Στη “Διαύγεια” οι αποφάσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα για τα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης του Δήμου

Δημοτικός ανασχηματισμός εξυπηρετήσεων χωρίς πολιτική χροιά

Παντελής απουσία πολιτικής χροιάς διακρίνεται στη στάση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα να γνωστοποιήσει ουσιαστικά τον δημοτικό ανασχηματισμό για το εναπομείναν διάστημα μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσω ανάρτησης των σχετικών αποφάσεών του στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από μία πολιτική τεκμηρίωση, είτε στο περιεχόμενο ανακοίνωσης, είτε στο περιεχόμενο δηλώσεών του προς τα ΜΜΕ.

Παρόλο που το δημοτικό σχήμα που διοικεί έναν Δήμο αποτελεί μία απόφαση ύψιστης σημασίας καθώς πρόκειται για τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη Δημοτική Αρχή και φέρουν την ευθύνη του έργου που αναπτύσσεται σε έναν τόπο, ωστόσο, δυστυχώς, στην περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι σχετικές επιλογές, γνωστοποιήθηκαν με έναν άκρως υπηρεσιακό τρόπο, με τον κ. Λειβαδάρα να αποδυναμώνει απόλυτα τη διαδικασία του δημοτικού ανασχηματισμού και να υποβαθμίζει τον ρόλο των αιρετών.

Προκαλεί δε, κάκιστη εντύπωση το γεγονός πως ο ίδιος, ασχέτως της επιλογής του να τοποθετηθεί προσεχώς σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – κατά τα λεγόμενά του σε παλαιότερες συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου -, δεν εξέδωσε προχθές, ούτε μία λιτή έστω ανακοίνωση, με την οποίαν θα γνωστοποιούσε τις επιλογές του και θα τις επικοινωνούσε προς τους δημότες, πολιτικά.

Βάσει της συγκεκριμένης στάσης, επιβεβαιώνονται προφανώς τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο να αντιμετώπισε την υπόθεση του δημοτικού ανασχηματισμού, όχι μόνον άκρως υπηρεσιακά, αλλά απολύτως τυπικά και καθόλου πολιτικά, αφού αφήνονται ερωτηματικά ταυτόχρονα και για τα κριτήρια με τα οποία διατήρησε πρόσωπα σε θέσεις, ή και αναβάθμισε άλλα, μεταθέτοντάς τους σοβαρές ευθύνες, ανεξαρτήτως της μέχρι σήμερα εικόνας τους.

Συγκεκριμένα, άξιο απορίας παραμένει το γεγονός πως πρόσωπα που δεν επέδειξαν ευελιξία σε καιρό πανδημίας, ώστε να αναπτύξουν έργο στο μέτρο του εφικτού, διατηρήθηκαν σε σημαντικές θέσεις και μάλιστα έμμισθες, ασχέτως αν δεν κατάφεραν στα δύο πρώτα χρόνια θητείας, να αφήσουν πολιτική “σφραγίδα” στον τόπο. Μάλιστα τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αποδυνάμωσαν το προφίλ του νησιού σε συνάρτηση πάντα με τα ισχυρά “χαρτιά” του.

Επιπλέον, ακατανόητη είναι η επιλογή του Δημάρχου να “σπάσει” εξ αρχής μία ενιαία αντιδημαρχία και να διατηρήσει δύο πρόσωπα σε έμμισθες θέσεις, αν και αρχική σκέψη του ίδιου ήταν η μία εξ αυτών να μετατραπεί σε άμισθη, στο δεύτερο μισό της θητείας.

Παράλληλα με τα ανωτέρω, επιβάλλεται να σχολιαστεί το γεγονός πως ιδιαιτέρως ευθυνοφόρα αντιδημαρχία “πέρασε” σε νέο πρόσωπο, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου Δήμου χωρίς αντιμισθία, με κριτήριο μόνον τα εισοδήματα αιρετών σε μηνιαία βάση, προκειμένου ο Δήμαρχος να ικανοποιήσει όπως όλα δείχνουν, την απαίτηση ορισμένων προσώπων να βρίσκονται σε έμμισθη θέση, χωρίς καμία πολιτική αξιολόγηση της μέχρι τώρα παρουσίας τους, η οποία συνοδεύεται βάσει διάφορων σχολίων ως τώρα, με την ικανοποίηση αιτημάτων δημοτών, με τη μορφή “εξυπηρετήσεων”.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος αφήνει περιθώριο για καυστικό σχολιασμό, σχετικά με τοποθέτηση προσώπου σε νέα Αντιδημαρχία, προφανώς για να ικανοποιήσει την απαίτηση για “τίτλο” σε αιρετό που επαναλαμβάνει συστηματικά τον αριθμό των ψήφων που έλαβε κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ανωτέρω εικόνα γεννά σαφώς δυσφορία σε ψύχραιμους δημότες που παρακολουθούν σταθερά και με συνέπεια τα δημοτικά πράγματα, αφού καθίσταται σαφές πως ο δημοτικός ανασχηματισμός, όπως αυτός γνωστοποιήθηκε μέσω των αποφάσεων προχθές, στη “Διαύγεια”, επ΄ ουδενί δεν συνοδεύεται από πολιτική προσέγγιση, παρά μόνον από μία φοβική αντιμετώπιση του Δημάρχου απέναντι σε απαιτήσεις ορισμένων συνεργατών του.

Αντί της προτίμησης επιλογών τέτοιων που θα βελτίωναν το έργο του Δήμου σε ορισμένους τομείς, ο ίδιος φαίνεται να επέλεξε να αναπαράξει μία νοοτροπία ξεπερασμένη για περιοχές, οι δημότες των οποίων προσδοκούν πλέον ουσιαστική αλλαγή. Ως εκ τούτου, ο ίδιος απεδείχθη πως λειτούργησε με εσωστρέφεια και χωρίς να πραγματοποιεί αυτοκριτική, επιχειρώντας να ικανοποιήσει τα “θέλω” αιρετών και όχι να υπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών και του τόπου.

Βέβαια, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η όποια τοποθέτηση του κ. Λειβαδάρα προσεχώς για τις επιλογές του όσον αφορά τα πρόσωπα στις Αντιδημαρχίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Διευκρινίζεται πως η θητεία των ίδιων ξεκινά επισήμως από 1/1/2022 και ολοκληρώνεται στις 31/12/2023.

Παραμένει ο Ν. Φωτεινιάς έμμισθος αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών

Πρώτο όνομα που αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημάρχου με ΑΔΑ: 6ΟΨΘΩΗΟ-ΚΦΙ είναι αυτό του αιρετού, Νίκου Φωτεινιά, ο οποίος ως αποφάσισε ο Νίκος Λειβαδάρας, διατηρείται στη θέση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και μάλιστα για δύο χρόνια ακόμη με αντιμισθία.

Πρόκειται για μία απόφαση που δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το καθεστώς στο οποίο βρισκόταν ο εν λόγω Αντιδήμαρχος, σε μία θέση που σίγουρα έχει μειωμένη δυσκολία ή έστω διαφορετική δυσκολία στην ανάπτυξη έργου, συγκριτικά με άλλες ιδιαιτέρως απαιτητικές στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αυτούσιο το κομμάτι της απόφασης για τον ίδιον και τις αρμοδιότητές του, έχει ως εξής: “Ορίζει τον κ. Φωτεινιά Νικόλαο του Βασιλείου, καθ' ύλην Αντιδήμαρχο με αντιμισθία και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες: α) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, β) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, γ) την εποπτεία του συνόλου του προσωπικού του Δήμου σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους, δ) την Προεδρία της Ποιότητας Ζωής του Δήμου και

ε) την τέλεση πολιτικών γάμων.”.

Τεχνικές Υπηρεσίες: Με μία αντιδημαρχία τελικά ο Μηνάς Αληφραγκής

Ακολούθως, στην ίδια απόφαση του Νίκου Λειβαδάρα γνωστοποιείται πως ο ξεχωριστός για τον ίδιον συνεργάτης του, Μηνάς Αληφραγκής – στον οποίον είχε στηριχθεί μετά την παραίτηση του Πέτρου Μώτου και(!) για το κομμάτι της Καθαριότητας – τελικώς, διατηρείται σε μία αντιδημαρχία, δηλαδή σε αυτήν των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αληφραγκής είχε επιλεγεί από τον Δήμαρχο ως μοναδική λύση αρχικώς και για την απαιτητική αντιδημαρχία της Καθαριότητας, με τα σχόλια τότε σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόκρισή του από τον κ. Λειβαδάρα, να μην ήταν κολακευτικά, αφού εμμέσως – πλην όμως απροκάλυπτα - ο Δήμαρχος ήταν σαν να αξιολογούσε ως κατώτερα των δημοτικών απαιτήσεων, όλα τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Στα θετικά του κ. Αληφραγκή, πρέπει να πιστωθεί η στάση του να μην επικαλείται σαν δικαιολογία την πανδημία, όσον αφορά υποθέσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας που έπρεπε να “τρέξουν”.

Το τμήμα της απόφασης για τον κ. Αληφραγκή έχει ως εξής: “Ορίζει τον κ. Αληφραγκή Μηνά του Θεοδώρου, καθ' ύλην Αντιδήμαρχο με αντιμισθία και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, β) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, γ) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Τ.Π.Ε δ) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Τμήματος Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Πολιτικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής και ε) την τέλεση πολιτικών γάμων.”.

Αποτελεσματικός για το “ταμείο” του Δήμου ο Γ. Πιταούλης

Στις θετικές κινήσεις του Δημάρχου εντάσσεται η επιλογή της διατήρησης του Γιάννη Πιταούλη στην αντιδημαρχία Οικονομικών, καθώς ο ίδιος απέδειξε την αποτελεσματικότητά του για το “ταμείο” του Δήμου, σε συνθήκες ανατροπών και πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πιταούλης κατάφερε να μετριάσει οποιονδήποτε φόβο οικονομικού εκτροχιασμού του Δήμου, ασκώντας μία αποτελεσματική διοίκηση, ενώ παράλληλα, μερίμνησε για τη δυνατότητα “επενδύσεων” από πλευράς Δήμου και με ίδιους πόρους, αναφορικά με την ανάγκη απόκτησης χώρων για στάθμευση, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στα χωριά.

Παράλληλα, έχει φροντίσει στον προϋπολογισμό για την κατοχύρωση ενός ποσού σημαντικού, για να προχωρήσουν οι εργασίες που ζητά το ΤΕΘΑ από τον Δήμο στον χώρο του στρατοπέδου, για την παραχώρηση τμήματός του προς τη δημοτική πλευρά.

Αν και φημολογία ήθελε προ καιρού τον Δήμαρχο να επεξεργάζεται την αλλαγή προσώπου σε αυτήν την αντιδημαρχία και μέλη της Δημοτικής Αρχής να επιδιώκουν προσεγγίσεις προς πρόσωπα ακόμη και άλλων παρατάξεων, τελικώς φαίνεται πως επικράτησε η ψυχραιμία στην προσέγγιση για την πολύ κρίσιμη αντιδημαρχία Οικονομικών.

Η απόφαση Δημάρχου έχει ως εξής: “Ορίζει τον κ. Πιταούλη Ιωάννη του Ελευθερίου, καθ' ύλην Αντιδήμαρχο με αντιμισθία και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες: α) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, β) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Ανάπτυξης και Εξυπηρέτησης του Επιχειρηματία, γ) την υπογραφή όλων των αποφάσεων που απαιτούνται για την λειτουργία του Γραφείου αδειοδότησης εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ίδρυση και λειτουργία, σφράγιση κ.λπ.), δ) την Προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ε) τη διαχείριση της Δημοτικής Περιουσίας και στ) την τέλεση πολιτικών γάμων ζ) κατά τόπον, τις αρμοδιότητες στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης.”.

Συνεχίζει ως έμμισθη αντιδήμαρχος Πολιτισμού η Αλίκη Λεονταρίτη

Καμία μεταβολή στην αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν έκανε ο Δήμαρχος, διατηρώντας την Αλίκη Λεονταρίτη στη σχετική θέση μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας. Η ίδια ως αποφασίστηκε συνεχίζει σε έμμισθη θέση, έχοντας πραγματοποιήσει μία πορεία μέχρι σήμερα, κατά την οποίαν δεν ανέπτυξε μεγάλο έργο στο κομμάτι του Πολιτισμού. Κύρια αιτιολογία της ίδιας, αποτελεί η συγκυρία της πανδημίας, η οποία όπως αναφέρει συχνά σε δημόσιες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, “γεννά” ανατροπές σε οποιονδήποτε προγραμματισμό του Δήμου και δεδομένων των μέτρων της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως στην έναρξη της θητείας η ίδια είχε “πάνω” της και τον Τουρισμό, ζητώντας στη συνέχεια, να αποφορτιστεί από τη συγκεκριμένη ατζέντα, γιατί δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας έργο σε δύο βασικούς τομείς ταυτόχρονα.

Ειδικότερα, η απόφαση του Δημάρχου για την ίδια έχει ως ακολούθως: “Ορίζει την κ. Λεονταρίτη Κλεονίκη (Αλίκη) του Αργυρίου, καθ' ύλην Αντιδήμαρχο με αντιμισθία και της μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου Πολιτισμού και του Γραφείου Φιλαρμονικής, του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού. β )την τέλεση πολιτικών γάμων.”.

Στον Τουρισμό παραμένει ο Παναγιώτης Κουταβάς

Ο μέχρι χθες άμισθος αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς, συνεχίζει στην ίδια αντιδημαρχία μέχρι το τέλος της θητείας, λαμβάνοντας πλέον τον μισθό που προβλέπεται σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για μία απόφαση του Δημάρχου η οποία έχει “σπάσει” την αρχικώς ενιαία αντιδημαρχία Πολιτισμού – Τουρισμού, με τον ίδιον όμως να επιλέγει να έχουν μισθό Αντιδημάρχου και τα δύο πρόσωπα (Κουταβάς και Λεονταρίτη), αν και το λογικό θα ήταν να πληρώνεται ο ένας εκ των δύο για το δεύτερο μισό της θητείας, όπως έγινε κατά τα δύο πρώτα χρόνια.

Όσον αφορά την πορεία του κ. Κουταβά σε αυτό το δύσκολο πόστο, πρέπει να υπενθυμιστεί πως συνοδεύτηκε από άκαρπη διαγωνιστική διαδικασία όσον αφορά την απόκτηση manager τουρισμού, κατάσταση η οποία ευτυχώς εν συνεχεία διορθώθηκε. Ο ίδιος θα πρέπει να αναφερθεί πως έχει δεχθεί πολύτιμη βοήθεια από φορείς που συμμετέχουν στην Τουρ ιστική Επιτροπή, όπως το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Η απόφαση Δημάρχου για τον ίδιον, έχει ως εξής: “Ορίζει τον κ. Κουταβά Παναγιώτη του Ιωάννη, καθ' ύλην Αντιδήμαρχο με αντιμισθία και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες: α) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου Τουρισμού, του Αυτοτελούς Τμήματος Π ολιτισμού και Τουρισμού. β) την τέλεση πολιτικών γάμων. γ) κατά τόπον, τις αρμοδιότητες στην Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου.”.

Νέα αντιδημαρχία Παιδείας Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας για τον Γ. Βρούτση

Άμισθος αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης, για τον οποίον ως φαίνεται ο Δήμαρχος δημιούργησε μία νέα αντιδημαρχία. Πρόκειται για μία κίνηση του κ. Λειβαδάρα που αφήνεται περιθώριο να ερμηνευθεί ως προσπάθεια αποφυγής παραπόνων από τον δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος μέχρι χθες είχε στην ευθύνη του μόνον τον Αθλητισμό, μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, στον οποίον προήδρευε, καθώς στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας ορίστηκε ως πολιτική προϊσταμένη η Αγγελική Πρίντεζη.

Ο Γιάννης Βρούτσης διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ στην πορεία του στα δημοτικά πράγματα, χωρίς να έχει δείξει ιδιαίτερο δυναμισμό στις τοποθετήσεις του ως σήμερα.

Η απόφαση του Δημάρχου για τον ίδιο αναφέρει τα εξής: “Ορίζει τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Βρούτση Ιωάννη του Νικολάου, καθ' ύλην άμισθο Αντιδήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες: α) την εποπτεία και την ευθύνη λειτουργίας των δράσεων και των θεμάτων του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου, πλην του Γραφείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Προγραμμάτων και του Γραφείου Βιβλιοθηκών και Εικαστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου.

β) την τέλεση πολιτικών γάμων.”.

Καθαριότητα: Άμισθη αντιδήμαρχος η Αγγελική Πρίντεζη σε μία “σκληρή” θέση

Η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος Καθαριότητας θα είναι η Αγγελική Πρίντεζη στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την οποίαν η απόφαση του Δημάρχου ήταν να αναλάβει το ιδιαιτέρως απαιτητικό και σκληρό πόστο, χωρίς να λαμβάνει μισθό αιρετού προσώπου σε συγκεκριμένη θέση.

Πρόκειται για μία απόφαση που από τη μία πλευρά έρχεται να αναγνωρίσει τις ικανότητες και τον δυναμικό χαρακτήρα της ίδιας όσον αφορά την προώθηση υποθέσεων του Δήμου, όπως ενδεικτικά την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων δράσεων ανακύκλωσης στο νησί, ενώ από την άλλη, έρχεται να φανερώσει τη σκέψη(;) του κ. Λειβαδάρα, πως παρά τις απαιτήσεις της εν λόγω θέσης, η κα Πρίντεζη μάλλον δεν ανήκει στα “εκλεκτά” πρόσωπα του ίδιου, ασχέτως του αντικειμενικά δύσκολου έργου που καλείται να φέρει εις πέρας μέχρι το τέλος της θητείας. Μέχρι και σήμερα, η αντιδημαρχία Καθαριότητας, τόσο στον ενιαίο Δήμο, όσο και στον πρώην Δήμο Ερμούπολης ήταν έμμισθη. Από τη συνολική εικόνα της διαχείρισης του θέματος από πλευράς Δημάρχου, αφήνεται να εννοηθεί πως το “κόψιμο” της αντιμισθίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, προκύπτει προκειμένου να μη χάσουν τις οικονομικές απολαβές από τον Δήμο, άλλα πρόσωπα σε θέσεις αντιδημάρχων.

Η απόφαση του Νίκου Λειβαδάρα για την κα Πρίντεζη έχει ως εξής: “Ορίζει την δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Πρίντεζη Αγγελική του Πέτρου, καθ' ύλην άμισθη Αντιδήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, και της μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες: α) την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής, πλην του Τμήματος Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Πολιτικής Προστασίας, β )την εποπτεία και την ευθύνη λειτουργίας των δράσεων και των θεμάτων του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου πλην του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και του Τμήματος Παιδικών - Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου. γ) την ευθύνη λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου και δ) την τέλεση πολιτικών γάμων. ε) κατά τόπον, τις αρμοδιότητες στην Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας.”.