Απολογισμός δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης κατά τα έτη 2019-2020 και τα επόμενα βήματα

Άλμα προς την ψηφιακή εποχή

Σημαντικά άλματα εκσυγχρονισμού πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση του υλικού της και την αναζήτηση νέων και βέλτιστων μεθόδων για την παρουσίαση βιβλίων, της τοπικής ιστορίας, των εκπαιδευτικών δράσεών της αλλά και την ενημέρωση των χρηστών της.

Αυτό, μάλιστα, αποτελεί και το αντικείμενο του έργου που σχεδιάστηκε και προτάθηκε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με στόχο την αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης των αναγνωστών και της γενικότερης αναβάθμισης των υπηρεσιών της δομής.

Η πορεία που έχει χαράξει η Βιβλιοθήκη καθώς και οι δράσεις που υλοποίησε τα δύο προηγούμενα χρόνια θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης έτους 2019-2020, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 18.30, με τηλεδιάσκεψη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφόρηση σε όλους τους επισκέπτες της καθώς και στήριξη σε προγράμματα διδασκαλίας, έρευνας και προσφοράς υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο των στόχων της για την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, διοργανώθηκαν  εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, έγιναν συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Όλες οι παραπάνω δράσεις έλαβαν χώρα κατά τους μήνες που δεν ήταν σε αναστολή η λειτουργία της δομής, ενώ τηρήθηκαν στο μέγιστο βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Συλλογή

Το κύριο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου - Ερμούπολης αποτυπώνεται στον αριθμό αναγνωστών, ερευνητών και τον αριθμό των βιβλίων που δανείστηκαν και ο οποίος υπερέβη τις 2741 παρόλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία της ήταν σε αναστολή.

Εμπλουτίστηκε  με 752 νέους τίτλους βιβλίων η τρέχουσα συλλογή και με 162 τίτλους  η συλλογή με τα παλαιά βιβλία. Τα βιβλία αυτά προήλθαν από δωρεά ιδιώτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, η Βιβλιοθήκη παρέλαβε μία μεγάλη συλλογή συντοπίτη μας με αφίσες και προγράμματα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στο νησί μας.

Οι εργαζόμενοι, εκμεταλλεύτηκαν  το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση από τους αναγνώστες στην βιβλιοθήκη και επικεντρώθηκαν  στην ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων με αποτέλεσμα ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης να φτάσει τις 15.020 εγγραφές, ενώ μέχρι και σήμερα, αυτές έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στους χρήστες να επισκέπτονται τον online κατάλογο της Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Βιβλιοθηκών, Ειρήνη Δράκου, επόμενος στόχος είναι να αποκτήσουν όλα τα βιβλία barcode ώστε να ανιχνεύεται πιο εύκολα η πορεία τους και να εξυπηρετείται γρηγορότερα ο επισκέπτης.

Το μήνα Σεπτέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε ένα στόχος χρόνων, καθώς οι εργαζόμενοι ανασυνέταξαν, συγκέντρωσαν και  ταξινόμησαν  το βοηθητικό χώρο που βρίσκεται στο πατάρι της βιβλιοθήκης με την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων στο κοινωφελές πρόγραμμα.

Ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών συντάξαμε προτάσεις για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση « Αντώνης Τρίτσης », α) στον αξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» ( πρόσκληση ΑΤ14 )  και β) στον άξονα προτεραιότητας «Ψηφιακή σύγκλιση» ( πρόσκληση ΑΤ08 ) Ηδη έγιναν τηλεδιασκέψεις με εταιρεία που αναλαμβάνει τέτοιες μελέτες και η ικανοποίηση ηταν μεγάλη όταν αντιληφθήκαμε ότι οι εργαζόμενες είχαν ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης εργασίας άρα το έργο έχει την ωριμότητα για να υποβληθεί.

Υλοποίηση Παιδικών και εφηβικών θεματικών δράσεων

Η Βιβλιοθήκη υλοποίησε πρόγραμμα για σχολικές τάξεις με θέμα τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου. Τον Σεπτέμβριο φιλοξενήθηκαν στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης δράσεις animation για παιδιά από το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros. Τον Οκτώβριο του 2020, διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) εργαστήρια κινηματογράφου, ενώ τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους.

Παρουσίαση ερευνητικών δράσεων και βιβλίων

Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκε η ιστορική πλατφόρμα της καθηγήτριας Βιολέττας Χιονίδου - Senior Lecture in European History New Castle University. Η παρουσίαση έγινε στο κοινό της Σύρου  και σε παιδιά του Γυμνασίου, στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2019. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν  η έρευνα της οικογενειακής ιστορίας έως το 1861, βάσει των δεδομένων των απογραφών πληθυσμού.

Τον Οκτώβριο του 2019, έγινε βιωματική παρουσίαση του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλάει» - Μεθοδολογία και Ασκήσεις για τη Σωματική Έκφραση της Susana Noemi Abigador.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν το παιδικό βιβλίο της Ευτυχίας Ηλιάδου «Ο ακροβάτης και οι άλλοι» και η ποιητική συλλογή της Έμμυς Μπαξοπούλου (Δεκέμβριος 2019 – Παιδική Βιβλιοθήκη).

Ο προγραμματισμός για το 2020 είχε ολοκληρωθεί από την αρχή της χρονιάς αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε λόγω covid. Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αιτήσεις για βιβλιοπαρουσιάσεις και δραστηριότητες .

                    

Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, εκθέσεις, συνεργασίες

 

Η παιδική βιβλιοπαρέα της δομής συνέχισε τις συναντήσεις τις από τον Οκτώβριο του 2019 έως και το Φεβρουάριο 2020 στην Παιδική Βιβλιοθήκη.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης στήνεται το εργαστήρι ρομποτικής για παιδιά -  open lab, σε συνεργασία με την ΕΕΛΑΚ ώστε να λειτουργήσει το προσεχές καλοκαίρι παράλληλα με άλλα πιο παραδοσιακά εργαστήρια για παιδιά.

Όλο αυτό το διάστημα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεργάστηκε με την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, τα Γ.Α.Κ. ν. Κυκλάδων, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμουπόλεως, το Κ.Δ.Α.Π ΜΕΑ Σύρου, το New Castle University, σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σύρου, τον Σύλλογο Γυναικών Σύρου και τον Σύλλογο ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η  έκθεση του κ. Μιχάλη Καϊρη με τίτλο " Χαρτί και καλαμάρι: τα εργαλεία της γραφής και η γραπτή επικοινωνία», χρησιμοποιήθηκε  σαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων, αλλά και σαν επισκέψιμος χώρος  για τους επισκέπτες τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κλείνοντας τη δημιουργική χρονιά και το ξεκίνημα της καινούριας μετά από πρόταση της εντεταλμένης της βιβλιοθήκης κ .Ειρήνης Δράκου κόπηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης πίτα για το προσωπικό, τους αναγνώστες, τη λέσχη ανάγνωσης, τους εθελοντές και τους φίλους. Σκοπός των υπευθύνων είναι αυτή η ιδέα να συνεχιστεί και να καθιερωθεί.

Μελλοντικοί στόχοι

Αναμένοντας την έγκριση του έργου «Ψηφιοποίηση και προβολή του ιστορικού αρχείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου» από την Επιτροπή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στην Αθήνα, η δομή έχει θέσει μία σειρά στόχων τους οποίους φιλοδοξεί να υλοποιήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η απόκτηση νέων ξύλινων βιβλιοθηκών για την τοποθέτηση των βιβλίων, η αξξιοποίηση της Παιδικής Βιβλιοθήκης με βιβλιοπαρουσιάσεις και εργαστήρια για παιδιά που θα συνοδεύονται μουσικά από το πιάνο της Βιβλιοθήκης, καθώς και η απασχόληση μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε η Βιβλιοθήκη να διατηρήσει τον ρόλο της στην μόρφωση, ενημέρωση και ψυχαγωγία των αναγνωστών της καθώς και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ερευνητών που την επισκέπτονται

Υπενθυμίζεται ότι η Βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναρτώνται στο λογαριασμό της δομής στο facebook  βιβλία σχετικά με την Επανάσταση, τις μορφές του αγώνα και πως όλα αυτά επηρεάζουν την τέχνη πχ ζωγραφική, λογοτεχνία, την έρευνα κλπ

Οργανώνεται η έκθεση βιβλίων από την συλλογή της Βιβλιοθήκης κλπ υλικού ενώ παράλληλα θα τρέχει η έκθεση με την ιστορία της γραφής. Επιπλέον ετοιμάζονται παρουσιάσεις σε διαφάνειες, θεμάτων σχετικών με την τοπική ιστορία πχ με λεπτομέρειες από τις οροφογραφίες των σπιτιών της Ερμούπολης με μορφές ηρώων, σύμβολα κλπ . Προγραμματίζεται εκδήλωση με ομιλίες καθώς και η σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.