Τα σωματεία που δήλωσαν συμμετοχή στον θεσμό, αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής του

Με 21 ομάδες το κύπελλο Κυκλάδων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πρεμιέρα των αγώνων ποδοσφαίρου σε τοπικό επίπεδο θα γίνει με τους αγώνες κυπέλλου. Η ΕΠΣ Κυκλάδων σύμφωνα με την προκήρυξη του κυπέλλου, αναμένεται να ορίσει παιχνίδια το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου δηλαδή στις 28 και 29 του μήνα. Από εκεί και πέρα με 21 ομάδες θα πραγματοποιηθεί φέτος το κύπελλο Κυκλάδων, αφού αυτές είναι που δήλωσαν συμμετοχή. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως υπάρχουν νησιά που δεν είναι υποχρεωτική του η συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Ταυτόχρονα στην φετινή διοργάνωση θα κάνει μετά από χρόνια την εμφάνισή της τη Ελλάς Σύρου, που μετά τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης του ομίλους στην Β’ κατηγορία, θα προσπαθήσει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται και στον θεσμό του κυπέλλου. Όπως συνέβη και πέρσι στο κύπελλο Κυκλάδων θα πάρουν μέρος τόσο η Θύελλα Καμαρίου όσο ο Πανθηραϊκός και η Άνω Μερά. Ομάδες που θα αγωνισθούν στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορία.  

Οι ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή είναι:

Σύρος: Αίαντας Σύρου, Ελλάς Σύρου, ΑΟ Σύρου, ΑΟ Πάγου.

Τήνος: ΠΑΣ Τήνου

Πάρος: Αστέρας Μαρμάρων, ΑΜΕΣ Νηρέας, Μαρπησσαίκός, ΑΟ Πάρου.

Σίφνος: Πανσιφναϊκός

Σέριφος: ΑΟ Σερίφου

Νάξος: ΑΜΣ Φιλωτίου, Αστέρας Τραγαίας, ΠΑΣ Νάξου, Πανναξιακός

Σαντορίνη: Θύελλα Καμαρίου, Πανθηραϊκός, ΑΟ Καρτεράδου, ΑΟ Πύργου

Μύκονος: ΑΟ Μυκόνου, ΑΣ Άνω Μεράς

 

 

Έτσι θα παίξουν

Η ΕΠΣ Κυκλάδων θέλοντας αρχικά να μειώσει τα έξοδα των ομάδων με μακρινές μετακινήσεις, θα διεξάγει την κλήρωση σύμφωνα με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια. Στην 1η φάση οι 21 ομάδες θα χωριστούν σε 2 γκρουπ όπως αναφέρουμε παραπάνω με βάσει τα γεωγραφικά τους κριτήρια. Θα διεξαχθούν 5 αναμετρήσεις και οι υπόλοιπες ομάδες θα προκριθούν στην επόμενη φάση με χωρίς αγώνα.

Στη δεύτερη φάση οι 11 ομάδες που πέρασαν χωρίς αγώνα, αλλά και οι πέντε μετά την πρώτη φάση θα μπουν στην κληρωτίδα. Και στην φάση αυτή θα υπάρξουν γεωγραφικά κριτήρια και οι ομάδες θα χωριστούν με τον τρόπο αυτόν. Στα προημιτελικά (φάση των οκτώ) η ΕΠΣ Κυκλάδων θα προχωρήσει στην κλήρωση των ζευγαριών με βάση τα γεωγραφικά τους κριτήρια, δηλαδή οι ομάδες από τα νησιά Σύρο, Τήνου, Μυκόνου θα μπουν στην ίδια κληρωτίδα, σε αντίθεση με αυτά από την Νάξο, την Πάρο και την Σαντορίνη. Στην ημιτελική φάση δεν θα υπάρξουν γεωγραφικά κριτήρια και οι τέσσερις ομάδες θα μπουν στην ίδια κληρωτίδα.

 

 

Πρόγραμμα

Τα ζευγάρια των αντιπάλων Ομάδων θα βγουν μετά από δημόσια κλήρωση.

Για κάθε αγωνιστική θα διενεργείται ξεχωριστή κλήρωση, με τις Ομάδες που θα έχουν προκριθεί.

Οι Γηπεδούχες Ομάδες θα προκύπτουν από την κλήρωση και θα είναι οι πρώτες από τα ζευγάρια, που θα βγουν από την κληρωτίδα.

Η ημέρα και η ώρα έναρξης των αγώνων θα ορίζονται ξεχωριστά, ανά αγωνιστική, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό μας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα διεξάγεται αγώνας Κυπέλλου αν οι διαγωνιζόμενες Ομάδες δεν έχουν ειδοποιηθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα.

Η ΕΠΣΚ μπορεί, για συγκοινωνιακούς και οικονομικούς λόγους, να χωρίζει τις Ομάδες, μέχρι την ημιτελική φάση, σε υποομίλους, για να αποφεύγονται οι μακρινές, πολυήμερες και πολυδάπανες μετακινήσεις.

 

Ποδοσφαιριστές

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε αγώνα χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Επιτρέπεται η αναγραφή στο ΦΑ και η χρησιμοποίηση έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις Ελληνικές Εθνικές Ομάδες. Δηλαδή πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναγράφονται στο ΦΑ και να συμμετέχουν σε κάθε Ομάδα τουλάχιστον επτά (7) ποδοσφαιριστές, με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας.

 

Τρόπος τέλεσης των αγώνων

Οι αγώνες διεξάγονται με το σύστημα απλών συναντήσεων αποκλεισμού. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 20 ΚΑΠ.

 

Τήρηση τάξης

Τα Γηπεδούχα Σωματεία πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και καταστολής πράξεων που δυσφημούν το άθλημα ή διεγείρουν το φίλαθλο κοινό και είναι υπεύθυνα για κάθε αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών, των αξιωματούχων και των οπαδών τους. Σε περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων ή πράξεων, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω και από τα πρόσωπα που προαναφέραμε, επιβάλλονται, από την Πειθαρχική Επιτροπή, οι προβλεπόμενες κυρώσεις, του Πειθαρχικού Κώδικα.   

 

Κυπελλούχος - Έπαθλα Κυπέλλου 

Η Κυπελλούχος ομάδα της Ε.Π.Σ.Κ. 2019-2020 θα συμμετέχει υποχρεωτικά στο Κύπελλο Ελλάδας που διοργανώνει η Ε.Π.Ο. ή οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο, την επόμενη χρονιά 2020-2021.

Στην Κυπελλούχο Ομάδα θα απονεμηθεί Κύπελλο και μετάλλια χρυσής απόχρωσης, για τους Ποδοσφαιριστές και τον Προπονητή της. Επίσης Κύπελλο και μετάλλια αργυρής απόχρωσης θα απονεμηθούν στην φιναλίστ του Τελικού.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές που πήραν μέρος στον Τελικό αγώνα, καθώς και οι αναπληρωματικοί, οφείλουν να προσέλθουν και να παραλάβουν τα έπαθλα και τα μετάλλια, σύμφωνα με το τελετουργικό της ΕΠΣΚ.

Οι ποδοσφαιριστές που δεν πειθαρχούν σ’ αυτή τους την υποχρέωση, τιμωρούνται με ποινή δύο (2) αγωνιστικών ημερών πρωταθλήματος και χρηματική ποινή διακοσίων ευρώ (200) €. Εφ’ όσον αποδειχθεί υπαιτιότητα του Σωματείου και της Διοίκησης, αυτό τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα πρωταθλήματος, στο οποίο δικαιούται να μετέχει, της επόμενης περιόδου και του επιβάλλεται χρηματική ποινή  1000 ευρώ.

 

Μη κάθοδος Ομάδας σε αγώνα

Σε περίπτωση μη καθόδου αδικαιολόγητα Ομάδας σε αγώνα, εκτός των προβλεπόμενων ποινών στον ΚΑΠ και τον Πειθαρχικό Κώδικα, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1000 €. Το 50% αυτού του ποσού πιστώνεται, στο τέλος της περιόδου, στην αντίπαλη Ομάδα εφ’ όσον αυτή είχε κατέλθει κανονικά σε όλους τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου και το 50% πιστώνεται στο Ταμείο Αρωγής . Επί πλέον εάν η Ομάδα, που δεν κατήλθε αδικαιολόγητα να αγωνιστεί, δεν ενημερώσει εγγράφως την ΕΠΣΚ, τουλάχιστον 48 ώρες πριν τον αγώνα, θα της χρεωθούν τα έξοδα Διαιτησίας και 100 €, στην αντίπαλη Ομάδα, αν αυτή είναι Γηπεδούχος.

Εάν ο αγώνας είναι ο Τελικός, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 21 ΚΑΠ και του 14 του Πειθαρχικού Κώδικα.

Εάν η υπόχρεη Ομάδα δεν τακτοποιήσει την οφειλή της, εντός δέκα ημερών, δεν θα ορίζονται αγώνες της, μέχρι την συμμόρφωση της, με τις ανάλογες επιπτώσεις.