Σε κοινή γραμμή Εμπορικός Σύλλογος και Δήμος Πάρου

Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την εν γένει ανάπτυξη του νησιού, βρέθηκα  στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου και Αντιπάρου, με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο και τους αντιδημάρχους, Δώρα Σαρρή και Θανάση Σάμιο. Το υπόμνημα που επιδόθηκε στον κ. Κωβαίο, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων σε Παροικιά και Νάουσα με επαγγελματίες και εμπόρους από όλο το νησί. Θέτουν ζητήματα γενικότερης φύσης με τους τομείς που δεσπόζουν να είναι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και το παρεμπόριο.

Μ. Κωβαίος:  “Στο υπόμνημα αναφέρουν ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία”

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου και κατά πόσο, αυτό, αφορά τους εμπόρους ή τους πολίτες γενικότερα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ουσιαστικά από τον Εμπορικό Σύλλογο μιλούν για την καθαριότητα, το παρεμπόριο, το πάρκινγκ, δηλαδή μιλούν για όλα τα θέματα, αλλά αυτά είναι ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία όχι μόνο τον Εμπορικό Σύλλογο. Την πολιτική τους κάνουν και αυτοί  καθώς, τι σχέση μπορεί να έχει η στάθμευση σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή το παρκόμετρο σε ένα σημείο,  με τον Εμπορικό Σύλλογο. Έφεραν ουσιαστικά τα θέματα που αφορούν την κοινωνία, για το πώς θα είναι η καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη.  Δεν ήταν καθαρά συντεχνιακή, η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε.”

“Όλα αυτά έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης”

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του υπομνήματος και σε τι φάση υλοποίησης βρίσκονται όλα αυτά, από τον Δήμο Πάρου, ο κ. Κωβαίος τόνισε, “Όλα αυτά τα θέματα που αναφέρουν, εμείς τα βλέπουμε, τα ξέρουμε και τα έχουμε προγραμματίσει και δρομολογήσει. Όλα αυτά έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είμαστε Δήμος, με τις αγκυλώσεις του κράτους και των νομοσχεδίων. Όλα όμως όσα αναφέρουν από τον Εμπορικό Σύλλογο είναι όλα δρομολογημένα,  και μετά από κάποια συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια και χρονοδιαγράμματα θα ολοκληρωθούν. Υπάρχουν κοινοί στόχοι και όραμα με όσα αναφέρουν οι έμποροι και τονίζω ξανά ότι όλα όσα μας ζητούν, θα πραγματοποιηθούν σύντομα.”

Το υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου

Παραθέτουμε υπόμνημα με τα Θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των εμπόρων και των επαγγελματιών μετά από τις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους σε όλο το νησί . Εν συνεχεία, περιμένουμε από εσάς και τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, να μας απαντήσετε στο κάθε ένα από αυτά για τις ενέργειες που προτίθεστε να κάνετε και για το χρόνο υλοποίησής τους ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά εγκαίρως. 

Καθαριότητα

Ουσιαστικά στο κομμάτι της καθαριότητας, ζητούν ενημέρωση των επαγγελματιών για τις ώρες αποκομιδής απορριμμάτων και τη συχνότητα, ενώ παράλληλα ζητούν ενημέρωση και για τον κανονισμό καθαριότητας -ανακύκλωσης και αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων.

Ζητούν επίσης καθαρισμό και απολύμανση κάδων, σωστή και ασφαλή χωροθέτηση κάδων και περίφραξη τους όπως στον περιφερειακό δρόμο (ουσιαστικά να γίνει απομάκρυνση από κάποια σημεία και επανασχεδιασμός τους). Παράλληλα ζητούν, καθαριότητα και απολύμανση των παραδοσιακών οικισμών ανά τακτά διαστήματα (πχ ακαθαρσίες από δεσποζόμενα ζώα και περιστέρια) και την ίδια στιγμή δημιουργία σημείων παροχής σακούλας συλλογής ακαθαρσιών δεσποζόμενων ζώων και καμπάνια με σήμανση. Στο κλείσιμο, αναφέρονται στους πίνακες ανακοινώσεων για αποφυγή αφισορύπανσης, στην υπογειοποιηση κάδων στην κεντρική πλατεία και την παραλιακή ζώνη και σε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών.

Κυκλοφοριακό

Σε αυτόν τον τομέα αναφέρονται, στην λειτουργία και επέκταση ελεγχόμενης στάθμευσης από Παροικιά έως Ταχυδρομείο και έως Μπουνταράκι, καθώς και Ποτάμι Νάουσας έως τα ΚΤΕΛ. Παράλληλα, στις θέσεις στάθμευσης του Κέντρου Υγείας και σε μπάρες απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Παραλιακή Παροικιάς έως το πρωί και επέκταση έλεγχου από την Υπηρεσία Ασφάλειας.

Στοχεύουν επίσης στην προστασία της επαρχιακής οδού Πούντας, Αντιπάρου από τη θάλασσα που όπως αναφέρουν είναι θέμα ασφάλειας ανθρωπίνων ζωών. Ο ίδιος όρος αναφέρεται και για τη διαγράμμιση δρόμων με ανθεκτικά υλικά και για την πεζοδρόμηση του περιφερειακού δρόμου, έστω και από τη μια πλευρά όπως από διασταύρωση Γκίκα εως το Γυμνάσιο. Παράλληλα ζητούν, τήρηση ωραρίου φόρτο-εκφόρτωσης και αστυνόμευση για την προστασία της γραφικότητας και της τουριστικής εικόνας.

Αναφέρονται παράλληλα στην προσβασιμοτητα ΑΜΕΑ σε ράμπες και δημιουργία εισόδου στην πάνω πλατεία Νάουσας (δίπλα στην παιδική χαρά) και επίσης στη διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης στο ποτάμι Νάουσας και την δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην Παροικιά περιφερειακά και παραλιακά. Κλείνοντας ζητούν για τους χώρους στάθμευσης, σήμανση, διαγράμμιση, φωτισμό, ελεγχόμενη διάρκεια, καθαριότητα, ξεχωριστό χώρο για δίκυκλα και 4τροχες μηχανές, ενώ ζητούν και χαρακτηρισμό και αποκομιδή σε εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Παρεμπόριο

Το ζήτημα του παρεμπορίου τους αφορά άμεσα και όπως τονίζουν αναρωτιούνται, “Με ποιον θα επικοινωνούμε για άμεση αντίδραση και έλεγχο.” Ενώ ζητούν, ενημέρωση για τα αδειοδοτούμενα σημεία για πλανόδιους και τα διαφυγόντα κέρδη εμπόρων και επαγγελματιών.

Ρομά

Σε ότι αφορά τους Ρομά ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρεται στην παρα-οικονομία αλλά και στους κανόνες ασφάλειας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Να μπει οργάνωση στην επετεία, στην κατάληψη δημοσίου χώρου στάθμευσης, στην πρόκληση φθορών, στην παρενόχληση τουριστών, αλλά και στις κλοπές και φθορές δημόσιας (πχ Σχολεία) και ιδιωτικής περιουσίας. 

Για όλα τα παραπάνω Θέματα, οι έμποροι και οι επαγγελματίες του νησιού παραθέτουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους, στον Δήμο και ζητούν τοποθέτηση εγγράφως σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, και να παραθέσουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπου υπάρχουν και να δεσμευτούν για τις άμεσες ενέργειές. Η ενημέρωσή του Δήμου, θα μεταφερθεί σε όλα τα μέλη του εμπορο-επαγγελματικού συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου.