Καλύτερα από πέρσι, χειρότερα από 2019, ο τουρισμός στη Ροδόπη
- Παρασκευή, 20 Αυγούστου, 2021 - 06:25
Καλύτερα από πέρσι που οι τουριστικές ροές ήταν σχεδόν μηδενικές, αλλά χειρότερα (και μάλιστα αρκετά) σε σύγκριση με το προ-κορωνοϊού 2019, κινείται ο τουρισμός στη Ροδόπη φέτος το καλοκαίρι. Με το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού να ανήκει στο παρελθόν και τη Ροδόπη παραδοσιακά να έχει αρκετά μειωμένη κίνηση τον Σεπτέμβριο, οι πρώτες εκτιμήσεις για το πως κινήθηκαν τα καταλύματα μπορούν να γίνουν.
Στην παραδοχή πως «τον τουρισμό που περιμέναμε δεν τον είχαμε, από ό, τι μπορώ να αντιληφθώ με τη συζήτηση που κάνω με τα ξενοδοχεία στο Φανάρι» προέβη ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm, υπογραμμίζοντας όμως και το εξής: «Ήταν σίγουρα μειωμένος (ο τουρισμός), αλλά βέβαια καλύτερος από την προηγούμενη χρονιά [...]. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, παρόλα αυτά ήταν μία σχετικά καλή χρονιά για την περιοχή μας (εν. σε σύγκριση με την περσινή)».
Ανάλογη ήταν κι η εκτίμηση και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και ξενοδόχου Κομοτηνής Γιώργου Χρυσοχοΐδη.«Δεν θα έλεγα ότι ήταν μαύρο το καλοκαίρι» συγκρινόμενο με την περσινή πανελλαδική εμπειρία που και τοπικά μας βρήκε με κλειστά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά «ένα καλοκαίρι που κινήθηκε λογικά δεδομένων των καταστάσεων που ζούμε. Ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο, αλλά δεν μπόρεσε τελικά η ελπίδα να ευδοκιμήσει». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων «υπήρξε ένα καλό κλίμα τον Ιούλιο, είδαμε τους Βαλκάνιους να κατεβαίνουν στις παραλίες μας κι ελπίζαμε πως ο Αύγουστος θα συνεχιζόταν έτσι και με μία φυσιολογική αύξηση, γιατί είναι μήνας αδειών και ζέστης. Αυτό όμως δεν το είδαμε».
Εισερχόμενος κι εσωτερικός τουρισμός
Ως προς την κίνηση από το εξωτερικό, ο Γ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ακυρώσεις από Βαλκάνιες χώρες, όταν άλλαξαν τα covid πρωτόκολλα επιστροφής σε κάποιες εξ αυτών, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρουμανίας που επέβαλε καραντίνα στους τουρίστες που επέστρεφαν από Ελλάδα. Έτσι, μολονότι τον Ιούλιο κινήθηκαν έντονα οι Ρούμανοι στην ΠΑΜΘ, τον Αύγουστο οι τουριστικές ροές τους μειώθηκαν αισθητά.
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων φέτος οι Ρουμάνοι τουρίστες που διέμειναν σε καταλύματα «κινήθηκαν καλύτερα από ό, τι οι Βούλγαροι». Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία, τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των Βουλγαρών σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος για τους μη εμβολιασμένους, στην επιλογή κυρίως αποδράσεων λίγων ημερών που στην εποχή του covid με τα πρωτόκολλα είναι ακόμη πιο περίπλοκες από τις πολύημερες, ή –το πιθανότερο- σε ένα συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων.
Ως προς τους Έλληνες, υπήρχε κάποιος εσωτερικός τουρισμός, αλλά οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να βασιστούν μόνο σε αυτόν για τους βασικούς καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο-Αύγουστο στην περιοχή, καθώς κι οι Έλληνες διαμένουν στα καταλύματα της περιοχής για μερικές μόλις ημέρες. Αναφορικά με το εάν οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχης είναι ή όχι τσιμπημένες, ο κος Χρυσοχοΐδης απάντησε: «δεν θεωρώ ότι η περιοχή μας έχει ψηλές τιμές κι αποθαρρύνουν Έλληνες ή Βαλκάνιους τουρίστες».
Στην Κομοτηνή τώρα, παρατηρείται μικρή κίνηση στα καταλύματα κυρίως από εργαζομένους μεγάλων εργοταξίων και οικογένειες φοιτητών που ήρθαν στην πόλη για να νοικιάσουν οικίες. Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό που διοχετεύεται στην πόλη; Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κικής Κωνσταντινίδου: «κυρίως εργαζόμενοι που ζουν στο εξωτερικό και φοιτητές επέστρεψαν στην περιοχή και τόνωσαν κάπως την αγορά. Αυτό τον “τουρισμό” είχαμε, γιατί άλλο δεν είχαμε και λόγω των καταστάσεων. Παρότι είχε μία σχετική κίνηση στα σύνορα, εμείς (εν. Η Κομοτηνή) δεν είχαμε κίνηση».
Ανοιχτά τα σύνορα, με υπομονή
Θετικό πάντως φέτος για την ΠΑΜΘ θεωρείται το ότι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα Μακάζα-Νυμφαίας παραμένουν απρόσκοπτα ανοιχτά, με εξαίρεση την εβδομάδα που έκλεισε αιφνιδιαστικά στα μέσα Μαΐου. Η κινητοποίηση του μηχανισμού κι η δημιουργία πρόχειρων υποδομών, έστω και την ύστατη στιγμή, έχει διατηρήσει τον άξονα ανοιχτό και τις τουριστικές ροές τουλάχιστον υπαρκτές. Πάντως, απαιτείται υπομονή από τους διερχόμενους, κυρίως τις ώρες αιχμές, καθώς η διαδικασία ελέγχου εγγράφων και δεγιματοληπτικού testing μεγαλώνει τις ουρές.
Διονύσης Βοργιάς
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ταφόπλακα για την τοπική αγορά, θετική για τον τουρισμό πιθανή είσοδος της Βουλγαρίας στη Σένγκεν
21 Οκτ. 2022 - 6:22 - Ντόμινο ακρίβειας επηρεάζει το πορτοφόλι των Κομοτηναίων
26 Μαΐου. 2022 - 6:24 - Οργιάζει ξανά το παρεμπόριο, απουσία ελέγχων στα σύνορα
6 Απρ. 2022 - 6:25 - Οι αυξήσεις στην ενέργεια ακριβαίνουν το καλάθι των Κομοτηναίων
7 Οκτ. 2021 - 6:27 - Είδος προς εξαφάνιση οι κρατήσεις τουριστών στη Ροδόπη
25 Ιουν. 2021 - 6:24