Παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Θ. Μενδρινού στην πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου

“Υπερεξουσία” στην Οικονομική Επιτροπή για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Στη λήψη άμεσων αποφάσεων για σοβαρά θέματα που συνοδεύονται και από οικονομικά στοιχεία και δεδομένα προχωρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην οποία εκ του νόμου έχει δοθεί ιδιαίτερη “εξουσία” συγκριτικά πλέον με εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα παραπάνω συμβαίνουν με φόντο τις ρυθμίσεις που υπήρξαν για τους ΟΤΑ και την κυβερνησιμότητά τους, λόγω της διεξαγωγής των τελευταίων εκλογών με την απλή αναλογική, καθώς στους περισσότερους Δήμους της χώρας, οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν διαθέτουν και την πλειοψηφία των μελών εντός των συλλογικών οργάνων (ΔΣ).

Αν και στην περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν συμβαίνει κάτι σχετικό, αφού ο συνδυασμός του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα κέρδισε στην εκλογική διαδικασία από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο, δεν μπορεί να βαδίσει σε άλλη κατεύθυνση και άρα, το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα φαίνεται να αποκτά έναν δεύτερο ρόλο, συγκριτικά με τον “πρωταγωνιστικό” που δόθηκε στην Οικονομική Επιτροπή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα δε, αλλά και εξαιτίας της υποτονικής ατζέντας του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε σε παρέμβαση η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θωμαή Μενδρινού, θίγοντας το γεγονός πως πλέον τα ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου έχει αποδυναμωθεί. Η ίδια ορθώς ανέφερε μάλιστα πως στην Οικονομική Επιτροπή δεν συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, με αποτέλεσμα, να γεννάται το ουσιαστικό ερώτημα “Ποιος χαράσσει πολιτική στον τόπο;”.

Διευκρινίζεται πως στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την πλειοψηφία έχει η παράταξη της Δημοτικής Αρχής, ενώ συμμετέχουν και λιγότερα μέλη της μείζονος μειοψηφίας. Οι δύο παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν εκπροσωπούνται.

Θ. Μενδρινού: Χωρίς οικονομικά στοιχεία το Δημοτικό Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το μέλος της μείζονος μειοψηφίας εξηγώντας πως δεν αντιπολιτεύεται απέναντι στη Δημοτική Αρχή θέλησε να προχωρήσει δημοσίως στη σχετική τοποθέτηση.

“Θέλω να αναφέρω ένα πολύ σημαντικό θέμα χωρίς καμία απολύτως διάθεση αντιπαράθεσης. Αφορά στην υπερεξουσία που έχει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αποτέλεσμα την αποψίλωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου” ανέφερε αρχικά η Θωμαή Μενδρινού, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αντιλαμβανόμαστε όλοι οι Σύμβουλοι τις προθέσεις και ουσιαστικά εκ του νόμου για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ, ωστόσο προσωπικά, δεν συναινώ σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Με φόντο θέματα όπως ενδεικτικά η έγκριση των χριστουγεννιάτικων δράσεων για τη Σύρο, για τις οποίες το οικονομικό κομμάτι αποφασίστηκε μόνον από την Οικονομική Επιτροπή, η ίδια πρόσθεσε, πως, θα ήταν παρόλα αυτά χρήσιμο να ενημερώνονται όλοι οι αιρετοί που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Είχα ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δαπάνες άνω των 5.000 – 7.000 ευρώ – αυτό θα το ορίσετε εσείς – να εγκρίνονται από το Σώμα. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο παραχωρήσεις χώρων και πραγματοποίηση εκδηλώσεων και να μην γνωρίζουν οι σύμβουλοι τις δαπάνες αυτών” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παρακάτω πως στην Οικονομική Επιτροπή δεν έχουν εκπρόσωπο δύο παρατάξεις.

Δεν εκπροσωπείται η ελάσσων μειοψηφία

“Γνωρίζετε πως δεν μετέχουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας και ουσιαστικά τίθεται κι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα” σχολίασε η κ. Μενδρινού, προσθέτοντας τα ακόλουθα: “Ουσιαστικά ποιος χαράζει πολιτική στον Δήμο μας; Η Οικονομική Επιτροπή ή το Δημοτικό Συμβούλιο;”.

Η ίδια θέλησε να καταλήξει στην παρέμβασή της, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε τους προβληματισμούς της, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν συναινώ σε αυτήν την αποδυνάμωση του Δημοτικού Συμβουλίου κατ΄αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν επτά αιρετοί για τους είκοσι επτά, ακόμη κι αν – και το γνωρίζω – πως ο νόμος τους το επιτρέπει”.

Γ. Κεράνης: Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες για την κυβερνησιμότητα

Τα ισχύοντα σύμφωνα με τη νομοθεσία ανέφερε στην απάντησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος σημείωσε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Οικονομικές Επιτροπές πανελλαδικά υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για να λαμβάνονται αποφάσεις και άρα να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα στους Δήμους.

“Αυτήν την παρατήρηση και ανακοίνωση που έκανε η κ. Μενδρινού τη θεωρώ σωστή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο φαντάζομαι θεωρεί σωστό ότι τα θέματα πρέπει να περνούν από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου” σχολίασε προλογικά ο πρόεδρος, εξηγώντας παρακάτω πως, “Το ότι μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή φαντάζομαι ότι έγινε λόγω της κυβερνησιμότητας. Δηλαδή για να παίρνουν οι Δήμοι τον έλεγχο και την πλειοψηφία και να παίρνουν οι Δήμοι κάποιες αποφάσεις και να υπάρχει κυβερνησιμότητα”.

Ως εκ τούτου, θέλοντας να δώσει μία απάντηση στην πλευρά της μείζονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα στη δημοτική σύμβουλο, Θωμαή Μενδρινού, δήλωσε τα εξής: “Οπότε δεν αντιπολιτεύεστε τον Δήμο αλλά την κυβέρνηση που βγάζει αυτούς τους νόμους και μας αναγκάζει, μας επιβάλλει να περνάμε πολλά θέματα από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής”. Ο κ. Κεράνης έκλεισε την τοποθέτησή του, διευκρινίζοντας τέλος πως, “Εξάλλου τα θέματα αυτά δεν τα εισαγάγει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος αλλά οι Υπηρεσίες. Οπότε οι Υπηρεσίες βλέποντας τον νόμο, όπου είναι αρμοδίως φέρνουν αυτά τα θέματα”.