Επιμορφωτικό σεμινάριο για γονείς από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning

Εργαλεία και συμβουλές για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητά μας και μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η ομάδα «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με  την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning ετοίμασε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για γονείς με θέμα "Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σχολείο: Εργαλεία - Συμβουλές - Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών".

Ειδικότερο, το σεμινάριο περιλαμβάνει: Χρήσιμες συμβουλές για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών τους, Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας σύγχρονης εκπαίδευσης που προτείνει το ΥΠΑΙΘ, τη WebEx, Οδηγίες χρήσης των ασύγχρονων πλατφορμών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προτείνει το ΥΠΑΙΘ, τις «e-class» και «e-me», Περιγραφή του εθνικού αποθετηρίου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού «Φωτόδενδρο», τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, Οδηγίες χρήσης για άλλες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν κάποια σχολεία.

Στο μήνυμά της, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου σημειώνει πως στόχοι της υπηρεσίας αποτελούν τόσο η προστασία του αγαθού της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, όσο και η συνέχιση παροχής του αγαθού της εκπαίδευσης προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των νησιών.

Δεδομένων των συνθηκών, η αξιοποίηση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που τη γνωρίσαμε, σε κάποιον βαθμό, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης την άνοιξη του 2020, κρίνεται απαραίτητη.  Ωστόσο, απαιτεί διαφορετικό σχεδιασμό και εμπλέκει με συγκεκριμένους τρόπους τους γονείς, τρίτο πόλο, ούτως ή άλλως, της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το παρόν εγχείρημα της Π.Δ.Ε. Νοτίου Αιγαίου υλοποιήθηκε από μια ομάδα στελεχών της εκπαίδευσης, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, πληροφορικών και άλλων και στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία και την επικοινωνία του σχολείου με την οικογένεια, προκειμένου να συνεχιστεί η μαθησιακή πορεία των μαθητών και σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Με το σεμινάριο αυτό, οι γονείς θα ενημερωθούν για τους τρόπους ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών τους  και θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν,  γνωρίζοντας  βασικά στοιχεία και εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο εκπαιδευτικός πληροφορικής Νίκος Τζιμόπουλος.

Συγγραφή και διαμόρφωση επιμορφωτικού υλικού: Γιώργος Αυγέρης, Μαρία Ιωσηφίδου, Θοδωρής Μπούσιου, Άκης Πουλιόπουλος. Επιμέλεια κειμένων: Κωνσταντέλλιας Χάρης (Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων).