Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Το χρονικό μιας ιλιγγιώδους αναδίπλωσης;

Ένα παράδειγμα της σχέσης της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου με την χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» στα νησιά μας
  • Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2020 - 20:38

Α. Την 7η Απριλίου 2020 η Γ. Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ ζητά από όλα τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες να παγώσουν όλες οι ενέργειες για το υπόλοιπα ποσά της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 για τα ΠΕΠ και τα Τομεακά Προγράμματα, ύψους 8 δις ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών αποφάσισε την τροποποίηση των κανονισμών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εναπομείναντα κονδύλια στη μάχη κατά της πανδημίας. Καλούνταν δε οι Περιφέρειες να στείλουν κατάλογο εντός 3 ημερών με τα έργα που θα ήθελαν να συνεχίσουν και υπάρχουν “επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους [Νέες εξειδικεύσεις, προσκλήσεις, κ.τ.λ.], θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη."

Β. Την 8η Απριλίου 2020 το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εκδίδει Δελτίο Τύπου όπου αναφέρει επί λέξει «Από σήμερα, 8 Απριλίου 2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ρίχνει στη μάχη για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020».

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης μιλά όμως για

1. Οριζόντια ανακατανομή των πόρων, δηλαδή σε όλη την Ελλάδα

2. Αξιοποίηση για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του Covid-19, πάλι σε όλη την Ελλάδα.

Πουθενά δεν αναφέρονταν ότι η μεταφορά των πόρων γίνεται στον τομέα της υγείας ανά Περιφέρεια ούτε ότι θα παρέμεναν τα κονδύλια στα νησιά, όπως περήφανα υπονοεί το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=11662

Γ. Την 10η Απριλίου συνεδριάζει η Ένωση Περιφερειών και καταγγέλλει «κομψά» τη φιλική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, με τα εξής: «Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη διαδικασία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην ουσία «παγώνει» την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των Προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα. Ενώ και σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου».

Δ. Την 12η και 13η Απριλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες και το ίδιο κάνουν περιφερειακές παρατάξεις. Διάφορα δημοσιεύματα φέρνουν στην δημοσιότητα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Ε. Την 15η Απριλίου, πραγματοποιείται σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας και τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και τους Υφυπουργούς Δημοσιονομικής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Αποφασίστηκε ομόφωνα να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών. https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou/1283-synexizetai-aproskopt...

Ζ. Την 16η Απριλίου, νέο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε (σ.σ. εννοεί της ΕΝΠΕ με τους Υπουργούς) με στόχο τον συντονισμό σε οικονομικό επίπεδο, αφού μετά την αγωνία για τη δημόσια υγεία, που προηγείται όλων, υπάρχει η αγωνία για την ελληνική οικονομία, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί χώρος στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και αφορούν την στήριξη εποχικά απασχολούμενων, το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, την επιδοτούμενη κατάρτιση ελεύθερων επαγγελματιών, το επίδομα σε μακροχρόνια άνεργους και άλλα.» http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=11677

Ζητήματα στα οποία η «κοινή γνώμη» δεν υπήρχε λόγος να λάβει γνώση, κατά το δόγμα της Περιφερειακής Αρχής:

1. Κινδύνευαν έργα που ενώ είχαν ενταχθεί, δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν, και θα απεντάσσονταν. Ποια και πόσα ήταν αυτά; Τι ύψους προϋπολογισμός θα χάνονταν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τις Κυκλάδες;

2. Ποια έργα προέκρινε η περιφερειακή Αρχή και βρίσκονταν στον κατάλογο που όφειλε να αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης με καταληκτική ημερομηνία την 10η /04/2020; Με ποια κριτήρια εντάχθηκαν έργα σε αυτόν τον κατάλογο; Έστειλε τελικά πίνακα; Μόνο το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο την ενδιαφέρει;

3. Θα υπάρξει ενημέρωση για τα LEADER στις Κυκλάδες, όπου έχουμε μεγάλο αποθεματικό, λόγω τραγικής καθυστέρησης στην υλοποίηση του; Έχουν εκδοθεί μόνο 2 προσκλήσεις για δυνητικούς δικαιούχους ιδιώτες και δημοσίους φορείς όλη την περίοδο 2014-2020.

Συμπεράσματα:

1. Οι πολίτες ποτέ δε θα μάθαιναν για την απώλεια αναπτυξιακών πόρων για τις Κυκλάδες σε όλους τους τομείς: δημόσιες υποδομές όπως κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, διαχείριση απορριμμάτων, κτλ. Με κάποιο κόλπο, το Γραφείο Τύπου θα το κάλυπτε με ζέση ώστε να φανεί ότι όλα γίνονται για τον «πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊο!

2. Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στην απαίτησή της να έχει κεντρικά λόγο για το ποια έργα θα έμεναν στα ΠΕΠ της χώρας, ώστε να κρατάει όμηρους της τους Δήμους της χώρας, θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων αν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η ομογάλακτη με την κυβέρνηση Περιφερειακή Αρχή αποσιώπησε τα γεγονότα με ευρηματικό τρόπο!

3. Δυστυχώς για το Γραφείο Τύπου της ΠΝΑΙ υπάρχουν και άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας και ενημέρωσης με τα τεκταινόμενα. Είναι προφανές ότι το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας βγήκε για να καλύψει τις υπέρογκες επικοινωνιακές δαπάνες των 4 και πλέον εκατομμυρίων της Περιφερειακής Αρχής, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για να φανεί ότι γίνονται δράσεις για την υγεία στα νησιά μας.

4. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου οφείλουν να διασφαλίσουν νέους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία και άλλες πηγές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της και όχι να παγώνει τον μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι πολίτες των Κυκλάδων χρειάζονται θεσμική, ποιοτική και τεκμηριωμένη ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουν αν οι εκλεγμένοι τους εκπρόσωποι διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ενημέρωσης ώστε να γνωρίζουν ποιοι και γιατί βάζουν το κομματικό συμφέρον και την πολιτική τους καριέρα πάνω από το καθήκον τους, δηλαδή για να προασπιστούν αυτούς που τους εξέλεξαν. Οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν πού και με ποιες διαδικασίες πηγαίνει το δημόσιο χρήμα.