Ενόχληση των μελών της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις κινήσεις της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με τα ποσά που θα δοθούν στα ερασιτεχνικά σωματεία

Αναστάτωση για τις επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών σχετικά με την οικονομική ενίσχυση αλλά και τη χρήση των δημοτικών γηπέδων με φόντο τις αποφάσεις Αυγενάκη
  • Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 25 Φεβ. 2021 - 17:00

Αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, για το οποίο αν και τους είχε ζητηθεί η θέση τους για το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων, αυτή τελικώς, δεν υιοθετήθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία και την Οικονομική Επιτροπή.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει αν μέλη της επεξεργάζονται την παραίτησή τους, όπως θέλουν πληροφορίες της εφημερίδας.

Ο ίδιος αν και τόνισε πως είναι σαφές ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Οικονομική Επιτροπή, ωστόσο, υπογράμμισε το γεγονός της ενόχλησης της Επιτροπής Αθλητισμού, της οποίας φιλοδοξία ήταν να μην αποτελεί ένα “διακοσμητικό” όργανο στον Δήμο.

Με αφορμή τα παραπάνω κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ώστε να διευκρινισθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των επιχορηγήσεων για τα έτη 2020 και 2021. Επιπλέον, ο ίδιος ρωτήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίες θέλουν σωματεία που δεν είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων να μην μπορούν να επιχορηγηθούν, όπως επίσης να μην μπορούν να κάνουν χρήση των αθλητικών υποδομών του Δήμου.

Αποφάσεις Αυγενάκη και κατευθύνσεις προς τους Δήμους

Ειδικότερα, με τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισμού, πλέον ισχύουν τα εξής: “Α. • Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Η παρούσα ισχύει έως τις 30/06/2021. Β. Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ έξι (6) μήνες μετά από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Για τις ανωτέρω αποφάσεις, διευκρινίστηκαν επιπλέον τα εξής τέλος του περασμένου έτους: “Οι επιχορηγήσεις από τους Δήμους σε ερασιτεχνικά σωματεία για τα έξοδα μετακίνησής τους, έρχονται σε συνέχεια μιας δέσμης μέτρων που -ενδεικτικά- αφορά στο αφορολόγητο 20% στις δωρεές και χορηγίες από 01/01/2020, στην ένταξη όλης της αθλητικής οικογένειας στην ομπρέλα στήριξης ενάντια στον κορωνοϊό την περασμένη άνοιξη, στην έκτακτη χορήγηση 12 εκατ. ευρώ απευθείας στα σωματεία έπειτα από 12 χρόνια, η οποία θα υλοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες κλπ.

Όσο για την υποχρέωση κατοχής της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να δικαιούται ένα σωματείο να κάνει χρήση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτή εναρμονίζεται με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εποπτευόμενες από ΓΓΑ αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία θεσπίστηκε με τον 4726/2020”.

Γ. Βρούτσης: “Υπήρξε το ερώτημα, “Τί κάνουμε εμείς εδώ;””

Στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Βρούτση, υπήρξαν απαντήσεις εκ μέρους του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα μέλη της Επιτροπής τη στάση της Οικονομικής Υπηρεσίας, να μην διατηρήσει τις προτάσεις τους σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων.

Ειδικότερα, με φόντο τις πρώτες αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις του 2020, οι οποίες είχαν συζητηθεί τον περασμένο Νοέμβρη και επανήλθαν σε πρόσφατη συζήτησή τους, ο ίδιος ανέφερε αρχικά τα εξής: “Στο πλαίσιο των αποφάσεων για τις επιχορηγήσεις από την Οικονομική Υπηρεσία, μας ήρθε ενημέρωση ότι πρέπει σαν Επιτροπή Αθλητισμού να δώσουμε τις προτάσεις μας. Συζητήσαμε η 7μελης Επιτροπή για αρκετές ώρες και δώσαμε τις προτάσεις μας. Ενημερωθήκαμε ότι τις τελικές αποφάσεις της παίρνει η Οικονομική Επιτροπή”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή κι ενέκρινε χρήματα σε κάποιους Συλλόγους, όμως, διαφορετικά ποσά από αυτά που είχαμε συμφωνήσει σαν Επιτροπή Αθλητισμού”.

Ερωτηθείς για το αν ευσταθούν οι πληροφορίες της εφημερίδας, πως αυτός ήταν λόγος για να προκληθούν αναφορές από μέλη σχετικά με ενδεχόμενη παραίτηση σύσσωμης της Επιτροπής, υπήρξε σαφής: “Νιώσαμε άβολα και στην επόμενη συνεδρίασή μας, εκφράσαμε την απογοήτευσή μας έντονα. Δεν υπάρχει παραίτηση εγγράφως, αλλά υπήρξε το ερώτημα, “Τι κάνουμε εμείς εδώ;”” σχολίασε ο κ. Βρούτσης, γνωστοποιώντας πως, πλέον, η Οικονομική Επιτροπή θα ανακοινώσει πότε θα δοθούν οι επιχορηγήσεις.

Ενημέρωση σωματείων για την εγγραφή στο Μητρώο

Επιπλέον, ρωτήθηκε και για την πρόβλεψη Αυγενάκη σχετικά με τη μη χρήση γηπέδων από σωματεία που δεν είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο, γνωστοποιώντας πως η πλευρά του Δήμου ενήργησε άμεσα σε ενημερωτική κατεύθυνση προς τα σωματεία, τους συλλόγους και τις ενώσεις. “Ισχύει. Όταν μας γνωστοποιήθηκε η σχετική ενημέρωση, τότε, προσωπικά την προώθησα στην προϊσταμένη, η οποία με τη σειρά της, πληροφόρησε όλα τα Σωματεία και τους Συλλόγους”. Ως εκ τούτου, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε πως, “Περιμένουμε απάντηση από τους Συλλόγους. Λογικά από μέρα σε ημέρα θα γνωρίζουμε πόσοι είναι στο Μητρώο. Γνωρίζω ότι πολλές Ενώσεις δεν έχουν πρόβλημα αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία”.

Δηλώσεις Γιάννη Πιταούλη

  • Ποια διαδικασία ακολουθείται από τον Δήμο για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων;

“Για τις επιχορηγήσεις που παραδοσιακά δίνει ο Δήμος σε ετήσια βάση, όλα τα τελευταία χρόνια, αυτές κατανέμονταν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και πλέον με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκκίνησε στο τέλος του 2020, ωστόσο, λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού, κατά την εκκαθάριση των δαπανών τέθηκε το ζήτημα, ότι οι εκδηλώσεις που προτείνονταν δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και κατά συνέπεια, επειδή ακριβώς ο Δήμος χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και δαπάνες όχι λειτουργικές, αλλά δαπάνες που πρόκειται να κάνει ένας Σύλλογος μετά από σχετικό αίτημά του, αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο, τα αιτήματα με τον τρόπο που είχαν γίνει, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και αυτό μας δημιούργησε πρόβλημα κατά την εκκαθάριση της δαπάνης.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή τα χρήματα αυτά δεν καταβλήθηκαν μέσα στο 2020, οι κωδικοί που αφορούν τις επιχορηγήσεις προς τα Αθλητικά και τα Πολιτιστικά Σωματεία, στον προϋπολογισμό του 2021 είναι ενισχυμένοι. Ακριβώς επειδή τα συγκεκριμένα χρήματα, δεν δόθηκαν προς τους Συλλόγους και ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2021, έτσι ώστε να εκταμιευθούν φέτος”.

  • Θα γίνει μία καταβολή; Δηλαδή η επιχορήγηση του 2020 θα καταβληθεί ταυτόχρονα με την επιχορήγηση του 2021;

“Επί της ουσίας, ναι. Από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός μας εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ζητηθούν κάποια συμπληρωματικά έγγραφα από τους Συλλόγους και τα Σωματεία, προκειμένου να συμπληρωθούν οι αιτήσεις τους, ώστε να μπορούν να λάβουν την επιχορήγηση ενιαία. Μία καταβολή θα γίνει για το 2021, με βάση τις εκδηλώσεις ή τις δραστηριότητες που θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις υφιστάμενες συνθήκες του κορωνοϊού, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα Σωματεία από τον Δήμο”.

  • Πώς καταλήγετε στο ποσό με το οποίο επιχορηγείται κάθε Σωματείο; Προφανώς υπάρχουν αιτήματα από την πλευρά τους και σας γνωστοποιούν τον προγραμματισμό τους, αλλά το ερώτημα είναι πώς οριστικοποιείται το τελικό ποσό που θα πάρουν; Σε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας, τον Νοέμβριο του 2020, είχαν διαπιστωθεί σημαντικές αποκλίσεις σχετικά με τις κατανομές. Ενδεικτικά ο Σκοπευτικός Όμιλος φαίνεται να λαμβάνει 2.000 ευρώ και άλλες Ακαδημίες ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων 700 ευρώ ή 1.100. Υπάρχει ασάφεια στα κριτήρια.

“Αυτό έχει να κάνει κάθε φορά με την αίτηση που καταθέτει το κάθε Σωματείο για τις εκδηλώσεις ή τις δραστηριότητες που θέλει να πραγματοποιήσει. Προφανώς τα μέλη της κάθε Επιτροπής και του κάθε συλλογικού οργάνου λαμβάνουν υπόψιν και τη συνολική παρουσία ενός Σωματείου κατά τα προηγούμενα χρόνια ή τη γενικότερη δραστηριοποίησή του. Επίσης, όταν υπάρξει ένα νέο Σωματείο κι ενδεχομένως θέλει κάποια ενίσχυση για να κάνει τα πρώτα βήματά του, αντίστοιχα κι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συνεκτιμήσουμε και να λάβουμε υπόψιν μας, προκειμένου να το ενισχύσουμε”.

  • Άρα, δεν υιοθετείτε στην Οικονομική Υπηρεσία, τις προτάσεις της Επιτροπής Αθλητισμού η οποία γνωμοδοτεί σχετικά με τις επιχορηγήσεις; Υπάρχει μία επεξεργασία των προτάσεων όπως γίνεται αντιληπτό;

“Το αποφασιστικό όργανο για το ύψος των επιχορηγήσεων και για τις δράσεις που θα επιχορηγηθούν κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν το δημοτικό συμβούλιο και πλέον είναι η Οικονομική Επιτροπή.

Ενδεχομένως να ήταν παράδοξο να αποφασίσει η Επιτροπή Αθλητισμού, υπό την έννοια ότι ακόμη κι ένας δημοτικός σύμβουλος, όταν συζητείται ένα θέμα και ενδεχομένως να προκύπτει για τον ίδιον ή το Σωματείο που ανήκει κάποιο οικονομικό όφελος ή συμφέρον, ακόμη και ηθικό, έχει υποχρέωση να δηλώνει κώλυμα.

Η Αθλητική και η Πολιτιστική Επιτροπή επειδή αποτελούνται ουσιαστικά από τα αντίστοιχα Σωματεία είναι παράδοξο τα ίδια να αποφασίζουν για την κατανομή τους. Αυτό το αναφέρω χωρίς αιχμή. Είναι όμως ένα γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην απόφαση την οποία λαμβάνουμε”.

  • Σε πόσα Σωματεία θα δοθούν επιχορηγήσεις;

“Αυτό συνδέεται πάντοτε με τα Σωματεία που αιτούνται την επιχορήγηση και τις δράσεις που προτάσσουν. Επί της ουσίας, με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021, πλέον θα ενεργοποιήσουμε ξανά τη διαδικασία. Επίσης, έχουμε σκοπό αυτή η διαδικασία να εκκινεί στις αρχές κάθε έτους, δηλαδή να μην πηγαίνουμε στο τέλος κάθε έτους που δημιουργείται κι ένας μεγάλος φόρτος στην Οικονομική Υπηρεσία.

Θέλουμε στην αρχή κάθε έτους να παρουσιάζει κάθε Σωματείο προτεινόμενες δράσεις κι αντίστοιχα να χρηματοδοτείται για τις δράσεις που θα κάνει την επόμενη χρονιά, ακριβώς όπως ορίζει και ο νόμος. Δηλαδή πάντοτε, η νομοθεσία έλεγε ότι τα Σωματεία χρηματοδοτούνται για δράσεις που πρόκειται να κάνουν, όχι για όσα έχουν ήδη κάνει. Αυτό ενδεχομένως, δημιουργούσε κάποια προβλήματα σε κάποιες δαπάνες που ερχόντουσαν να επιχορηγηθούν, αφού είχαν πραγματοποιηθεί”.

  • Τα ποσά που είχατε αναφέρει τον Νοέμβρη του 2020 είναι τα τελικά ποσά;

“Αυτά τα ποσά είναι τα ποσά που είχε αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο. Πλέον, τα ποσά που εμπεριέχονται στον φετινό προϋπολογισμό, είναι και αυτά που έχουν μεταφερθεί και έχουν ενισχύσει τους κωδικούς.

Το ποσό που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 για τα Αθλητικά Σωματεία ήταν στις 40 χιλ. ευρώ και στα Πολιτιστικά αντίστοιχα 40 χιλ. ευρώ. Τα ποσά που έχουν μεταφερθεί είναι τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν. Ορισμένα είχαν καταβληθεί. Πλέον στους κωδικούς για το 2021 προβλέπονται 60 χιλ. ευρώ για τα Αθλητικά Σωματεία και ίδιο ποσό για τα Πολιτιστικά Σωματεία.

Η κατανομή θα γίνει μία φορά και ενιαία θα τρέξει η διαδικασία”.

  • Πότε θα γίνουν οι καταβολές των επιχορηγήσεων;

“Από τη στιγμή που πήραμε την έγκριση του προϋπολογισμού την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε δει ξανά τη διαδικασία έτσι ώστε να μην προκύψουν οι ίδιοι προβληματισμοί που τέθηκαν κατά την προηγούμενη φορά. Υπολογίζουμε ότι ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εκκινήσει η διαδικασία. Και οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα έρθουν σε επαφή με τα Σωματεία για να υπάρξει καταγραφή και για όσα δεν είχαν προλάβει ή καθυστέρησαν την προηγούμενη φορά να κάνουν τα αιτήματά τους. Πλέον, θα δούμε και αυτά τα Σωματεία πώς θα ενταχθούν στις επιχορηγήσεις”.

  • Βάσει των αποφάσεων του κ. Αυγενάκη, θα ελέγξετε αν κάθε Σωματείο είναι εγγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων;

“Κατά την εκκαθάριση προβλέπονται συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Οπότε, ό,τι προβλέπεται κατά την εκκαθάριση, θα ελεγχθεί για να γίνει η εκκαθάριση και η εκταμίευση των ποσών. Αυτό θα ελεγχθεί από την Υπηρεσία”.

  • Σχετικά με την πρόβλεψη στην τροπολογία Αυγενάκη για κάλυψη εξόδων μετακινήσεων των Αθλητικών Σωματείων ως τις 30/6/2021, ο Δήμος θα ανταποκριθεί;

“Τη συγκεκριμένη διάταξη προφανώς και την έχουμε υπόψιν μας. Και θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής. Ωστόσο, ένα θέμα που τίθεται είναι πως αυτή τη στιγμή όλα τα πρωταθλήματα για τα ερασιτεχνικά Σωματεία είναι σε αναστολή. Οπότε, δεν υπάρχουν μετακινήσεις και αντίστοιχα έξοδα. Είναι μία διάταξη που ψηφίστηκε και καλώς ψηφίστηκε για να μπορέσουν οι Δήμοι να ενισχύσουν τα Σωματεία, αλλά την παρούσα στιγμή όμως, δεν υπάρχουν αντίστοιχες μετακινήσεις. Δεν γνωρίζω αν εντός του επόμενου διαστήματος, άμεσα και μέχρι τη λήξη της δικής μας απόφασης, κάτι θα έχει αλλάξει ριζικά σχετικά με την επανένταξη των πρωταθλημάτων. Προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψιν μας. Γνωρίζουμε τη διάταξη κι εφόσον καταστεί δυνατή η χρησιμοποίησή της, θα το κάνουμε”.

  • Στην περίπτωση που κάποιο Σωματείο δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο, τότε δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δημοτικά γήπεδα και τις αθλητικές δημοτικές εγκαταστάσεις. Είναι απόφαση του κ. Αυγενάκη. Θα ισχύσει και στη δική μας περίπτωση;

“Εφόσον είναι νόμος του κράτους και μας έρχεται μα τέτοια διαδικασία, θα το δούμε. Ως σήμερα, νομίζω δεν είναι τόσο αυστηρή αυτή η διαδικασία, αλλά αν κάποια στιγμή η νομοθεσία και η εφαρμογή της είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη χρήση των αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων από Σωματεία που δεν πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις, τότε μοιραία ο Δήμος θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία”.

  • Υπάρχει η τελική λίστα με τα Σωματεία που θα επιχορηγηθούν ώστε να γνωστοποιηθεί;

“Δεν μπορώ να αποφασίσω μόνος μου. Η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει και θα κατανείμει τα ποσά σύμφωνα με όσα συζητηθούν πρώτα”.