“Σαρώνουν” την Ερμούπολη για την καταγραφή των κτιρίων
- Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021 - 06:20
Πλήρη και σαφή εικόνα θα αποκτήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση των κτιρίων της πόλης, χάρη στη συνδρομή και το έργο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, μέλη του οποίου ξεκινούν άμεσα να “σκανάρουν” την Ερμούπολη προκειμένου να αποτυπώσουν την συνολική εικόνα του κτιριακού πλούτου της.
Η γενική καταγραφή που θα πραγματοποιήσουν εντός Απριλίου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μηνάς Μπουγιούρης, θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο και την Πολεοδομία να αποκτήσουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τα κτίρια της Ερμούπολης, τόσο γι αυτά που ανήκουν σε πολίτες, όσο και για εκείνα που αποτελούν δημοτική περιουσία, ώστε να υπάρξουν άμεσα ενέργειες άρσης επικινδυνότητας, σε όσα χαρακτηριστούν “κόκκινα”.
Η ανταπόκριση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων αποδεικνύεται άμεση, καθώς μέλη του θα παραδώσουν σημαντικά στοιχεία στον Δήμο για την Ερμούπολη σε παρόντα χρόνο, τα οποία η Πολεοδομία δεν διαθέτει, αφού μάλιστα δεν έχει προσωπικό για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη καταγραφή.
Αν και μέχρι σήμερα, ο Δήμος ανταποκρινόταν σε μεμονωμένα αιτήματα άρσης επικινδυνότητας κτιρίων, όταν λάμβανε κάποια σχετική καταγγελία, στο εξής, θα μπορεί να δώσει προτεραιότητα στα “κόκκινα” κτίρια, ώστε είτε οι ιδιοκτήτες τους να δρομολογήσουν άμεσες εργασίες, είτε η Πολεοδομία να προχωρήσει σε επεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μη κατάρρευση τμημάτων τους, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
Σε συνέχεια της εξέλιξης δε, για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, η ανωτέρω απόφαση καταγράφεται στις θετικές ειδήσεις, ωστόσο, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, το θέμα της διάσωσης, αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτιριακού πλούτου της Ερμούπολης, αποτελεί το κύριο ζητούμενο για το οποίο η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Συλλόγου πολλάκις έχει καταστήσει ξεκάθαρη την ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις για τα κτίρια του ιστορικού κέντρου, έχοντας προτείνει – ζητήσει τη δημιουργία μίας Αρχιτεκτονικής Επιτροπής με έδρα τη Σύρο που θα εξετάζει άμεσα τα θέματα της ανέγερσης, αποκατάστασης, επισκευής και επανάχρησης των κτιρίων. Με αυτόν τον τρόπο, η αξιοποίηση των κτιρίων της Ερμούπολης θα είναι ελκυστική είτε σε ιδιοκτήτες, είτε σε υποψήφιους επενδυτές.
Δήμος: Η λογική μας δεν είναι η κατεδάφιση κτιρίων, αλλά η άρση της επικινδυνότητας
“Πρωταρχικός σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να έχει συνεργασία με όλους τους φορείς και με όλους τους βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με όλους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει πολλές επαφές και μετά από τις εξελίξεις που είχαμε όσον αφορά την Επιτροπή για τα Επικίνδυνα κτίρια με αφορμή την κατάρρευση του δημοτικού κτιρίου στην οδό Σουρή, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ώστε να βοηθήσουν στην καταγραφή όλων των ερειπωμένων κι ετοιμόρροπων κτιρίων” δήλωσε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής σχετικά με τη συνεργασία των δύο πλευρών προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει έναν συνολικό “καμβά” της υφιστάμενης κατάστασής τους.
Ειδικότερα, για το έργο που προσφέρθηκε να αναπτύξει ο Σύλλογος – χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου -, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως αυτό ήρθε ως εξέλιξη, καθώς η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία έχει έλλειψη σε προσωπικό.
“Δεν έχουμε την επάρκεια προσωπικού για να ανταποκριθούμε και η Πολεοδομία μας είναι επιφορτισμένη επίσης και με τις υποθέσεις της Μυκόνου ενώ και η Τεχνική Υπηρεσία έχει ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα” ανέφερε, δηλώνοντας πως ως εκ τούτου, ο Δήμος έδωσε κάποια στοιχεία στον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων για να προχωρήσει στην καταγραφή και να υπάρξει επικαιροποίησή τους.
“Στοιχεία έχει η Υπηρεσία μας, αλλά σε συνεργασία με τον Σύλλογο, θα έχουμε πλήρη εικόνα ώστε να δούμε πού μπορούμε να επέμβουμε, είτε πιέζοντας τους ιδιώτες να κάνουν άρση της επικινδυνότητας, είτε σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο λόγω πολλών κληρονόμων ή για χ,ψ άλλους λόγους, να επέμβει ο Δήμος” ξεκαθάρισε ο κ. Αληφραγκής, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, με αυτήν την εξέλιξη, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος θα αρχίζει να κατεδαφίζει κτίρια.
“Θα γίνουν αυτοψίες και μετά εμείς θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Να ξεκαθαρίσω όμως πως ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε όλα τα κτίρια των ιδιωτών. Πρέπει και οι ιδιώτες να ευαισθητοποιηθούν και βέβαια και η πολιτεία να δώσει κίνητρα μέσα από προγράμματα όπως το “ΔΙΑΤΗΡΩ” ή και άλλα” πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, “Η βασική φιλοσοφία μας είναι αυτή, αλλά ο απώτερος σκοπός δεν είναι να καταγράψουμε μόνον, αλλά να δούμε αποτέλεσμα σχετικά με την επίσπευση έκδοσης αδειοδοτήσεων κ.α.”.
Κύριο μέλημα η αξιοποίηση και η προσέλκυση επενδυτών
Άλλωστε, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος στην ίδια κατεύθυνση με την βασική θέση των μηχανικών, “το βασικό ζητούμενο δεν είναι να κατεδαφίζουμε κτίρια, αλλά να τα ανακαινίζουμε και να τα αξιοποιούμε. Το κύριο θέμα είναι η αξιοποίηση των κτιρίων και η προσέλκυση επενδυτών”.
Κατά συνέπεια κι ερωτηθείς για τυχόν ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με αναζήτηση και εξασφάλιση πόρων, απάντησε τα ακόλουθα: “Ψάχνουμε το θέμα των πόρων και για τα δημοτικά ακίνητα. Ακόμη και για το Δημαρχείο που έχουμε μελέτη και εκκρεμεί η έγκρισή της από το Υπ. Πολιτισμού και το Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων. Πιέζουμε προς εύρεση χρηματοδοτήσεων και εξετάζουμε κάθε κατεύθυνση και δυνατότητα”. Ο κ. Αληφραγκής έκλεισε λέγοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Θέλουμε να δούμε να αξιοποιείται η πολιτιστική μας κληρονομιά και από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν”.
Μ. Μπουγιούρης: Θα έχουμε παραδώσει τα στοιχεία μέχρι τέλος Απριλίου
Κληθείς να μιλήσει στην εφημερίδα για τη σημαντική δουλειά που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος, ο Μηνάς Μπουγιούρης γνωστοποίησε πως, αυτή προκύπτει σε συνέχεια της επαφής με τη σημερινή Δημοτική Αρχή. “Είχαμε πει σε ανύποπτο χρόνο στον Δήμαρχο ότι σε όποιο επίπεδο θέλει βοήθεια, είτε σε επίπεδο συμβουλευτικής ή σε επίπεδο πρακτικό, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμβάλουμε. Οπότε ο Δήμαρχος επικοινώνησε μαζί μας, μας ρώτησε αν ισχύει η πρότασή μας και μας ζήτησε να γίνει μία επικαιροποίηση της καταγραφής των επικίνδυνων κτισμάτων της Ερμούπολης γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει το ανθρώπινο προσωπικό για να ανταποκριθεί γρήγορα.
Προσφερθήκαμε να πάρουμε τα αρχεία από την Πολεοδομία Σύρου και να κάνουμε μία επικαιροποίηση” ανέφερε αρχικά, διευκρινίζοντας παρακάτω τον τρόπο με τον οποίον οργανώνονται τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και το διάστημα κατά το οποίο θα προβούν σε αυτές τις καταγραφές.
“Έχουμε συγκεντρώσει αρκετούς εθελοντές από τον Σύλλογο, οι οποίοι θα δουλέψουν αφιλοκερδώς. Θα χωρίσουμε την πόλη σε τομείς και κάθε ζευγάρι ιδιωτών μηχανικών θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, προκειμένου να έχει ο Δήμαρχος και κυρίως η Πολεοδομία και ο προϊστάμενός της, μία σαφή εικόνα της πόλης. Δηλαδή ποιο είναι επικίνδυνο, ποιο είναι λιγότερο επικίνδυνο και ποιο κτίριο ελάχιστα επικίνδυνο”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, εξήγησε πως ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε άμεσα, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και ο συγκεκριμένος στόχος, που θα βοηθήσει τον Δήμο. “Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, πήραμε τα στοιχεία από την Πολεοδομία, έχουμε συζητήσει με όλα τα μέλη μας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έχουνε χωρίσει την πόλη σε επτά τομείς και το κάθε ζευγάρι, θα δουλέψει για την καταγραφή. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουμε παραδώσει” εκτίμησε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μηνάς Μπουγιούρης.
Μέχρι σήμερα, η επέμβαση μετά από καταγγελία
Ο ίδιος ρωτήθηκε στη συνέχεια, σχετικά με την παραλαβή των στοιχείων από την Πολεοδομία, αν το περιεχόμενό τους προδίδει πως ο Δήμος παραμένει με στοιχεία που δεν αποτυπώνουν την σημερινή κατάσταση των κτιρίων.
“Δεν υπάρχει διαδικασία για οποιονδήποτε Δήμο στην Ελλάδα να κάθεται να καταγράφει την κατάσταση του κτιριακού πλούτου της πόλης του. Οπότε η κατάσταση λειτουργεί ως εξής: Είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα, γίνεται μία καταγγελία και λέει ο πολίτης για παράδειγμα πως στη γειτονιά του που παίζουν παιδιά, υπάρχει ένα επικίνδυνο κτίριο. Τότε ανταποκρίνεται άμεσα η Πολεοδομία και κάνει αυτοψία και καταγραφή. Κάνει έγγραφο στον φερόμενο ιδιοκτήτη, το οποίο κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στην Εισαγγελία. Αυτό καταγράφεται αυτομάτως” εξήγησε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας παράλληλα όμως, πως, “αν βέβαια υπάρχει ένα κτίριο για το οποίο δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ κανένας και δεν εννοώ μόνον τον ιδιοκτήτη του, αλλά και κάποιον περαστικό ή γείτονα, τότε αυτό το κτίριο δεν έχει καταγραφεί”.
Με φόντο τα παραπάνω, σημείωσε πως, “αυτό είναι το σημείο στο οποίο εμείς θα επέμβουμε, για να έχει ο Δήμος μια συνολική εικόνα της πόλης”.
Οκτώ ζευγάρια μηχανικών θα “τρέξουν” την πόλη
Ερωτηθείς σχετικά με τη θερμή ανταπόκριση των μηχανικών – μελών του Συλλόγου απέναντι στο αίτημα του Δήμου και του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ο κ. Μπουγιούρης σημείωσε τα ακόλουθα: “Το θετικό είναι πως από την δική μας πλευρά, βλέπω μεγάλη ανταπόκριση από συναδέλφους. Θα μαζευτούμε γύρω στα οκτώ ζευγάρια, δηλαδή δεκαέξι συνάδελφοι μηχανικοί, θα χωρίσουμε σε αντίστοιχους τομείς την πόλη και θα την σαρώσουμε. Θα την περπατήσουμε και θα τα καταγράψουμε όλα”.
Ο ίδιος με φόντο τη συγκεκριμένη στάση των μηχανικών και τη δημιουργική οπτική που διαθέτουν προκειμένου να βοηθήσουν τον Δήμο και ουσιαστικά την πόλη, πρόσθεσε τα εξής: “Θέλουμε να μας υπολογίζουν ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος. Αν βλέπεις ότι έχεις μία Δημοτική Αρχή που έχει διάθεση συνεργασίας, είτε σε επίπεδο συμβουλευτικής, είτε σε επίπεδο πιο πρακτικών θεμάτων, σίγουρα είναι ευχάριστο. Θέλουμε να ξεφύγουμε από τον “χαρτοπόλεμο” ανακοινώσεων. Να μπούμε σε όμορφα και δημιουργικά πράγματα. Έτσι βοηθάμε ουσιαστικά και τον τόπο. Άρα, για εμάς, δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να συνεργάζεσαι με έναν φορέα, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ο Δήμος”.
Άμεσες ενέργειες για να υπάρξει ουσία
Κληθείς να προσδιορίσει το πότε ακριβώς ξεκινά η καταγραφή, ανέφερε τα εξής: “Αυτήν την εβδομάδα οργανωνόμαστε και ξεκινάμε”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε δε, οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα είχε να προσφέρει τίποτα στον Δήμο. “Αν καθυστερήσουμε δεν έχει νόημα. Ό,τι κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός και δεν έχει σημασία μόνον αυτό που κάνεις, αλλά και το πότε το κάνεις. Αν την καταγραφή την κάνουμε τον Δεκέμβριο του 2021, δεν έχει νόημα. Τί χρόνο ανταπόκρισης θα έχει ο Δήμος, πότε θα πάρει τα στοιχεία; Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες να πάρει αποφάσεις, να τα κατατάξει σε άκρως επικίνδυνα, άμεσης επέμβασης ή όχι. Υπάρχει διαδικασία. Άρα, όσο πιο σύντομα έχει τα στοιχεία, τόσο το καλύτερο”. Υπογράμμισε μάλιστα πως το καταλληλότερο διάστημα είναι το τρέχον καθώς, “ξεκινά καλοκαιρία και η επικινδυνότητα είναι πιο μικρή”.
Χωρίς γραφειοκρατία, εφικτές περί τις 30 με 40 αποκαταστάσεις ετησίως
Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Μπουγιούρης ρωτήθηκε αν η Σύρος θα μπορούσε να απολαύσει οφέλη μέσα από τη διάσωση και αξιοποίηση κτιρίων της Ερμούπολης, υπό την προϋπόθεση πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα των καθυστερήσεων στις όποιες αδειοδοτήσεις για επέμβαση σε ακίνητα.
“Δεν θέλω να γίνομαι απαισιόδοξος, αλλά δεν βλέπω άλλο σενάριο, μέσα από το οποίο θα μπορούσε η Σύρος να ξεφύγει από την κατάσταση που βρίσκεται. Είναι και κάτι που δεν είναι ανταγωνιστικό ως προς τις άλλες δραστηριότητες” δήλωσε, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν έχει εικόνα σχετικά με το αν η Σύρος τραβά το βλέμμα επενδυτών και υπό προϋποθέσεις ευνοϊκού κι ελκυστικού περιβάλλοντος, θα μπορούσε να αλλάξει σταδιακά όψη.
“Η δική μου εικόνα είναι πως αν είχαμε γραφειοκρατική αποτελεσματικότητα, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η αγορά της Ελλάδος και η αγορά της Σύρου, θα μπορούσαμε να μιλάμε για 30 – 40 σοβαρές αποκαταστάσεις ανά έτος. Και όταν λέω σοβαρές, δεν εννοώ μερεμέτια σε κτίρια. Μιλάω για συνολική αποκατάσταση κτιρίων και μάλιστα κτιρίων σημαντικών”.
Επομένως, πρόσθεσε πως, “αν σε βάθος πενταετίας, μιλάμε για 150 έως 200 τέτοιου είδους έργα, μιλάμε για σημαντικό ποσό που θα επενδυθεί στην πόλη, για κύκλο εργασιών και τότε θα αλλάξει η εικόνα της Ερμούπολης”.
Μάλιστα σχολίασε πως, “αν σκεφθούμε ότι ένα κτίριο όταν αποκαθίσταται σε μία γειτονιά, αλλάζει όλη η εικόνα της, τότε θα καταλάβουμε τι θα σημάνει για την Ερμούπολη και τη γενικότερη εικόνα της, η αποκατάσταση 30 – 40 ακινήτων τον χρόνο”.
Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως, “Είναι ένα νούμερο που είναι εφικτό και το ασπάζονται και αρκετοί συνάδελφοι. Και σε συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας, αυτό έχει αναφερθεί”
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κτιριακό Ερμούπολης: Καταγραφή, μέτρα και αναγέννηση
20 Ιουν. 2022 - 6:20 - Αναζητά ακίνητο για το αρχείο της Πολεοδομίας
16 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Ξεχώρισαν και τίμησαν πρόσωπα με αποτύπωμα στη Σύρο
25 Φεβ. 2024 - 10:24 - Αναμένουν λύσεις από την Υπουργό Πολιτισμού
30 Αυγ. 2021 - 6:19 - Επιστολή του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την σύσταση της Επιτροπής Επικινδύνων Ετοιμόρροπων
21 Μαρ. 2021 - 15:04