Δωρέαν εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους στη Μήλο με τη βραβευμένη σκηνοθέτη Alina Manolache

Βασικές γνώσεις γύρω από την παραγωγή ντοκιμαντέρ

  • Δευτέρα, 26 Απριλίου, 2021 - 06:14

Η ευκαιρία εξοικείωσης με την τέχνη του ντοκιμαντέρ σε ένα φιλικό περιβάλλον, ανοιχτό στον διάλογο, την αλληλεπίδραση και τον πειραματισμό, προσφέρεται στους νέους της Μήλου μέσα από ένα δωρεάν εργαστήριο κινηματογράφου με τη Ρουμάνα σκηνοθέτη και παραγωγό ντοκιμαντέρ Alina Manolache.

Η -διακεκριμένη στην Γαλλία, Πορτογαλία, Ελβετία και σε άλλες χώρες – καλλιτέχνις επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε  από το Filmmaker Magazine ως μία από τις 5 κορυφαίες γυναίκες σκηνοθέτες του IDFA 2020. Έχει δημιουργήσει ταινίες για το «The Guardian» και το «Vice Magazine» και έχει βραβευτεί από το Ρουμανικό Ίδρυμα Κινηματογράφου, του Creative Europe MEDIA, της Εθνικής Τηλεόρασης, του Ρουμανικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου στο Παρίσι και άλλων οργανισμών.

Οι ταινίες της τιμήθηκαν σε πρεμιέρες φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ, το Visions du Réel Nyon, στην Τζιχλάβα της Τσεχίας, το Ζάγκρεμπ DOX, το Ρέικιαβικ IFF, το Cinema Next Europe Linz, το Φεστιβάλ Ταορμίνα και πολλά άλλα.

Το εργαστήριο που θα πραγματοποιήσει στη Μήλο έχει συνολική διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων με 2 συναντήσεις την εβδομάδα (μετά τα μαθήματα του σχολείου ή τα σαββατοκύριακα, ανάλογα με τη διάθεση της ομάδας). Το πρόγραμμα θα συζητηθεί και θα διαρθρωθεί μαζί με τους συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση. Η δράση απευθύνεται σε 10 εφήβους (14-19 ετών) που ενδιαφέρονται για τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία, τις ταινίες, το ντοκιμαντέρ, το βίντεο, την ανθρωπολογία, τον ήχο, την αφήγηση. Η επικοινωνία θα είναι στα αγγλικά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι βασικές γνώσεις αγγλικών.

Στόχος του εργαστηρίου

Στο πλαίσιο ενός πειραματικού, βιωματικού εργαστηριακού περιβάλλοντος, οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να συζητήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν έναν κριτικό βλέμμα όταν κοιτάζουν “κινούμενες” εικόνες. Επίσης θα αποκτήσουν τη ικανότητα, να βρίσκουν και να αναγνωρίζουν ένα ενδιαφέρον θέμα, να πραγματοποιούν μια συνέντευξη, να ηχογραφούν, να κινηματογραφούν και να κάνουν τους πραγματικούς χαρακτήρες να «ανοιχτούν» μπροστά στην κάμερα. Θα αποκτήσουν δηλαδή τις βασικές γνώσεις επεξεργασίας και πληροφορίες για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ. Δουλεύοντας σε ομάδες, θα μάθουν να δημιουργούν μαζί, να διαπραγματεύονται αποφάσεις και να «αιτιολογούν» τις καλλιτεχνικές τους επιλογές.

Ο εκπαιδευτής θα προσκαλέσει επίσης επαγγελματίες από την Μήλο ως ομιλητές: φωτογράφους (εισηγητής: Μάντη Λυκερίδου), ιστορικούς και μουσειολόγους, οι οποίοι θα προτείνουν διαφορετικές ασκήσεις ή θα προσφέρουν συμβουλές και σχόλια.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η απόκτηση δεξιοτήτων γύρω από την εύρεση ενός θέματος για μια ταινία, τη σκηνοθεσία , την επεξεργασία την παραγωγή και την οπτική σκέψη.

Σημειώνεται ότι δεν θα ασκηθεί στους μαθητές πίεση για την ολοκλήρωση της ταινίας τους μέσω των μαθημάτων. Οι συμμετέχοντες ίσως ολοκληρώσουν κάποιες κινηματογραφημένες συνεντεύξεις, σειρές φωτογραφιών, βίντεο, προσχέδια ταινιών, κινηματογραφικές ασκήσεις αλλά και μια ολοκληρωμένη ταινία, ανάλογα με το ενδιαφέρον κάθε μαθητή.

Διαδικασία επιλογής

Οι έφηβοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, καλούνται έως τις 8 Μαΐου να στείλουν στο manolache.alina@gmail.com 5 φωτογραφίες ή ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού που δημιούργησαν από το κινητό τους τηλέφωνο . Ο εκπαιδευτής θα επιλέξει τα πιο ενδιαφέροντα και θα καλέσει τους δημιουργούς  να συμμετάσχουν (δωρεάν) στο εργαστήριο. Οι  συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν μέσω email στις 12 Μαΐου.

Το εργαστήριο ξεκινά γύρω στις 20 Μαΐου 2021 και τελειώνει περίπου στις 17 Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες και η τοποθεσία των δράσεων θα ανακοινωθούν στις 12 Μαΐου, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας.