Ο Δήμος Αντιπάρου, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ξεκινούν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων

Εναρμόνιση με το ΠΕΣΔΑ

  • Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2020 - 06:17

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων έργων, όσον αφορά στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, συνάπτουν ο Δήμος Αντιπάρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τη συμβολή της Περιφέρειας, με στόχο την εκπόνηση µελέτης κατασκευής πράσινου σηµείου, ΣΜΑ και ΣΜΑΥ και εγκαταστάσεων κοµποστοποίησης, την κατασκευή Πράσινου Σηµείου στην Αντίπαρο, την κατασκευή ΣΜΑ και ΣΜΑΥ, την προμήθεια και εγκατάσταση µονάδας µηχανικής κοµποστοποίησης εκτιµώµενης δυναµικότητας 88 tn, την προµήθεια εξοπλισµού συλλογής βιοααποβλήτων και κάδων οικιακής κοµποστοποίησης και τη σύνδεση µε δίκτυο ηλεκτροδότησης, εξασφαλίζει ο Δήμος Αντιπάρου, με την προγραμματική σύμβαση, την οποία συνυπογράφουν οι δύο φορείς.

Τέσσερα ρεύματα συλλογής

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αντιπάρου, την εισήγηση ανέλαβε ο Δήμαρχος, ο οποίος έθεσε υπόψη των δηµοτικών συµβούλων την εισήγηση του Επάρχου Πάρου κ Μπιζά προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συµβουλίου, με την οποία ενημερώνει για το αίτημα του Δήμου Αντιπάρου προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» Άξονας Προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής», µε τίτλο «∆ράσεις εφαρµογής Περιφερειακού Σχεδίου ∆ιαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣ∆Α) στα µικρά νησιά».

Αιτία σύναψης αυτής της Προγραµµατικής Σύµβασης είναι ότι ο ∆ήµος Αντιπάρου (κύριος του έργου) δεν διαθέτει επάρκεια τεχνικής και οικονοµικής υπηρεσίας να αναλάβει ο ίδιος το έργο «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δήμου Αντιπάρου», ενώ η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονοµικές υπηρεσίες, αποφαινόµενα όργανα, στελέχωση κ.λ.π.) για την υλοποίηση του.

Ο Δήμαρχος τόνισε, πως η υλοποίηση της προτεινόµενης πράξης, είναι πολύ σηµαντική για το ∆. Αντιπάρου, µιας και στοχεύει στην εφαρµογή συστήµατος χωριστής συλλογής τεσσάρων ρευµάτων (χαρτί/χαρτόνι – πλαστικά – µέταλλα και οργανικά), µε σκοπό την εκτροπή τους από την τελική διάθεση. Με τη µέθοδο αυτή ικανοποιούνται οι στόχοι του ΠΕΣ∆Α Ν. Αιγαίου, όπως αυτοί τίθενται στην κείµενη ευρωπαϊκή και ελληνική νοµοθεσία.

Αρμοδιότητες του φορέα υλοποίησης

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύµβασης, ο Φορέας Υλοποίησης αναλαµβάνει την άσκηση για λογαριασµό του Κυρίου του Έργου της αρµοδιότητας να λειτουργήσει ως δικαιούχος του Έργου έναντι της αρµόδιας ∆ιαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Νότιο Αιγαίο» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Φορέας Υλοποίησης, στις περιπτώσεις δηµοσίων συµβάσεων τεχνικών έργων και µελετών, δια των αρµοδίων οργάνων και του προσωπικού του, ασκεί όλα τα καθήκοντα της Προϊσταµένης Αρχής και της ∆ιευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη νοµοθεσία περί ∆ηµοσίων Έργων. ∆ιευκρινίζεται ρητά στην περίπτωση αυτή ότι οι ανάδοχοι των τεχνικών έργων εκτελούν το έργο για λογαριασµό του Κυρίου του Έργου και ότι ο Φορέας Υλοποίησης ασκεί για λογαριασµό του Κυρίου του Έργου την αρµοδιότητα του δικαιούχου και της Αναθέτουσας αρχής.

Χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τη σύμβαση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως φορέας υλοποίησης, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, να συνεργαστεί µε τον Κύριο του Έργου για τη σύνταξη του Τεχνικού ∆ελτίου Πράξης και την υποβολή του στην αρµόδια Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του Ε.Π. και να προβαίνει στις απαιτούµενες τροποποιήσεις του Τεχνικού ∆ελτίου Πράξης και στη σύνταξη των Τεχνικών ∆ελτίων Υποέργων, να καταρτίζει τα τεύχη διακήρυξης των διαγωνισµών, να διενεργεί τους διαγωνισµούς, την αξιολόγηση των προσφορών και την υπογραφή των σχετικών συµβάσεων, σύµφωνα µε τη σχετική νοµοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του και να εξασφαλίσει τη χρηµατοδότηση του Έργου µεριµνώντας για την εγγραφή του σε συλλογική απόφαση χρηµατοδότησης και για την απρόσκοπτη κατανοµή των πιστώσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισµός για την εκτέλεση του Έργου της προγραµµατικής σύµβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.110.000 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α., εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων. Το έργο θα χρηµατοδοτηθεί από το Π.∆.Ε., µετά από την εγγραφή του σε Συλλογική Απόφαση, έπειτα από την ένταξή του σε Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Περιόδου 2014-2020.

Παράλληλα, το προβλεπόµενο χρονοδιάγραµµα εκτέλεσης της σύµβασης έχει ως εξής:

  • Για την ολοκλήρωση της εκπόνησης και των έλεγχο της Τεχνικής Μελέτης και των Τευχών ∆ηµοπράτησης και λήψη των αδειοδοτήσεων 14 µήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

  • Για την δηµοπράτηση και υπογραφή των συµβάσεων 20 µήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

  • Για την υλοποίηση της κατασκευής του έργου και των προµηθειών 32 µήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

  • Για την οριστική παραλαβή του έργου 53 µήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Τέλος στο πλαίσιο της σύμβασης, συγκροτείται επίσης Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από ένα εκπρόσωπο του Φορέα Υλοποίησης, ήτοι της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, που ορίζεται µε τον αναπληρωτή του, µε απόφαση του Περιφερειάρχη, έναν εκπρόσωπο του Κυρίου του Έργου, ήτοι του ∆ήµου Αντιπάρου, ο οποίος ορίζεται µε τον αναπληρωτή του από τον ∆ήµαρχο και έναν εκπρόσωπο του Φορέα Λειτουργίας, ήτοι τον Σύνδεσµο ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου Αντιπάρου (ΣΥ.∆Ι.Σ.Α.Π.Α.). Αντικείµενο της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ο συντονισµός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας προγραµµατικής σύµβασης.