“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Στο εδώλιο θα καθίσει 77χρονη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ
  • Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, 2021 - 06:26

Για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση, κατηγορείται 77χρονη που θα δικαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση αφορά τις επιδοτήσεις ανώνυμης εταιρείας στην οποία η 77χρονη ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος και οι οποίες φέρονται να δίδονταν με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατά τα έτη 2008, 2009 και 2010.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, η εταιρεία της 77χρονης επρόκειτο να αναλάβει την ίδρυση πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή «Ψαλίδι – Άγιος Φωκάς» στην Κω, συνολικής δαπάνης 24.700.000 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

Προκειμένου λοιπόν ως εταιρεία στον νόμο «για τα κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση» για να λάβει το ποσό των 12.702.937 ευρώ ως επιχορήγηση κατηγορείται ότι:

Το 2008 έλαβε και καταχώρισε στα βιβλία της εταιρείας της, της χρήσης του ίδιου έτους, 54 τιμολόγια πώληση συνολικής καθαρής αξίας 14.248.485 ευρώ, πλέον ΦΠΑ συνολικού ποσού 1.852.303 ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί από ετερόρρυθμη εταιρεία. Τα συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία ήταν εν μέρει εικονικά ως προς την αξία τους και δη υπερτιμολογημένα κατά το ποσό των 9.061.241 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το γεγονός αυτό φέρεται να το γνώριζε η 77χρονη, αφού οι δύο υπεργολάβοι που είχαν αναλάβει το έργο δεν διέθεταν ούτε τα μηχανήματα αλλά ούτε είχαν προμηθευτεί τα απαιτούμενα υλικά, ενώ τα χρήματα που φέρονται να είχαν δοθεί για την προμήθεια σκυροδέματος επεστράφησαν (ολόκληρο το ποσό) σε λογαριασμό που ανήκει στην 77χρονη και στην κόρη της.

Το ίδιο βούλευμα αναφέρει επίσης ότι το 2009, η 77χρονη αποδέχτηκε τρία τομολόγια παροχής υπηρεσιών από εργολάβο συνολικής καθαρής αξίας 214.799 ευρώ και πλέον ΦΠΑ συνολικού ποσού 27.923 ευρώ τα οποία ήταν εικονικά καθώς αφορούσαν ανύπαρκτες συναλλαγές, όπως υδραυλικές εργασίες στο ιδιόκτητο ξενοδοχειακό συγκρότημα της εταιρείας της 77χρονης, δεν είχαν δηλωθεί από τον εργολάβο που τα είχε αναλάβει ενώ όλο το ποσό επιστράφηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, ο οποίος δεν εμφανιζόταν στα βιβλία της.

Η 77χρονη κατηγορείται ότι στη συνέχεια τα 54 αυτά τιμολόγια τα προσκόμισε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες και ενέκριναν το ποσό των 12.702.937 ευρώ ως επιχορήγηση σε ποσοστό 50% του συνολικού κόστου της ενισχυόμενης επένδυσης, ποσό το οποίο προερχόταν από εθνικά κονδύλια προκαλώντας έτσι ζημία – σύμφωνα πάντα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου – σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου 4.638.020 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αφορούσε αρχικά τέσσερα άτομα που κατηγορούνταν για αποδοχή εικονικών τιμολογίων κατ’ εξακολούθηση από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/1950.

Ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου με το βούλευμά του έστειλε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου μόνο την 77χρονη και μόνο για την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου με την επιβαρυντική διάταξη, ενώ την απάλλαξε όπως και τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς της από τις λοιπές κατηγορίες.

Η δίκη προσδιορίστηκε να γίνει στις 9 Δεκεμβρίου 2021.

Ετικέτες: