχε απαντήσει. Μέσα από νέα αλληλογραφία, ζητούσαν απάντηση από τους Δήμους, που δεν είχαν λάβει την επιστολή, για την διαχείριση των αδέσποτων και μέσα σε αυτούς ανέφεραν και την Μήλο”, υποστηρίζοντας, ότι αποδείξεις, για την απάντηση του Δήμου, υπάρχουν στα γραφεία του Δήμου. “Κακώς μας είχαν μέσα στη λίστα για τους 169 Δήμους. Καλό είναι και σημαντικό, προτού γίνεται μία οποιαδήποτε ανακοίνωση να διασταυρώνεται με τις υπηρεσίες του Δήμου”, σχολίασε κλείνοντας το θέμα.
Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση χρηματοδότησης
Σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με τη Φιλοζωική Δράση Μήλου, για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η κ. Βαμβακάρη ενημέρωσε, πως “το 2019 με απόφαση Δημάρχου, δημιουργήθηκε η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων. Συνεδρίασε και προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αδέσποτα που υπάρχουν κάνουμε αυτό που κάνουν και άλλοι Δήμοι, σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Ομάδα “Φιλοζωική Δράση Μήλου” έχουμε δημιουργήσει ένα μνημόνιο συνεργασίας, ένα συμφωνητικό, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε δράσεις με τη Φιλοζωική και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με σωστό τρόπο τα αδέσποτα που κυκλοφορούν”. Επεσήμανε μάλιστα, ότι “προς το τέλος του καλοκαιριού, τον φετινό Αύγουστο, θα μπορέσουμε να δούμε τι δαπάνες έχουμε κάνει και να ζητήσουμε από το Υπουργείο τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων”.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μικέλης, σημείωσε, πως “έχουμε κάνει κινήσεις προκειμένου να βρούμε χώρο - έχουμε βρει ήδη χώρο - τον οποίο και θα πιστοποιήσουμε. Εκεί θα μαζεύονται τα ζώα και θα γίνονται οι στειρώσεις. Προχωρά η Φιλοζωική σε συνεργασία με το Δήμο επίσης σε κατασκευή χώρων φιλοξενίας για τα σκυλιά”.
Η Αντιδήμαρχος συμπλήρωσε, ότι “στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται ένας κατάλληλος χώρος, ο οποίος έχει βρεθεί και τον έχει δει ο κτηνίατρος της Περιφέρειας, που μπορεί να πιστοποιηθεί ως κτηνιατρείο, όπου να γίνονται μόνο προγράμματα στείρωσης αδέσποτων ζώων. Επειδή αυτά τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται μία με δύο φορές το χρόνο θα κάνουμε ανάθεση της υπηρεσίας στην ιδιώτη κτηνίατρο, με μία ειδική τιμή”.
Καμπάνια ενημέρωσης και προς ιδιοκτήτες δεσποζόμενων
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου έλαβε απόφαση και σχετικά με την εγκατάσταση σημείων παροχής τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα.
Σύμφωνα με την κ. Βαμβακάρη, “η πενταμελής επιτροπή αυτή εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση της Φιλοζωικής Δράσης Μήλου για τα συγκεκριμένα σημεία, όπου θα τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα. Δεν μπορεί παντού, όποιος θέλει να αφήνει φαγητά. Είχαν δημιουργηθεί προβλήματα από αυτή την πρακτική”. Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρόταση περιλαμβάνει την εγκατάσταση σημείων παροχής τροφής και νερού σε διάφορες περιοχές ενδεικτικά του Αδάμαντα, της Πλάκας, των Μανδρακίων, της Ζεφυρίας και των Πολλωνίων.
Στο πλαίσιο του διαλόγου, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ρουσκέτος ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργείται με τη μεταφορά σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού των “ανεπιθύμητων” ζώων, προκειμένου να βρεθεί κάποιος, ώστε να τα φροντίσει, απευθύνοντας παράκληση, αυτή η διαδικασία να σταματήσει.
Απαντώντας, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε περιστατικό με κάτοικο του νησιού, η οποία “άφησε στο δρόμο πέντε κουτάβια, τα οποία έπρεπε η Φιλοζωική να διαχειριστεί. Δεν φτάσαμε σε σημείο να υπάρξει καταγγελία, λόγω των υψηλών προστίμων. Αποφασίσαμε, ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης των αδέσποτων, θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης και προς τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων, με οδηγίες για το πώς θα τα διαχειρίζονται. Τα αδέσποτα ξεκινούν από δεσποζόμενα. Κάποιο σκυλί γεννά, παρατούν ή και πετούν τα κουτάβια, ή αφήνονται τα ίδια τα δεσποζόμενα στο δρόμο”.
Ενστάσεις, σχετικά με τα σημεία, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μωραΐτης, ο οποίος πρότεινε οι χώροι παροχής φαγητού και νερού, να βρίσκονται αφενός μακριά από οδικές αρτηρίες με αυξημένη κίνηση και αφετέρου, σε απόσταση από ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να μην ενοχλούν, τονίζοντας, πως στα σημεία, όπου εγκατασταθούν οι ταΐστρες, θα υπάρξει και συγκέντρωση του πληθυσμού των ζώων.
Η ένσταση του κ. Μωραΐτη έγινε δεκτή, με τους δημοτικούς συμβούλους να συμφωνούν ομόφωνα στην εγκατάσταση των ταϊστρών, μετά από τροποποίηση της πρότασης της Φιλοζωικής, σε καταλληλότερα σημεία όπου κρίθηκε απαραίτητο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δεκάδες συναντήσεις περιελάμβανε η συμμετοχή του Δήμου Μήλου στην έκθεση ITB του Βερολίνου
14 Μαρ. 2024 - 12:35 - 6 εκ. ευρώ στη Μήλο για αγροτική οδοποιία
1 Δεκ. 2022 - 6:17 - Διαχειριστικοί έλεγχοι σε Νοσοκομείο Νάξου και Δήμο Μήλου
30 Αυγ. 2022 - 6:16 - «Μόνη λύση η συνεργασία»
30 Ιουν. 2022 - 6:18 - Ευθεία ρήξη μεταξύ διοίκησης Κέντρου Υγείας και Δήμου Μήλου
27 Ιουν. 2022 - 6:16