Τους κλείνουν μετά τις 12 «βροχή» αντιδράσεων επαγγελματιών
- Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2020 - 06:25
Διονύσης Βοργιάς
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους επαγγελματίες της Εστίασης στην Κομοτηνή, η είδηση -που εξαγγέλθηκε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα- ότι από 11 Αυγούστου οφείλουν να μη λειτουργούν τα καταστήματά τους από τις 12 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, για υγειονομικούς λόγους.
Το μέτρο πράγματι ίσχυσε στο ακέραιο από 11/08 στις Περιφέρειες ΑΜΘ και Κρήτης στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, και στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Πριν μερικά εικοσιτετράωρα στην απαγόρευση εντάχθηκαν και τα καταστήματα στην Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιλογή έγινε για λόγους επιδημιολογικής φόρτισης, ωστόσο από την πρώτη στιγμή οι επαγγελματίες της Ροδόπης αντέκρουσαν τα εξής:
Πώς επελέγη μεν η Κομοτηνή κι όχι όλα τα νησιά των Κυκλάδων όπου παρατηρείται συνωστισμός ή και (αρχικά) τα καταστήματα της Αττικής;
Πώς επελέγη συνολικά η Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα μέτρα αφορούσαν μόνο σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες;
Ενστάσεις υπήρξαν και στο υγειονομικό σκέλος της απόφασης, καθώς -ενώ στα καταστήματα τηρούνται μία σειρά από μέτρα (με πιο πρόσφατο αυτό της απαγόρευσης όρθιων πελατών)- στους λοιπούς χώρους συνάθροισης (πλατείες, πάρκα, κλπ) δεν τηρείται κανένα μέτρο.
Η πρώτη καμπάνα
Η πρώτη καμπάνα «έπεσε» την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου. Αποδέκτης της, επαγγελματίας της Κομοτηνής που φέρεται να λειτουργούσε το κατάστημά του μετά τα μεσάνυχτα, με τον ίδιο ωστόσο να ισχυρίζεται με ανάρτησή του τα κάτωθι: «Έλεγχος της Αστυνομίας χθες στις 12:10 το βράδυ (κατόπιν καταγγελίας) διαπίστωση της Αστυνομίας... το κατάστημα κλειστό (Αλλά βρίσκονται πελάτες στον εξωτερικό χώρο περίπου 22 μετρώντας και εμάς και τους εργαζόμενους που είχαν σχολάσει και απλά ξεκουράζονταν) Μάλιστα... και τώρα? 10.000€ πρόστιμο και 3 μέρες κλειστά... Ευχαριστούμε. Καληνύχτα σας. Τί να πω... Ξανά κοντά σας το Σάββατο 15 Αυγούστου την ημέρα της Παναγίας. Χρόνια πολλά σε όλους και... καλή λευτεριά!».
Οι επαγγελματίες αντιδρούν
Από την πρώτη στιγμή οι επαγγελματίες της Κομοτηνής αντέδρασαν στις εξελίξεις μέσω των εκπροσώπων τους.
«Η εστίαση ο μόνιμος ένοχος ό, τι κι αν πλήττει την χώρα και την κοινωνία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης, κατηγορώντας ότι «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης βάζουν ταφόπλακα στον κλάδο, μετά από 10 χρόνια κρίσης, συσσωρευμένων χρεών και ένα τρίμηνο κλεισίματος των καταστημάτων μας. Η βοήθεια του κράτους στον κλάδο μας είναι ανύπαρκτη, απλά για τα μάτια του κόσμου». Ο επαγγελματίας κατηγορεί ότι ενώ η κίνηση πληθυσμών -και ο συνωστισμός- παρατηρείται σε μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλού, η κυβέρνηση «τιμωρεί» την εστίαση, εξαιτίας της συμπεριφοράς «ορισμένων συναδέλφων μας σε τουριστικά μέρη που ήταν η εξαίρεση του κανόνα». Μάλιστα, ο κος Θυμικιώτης αντέτεινε την εικόνα σε πάρκα και πλατείες, όπου παρατηρείται συνωστισμός.
Στα μέτρα αντέδρασε κι ο πρόεδρος Ζυθεστιατόρων και ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, μεταφέροντας τα τέσσερα ερωτηματικά του: «Ποιά είναι τα πραγματικά επιδημιολογικά κριτήρια για τη Ροδόπη; Γιατί δεν έγινε επιλογή ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο όπως στην υπόλοιπη χώρα αλλά ως σύνολο Περιφέρειας; Ποιό είναι το όφελος επιδημιολογικά με κλειστά καταστήματα από τις 00:00 έως 07:00; Ποιά τα μέτρα στήριξης των εν λόγω επιχειρήσεων;».
«Τα μέτρα για την εστίαση στην Ροδόπη είναι αδικαιολόγητα», πρόσθεσε από θέσης του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, συμφωνώντας εν πολλοίς με τα επιχειρήματα Βαφειάδη και κάνοντας λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και «άδικες επιλογές». «Το ‘μάρμαρο’ για μία ακόμη φορά καλείται να το πληρώσει η εστίαση, χωρίς όμως να γίνεται κατανοητή η αποτελεσματικότητα τέτοιων αποφάσεων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε.
Υπάκουη η Περιφέρεια ΑΜΘ
Υπάκουη και δίχως υψηλές αντιδράσεις, δέχθηκε τα μέτρα η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τουλάχιστον ‘χλιαρή’ ήταν η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος φάνηκε να αποδέχεται την απόφαση της κυβέρνησης - προτάσσοντας τα υγειονομικά χαρακτηριστικά αυτής- και έστρεψε το βλέμμα του στο τι μέλλει γενέσθαι και τι έχει προγραμματίσει η ΠΑΜΘ για να ανακουφίσει τους επαγγελματίες:
«[…] Εμείς ως Περιφέρεια ενεργοποιηθήκαμε άμεσα στην κατεύθυνση τόνωσης του οικονομικού κλίματος, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 25-30εκ. ευρώ, μέσω του οποίου στοχεύει να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της, καλύπτοντας από λειτουργικές δαπάνες μέχρι μικρά επενδυτικά σχέδια στηρίζοντας εργαζομένους αλλά και ανέργους. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για να τα καταφέρουμε».
(Ξανα)φωνάζει η Αντιπολίτευση
Απεναντίας, τίποτα θετικό στις εξελίξεις δεν βλέπουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ, που συνυπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μέτρα σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο».
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση - διαβούλευση με την Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς και τους λοιπούς φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Αρνήθηκε επίσης να διαβουλευθεί με τα Επιμελητήρια και τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οφείλει η Κυβέρνηση να ενημερώσει την τοπική Κοινωνία για τα στοιχεία που την ώθησαν σ’ αυτήν την επιλογή. Επίσης, για ποιόν λόγο τέθηκαν οριζόντια μέτρα ενώ υπάρχει διαφορετικός αριθμός κρουσμάτων ανά νομό και περιοχή».
Οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν στον αστερισμό των νυχτερινών λουκέτων και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, διερωτώμενοι «τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν ή θα δουλεύουν λιγότερο λόγω της μείωσης των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων; Θα επιδοτηθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις;».
Καθημερινοί έλεγχοι για μάσκες
Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Αυγούστου εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Έτσι και στην Κομοτηνή, η ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές Αυγούστου κάνει ελέγχους και επιβάλει πρόστιμα. Μάλιστα, το πρώτο τριήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων (Σάββατο - Δευτέρα 2 -4/8) η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε 10 πρόστιμα στη Ροδόπη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ». Έκτοτε, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα συνεχίζονται, με μικρότερους αριθμούς βεβαιωμένων παραβάσεων, λόγω της συμμόρφωσης των πολιτών.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, πανελλαδικά, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.542 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 5.534 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 8 των 300 ευρώ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εστίαση Κομοτηνής: Λιγότεροι εργαζόμενοι, μειωμένοι τζίροι
9 Σεπ. 2020 - 6:26 - Κόντρα στον covid προσπαθούν να μείνουν όρθιοι οι έμποροι της Κομοτηνής
31 Αυγ. 2020 - 6:27 - ΕΣΠΑ-Νέα προγράμματα για επιχειρήσεις που δημιουργούν επενδυτικό περιβάλλον
25 Ιαν. 2025 - 11:18 - Υπουργείο Τουρισμού: Έρχεται φθηνότερη χρηματοδότηση για "πράσινα" ξενοδοχεία
23 Ιαν. 2025 - 9:09 - ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα €200 εκατ. με επιδότηση έως και 50% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
21 Ιαν. 2025 - 12:09