Γιγαντώνεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, χωρίς λύση στον ορίζοντα

Τεράστιο το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, το οποίο δείχνει να γιγαντώνεται καθώς ακόμα και κοινά σκευάσματα έχουν γίνει πλέον δυσεύρετα.

Οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για την καρδιά, το αναπνευστικό, τον διαβήτη, αλλά ακόμα και απλά αντιπυρετικά ή κολλύρια απουσιάζουν συστηματικά από τα ράφια των φαρμακείων, με τους φαρμακοποιούς να επιδίδονται καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν φάρμακα ώστε να εκτελέσουν τις συνταγές.

Ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο όχι μόνο δεν δείχνει να λύνεται, αλλά αντιθέτως τους θερινούς μήνες εντείνεται, καθώς αυξάνεται η ζήτηση λόγω της επισκεψιμότητας.

Αποκορύφωμα της απελπιστικής κατάστασης που περιγράφουν οι φαρμακοποιοί είναι η περίοδος του Αυγούστου, κατά την οποία κλείνουν οι εταιρείες, οπότε για να ανταπεξέλθουν τα φαρμακεία θα πρέπει να έχουν stock, το οποίο όμως λόγω των ελλείψεων δεν μπορούν να δημιουργήσουν.

Τις περισσότερες φορές οι συνταγές δεν μπορούν να εκτελεστούν πλήρως, όταν λείπουν φάρμακα, τα οποία θα πρέπει ή να αναζητηθούν από φαρμακείο σε φαρμακείο ή να τα αντικαταστήσει ο γιατρός με αντίστοιχα άλλης εταιρείας, ή με γενόσημα. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν αντικαθίσταται ένα φάρμακο από αντίγραφο και αυξάνεται η ζήτηση και του αντίγραφου παρατηρείται έλλειψη και σε αυτό.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, επιβεβαιώνει την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, η οποία ισχύει τα τελευταία χρόνια, όπως όπως ανέφερε “αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί από εμάς”.

Το πρόβλημα σχετίζεται με την τιμή του φαρμάκου, η οποία είναι πολύ χαμηλή στην χώρα μας και την στρατηγική ως προς τις εξαγωγές που ακολουθείται από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες κρατούν για περιόδους 2-3 μηνών τα φάρμακα χωρίς να τα διαθέτουν στην αγορά και στη συνέχεια προχωρούν στην εξαγωγή τους, αφού στο εξωτερικό η τιμή τους είναι υψηλότερη, χωρίς πρώτα να καλύπτεται η τροφοδοσία της αγοράς της χώρας. Φυσικά σε αυτή την κατάσταση σημαντικό ρόλο παίζει η απουσία ελέγχου των εξαγωγών, αλλά και καταγραφής των αποθεμάτων, ώστε να υπάρξει μία στοιχειώδης διαχείριση των ελλείψεων.

Όπως ανέφερε σχετικά και ο κ. Ρούσσος “το φάρμακο στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνό. Θα πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να πάρει την απόφαση να “κρατήσει” τις εξαγωγές. Αυτό γίνεται για 3-5 μήνες και μετά σταματά και πάμε ξανά στα ίδια”.

Με το πλήθος των σκευασμάτων, οι φαρμακοποιοί συνεργάζονται με 50-60 εταιρείες για να τα προμηθευτούν, οι οποίες όμως δεν εφαρμόζουν το πλαφόν στην προμήθεια των φαρμακείων, καθώς παραδίδουν κατά πολύ μικρότερο αριθμό φαρμάκων από τον απαιτούμενο. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Ρούσου επ’ αυτού “εμείς συνεργαζόμαστε με 60 εταιρείες χωρίς πλαφόν. Ζητάς 10 κουτιά και παίρνεις 2 από αυτά που δικαιούσαι, οπότε δεν υπάρχει λύση σε αυτό. Έχει κάνει διαβήματα και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όμως δεν αλλάζει κάτι. Τα διαβήματα αυτά είναι τακτικότατα, προς τον ΕΟΠΥ, προς το Υπουργείο, προς τον ΕΟΦ όμως δεν άλλαξε κάτι σημαντικά, ποτέ δεν αλλάζει κάτι σημαντικά. Για τα πιο πολλά φάρμακα υπάρχει πρόβλημα στην ποσότητα που ένα φαρμακείο μπορεί να παραγγείλει. Από τα 5.000 φάρμακα που διακινεί ένα φαρμακείο για περισσότερα από 100 υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν ποτέ οι ποσότητες”.

Πρόβλημα αποτελεί για τους φαρμακοποιούς καθημερινά η διαχείριση αυτών των ελλείψεων, καθώς είτε απευθύνεται ο ένας στον άλλο για το ποιος μπορεί να διαθέτει ένα σκεύασμα ή ακόμη και να προχωρούν οι ίδιοι σε διαμοιρασμό ενός σκευάσματος για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους, ειδικά αυτών με την μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή. “Όταν για ένα φάρμακο έχω 10 πελάτες, που θα τα βρω κάθε μήνα για να τους καλύψω. Δεν πρόκειται να τα βρω κάθε μήνα”.  Έτσι αποτυπώνεται η απελπισία των φαρμακοποιών για το πρόβλημα που βιώνουν στην καθημερινότητα τους.

Η απουσία απόφασης λήψης μέτρων από την πολιτεία, διαιωνίζει αλλά και γιγαντώνει το πρόβλημα. 

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ),   μόλις στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ζητούσε να σταματήσει το παιχνίδι με τις ανθρώπινες ζωές, αναφέροντας για το πρόβλημα “Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός χώρα της ΕΕ εν έτει 2022, να αντιμετωπίζει έλλειψη φαρμάκων ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή ο κατάλογος των ελλείψεων να μεγαλώσει!… αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος είτε να πει που εδράζεται το πρόβλημα, είτε να λύσει το πρόβλημα, είτε να παραιτηθεί!... Η έλλειψη υπευθυνότητας αλλά και συνείδησης αγγίζει πλέον όχι μόνο την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο τον υπουργό Υγείας, ως άμεσο πολιτικό προϊστάμενο, αλλά και την ίδια την ηγεσία της Κυβέρνησης, που φαίνεται να ποιεί την νήσσαν στο συγκεκριμένο θέμα…αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο για χώρα της ΕΕ το 2022: να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας επικίνδυνης ανευθυνότητας”.