Η «Αυλή των Θαυμάτων» και των συναισθημάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης

Ο ΘΕΠΟΣ Απόλλων έκανε και πάλι το «θαύμα» του

Μία «θεατρική αυλή γεμάτη θαύματα» κατάφερε και πάλι να δημιουργήσει ο σκηνοθέτης του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», Γιώργος Πάχος, το όνομα του οποίου  αδιαμφισβήτητα αποτελεί εγγύηση στην ερασιτεχνική σκηνή του νησιού και όχι μόνο.

Μετά τη θριαμβευτική πορεία της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή και το -προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα- ανθολόγιο μονόπρακτων έργων «Σημεία των καιρών», ο έμπειρος σκηνοθέτης υπογράφει τη νέα παραγωγή του Ομίλου «Η αυλή των Θυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάζεται από το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο «Απόλλων».

Η συγκίνηση είναι μεγάλη για τρεις λόγους. Η παράσταση του «Απόλλωνα» αποτελεί την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, μετά από ενάμιση χρόνο. Ως εκ τούτου, οι θεατές εισέρχονται, επιδεικνύοντας στην είσοδο έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον covid-19 και γενικότερα, τηρούνται πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, με την «Αυλή των Θαυμάτων», το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έχει την ευκαιρία όχι μόνο να δει ξανά επί σκηνής μία μεγάλη και πολυπληθή παραγωγή, που τόσο πολύ μας είχε λείψει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να απολαύσει ένα σημαντικό έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας που μας δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, σε εποχή σύγχρονη με τη συγγραφή του έργου, τη δεκαετία του 1950. Στα δωμάτια μιας αυλής, στο συνοικισμό του Βύρωνα, κατοικούν άτομα και οικογένειες που ανήκουν στη λαϊκή τάξη, έχουν όμως διαφορετική προέλευση. Ο γερο-Ιορδάνης με τη γυναίκα του και τα παιδιά του είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η κυρά Αννετώ, χήρα με κόρη παντρεμένη στην Αγγλία. Ο Στέλιος, Αθηναίος ονειροπόλος με πολλές αδυναμίες, και η γυναίκα του Όλγα γεννημένη στην προεπαναστατική Ρωσία. Η Βούλα κι ο Μπάμπης, αντρόγυνο που εναλλάσσει τα χαϊδολογήματα με τα μαλλιοτραβήγματα. Η Μαρία, γυναίκα ναυτικού που τη βασανίζει η μοναξιά της. Η Ντόρα, νέα γυναίκα ανύπαντρη που όμως δεν ξέρει τι θα πει μοναξιά. Στους παραπάνω ένοικους θα προστεθεί αργότερα και ο Στράτος, υδραυλικός στο επάγγελμα, που θα σηκώσει τρικυμία στο αισθηματικό τέλμα της μικρής "αυλικής" κοινωνίας.

Μια «αυλή» που κάποιοι ίσως έχουν ζήσει, άλλοι… σίγουρα έχουν ακούσει και οι σημερινοί νέοι είναι σε θέση να αφουγκραστούν και να νιώσουν. «Αυλές» όπως αυτή του έργου μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα, αλλά άνθρωποι που παλεύουν για να επιβιώσουν και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμη και τώρα. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Όλοι… προσδοκούμε ένα θαύμα.

Άξιζε η ανυπομονησία

Μέσα από την παράσταση, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ευαισθησία του σκηνοθέτη Γιώργου Πάχου, ο οποίος έχοντας κάνει δικό του το εξαιρετικό κείμενο του συγγραφέα, αγκάλιασε όλους τους ήρωες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, αναδεικνύοντας στο έπακρο κάθε πτυχή τους, με αποτέλεσμα το κοινό να τους κατανοεί και να συμπάσχει μαζί τους. Να μην μπορεί να τους αντιπαθήσει, να τους κρατήσει κακία. Όπως ακριβώς θα έκανε με τα μέλη της δικής του οικογένειας.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην «Αυλή» του Απόλλωνα δίνεται μεγαλύτερο βήμα σε νεότερα αστέρια του για να λάμψουν και να δείξουν το ταλέντο τους. Σε αυτό βοηθά και το εύρος του θιάσου που βοηθά στη διανομή ρόλων κάθε παράστασης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ευκολίες λόγω ηλικιακών ή λοιπών κριτηρίων. Κοντολογίς, έμφαση δίνεται στην ερμηνεία κι αυτή είναι που συνεπαίρνει τον θεατή και τον βάζει στην ψυχή της παράστασης.

Στην παράσταση παίζουν οι: Ζωή Γεωργίου, Τζώρτζια Ρούσσου, Χρήστος Ρούσσος, Γιάννης Καραντώνης, Εύη Αριστείδου, Αργυρώ Πανταζή, Ελίνα Παπαδάκη, Ιωάννης Τούμπας, Θάνος Φώσκολος, Φένια Γώγου, Βαγγέλης Τομαής, Χρήστος Τομαής, Γιώργος Βαρθαλίτης, Κώστας Φιλίππου και Δημήτρης Καπέλλας.

«Η Αυλή των Θαυμάτων» ολοκληρώνεται απόψε, στις 21:00 και τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στη Νάξο για την 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στον Γιάννη Πρίντεζη.