Για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου

  • Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020 - 06:26

Σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις οικείες επαγγελματικές Οργανώσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων έστειλε ο ΣΗΠΕ τις θέσεις του για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου. Θέσεις αρχών, που δεν εξαντλούνται στην αναγκαία αναπλήρωση των απωλειών με την επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους λόγω της μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά συνιστούν και θεμελιώδη προϋπόθεση για την συγκρότηση Μητρώου.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΣΗΠΕ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την σύσκεψη με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Στ. Πέτσα. Συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κιναλλ, ΚΚΕ, Μέρα 25.

Οι θέσεις του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων  για το πρόγραμμα ενίσχυσης συνοψίζονται:

Το Πρόγραμμα για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου υπήρξε το αντικείμενο πανελλαδικής διαμαρτυρίας, τον Απρίλιο του 2019,  για την αναπλήρωση των πόρων που χάθηκαν από τις επιχειρήσεις Τύπου εξαιτίας της πιο πρόσφατης μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων, με την επίκληση μνημονιακών δεσμεύσεων.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) αναφέρεται σε Πρόγραμμα με βάθος τουλάχιστον τετραετίας και όχι σε εφάπαξ ενίσχυση.

Ο ΣΗΠΕ χαιρέτισε την σύνδεση του Προγράμματος με την εξασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, θέση που συνιστά τομή με εκείνες των εργαζομένων. Έτσι αποτυπώνονται και οι διαστάσεις της αγοράς εργασίας στον χώρο, προϋπόθεση και αντικειμενική βάση για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων του οικείου Μητρώου.

Με τεκμήριο τη βεβαίωση από τον ασφαλιστικό Φορέα κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) για κάθε έναν εκ των εργαζομένων, αντικειμενικοποιείται η διαδικασία μη επιδεχόμενη άλλες ερμηνείες.

Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους απαιτείται η ισχύς ξεχωριστής Υπουργικής Απόφασης για τις επιχειρήσεις περιφερειακού Τύπου, για το Πρόγραμμα 2019-2023 υπέρ των οποίων ματαιώθηκε αιφνιδίως και αδικαιολόγητα λίγο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους και ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γ.Γ.Ε.&Ε. όφειλαν να ξεκινήσουν την εφαρμογή της πρώτης του χρονιάς από τον Ιούλιο του 2019.

Να υπενθυμιστεί ότι όλων αυτών είχε προηγηθεί αποστολή επιστολής του ΣΗΠΕ προς τον υφ. στον Πρωθυπουργό, Στ. Πέτσα, η οποία ανέφερε:

«Κύριε υπουργέ,

Παρά τις κατά καιρούς και τις δικές σας διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση της κανονικότητας τουλάχιστον όσον αφορά στις σχέσεις των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου με τις Υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης, στις οποίες έχουν περιέλθει οι αρμοδιότητες που μας αφορούν, η υποχρέωσή σας αυτή εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Η εκκρεμότητα αυτή παρατείνει το καθεστώς αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, με βαθύτερες συνέπειες και επιπτώσεις στην οικονομία των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου, βεβαίως και στον δημόσιο λόγο.

Ο λόγος γίνεται για την σύνταξη του Μητρώου του ν.3548/2007, από το οποίο απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις των επιχειρήσεων Τύπου και περιβάλλεται ετησίως τον τύπο της υπουργικής απόφασης. Το εύλογο των παρατηρήσεων μας αναδύεται από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία σταμάτησε με υπαιτιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί, δυο χρόνια τώρα και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2017 (ΦΕΚ 2824). Δυο εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2019 εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Η εκκρεμότητα αυτή παρασύρει και την υποχρέωση της Δ/νσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, όπως ακριβώς προβλέπεται στην από 6 Μαΐου 2019, ΚΥΑ. Σύμφωνα με αυτήν, η ενίσχυση για το πρώτο έτος του Προγράμματος θα έπρεπε να είχε καταβληθεί από τον Ιούλιο του 2019.

Υπενθυμίζεται η εκτόξευση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου ως αποτέλεσμα δημοσιονομικού χαρακτήρα εφαρμογών με την επίκληση μνημονιακών υποχρεώσεων, που άλλαξαν επί τα χείρω και δραματικά την οικονομική ισορροπία των επιχειρήσεων Τύπου. Κατάσταση εξουθενωτική εάν αναλογιστείτε ότι οι αυξήσεις αυτές συνδυάστηκαν με τις άλλες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις υποχρεώσεις της μετάβασης των επιχειρήσεων Τύπου στη ψηφιακή εποχή, υπ' αυτές της συνθήκες.

Τούτων δοθέντων, ζητάμε την έγκριση του Μητρώου, την έναρξη του Προγράμματος ενίσχυσης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την καταβολή του επιδόματος ενίσχυσης έως το τέλος του έτους. Ακόμα, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για τη συνέχιση του συντεταγμένου διαλόγου για το απαιτούμενο, σύγχρονο πλαίσιο βιώσιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης στη Χώρα και ειδικότερα την ελληνική περιφέρεια».

Ετικέτες: